Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 15:50:05
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Torma Zsuzsanna: Szegények és gazdagok
„Az éhezők száma drámaira nő a világon, annak ellenére, hogy a Föld képes lenne minden lakóját ellátni – mondta XVI. Benedek Pápa az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a napokban tartott háromnapos csúcstalálkozóján, Rómában."

Z

Az is elhangzott ezen a találkozón, hogy „az étkezés alapvető emberi jog”, mégis több mint egymilliárd ember éhezik a Földön.
Az elmúlt évben nagyon magasra emelkedtek a mezőgazdasági árak, főleg a rizsé és a gabonáé, amit számos országban nem tudnak megtermelni, így nagyon sok afrikai és ázsiai ország megélhetésén csak az élelmiszersegélyek segíthetnek.
A szegény országok közül, elsősorban az afrikai és ázsiaiak a legszegényebbek, mert alacsony a mezőgazdaságuk termelékenysége, és a korai halálozásuk is ezzel van összefüggésben.
Afganisztánban, Jemenben, Guetemalában, Kelet-Timorban, Burundiban, Madagaszkáron, Malawiban, Etiópiában és Ruandában van a legtöbb alultáplált gyermek. Ruandában 51 %, Jemenben és Afganisztánban pedig már majdnem eléri az ország népességének 60 %-át is.
Amíg saját országunkban mostanság arról hallani, hogy évente szinte egy falunyi emberrel kevesebb a népesség, addig a fejletlen világban 200 millió 5 év alatti gyermek beteg vagy alultáplált, és vélemények szerint 2050-re a mai 6 milliárdnál másfélszer többen, 9,2 milliárdan leszünk a Földön.

Ezekkel a hírekkel szemben eléggé ellentmondásosan hangzanak, de mégis igazak:
Az elmúlt években számos gazdag ember szeretett háziállatára súlyos összegeket hagyott örökségül: Frank O-neil ausztrál úszóbajnok mintegy 15 milliárd forintot hagyott Kalu nevű csimpánzára. A 87 éves korában elhunyt Leona Hemsley Trouble nevű terrierének mindig emberi étkeket szolgáltatott fel ezüst- és kínai porcelán tálakban. A hölgy, akinek magyarul beceneve a „Zsugoriság királynője” volt, 2,2 milliárd forintnak megfelelő összeget hagyott kedvencére. Nora Hardwell egy nappal 90. születénsapja előtt hunyt el, aki két hűséges skót juhászáról nem elfeledkezve, 170 millió forintnak megfelelő összeget hagyott nekik örökül. Diana Myburg egy menhelyen lévő labrador-dobernan keverék kutyára 25 ezer fontot hagyott. 2003-ban Margaret Lay Tinker nevű macskája egy házat és 100 ezer fontot örökölt. Christina Foyle könyvkerskedő kilenc macskát hagyott házvezetőnőjére, akik közül négy még évekkel ezelőtt életben volt. Ezen kívül egy 50 éves szárazföldi teknősre és öt teknőstársának gondozására még 100 ezer fontot hagyott halála után. 2004-ben egy nyugdíjas aberdeeni könyvtáros fejenként 10 ezer fontot hagyott két macskájára. Ő maga mindenhova busszal járt, és a központi fűtést sem vezettette be a lakásába, mert úgy érezte, macskái ennél többet érdemelnek. A brit anyakirálynő 3 millió fontot hagyott egy 150 marhából álló csordára és egy 200 birkából álló nyájra. Az állatok közül két kecske, két malac, hat bárány, hat baromfi, három kacsa, két nyúl. És két madár a közeli kastély látogatóközpontjában él. A világ leggazdagabb németjuhász kutyája IV. Günther, akire egy német grófnő, Karlotta Liebenstein 16 milliárd forintnak megfelelő összeget hagyott 1992-ben.)

Ugye, mennyire elgondolkodtatóak ezek a számok? A szegény népesség számai és a különböző állatokra költött és örökül hagyott súlyos milliók és milliárdok?
(Forrás: Metropol, Privátbankár)


Torma Zsuzsanna
2009. november 17.
Hozzászólások
rapista - November 17 2009 17:01:20
Hová lesz ez a pénz, úgy őszintén? Feltehetőleg megtollasodik rajta, az, aki ellátja az állatokat (kreativan könyvel) és - miután az állatok nem írnak végrendeletet.. talán az állam örökli.
Ismerek angliai történetet, hogy valaki az esküvője előtt pár nappal lezuhant a háza tetejéről - nem volt végrendelet, a brit kincstár örökölt - a menyasszony semmit, arról, hogy menyasszony nem volt írás, feltehetően nem volt bejelentkezés sem az anyakönyvvezetőnél, ami nemsokat segített volna a helyzeten ... Az angol precendens-jogot nem ismerem, legfeljebb egy ügyvéd keresett volna rajt, hogy kikeresett volna egy tizenhetedik századi aktát, melyben .. valaki valahonna lezuhant???

