Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikJanuár 16 2019 13:49:00
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,182
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
Fórumtémák
Legújabb témák
Anagramma
Asszociáció.
Szerelem
Minden ami jó... :)
Tagjaink által bek...
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10182]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3531]
PageRank mérõ
Google PageRank
V E R S E K Váltás a PRÓZÁK főoldalára
Szalonnasütés 3.
KiberFeri


Szalonnasütés egy fölséges foglalatosság,
Elkezdéséhez, kell biz’ némi akaratosság.
Vannak különféle szalonnák,
Ki mit szeret, azt felszúrhatnák…

A legfontosabb része azonban a finom meleg tűz,
Ez az, mi a szalonnával lelkileg totál összefűz…
Jó szalonnasütés, jó emberséges alapot ad, rendesen
Égő tűz, jó lelki élet, így lesz majd sütés bajtól mentesen…

Ha már ég is a tűz, azért legyen vékony fa kéznél,
Mert lehet, hogy leég, a fele szalonnasütésnél
És a vastag fa meg nem gyullad! Nincs rosszabb éhségnél.

Akkor lesz a megsült szalonna gyomrunk finomsága,
Ha olyat eszel, ami a kedvenced, gyomrod várja!
Van választék bőven… kinek most mi a leghőbb vágya?

Zsíros a szalonna, milyen legyen? De ne hidd, nem hizlal, csak fald bátran,
És egyél hozzá bőven kenyeret, ez a zaba, jó ha, zabolátlan.
Tiszta lelkiismerettel, ha ily’ fölséges finomságot eszel,
Nyugodt lehetsz te, ha, elmész aludni, nyugodtan hullámzik kebel.

Tűzmester! Itt aztán ne feled, hogy a gyantás fa nem alkalmas,
Más talán lehet, és akkor mindenkinek jól lakik üres has…
Ja! És legyen a kezed ügyében egy nagy tűzi fogó,
Mert a tűzet is kezelni kell, akkor lesz jól pattogó!

A nyársad lehetőleg legyen kétágú, akkor nem forog a feltűzött,
És semmi le nem fog esni, fenn marad úgy, ahogy Te azt oda feltűzöd.

Legyen, amit feltűzöl, például jó kis angol szalonna,
Majdnem tiszta hús, és ezt még a rossz gyomrú is enni bírja.
Ez, a vékony zsírréteggel, megsüti magát,
De nem lesz kemény, öregnek sem vássa fogát.
Ha a húsos részét eszed, abban a kényeskedőknek sincs zsír,
Csak amennyiben megsült, és aki ezt sem eszi, az, az emír.

Ki a zsírosabbat szereti, tegyen fel a nyársra, jó füstölt szalonnát,
Ez bizony, puha marad, zsírja kenyérre csepeghet, majd eteti magát.
Ha előre meg csak egy kenyeret szúrsz föl, akkor lesz finom pirítósod,
Aztán a szalonnazsírt rácsepegtetni, fölséges foglalatosságod.
Van itt még vastagabb kenyérszalonna,
Süsd azt, és az is lesz fölséges kaja.
Van, aki a húsosabb erdélyi szalonnát kedveli,
Süsse bátran, különleges, majd kedvét ebben megleli.

Vannak persze még sokféle húsos szalonnák, mik érdemlik a sütést,
Szeld kisujj vastagra, úgy szúrd fel, biztos eléred a beteljesülést.
De! Nem elég a szalonnaféleség, kell még mellé, valami kolbász,
És az legyen, kb. tíz centis, ez a nyárson nagyon jól mutat, kicikornyáz.
Meg vörös hagyma, mit beteggyomrúak nem is ehetnek, de itt sütve?
Felszúrod a szalonna mellé, zsír ráfolyik és így lesz készre sütve.

Ne feledd a krumplit, oly' fontos kelléke ennek a lucullusi lakomának,
Mosni és egyenként alufóliázni, ezzel is megadod fényét a mának…
Ezeket csak úgy bele kell tenni a parázsba, ez része lesz az alkotásnak.

Nagyszerű, ha tálalóban előre felszabdalt a paradicsom, paprika
És ha már úgyis füstszagú vagy, legyen pucolva egy nagyobb marék fokhagyma!
Meg nagyon egészséges, ha van a nyers vagy kovászos, már jól beért uborka...

Itt elég előre egyszer kezet mosni, a többi már szappan pazarlás,
Ha kéz, füstős, zsíros, erős paprikától csípős, kell az alkalmazkodás.

Virsli jó sülve, de nem a legjobb a nyárson sütni,
Mert a már sül, lehet, hogy a parázsba fog kikötni.

Tű mellett, jó, ha boldogságos, nagy békesség van,
Gyerekeknek példát mutatni erre idő van…
Mert a játékból, hamar végzetes baleset van!

Sertés és- marhahúst inkább ne használj, mert azok lassan sülnek,
Ha leég a tűz, vége, akkor talán nyersen még, ki is hűlnek.
Szalonnasütés közben ne vegyétek elő a gondokat
Hogy kinek lesz, étek finomabb, ebben forogjon gondolat!
Dobd le addig a telefonost meg a táblagépet, tűz ég a nélkül is,
Beszélgessetek, egyeztessetek, hogy a nyársra felszúrt, sül és miért is?

A kenyérre azért figyelj csak, hogy vastagabb szelet kell legyen,
Könnyebb megfogni, kezelni, meg az emberfia jobban egyen…
Kenyérnek a durum kenyeret ajánlom! Egészséges legyen!

Van, ki csinál még francia vagy más, egyéni salátát,
És ezzel kedveskedik, ezzel is megadja a módját.

Célszerű a nagy nap előtt a késeket is megfenni,
Mert bot éllel, egy jó sült szalonnát nem lehet jól szelni.
Ha, van, aki kávézik utána, akkor az legyen előre lefőzve,
Hadd igya a lelkem, lehet, úgy érzi, hogy neki ettől fényes a bőre…

Ha vége az úri-murinak, akkor a tűzet, le kell locsolni ez a lényeg,
Ne hagyd magára, az bűn, mert ha valami leég, hiába esz meg már a méreg.

Én már innen látom, ahogy folyik az álladon a zsír,
A tűz, ha leégett, halkan pattog, ilyen, amikor sír…

A nagy parázs, sütéshez, isteni meleget adott,
Részt vevő meg a nap végén, bízunk, dalra fakadott…

Vecsés, 2015. június 20. – Kustra Ferenc
Hozzászólások
Radmila - július 06 2016 14:26:19
Szeretettel olvastam versed: radmila
KiberFeri - július 06 2016 18:22:52
Radmila kedves, köszönöm a látogatásod és, hogy szeretettel olvastál.
KíberFeri smiley
Saint-Germain - július 06 2016 21:45:57
Kedves Feri!

Csak most este értem ide. ha délelőtt olvasom, akkor hiába adtak nekem tanácsot alányok a " Sörhas" c. versemnél, mert ez bizony...úgy van, ahogy írod: " Én már innen látom, ahogy folyik az álladon a zsír," -pontosabban leesett az állam ennyi metreszakácsnak is beilló professzionizmus, jó tanács, kulináris élvezet leírásától, és bizony csöpög a nyálam, de már vacsoráztam.
jaj, annyira ínyenc vagyok, de most minden kíváncsiságom kielégítetted, s bizony egy olyan vers, amely a nem a képekre, azaz a belső látásra, nem is a belső hallásra hat a dallamával, hanem bizony az ízlelőbimbókra, s nem is tudom születtet-e már ilyen vers egyáltalán.
Ez még a tósztosoknál is élvezetesebb, színesebb, alig várom, hogy szalonnát süthessek. Nem is tudtam, hogy ennyiféle szalonna van, s hogy melyiket mire ajánlod, no meg a kenyerek, a vastagságuk, a savannya, akár egy mindenre odafigyelő, a szakmájának Mestere séf lennél. Egy igai házigazda, aki még azt sem felejti el, hogy miről is szóljon a beszély a tűz körül, ill. hogy miről ne, és ezt különösen kultiváltam.
Olyan vers, amelynek nem nézném a formáját, a költői eszközeit, mert elvette az ízlésem a nyelvízlésem, azaz vakká tettek az ízlelőbimbóim, Azt mondják, hogy az a jó vers, ami hatással van az emberre. Rám még hatással, vagyis ilyen hatással nem volt eddig vers, ezért adnék rá egy 10-est. smiley

köszönettel: zsermen
KiberFeri - július 07 2016 16:55:17
zsermen kérlek, nagyon örülök, hogy az óhajodat sikerült kielégítenem...
És én az általam írtakat minden be is tartom, mert ezt így kell... És persze ez alapvetően otthonra vonatkozik, hogy a szalonnasütés minden részletét ki lehet dolgozni és azt be is lehet tartani.
Nagy élmény volt a kedves soraidat olvasni így az olvasói aktivitásodat le is osztályozom = 5*
Köszönöm ezt az "értő" és felsőfokú értékelésedet és remélem lesz, amit a magadévá tettél és alkalmazni is fogod!
Jó, hogy voltál!
Köszönöm a 10 - s osztályzatot.
KíberFeri smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. január 16. szerda,
Gusztáv napja van.
Holnap Antal, Antónia napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
16/01/2019 13:41
Nyugodjon békében!

Torma Zsuzsanna
16/01/2019 09:03
A Facebookon olvastam Molnár József Bálint (jomolnár) neve alatt, hogy Molnár József Bálint január 5-én csendesen elhunyt. Gyászjelentését olvashatjátok a facebook-bejegyzésben. Nagyon sajnálom! smiley

vali75
16/01/2019 08:36
Szép napot kívánok! smiley

KiberFeri
16/01/2019 08:19
Kellemes, továbbra is szélmentes napot kívánok minden kedves lakótársnak!

Manon
16/01/2019 08:00
Szép reggelt mindenkinek!

vali75
15/01/2019 22:31
Jó éjszakát kívánok! smiley

Manon
15/01/2019 11:05
Szép napot mindenkinek!

vali75
15/01/2019 09:46
Szép napot kívánok! smiley

KiberFeri
15/01/2019 08:08
Kellemes napsütéses a reggel. Legyen mindannyiunknak az egész napja ilyen!

Helen Bereg
14/01/2019 17:56
Csodaszép estét Napkorong! smiley

Deak Eva
14/01/2019 16:29
Szép délutánt Mindenkinek. Éva

Manon
14/01/2019 15:47
Szép délutánt mindenkinek!

vali75
14/01/2019 13:42
Szép délutánt kívánok! smiley

hzsike
14/01/2019 13:23
Szépséges napot mindenkinek! smiley

vali75
14/01/2019 10:00
Szép napot kívánok! smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes