A falusi röfi végzete
Írta: kranczbela Dátum: August 01 2007 05:39:20


Egy disznóvágás története
e kis versben feljegyezve


Teljes hír















Egy disznóvágás története
e kis versben feljegyezve
szépen rímbe szedve
Így elétek helyezve.

Még alig pirkadt, mikor
a dézsába, forró víz csobbant,
ugyan akkor
a házban, mocorgás támadt.

Emberek gy?ltek, késeket fentek
mindenféle f?szerek, só, bors,
paprika, el?kerültek, s
a férfiak, pálinkázni kezdtek.

A két kör, hamar leszaladt
ezzel az ivás, egyb?l abbamaradt.
A férfiak, csendben elindultak
hogy elvégezzék gyilkos munkájukat.

Egy közülük, a kis házba lépve,
kötelet kerít, a disznó fejére.
Majd kirántja az ijedt állatot
Melyet a többiek, feldöntenek legott.

Lefogják a fejét, farkát,
mind a négy lábát,
És a kés lesújt, melyet
a böllér, a nyakába szúrt.

Az asszonyok már készen
várták az eseményt,
tálakban fogják fel
a forró, habzó vért.








A f?h?s ezalatt
csendesül, elhallgat,
Többé nem lakója
a disznóólnak.

Testét felemelik,
a forró vízzel teli
dézsába merítik
s, abban megforgatják.

Miközben
a sz?rét lekaparják
mindenféle kosztól is megszabadítják.

Miután megtisztult
rémfára akasztják
fejt?l a farkáig felhasítják
és feldarabolják.

Lehántják a b?rét
s, vele a zsírját
így egyben az egészet
szépen felkockázzák.

A beleket kiveszik,
és mindjárt mosni viszik
hisz a hurkát r11; kolbászt
Ezekbe töltik.

A bels?ségekb?l készül
a finom svartli,
mely szegény röfi
gyomrát megtölti.







A felfogott vér egy részét
hagymával keverve
tepsibe öntik, s
Így lesz megsütve.

A maradékot
a darálékhoz adják
a véres hurkát
imigyen formálják.

A másik feléhez
mit hurkának szántak
A színe, és az íze miatt
májat, s f?tt rizst adagolnak.

Egy másik tekn?be
piros húst darálnak
Melyet a paprika, s más
f?szerek megbolondítnak.

Ebb?l az anyagból
készül a kolbász
majd ezt is az abalébe
Dobják.

Fokhagymás vízzel
egy kondért megtöltenek
alá tüzet raknak
ebben aba levet f?znek.

Így a szalonnát tartósítják
eztán a hurkát, kolbászt,
Stifit, svártlit is
bele rakják.

A rémfához visszatérve
röfinek most végleg vége.
Feje, farka, s a négy lába
félretéve a kocsonyába.




A körmökb?l még
lehet finom pörkölt
ahogy a hús sem
csupán kolbásznak jó.

Ott a bélszín, a dagadó
sonka, tarja, és lapocka
a csülök, sz?zérmék
orja leves és tepert?.

Mikor már minden
hús kif?tt, megsült
kezdik kisütni
a töpörty?t.

A kondérba öntik
a b?rt, s a hájat
amely le nem
kozmálhat.

Miután a zsírt
beleöntötték,
és tejjel is felöntötték,
szépen kisütik.

Ezek után lesz?rik,
kinyomják, és leh?tik.
Mivel így végeztek
mindent rendbe tesznek.

Feltakarítanak, elpakolnak,
asztalokat terítenek,
A disznótorra készülnek
végül a röfiért tort ülnek.

Krancz Béla
Pécs, 2007