A lényeg persze a cikk eleje!

Javaslom - mivel TE találtad a témát, írj belőle novellát!
üdv
Torma Zsuzsanna - November 18 2009 07:47:48
Köszönöm, kedves Rapista, hogy itt jártál, olvastál és hozzászóltál.
Természetesen a lényeg a cikk eleje, amiről napi gondjaink során rendre elfeledkezünk. Annyi sok pénz fordul meg a világban sok ember kezében (számláján), jutna belőle bőven a szegények megsegítésére. Mégis, amikor arról hallunk, hogy gyűjtenek valaki (valakik) számára, konkrét célokra, akkor legtöbbször csak a szegények adakoznak. Naponta lehet ilyeneket olvasni az újságokban.
Köszönöm, hogy novella írására bíztatsz. Az igazság az, hogy nagyon sok gondolat foglalkoztat, amiről tudnék írni, de idő hiányában csak rövid cikkekre futja, a munkám mellett. Egy-két év múlva talán eldől, hogy lesz-e időm többre is, mint amit most tudok produkálni.

Mégegyszer nagyon köszönöm!


Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Sancho - November 18 2009 09:00:22
Torma Zsuzsanna kedves!
Nagyon érdekes témát vetettél fel.
Az én véleményem:
Magasról tetszek rá, ki éhezik, ki szegény, ki kő gazdag, ki születik s ki hal meg. A mai infóáradat, ami kezdve a vízcsappal és Isten tudja még honnan árad felénk, sokk az embernek. Annó, gyerekkorom idején és még előtte sem áradt ennyire az infó, mint most. Pedig, akkor is ez volt a helyzet, csak ma az is hír, ha Mariskanéni körme alá szaladt piripócson a szálka.
Tudod, ott az elején amit írsz, számomra az a bosszantó, - és itt utalnék egy erdélyi székely ember frappáns mondatára ; "b asz ni tudunk, de gondolkodni azt nem " ) - éheznek, nem dolgoznak, legyengültek, betegek, de gyereket azt tudnak csinálni, de minek??? Igaz, Magyarországon is több volt a népesség annó, amikor nem volt hétfőn adás a TV-be. Amikor vállalkozásom volt 92-től, úgy rajzottak rám a kunyerálók, cégek, szervezetek, mint légy a sz arra, elejében még adtunk is, de sajna semmit sem láttunk abból, mi is lett az eredménye, meggyógyult e, lett e családja stb. Ennek okán sem vagyok híve az adakozásnak, amennyiben persze ha látom hová megy és eredménye is van. Párhuzamot vontál az állatokkal. Igen. Nos, joga van mindenkinek oda tennie a pénzét, vagyonát, gyerekét, ahová akarja. Jelen esetben az állatokra. Tegye, hisz ha az éhezőknek adná, még többet kéne oda szánni, eredménye meg 1 nagy nulla. Lehet, elítélendő e gondolatmenetem, bevállalom, de én maradok a környezetemben. Elég nehéz feladat a családban segíteni egymáson, leginkább ha beteg valaki, vagy el kell temetni. Nyilván, használt ruháinkat, többlet tésztámat, kisebb kütyüket, játékokat, a karitasznak adtam, köszönő levelet kaptam. De nem azért tettem. Segítek környezetemben ahol lehet. Itt van pl. a környezetszennyezés is, ami igen fontos. Én összeszedem a Tőserdőben a szemetet, letakarítom a filcfirkákat, stb. Magam lelkem megnyugvására is, általam is tisztább lesz, de itt is bosszantott - ma már nem annyira - hogy aki látta, vagy tudja, lehü lyéz, negatív véleménnyel van, bár igaz volt szimpatizáns is. Igazából odáig jutottam, hogy senki és semmi nem érdekel, megteszem, és nem forgatom a fejem körbe, hogy látta e valaki. Összevetve, csak addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér, ne akarjunk többet tenni, mint amennyit értünk tennének.
Azt mondják, mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Oldja meg.
Az én kutyám, luxust fog kapni ezek után is. Betakarom ha kell, ellátom a sebét, megsimogatom, megölelem, megetetem, diót, vagy szaloncukrot adok neki. Neki ez a minden, és cserébe nem vár semmit. S amikor már nem lesz, meghal vele a szeretetem egy hatalmas darabkája. Ennyi.
Ha meg én murdelok ki, senki meg ne könnyezzen halálomban, ha éltemben egy könnycsepp se esett.
Zsu, lehet megkavartalak kicsit, de ezzel együtt kb ennyi gondolat is cikázik még fejemben.
Konklúzió: El kur vult az élet.
Szóval, írásod ilyesmiket hozott bennem felszínre, amihez gratulálok.
Grt. smiley Sancho
Torma Zsuzsanna - November 18 2009 09:33:40
Kedves Sancho!
Örülök, hogy ilyen részletességel hozzászóltál mégegyszer, ez annak köszönthető, hogy összeállítottam ezt a kis cikket és összehasonlítottam a szegény embereket a "gazdag állatokkal".
De nem az volt a szándékom, hogy párhuzamot vonjak, hanem az ellenkezője: hogy lehesen látni a különbséget. Hogy annak emberek a legmélyebb szegénységben (szinte állatokként élnek), és vannak állatok, akikre nagy örökséget hagytak és "limuzinnal" közlekednek. Mint a képen is látható!
Mindezekkel együtt mindenben igazad van, és örülök, hogy mindezt itt leírtad!
Nagyon örülök, hogy aki olvassa, abban további gondolatokat (akár pozitív, akár negatív) indít el! Hiszen ez volt a célom!

Üdvözöllek még nagyobb tisztelettel:

Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
jomolnar - November 19 2009 15:17:41
Kedves Zsuzsa!
Érdekes témát vetettél fel. Éhező népeket állítottad szembe un. "gazdag állatokkal". Nagy a kontraszt valóban, és még nem is beszéltünk az egyre fogyó édes vízkészletekről, amiért egy űjabb tényező a globális felmelegedés is hozzájárul. Az okosok azt állítják az elkövetkező háborukat ennek jegyében vívják. Ez tovább nehezíti az éhezők helyzetét.
Szeretettel üdvözöllek:
Molnár Józsefsmiley
szoszircsi - November 23 2009 01:38:19
Szia Zsuzsanna!

Cikked érdekessége valóban egy létező, égbekiáltó ellentétre épül...sokat lehetne erről írni, de tény, hogy országunk is jóval többet termel, mint amit el tud fogyasztani...és ez nagyon jó!!!!- lenne!!!- óriási halmokban állnak jó minőségű gabonahegyek...a kutyának sem kell....nyugaton azért fizetik a gazdát, hogy ugaroltasson...elképesztő, hogy a világ- mely látszat csúcstalálkozókat szervez rendszeresen, még a közelébe sem jut, hogy gyermekek milliói ne éhezzenek...de ne menjünk messzire, hazánkban is van vagy 3-4 százezer!!! gyermek, aki nem étkezik rendszeresen....a hiénák, lefölözik a hasznot, kisemmizik a termelőket és méregdrágán, lassan elérhetetlen áron teszik elénk a mindennapi kenyeret....Hál istennek nekem nincsenek ilyen jellegű gondjaim, de felháborít, hogy a megtermelt érték- konkrét érték, nem papíron futó hókusz-pókusz.....szóval kézzelfogható értékeink miként értéktelenednek el....ráadásul úgy, hogy bizonyos rétegek, még megvenni sem tudják....Érdekességképpen ma: 1 kg étk. búza ára 28 ft!! ...egy kiló nem is kell 1 kg kenyérhez, mert már nem divat búzából, csak adalékanyagokból kenyeret sütni....szóval rejtvénynek is feladható: miként lesz a 28 ft-os búzából 280- 500 ft-os kenyér.... Azt hiszem érdekes lenne kinyomozni és felkutatni...

Jó a cikk, rávilágít valós problémára...bár tudnánk tenni valamit, hogy a dolgok ne így történjenek....de a remény a zéróval egyenlősmileysmiley

Szeretettelsmileysmiley
szí.
Maggoth - November 24 2009 13:50:40
Nos, igen, fejben van valahol egy sztorim egy milliomos macsekről, csak még nem írtam meg. Mint az évszámokból is láthatjuk, a dolog nem új keletű. Vannak, akik szerint az állatok többet érnek az embereknél, és lehet, hogy igazuk van, de az is lehet, hogy nincs.
Mindenesetre ismerek pár alakot, akinél egy hűséges eb egyetlen szőrszála többet ér smiley
MARCSY - November 25 2009 12:17:36
Gratulálok, kedves Zsuzsa, hogy így megmozgattad az olvasóidat. Én nem tudok többet írni, mint az előttem szólók, ezért csak gratulálok neked.

Szeretettel: Hajdu Mária
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes