Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 29 2024 14:40:42
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Sancho:A Kösöntyű Néptánccsoport Erdélyben
/ Kecset 2009 - 08 - 16 /


A Kösöntyű Néptánccsoport Erdélyben

A sok hónapos várakozás, szervezés és készülődést követően, elindultunk Hargita megyébe, Erdély egy kis falujába, Kecset-re.
A határon alig álltunk meg pár percre, hiszen már itt is szabadabb az átkelés. Kellemesen utaztunk az esti órákban, több mint 600 km-t hagyva magunk után, s pirkadatkor a hegyek között ébredeztünk. Kis pihenőt tartottunk, nyújtózkodtunk egy parkolóban, majd folytattuk utunkat.
Örömmel fogadtak bennünket a Kecset táblánál, s vezettek le a völgybe, néhány falubéli integetve üdvözölt. Egy kis panzióba szállásoltak el mindannyiunkat, kellemes környezetben, sok virággal díszítve mindenhol. Elekes Sándor tulajdonos, finom ebédet tett elénk, jó pálinkával koccintottunk, ismerkedtünk, beszélgettünk.
Kisfaludi Aranka invitált a művelődési ház megtekintésére, ahol a falu apraja, nagyja közül már vártak ránk jó néhányan. Nem mentünk üres kézzel, gyümölccsel, és édességgel kedveskedtünk a gyerekek nagy örömére. Sok kisgyerek volt szüleivel, nagyszüleikkel, akik megmutatták, hogy együtt hogyan mulatnak. A csősz párok a szüreti mulatságra készültek, ennek próbáit láthattuk, mi pedig figyelemmel kísértük lépéseiket, majd közéjük állva tanulgattuk.
Játékos gyermektáncokat is láthattunk, ami igen hosszúra nyúlt, csak úgy, mint minden este. Mivel a faluban sokan a dolgos hétköznapjaikat élték, (kaszálás, szénagyűjtés, állattartás) csak este felé találkozhattunk velük.
Aranka anyósa Ilonka néni, hatalmas kürtős kalácsokat sütött a kinti kemencében hagyományosan. Isteni eledel. A délelőttök, a közelebbi nevezetességek megtekintésével teltek el, így Laci a buszvezetőnk, szép helyekre vitt, biztonsággal.
Először a Gyilkos-tó előtt parkoltunk, s néztük meg a csonka dárdaként kiemelkedő fenyőrönköket, közöttük csónakok ringtak a tűző Napon, majd a Békási-szoros következett, ahol keresztül gyalogoltunk. Elbűvöltek a hegyek közelsége, a Békás patak tiszta, gyors folyása, a kék ég és a friss levegő. Sok árus portékáit kínálta, meg-meg állva, olykor vásároltunk belőlük valami apróságot. Hazafelé a leírhatatlan tájat nézve jókat beszélgettünk, nevettünk, s ezt folytattuk szálláshelyünkön is. Sándor és segítője Ágika kitettek magukért, ismét ízletes ételeket ehettünk, igazi pityókás házikenyérrel.
Ritka kedves, vendégszerető, humorral és életkedvvel megáldott házigazdák. Igaz ez a Kecseti emberekre, hiszem megtapasztaltuk minden este, beszélgetéseink alkalmával is.
Egy esős napon jártunk Parajdon a sóbányában, igen sok látogató volt akkor ott, de furcsa érzésekkel jöttünk el. Majd a kihagyhatatlan Korondon időztünk. Táncos ingek, kalapok, bokályok, kaspók, népi ruhák találtak gazdára, de juhsajt és túró is került a tarisznyákba.
Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál emlékeztünk, ahol sok koszorút láttunk a két tölgyfa alatt.
Augusztus 20-án szabad program volt, ki-ki a maga útját járta estig. Volt, aki végigsétált a falun, ismerkedett a szövőasszonnyal, a mézpergetővel, a pálinkafőzővel, de volt olyan is, aki lovas kordéllyal járta a közeli hegyek ormát, időzött kicsit az erdő csendjében.
Sikerült idős emberektől tánctörténeteket gyűjteni, illetve eredeti viseletek nyomára bukkanni.
A kései ebéd után nagy volt a készülődés estére. Felöltöztünk viseletbe, úgy sétáltunk át az 50 méterre lévő művelődési házba, melyet egykoron egy helyi tanító építtetett.
Egy kis egyeztetés után a megtelt teremben, elénekeltük a Magyar és a Székely himnuszt.
Elekes Sándor unokája ( Gergő 4 éves) szavalt szívbemarkolóan, majd a Szatmári táncunkkal nyitottuk az estét. A közönségnek nagyon tetszett, nagy tapsot kaptunk mind a 4 tánc után.
A gyerekek Viola vezetésével táncolták el táncaikat, aki a helyi hagyományőrzők képviselője és egyben az est háziasszonya. Hangosan énekelve, párokban mutatták meg tudásukat. Sok csillogó szempárt láttunk, önfeledt örömöt, mely őszintén, szívből jött.
A helyiek a csősztáncot adták elő népviseletben, énekekkel tűzdelve, a végén mókás jelenettel. A lányok öltözetén a piros szín dominált és egyfajta uborka minta, fekete szegélyekkel, fehér kötőjükön piros virághímzésekkel, fejkötő ill. kendő nélkül. Azt mondják, hogy 60 felett csak a fekete viselet a megengedett A legények székelynadrágban és ingben, lájbiban, kalap nélkül. Attila bácsi és Irma néni már csendesebben, komótosabban lépkedtek, hiszen nem 20 évesek már, de mindenki leizzadt keményen. Hosszú táncuk után, a zenészek is pihentek kicsit. Kölcsönös ajándékozás, köszönetnyilvánítás, fotózás következett. A nézők közül, csak néhányan mentek el, a többiek maradtak táncolni. Táncházat is tartottunk, Gyula sokáig mozgatta a népet. Lazább, modernebb zenére is sor került, így hajnalig mulattunk. Elbúcsúzva az Attiláktól, Ibolyáktól, Károlyoktól, a szállás felé sétáltunk elfáradva.
Reggel, amikor a Nap már igen csak felkúszott az égre, becsomagoltunk és a buszba tettük dolgainkat.
Indulás előtt Kisfaludiékhoz személyesen mentünk el elbúcsúzni, ahová nagy ajándékkosárral állítottunk be, Ilonka néni nagy örömére. Ő sokféle kaláccsal búcsúztatott, (diós, rahátos, kürtős, orda ) pálinkával kínáltak útravalóul (szilva, áfonya ) és még mi mindennel ...
Közben az öreg Béla bácsi olyan szép népdalokat énekelt, hogy ámulva hallgattuk, s szem nem maradt szárazon.
Megköszönve szeretetüket, vendéglátásukat, önzetlenségüket, fájó szívvel hagytuk magunk mögött Kecsetet.
A visszaúton sok szép magyar lakta falut szeltünk át, s az 582 méter magas Királyhágó különleges élményt nyújtott. Szerpentinjein haladva a hűvös fák alatt, s amerre a szem ellát, dús legelők, és kicsi házak tűntek elő.
A sok kalácsból jutott mindenkinek, ki-ki abból is falatozott az út során, de az alkalmi büfében szendvicset is ehettünk.
Éjjel érkeztünk, fáradtan, de felejthetetlen emlékekkel. Örök élmény volt, különös tekintettel az emberi kapcsolatokra.
Köszönjük mindazoknak, akik részesei voltak ennek a különleges alkalomnak.
Hozzászólások
Sancho - September 03 2009 06:20:44
Biz' Elonor, hát ha még ott lehettél volna... smiley
Örülök, hogy legalább Te elolvastad, úgy fest mást nem nagyon érdekelnek a kisnovellák. Ezért kértem már többször is, hogy legyen kint normális jelzéssel, mint a versek.
No, de ez van.
Remélem jövőre kijutunk Sepsiszentgyörgyre is, látván táncainkat, kaptunk meghívást egy pár napra smiley
Torma Zsuzsanna - September 03 2009 08:37:34
Kedves Sancho!
Érdeklődéssel és figyelemmel olvastam a Kösöntyű néptánccsoport látogatásáról írt történetedet.
Megértem, hogy érzelmekben gazdagabbak lettetek.
Én is szívesen lettel volna köztetek!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
szoszircsi - September 04 2009 09:53:17
Szia Sanchosmiley

...nagy-nagy elégedettséggel olvastam írásodat, -többször is,- hiszen jómagam is végigjártam ezeket a helyeket...most újra felkavarodtak bennem az emlékek...tetszett,hogy ügyesen összefogtad és láttattad a külvilág képét, mi eléd tárult, és emellett az ott élő embereket, érzéseiket , vendégszeretetüket, mérhetetlen lelki-gazdagságukat.

...az is tetszett, hogy bővebben elénk tártad a népviseleti- öltözék tarka világát, olyan kifejezéseket használtál és ismertettél, ami gyermekkoromat idézte, összességében egy kellemes hangulatú, olvasmányos beszámolót tettél elénk, melyben a te saját személyes érzéseid is ott lapulnak mélyen a sorok között...

Szívből gratulálok
szí.
Sancho - September 20 2009 08:51:34
szosz kedves, köszönet neked!
Kívánom, hogy részese legyen itt sok emberkének azon élményekben. Azt hiszem, megváltozna saját életük képe, dééé naggyon. smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 29. Friday,
Auguszta napja van.
Holnap Zalán napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes