Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 17 2024 01:02:12
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 1
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
szoszircsi: ÉN,-AZ "ÉLETMENTŐ"...
ÉN,-AZ "ÉLETMENTŐ"...









Csodálatos dolog történt, ma délután velem . Még most is bennem hullámzik valami abból az izgalomból, amit átéltem. Talán kezdhetném a dolgok menetét korábbról is, mert a hét folyamán már megrendített valami hasonló.
Ritkán nézek tv-t, ha szakítok rá időt és mutatok némi érdeklődést, az többnyire a napi aktualitásoknak vagy a tudományos csatornáknak szól. Lakóhelyem képújságjára pedig tényleg egészen véletlen, fatális tévedésként kattintok. De most, valami megmagyarázhatatlan módon mégis ezt tettem. A hirdetések sorában épp a helyi „sintértelep” oldala következett, ahonnan egy szomorúszemű, rövidszőrű foxi tekintete villant elém. Olyan volt, mint egy villámcsapás. A másodperc törtrésze alatt éreztem, nekem épp most, nem egy perccel előbb, és nem két perccel később, hanem igen, most kellett idekapcsolnom.
Különös érzés öntött el. Az esengő szempár azonnali elhatározásra késztetett. Lázasan kezdtem el számolni. Befogva 12 napja, a telepen tartás 14 nap. Húhh, gondoltam, ennek így kell lennie. Olyan elsöprő erővel , minimális kételyt sem hagyva tudtam…ez a kutyus rám vár….Pillanatok alatt kész volt bennem a történet. Nem mérlegeltem még azt sem, hogy nekünk van már két foxink, egy szálkásszőrű és egy rövidszőrű. Semmi nem érdekelt, csak hogy elhozzam onnan . Az jutott eszembe, olyan ez az állapot, mint amikor egy halálraítélt vár a siralomházban, a különbség csak annyi, hogy az ember, tudatánál fogva felfogja mi is történik vele. De az állatok, épp úgy mint az ember megérzik… Leperegnek az utolsó percek…és vége.

Össze-vissza kalapált a szívem. A családommal megbeszéltem a tervet, mire jutottam magammal. Valahogy mindannyiunknak evidens és kézenfekvő volt, hogy másnaptól már három kutyus rohangál az udvaron. Így is lett. A párom és a fiam -,kiéhezve, bolhásan, lerongyolódott állapotban,- hozták haza. Ahogy kivették a kocsiból, rám nézett, és én soha nem felejtem el annak a két, hálás szempárnak a ragyogását…egészen megejtő volt…
Majd egy hét telt el. Azóta kapott annyi finom falatot, simogatást, dicséretet és ölelést, amennyit talán egész életében soha. Be sem kellett lopnia a szívünkbe magát, minden olyan természetes volt…olyan, mintha örökké velünk élt volna…A másik két foxi is elfogadta, azóta hárman , háromfelé cibálják a lábtörlőt, és most már három „tettes” közül kell eldöntenünk, vajon melyik lopta már el megint a papucsomat….

Napokig ez a történet kavargott a fejemben. Olyan lélekemelő volt az egész. .Nem hagyott el ez az éteri érzés, újra és újra átéltem… Olyan volt , mintha egy téli hegytetőn, túl mélyen beszippantanád az éles levegőt. Belebújik, beleszivárog minden pórusodba és redődbe,kitágul a tüdőd szélesen, majd szétfeszít…de nem fáj, mégis különös, nagyon ritka pillanat. Talán akkor éreztem utoljára hasonlót, amikor a gyermekeim születtek. Nem tudom megmagyarázni, de van benne valami egészen mélyen emberi és elgondolkodtató.
Még fel sem ocsúdtam a történtekből, az élet elém sodort még egy állatot, egy gólyát, aki szintén oltalomra szorult.
A határból telefonált a férjem, hogy találtak egy beteg, legyengült gólyát. Ott rostokolt
körülöttük, nem tágított. A poros dűlőn, majd háromszáz métert bicegve, szó szerint őket szemelte ki. Lélekszakadva rohantam. Zakatolt a fejem, mit is tehetnék. Jajj istenem, most ilyen állatos-hetem van? Vajon miért épp belém botlanak ezek a helyzetek? De nem sok időm jutott a magyarázatok keresésére. Megérkezve, láttam a lesoványodott, megsebesült kölyök gólyát. Látszott rajta, hogy képtelen a repülésre, az önálló életre. Azonnal telefonáltam az egyik vadász barátunknak, és kértem, ha istent ismer, kerítsen valami telefonszámot a hortobágyi madárvédelmi intézettől. Tudtam, ők kapcsolatban állnak ezekkel az intézetekkel. Még a számokra vártam, megsimogattam , a fejét szelíden lehorgasztó, védtelen madarat. Hagyta magát felemelni, minden bizalma, reménye bennem volt. Különös, szentimentális érzés futkosott rajtam, szinte elérzékenyültem.
Sikerült kapcsolatba lépnem a madárkórház vezetőjével, aki azonnal autóba ült és a fióka segítségére sietett. Átszáguldoztam a városon, vártam a „felmentő sereget” a helységtáblánál, hogy mielőbb a helyszínre vezethessem őket. Hála az égnek, megnyugodtunk, mert szerinte „ csak” felszíni seb volt az egyik lábán, és nem nyílt törés. De ahhoz épp elég súlyos, hogy ne tudjon elrugaszkodni a földről, így elszakadt az életterétől.. Ezért, napok óta éhezett és vízhez sem jutott. Elszállították, és megígérték, bármikor meglátogathatjuk a telepen, ahol kezelik az ilyen és ehhez hasonló, bajbajutott állatokat.

Én egy örök aggódós ember vagyok. Ilyen helyzetekben is. Nagyon. El is gondolkodtam, ahogy hazaértem. Mi az a furcsa, felfokozott érzés, ami ilyenkor rátör az emberre. Hogy lehet így, emberi-világra, érzésekre lebontani azt ami nem is az…De aztán rájöttem, hogy igenis, az.. Hiszen azok az élőlények, amelyek a környezetünk, az életünk, a létezésünk szépségét , értelmét és értékét adják, az bizony nagyon is emberi. És épp ezért és ettől tud az ember aggódni egy állatért, oltalmat adni, ha rászorul és elengedni akkor, amikor már képes a saját közegében talpra állni.
Gyönyörű érzéseket kaptam ajándékba ezektől az apró élethelyzetektől. Nem lettem sem jobb, sem rosszabb ember, csak az, aki egyébként is vagyok. Az emberek belső valósága azt hiszem ilyen helyzetekben is világosan megmutatkozik.
Lehet néhányan azt gondolják, túl messzemenő következtetésekig jutok a történtek kapcsán, de én hiszem, hogy ennek a két történetnek az életemben oka és értelme van, és nem csupán annyi, hogy tudunk-e jót tenni, ha módunkban áll…

…hiszen , ha ránézek a kutyánkra és rágondolok a gólyánkra…most is repes a lelkem…
Hozzászólások
sziszifusz - August 20 2009 06:19:57
Szia Szosz!

Nagyon szépen megfogalmazva kaptuk tőled ezt a történetet.
Jó a hosszúsága, kevés benne a babla.
Sikerült pátosz nélkül megírni, pedig amiben árva gyerek vagy kivert kutya szerepel, azt a történetet nem nehéz a magasztosságig elvinni.
A végkövetkeztetés is remek lett.
Az én Mackó kutyám, mint általában a kóbor ebek utánamszegődött. Kilométereken át követett. Nem akartam őt! Mindenféle szempontból hátrányos lett volna a befogadása. Ahogy fogytak a méterek egyre fogytak a mindenféle szempontok is.
Tíz évig járt mellettem és viselte a velem élés nehézségeit a szeretetért cserébe amit kapott tőlem.
Hogy olvastalak eszembe jutott a szeme. Soha úgy nem nézett rám emberi lény. Ígyy csak egy befogadott hálás állat tud nézni.

Köszönöm, hogy írásod révén visszakalandozhattam a múltba.
Már megérte megírnod!

Szeretettel: sziszusmileysmiley
szoszircsi - August 22 2009 22:50:07
Köszönöm,hogy olvastatok, és úgy gondolom, mindhárman rendelkeztek azzal a kifinomult érzékenységgel, hogy nem tűntem túlságosan nevetségesneksmileysmiley

ölelések!!!
szí.
szoszircsi - August 22 2009 22:52:28
Sziszsmiley

...veled élés nehézségei?????-, el nem tudom képzelnismileysmileysmiley mármint,ha kutya lennék...smileysmiley
pussza-szí
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 17. Wednesday,
Húsvét, Rudolf napja van.
Holnap Andrea napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes