Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 22:23:28
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
BelasziGeorgina: Telefon
Telefon és a gyomorgörcs esete






A kislány meztelenül állt a zuhany alatt. Lába a kád kihülő vízben taposott, karbaöltbe próbált melegetni. Kiszolgáltatott egy helyzet volt. A fürdőszobának a kicsi duplaablakán kimenekülni nem lehetett, és ha lehetett volna sem tette volna szívesen. Az ablaktól, mint mágikus bosszúálló szörnytől félt. Egyszer mikor valami rossz fát tehettek a tűzre, édesanyja dühében becsapta a kicsike ablakot, ami kitört, és a szilánkok belezuhantak a forró vízbe. Édesanyja akkor beparancsolta az öccsét a kádba (vagy már benne állt?-az emlékek csalafinták voltak), és a fiú bőrét felvágta az ablaküveg. Csupa vér lett a víz.
Félt az ablaktól, rettegett attól, hogy mindez az ő hibája, mert nem állt be a vízbe ő maga is, nem vállalta fel a megbüntetett szerepet a testévérével, hanem helyette menekült anyja haragja elől. Rettegett, hogy őt is beállítják a vízbe, mert rossz volt, hogy így felidegesítették az édesanyjukat, aki bűntudatában még jobban kiabált rá. Lehet mégis önként be kellett volna állni a vízbe.
Most senki nem volt otthon, és egyedül állt a jéghideg dermesztő fürdőszobában, és nem volt menekvés. Már megint bűnös volt, és bűnhődnie kellett.
-Hogyan mondhattál ilyet. Most azt hiszik rólam, hogy ennyire hü... gyerekem van - kiabált az édesanyja, miközben egy ismert mozdulattal megszorította a kislány jobb karját, és erőteljesen maga felé húzva emelte, és többször rávert a vizes fenekére.
-Gondolkodtál volna előre. Mit gondolnak most rólam, szellemi fogyatékos gyerekem van. Mindenki rajtad fog nevetni. Hogyan engedhettek téged iskolába, egy gyogyóst-és a jól ismert mozdulattal ismét ütött.
Az édesanyja sosem verte meg őket, mert a verés nem ez volt, nekik nem kellett letolt nadrággal várni a szíjra, mint annó neki, és amit csinált csak őértük tette, az ő javukat szolgálta. Minden gyerek tud kiborító lenni, és elszakítani a cérnát. Amit ő adott, az csak fenékre legyintés volt.
-Most meg mit bőgsz, itatod az egereket, sajnálod magad. Önsajnálat, jódolgodban megvesztél - biggyesztette le megvetően a száját. - Lettél volna te nagyanyád gyereke, éltél volna vele, akkor tudnád mi az a fájdalom. Fejezd be a bőgést. Mit gondol most rólunk apád kolléganője - viharzott ki az édesanya a fürdőszobából. A kislány, a félelemtől halálra dermedve állt a kádban, zsigereiben fázott, és folytak a könnyei. Minden erővel küszködött, hogy elfojtsa azokat, befejezze ez a mocskos önsajnálatot, hiszen neki nagyon jó élete van itt. Gyorsnak kellett lennie, mert mikor édesanyja visszajön-márpedig mindig visszajött-ha meglátja, hogy még mindig magát sajnálja, baj lesz. Milyen rossz kislány ő, hogy még egy sírást se képes befelyezni.
Az édesanya perceken belül vissza is viharzott.
-Még mindig bőgsz? -kiabált, és közben olyan hatalmasnak tűnt, ő meg kicsinek, és nagyon meztelennek. -Fejezd be a sírást, gondolkoztál volna hamarabb, hogy mit mondasz apád kolléganőjének. Mennyire hü... gyerekem van. Képzeld el, azt mesélte apádnak, hogy mennyire édes gyereke van, hogy ilyeneket, mondd, de valójában kiröhög téged a hátad mögött, és azt gondolja, hogy hü... vagy. Szellemi fogyatékos, Idióta, aki még egy órát sem képes leolvasni. soha többet nem veheted fel a telefont!- hivarzott ki megint.
A fürdőszoba a lakás leghidegebb pontja volt, így még mindig nagyon fázott. A víz a könnyeivel együtt eltűnt a lefolyóban, és a kislány befejezte a fürdést. Még mindig alig mert mozdulni. Vissza fog jönni. Hogyan lehetett ennyire buta, miért mondta azt a mondatot a nőnek, miért sietett úgy felvenni a telefont. Pedig telefonálni nagyon izgalmas dolog volt, és ez az izgalom most örökre a semmibe foszlott. A telefon szóval összekapcsolódott a rettegés. Magára tekerte a törülközőt. Alig múlt hat éves. Az édesanya megint visszatért.
-Undorító ez az önsajnálat- váltotta a hangját gunyorosra, és a szemei megvetést sugároztak. -Mondd megint, mint mondtál annak a nőnek, hadd halljam milyen hü... lányom van.
-Azt mondtam -szipogta a kislány- hogy apa fél húszkor jön haza.
-Fél húszkor, hát mondd ilyet egy értelmes gyerek?-kiabált megint- Mit képzelned rólad most. Hü... gyerekem van. Nem tudtad, hogy úgy mondják,hogy fél nyolckor?
-De- suttogta a kislány.
-Hát akkor, miért nem azt mondtad. A nő dühe mintha csillapodott volna, de egyszer, az ismert mozdulattal utoljára elkapta a kislány jobb karját, és a fenekére csapott.
-Fél húszkor-hagyta magára a nő a lányát.

A megbocsátás még sokáig váratott magára. Órákig tartó figyelmen kívül hagyás után az édesanya végre ismét hozzá tudott szólni a lányához. Nagyon fájt neki, ha büntetni kellett a gyerekét. Jött a hosszú megbeszélés, és a kiengesztelés fázisa, hisz egy egyszerű bocsánatkérés nem old meg semmit. A kislány végre ismét édesanyjához bújhatott.

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - January 21 2010 09:14:14
Kedves Georgina!

Azt kell mondanom, hogy igen csak elgondolkodtató ez a történet. Hogy milyen egy anya, és hogy milyen lehetne!
Az biztos, hogy nem jó megoldás a történetben többször is megemlített (elhangzott) "hülye gyerekem" szót a gyermekeink előtt mondogatni, mert kishitűséget, bátortalanságot vált ki belőlük, és egyáltalán nem viszi előre a kisgyermeket a tudás megszerzésének az útján, hanem inkább visszatartja abban.
Vannak azért kivételek, akik ennek ellenére is megmutatják, és mindent megtesznek a szülői butaság visszaszorítása érdekében.
Mert itt szerintem nagyon is a szülői butaságról, s ezzel együtt a sokszor velejáró kegyetlenségről olvashattunk egy példát.
Nem jó példát!

Köszönet érte, hogy megírtad!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
BelasziGeorgina - January 21 2010 18:13:28
Kedves Zsuzsa,

Köszönöm, szerintem ezek generációról generációra átadott betegségek.

Szép napot
Georgina
MARCSY - January 24 2010 09:01:59
A gyermek lelkében bármilyen megalázó cselekedet mély nyomot hagy. A bántalmazás miatt pedig lelki nyomorékok lesznek. Szerintem megbocsájthatatlan a lelki, vagy testi bántalmazás.
Megírásához gratulálok: Hajdu Mária
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes