Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 18 2024 23:30:54
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
nagygabi: Szegények krumplija
M

A csicsóka mind étkezési célokra, mind gyógynövényként, vagy állatok takarmányaként, hasznosítható,esetleg szép virágja kerítésünk mellett, udvarunk vagy kiskertünk színes foltja lehet.









Már egy jó hónapja is van, hogy mikor reggelente kimegyek,vagy csak kinézek, a bejárati ajtónkon, a kiskertemből a csicsóka vidám virágja mosolyog rám.
Mert igen, szerintem vidám, és mosolyog.Számomra látványában van valami biztató megnyugtató.Mintha azt sugallaná:
Fel a fejjel, ne lógasd az orrod kiskomám!-,meglásd csodás napod lesz, majd minden problémád, gondod ügyesen megoldod.
Tegnap is ahogy kimentem, persze rögtön Ő mosolygott rám. S ekkor szinte egy perc alatt megvolt a fejemben egy kis versike. Be is mentem azonnal, hogy papírra vessem. Ahogy leírtam , arra gondoltam, hogy miért is nem jutott eszembe nekem eddig róla verset írni, hisz augusztus eleje óta egyfolytában ontja virágait .
Nos, a délelőtt tettem vettem, kicsit az internetre is feljöttem, s gondoltam a versikémet megosztom másokkal is.Átolvastam hát, s először arra jutottam, lehetne kicsit hosszabb, tán szebbre is kerekíthetném.
Aztán meggondoltam magam, s nem nyúltam hozzá , bepötyögtem magamnak szépen a gépbe a verseim közé úgy, ahogyan a tegnapi reggelen spontán kipattant a fejemből., s eldöntöttem, majd a kedvenc verses helyemre is így teszem fel... De ekkor egy másik ötlet is megfogalmazódott bennem.
Anyukánk azelőtt , nekünk gyerekeknek sokat mesélt arról, hogyan is éltek a szűkösebb időkben. -Mert bizony voltak:-Az anyukájuk meghalt , míg ők kicsik voltak, s négyüket , gyerekeket az édesapjuk egyedül nevelte fel -Na, de nem kalandozok el , szóval anyukám sokat mesélt , többek közt azt is mondta, ők a csicsóka gumóját is biz megették , hiszen volt belőle bőven ,s az íze sem volt rossznak mondható. S csicsóka pedig mindig volt , főleg a vizesebb helyeken,esetleg szántók mentén. Nos, azóta mi gyerekek felnőttünk, családot alapítottunk, de a közeli Zagyva folyó partjának mindkét oldalán én magam is több nyáron láttam virítani virágját Amint erre gondoltam. eldöntöttem utána is nézek az interneten,könyvekben kicsit.

Utána is néztem bizony, s ekkor kicsit értetlenkedni is kezdtem, hogy miért is nem figyelünk jobban étkezésünkre,mért nem látjuk meg mi a jó, s próbáljuk azt hasznosítani. S így találtam ki, hogy
röviden megpróbálok keveset átadni az Olvasóimnak abból, mit megtudtam,hogy hátha sikerül másoknak is felkeltenem az érdeklődését e hasznos, zöldségféléről, gyógynövényről. Mert bizony gyógynövény is.

Szép sárga virágját eleinte messziről össze lehet téveszteni a napraforgóéval,-(nem is csoda, hasonlít rá.s közeli rokonságban is állnak egymással) -ám később már könnyen felismerhetők, mert virágjai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és később is, csak augusztus elején nyitnak..A virág szára is jóval vékonyabb mint a napraforgóé, viszont magasabb, akár három méterre is megnőhet. Ősszel a szárát a juhok,nyuszik szívesen fogyasztják. Gumójának pedig számos élettani hatása van,melyek nem közvetlenül a tövön, hanem a hosszú gyökérrészen találhatók- Színük lehet fehér vagy sárga, de legtöbbször olyan teljesen, mint a rózsaburgonyáé.Húsuk hófehér, íze hasonlít a burgonyáéhoz, de jóval édesebb, kissé dióízű Olvastam róla azt is hogy milyen nagyon hasznos, hogy ez is Amerikából származik, s azelőtt a szegények krumplijának nevezték,pontosan a jó szaporodása miatt és , szinte bárhol megtermett, vagy szaporodott csak tovább, és mint a krumplit, többféleképp el tudták készíteni A világháborúk idején nagyon nagy szerepe volt az étkezésben. A kimondott termesztése aztán a háborúk után sajnos visszaszorult.A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma.
A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot.
S persze számos más jó tulajdonsága is van,de most itt nekem nem is az a célom, hogy róla mindent leírjak, csak fel szeretném hívni a figyelmet erre a növényre, hisz úgy érzem méltatlanul bánunk vele, nem ismerjük és tán nem is akarjuk megismerni.
S bár nekem a kiskertemben itt virít szép sárga virágja , mégsem ismerem. Igaz, ennek nem is igazán használható étkezésre a gumója formára nem is a burgonyára, inkább a fehér retekre hasonlít,színe bordós-lila, és néztem húsa sem igazán fehér, Ez inkább olyan csak virággá nemesített fajta lehet.
Kicsit sajnálom, de most megfogadtam, mindenképp szerzek be, és ki fogom próbálni, hisz számos receptet találtam.Fogyaszthatjuk nyersen salátákban, vagy párolhatjuk, de főzhetünk belőle szószokat, de naranccsal, citrommal, almával,körtével, mézzel kitűnő turmixokat is készíthetünk belőle. Mint ahogyan köretként csicsókalepényt is süthetünk kelhez, csirkéhez.
Bár anyukám mondta, nem mindenki szereti ízét, de hát ez bármely más élelmiszerrel is így van, egy próbát szerintem mindenképp megér, hisz tele a szervezet számára hasznos anyagokkal.
De biztosan van Köztetek olyan, ki ismeri s talán már fogyasztotta is.
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - September 25 2009 07:07:11
Kedves Gabi!
Figyelemmel olvastam írásodat, és a már általam ismert tulajdonságokat itt mint felsoroltad a csicsókáról.
Azér is írtam már versednél hozzászólásomban, hogy nekünk volt, mert kaptam régebben egyik munkatársnőmtől, és én a gyökerénélt alálható gumókat, ami a gyökérzetből alakult ki, meg is sütöttem és meg is kóstoltuk. De nekem nem igan ízlett, mert túl pépes volt az állaga és túlságosan furcsa édes íze volt.
A virágja miatt persze meghagyhattam volna - hiszen, mint írtam, szinte kiírthatatlan -, mégis úgy döntöttem, hogy kivágom, mert a föld alatti gumós,gyökeres termése nem ízlett. Talán ha mégegyzer lenne valahonnan, olyan helyre ültetnél, ahol akármeddig ott lehet, és virágozhatna kedvére.

Örülök, hogy ilyen részletessséggel foglalkoztál ezzel a kedves kis növénnyel, szegények krumplijával (eledelével).

Remélem, sokan olvassák és ismereteiket ezzel is bővíteni fogják!


Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
nagygabi - September 25 2009 08:26:08
Köszönöm Kedves Zsuzsa hogy ismét olvastad kis írásom, s megosztottad velem tapasztalataidat. Igen, valóban nagyon el tud szaporodni a gumója,s megértem, ha a kiirtása mellett döntöttél., itt a családomnak is elege van sokszor vele, mikor ásnak főleg. S termőtlen magja is igen csak bele tud kapaszkodni néha az ember ruhájába. Én valahogy még is nagyon kedvelem a virágját, amelyet épp tegnap szedett ki a párom és a nagy, nagy fiam, mert már eléggé a földig hajoltak, Egy-két gumó biztos bánta, de nem is baj,..
Majd azért a rendes csicsóka gumóját mindenképp szeretném megkóstolni, majd többféleképp próbálom elkészíteni, bár írtad, Neked nem túlságosan tetszett.
Köszönöm az értékelésedet is.smileysmiley
Szeretettel:Gabismiley
Arthemis - September 29 2009 12:51:48
Kedves Gabi!

Én is ismerem a csicsókát, nagymama termesztette valamikor. (azt sajnos nem tudom honnan szerezte) Nekem ízlett, igaz én nem sütve hanem nyersen és főzve ettem. Ettől függetlenül több olyan tulajdonságot soroltál fel, amit nem tudtam.
MARCSY - October 01 2009 16:28:06
Kedves Gabi!
A nagymamám kertjében is volt, és emlékszem az ízére. Mi nyersen fogyasztottuk, nekem ízlett. Írásodból tanultam én is.
Gratulálok: Hajdu Mária
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 18. Thursday,
Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes