Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 24 2024 06:57:53
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Etusom: A szépkorúak....




gondolatok egy bestseller recenzió kapcsán.....

Hány éves kortól számít tabunak a szex? Egyáltalán van olyan kor, ami után már elveszíti valaki az érdeklődését a másik nem iránt.







A Szex és nyugdíj c. könyv szaftos kis olvasnivaló mindenki számára, akinek kicsit is megmozgatja a fantáziáját az a világ, amiről egyelőre még tabu beszélni…

Egyesek szerint botrányos, mások szerint torokszorító és humoros, pedig valójában csak őszinte. A Szex és nyugdíj olyan írás, mely tabuk nélkül tárja elénk a magányos nyugdíjasok gondolatait a szexről, az intim együttlétekről, a vágyakról és a testi szerelemről. Jane Juska sok évnyi egyedül töltött éjszaka után megelégeli, hogy nincs kivel megosztania szívét és nincs, aki kényeztetné a hideg éjszakákon. Hatvanhét évesen szexpartnert kereső hirdetést ad fel, melynek következtében rengeteg információhoz jut az erősebbik nem világáról. Megtapasztalja a szexéhes és vad kalandokat kereső férfiak, a szoknyavadász és házasságtörő férjek, a gyűjtögető öregurak és a meghitt, gyengédségre vágyó, korosodó úriemberek szokásait. Humoros, fordulatokkal és intim jelenetekkel tarkított történeteken keresztül enged bepillantást egy nyugdíjas asszony hálószoba-, és szextitkaiba, ezáltal tanulságként és tanulmányként szolgálva fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

„Mielőtt hatvanhét esztendős leszek, jövő márciusban, szeretnék sokat szexelni egy férfival, aki tetszik nekem.”
Így szól az életét amúgy csöppet sem unalmasan töltő kaliforniai tanárnő hirdetése, amelyet hosszas vívódás után ad fel az egyik legnevesebb New York-i lapban. Vérnősző, nagy természetű asszony – gondolnánk az elején, ám Juska memoárjából szép sorjában kitetszik az élete, amely csöppet sem dúskált a szexben. Sőt, nagyon is magányos volt, noha Jane tanít, karitatív munkát végez, kórusban énekel, vannak barátai. Ahogy feltárul előttünk az asszony élettörténete, fény derül elfojtott szexualitásának okaira is. És sok minden másra is, például megismerjük a New York-i közkönyvtárak világát, az amerikai bűnözök számára kínált oktatási rendszer sajátosságait, írók és költők gondolatait (elvégre Juska nagyon-nagyon művelt asszony), csak az nem derül ki kristálytisztán, miért várt 66 esztendős koráig, hogy megtudja, milyen a jó szex Aki azt várja, hogy szaftosan részletező olvasmányban lesz része, csalódni fog, a könyv sokkal inkább pontos látlelet férfiakról és nőkről, akik a világ minden táján egyformán jóravalók vagy szemetek, gyávák vagy kényelmesek. Jane Juska nem akart férjhez menni, viszont sokat szexelt, ráadásul még az igazit is megtalálta, csak éppen négy különböző testben. Viszont megkezdte élete leghosszabb tartó szerelmi viszonyát – New Yorkkal, amely a férfiakkal ellentétben a mai napig nem ereszti.
A siker sorozat 2.kötettel folytatódott.Öt év telt el a sorsdöntő hirdetés óta. Juska kénytelen volt belátni, hogy látványos érzelmi és szexuális sikerei ellenére egyelőre nem találta meg azt a férfit, aki nemcsak az ágyát, de az életét is megosztaná vele. Tovább keresi a tökéletes szeretőt... Bölcsességgel és szeretettel átitatott könyve ékes bizonyíték arra, hogy nemcsak a fiataloknak fontos a szexuális gyönyör és a tartós kapcsolat, hanem azoknak is, akik legalább lélekben megőrizték fiatalságukat.
Bizony ha körültekintenék a hazai virtuális társkereső közösségi oldalakon hasonló következtetésre jutnánk, akár a kaliforniai irónő nálunk is azonos forrásokra és tipusokra lelne.
A fejlett országokban a nyugdíjasok közül a legtöbben minden szempontból aktívak maradnak. Ráadásul nem csak a sport vagy a különböző hobbik területén lehetnek versenyképesek, hanem a szexben is. Fizikai állapotunk javulása mellett ugyanis a társadalom is egyre elfogadóbbá válik az öregek szexuális élete iránt, ami nem csoda, amikor a polgárok és a fogyasztók ekkora aránya tartozik a nyugdíjasok közé.

Soft-pornó magyar nyugdíjas módra? Időskori szex? Hovatovább: önkielégítés? Bármilyen hihetetlen, ezek bizony léteznek! Vannak, akiknek természetes, vannak akik tagadják. sőt maguktól is megtagadják, ám ezek a dolgok - köszönik szépen, nem válogatnak kor szerint.

Ez látható hamarosan az egyik nagy ismertségnek örvendő rockzenekar legújabb videóklipjén- micsoda hír és felháborodás mindenütt! Mindenesetre legalább arra jó, hogy ismét megtudhassuk a bulvársajtóból, hogy a nyugdíjasok nem élnek szexuális életet. Vagy ha igen, akkor nem illik róla beszélni, ne adja Isten megörökíteni.

Elő az ítéletekkel!
Jó nagy adag múlt századi előítélettel nyakon öntve, elképesztő fóbiákat generált a két könyv, s mintha még mindig nem szabadulnánk ki teljesen ezeknek az előítéleteknek a szorításából!
Ha szemezgetünk a könyv olvasói kritikáiból ugyan az az az ellentét feszül és tükrőzi a társadalom értékítéletét is, s ez az eredményét nézve bizony lehangoló!

A vélemény!

*

Kár. Pedig tényleg igazán érdekelne, hogy ebben mi a jó.

Egyébként, ha valakinek a Szex és nyugdíj tetszett (amit nem olvastam, és nem is fogok), annak a véleményére is kiváncsi lennék, hogy a manapság ilyen trendi "fiatal/idősödő nők perverz kalandjai" típusú könyvek mire jók... :
*

5. szerintem ezek a könyvek (ez, meg a szex és nyugdíj) abszolút nem a mi korosztályunkat célozzák, és valószínűleg huszonévesen nehéz is megérteni, hogy mi a jó bennük,viszont azt gondolom, hogy az ilyen korú nőknek is fontos, hogy meg tudják élni, illetve kifejezésre tudják juttatni a saját szexualitásukat, és a megfelelő olvasóközönség számára nyilvánvalóan ez érdekes, olvasmányos is,pont hogy arról szól, mennyire nem a szexre voltak "vevők" a férfiak s kívánták a nőtől, hanem az érzelmeket, a törődést, amiből manapság egyre kevesebb jut az egyedülálló embereknek,ebből a perspektívából szerintem ez érdekesen hangzik
* 6. Igen, igazad van. Engem inkább az érdekel, amikor korunkbeli szereti az ilyen könyveket. Nem baj ez, ízlés dolgában nem lehet (és nem is kell) vitatkozni :), csak érdekelne, hogy őket ebben mi fogja meg. sztem én eddig nem jutottam el, már az elején feladtam, amikor még csak "interjúztatta" a férfiakat, hogy ki legyen egyáltalán az az egy, akit kiválaszt. (ezek nagy része nős volt)

egyébként tudom, hogy a mai világ már nem erről szól, (és lehet, hogy épp ezért) de néha olyan szívesen olvasnék egy békés, meghitt családról. :)
*

7. na mondjuk ezutóbbiban egyetértünk :)
* 8. Sikerült végigolvasnom. Nekem tetszett. Az fogott meg benne, hogy a társadalom által el nem fogadott nézeteket vallja. A sztoriban pedig kicsit öntelt, kicsit szánalmas, néhol humoros, de felcsillantott egy más szemléletmódot, bármiről is legyen szó. (Lényegtelen, hogy ezt a más szemléletmódot évszázadokkal őelőtte kimondták már...);egyazon vonal eltérő pontjain állunk.

A "hány km pénisz egy házasság"-dumája kifejezetten tetszett!
* 9. köszönöm szépen a konstruktív kommentedet! :)

"Kicsit öntelt, kicsit szánalmas, néhol humoros, de felcsillantott egy más szemléletmódot" - ebben abszolút igazad van. egyébként valószínűleg én is végigolvastam volna mondjuk nyáron, vagy bármikor máskor, de most nagyon mélyen érintett, hogy semmi időm, és akkor is olyan könyvre pazarolom, ami nem maximálisan tetszik.

"hány km pénisz egy házasság"-dumáig még én is eljutottam. érdekes megközelítés :D
* 10. Ma olvastam el a könyv utolsó fejezetét.Sokakkal ellentétban nekem nagyon tetszett és tanulságos is.Én 21 éves vagyok,de valahogy megfogott.Izgalmasnak találtam a férfiakkal való találkozásokat!A tanulság szerintem abban van ahogy leírja a házzaságokat és a megcsalásokat!!

* 11.Sziasztok!Valószínüleg soha nem fogok ide visszatérni,de én is leírnám a véleményemet.Nekem nagyon tetszett ez a könyv,pedig 22 éves vagyok,és el is gondolkoztatott a házasságokon,a hűségen hogy van e egyáltalán értelme,hogy mit tegyek majd jobban hogy az én férjem majd megkapja ezeket a dolgokat amit ez a nő nyújtott,ami ha megnézzük,nem is olyan nagy dolog:beszélgetés,törődés,finom ételek,jó szex...alap kellene hogy legyen egy házasságban de mégsem az.Szóval nekem biztos az egyik kedvenc könyvem marad.Én is olvasnék egy "hogyan szeretjük egymást a férjemmel 50 éve" cimű könyvet,de ilyen,már nem nagyon van,csak max jól fent tudják tartani a látszatot a felek.
* 12. még nem olvastam el teljesen, a 24. fejezetnél tartok, de nekem meglehetősen tetsztik. inkább a 2. fele tele van érdekes filozofálgatásokkal(!) házasságről, szexről, a homo és hetero világ eltérő tapasztalásaival, érdekes, gondolatébresztő könyvnek tartom, 17 évesen. nem sűrűn láthatunk olyan tapasztalatokat, mint Holly-é, sztem mindenképp tanulságos tud lenni.
* 13.Én 35 évesen olvastam el a könyvet! Az első harmadáig le akartam tenni, vissza akartam vinni a könyvesboltba, hogy hozok valami értelmesebbet, DE aztán elgondolkodtam, hogy ez a könyv fontos, mert nyitottság kell hozzá, hogy mások nézőpontját is megértsd, és abban is segít, hogy tudd hogy mit nem akarsz, hogyan nem akarsz élni. De azt jó ha a huszonévesek is tudják, hogy nagyon nehéz egy férfinek hűségesnek maradnia ma, amikor ennyi kísértésnek van kitéve, ezért a tanulsága talán az, hogy ha Te megadod a partnerednek azt amit egy "vigasztalótól meg tud kap, akkor nem lesz rá igénye, és nem lehet belustulni egy kapcsolatban, hogy megszereztem a pasit és most már míg csak élünk az enyém is marad, nagyon sok nő itt rontja el! Az ágyban legyél kurva, a konyhában mesterszakács, a munkahelyeden felelj meg- ez túl sok? És akkor mi van? Mi akartuk az egyenjogúságot, és egy nő különben is sokkal többet elbír mint egy férfi :-)) Hajrá! Használjátok a szexuális vonzerőtöket, nekünk ez azért zöld lámpát ad nagyon sok helyen:-)Ja és sajnálom azokat a 20 éveseket akik azt mondják hogy egy 40-50 éves nő öreg és hogy nem érdekli az ő dolgai, nagyon sokat tudnátok tanulni egy 40-60éves nőtől!!!Most olvastam ezt. És tetszik.

"El is hallgat és belém hatol. Ezt már szeretem.

Imádom a szexnek azt a részét, amikor a férfi először hatol belém. Tudom, állítólag teljes egész vagyok önmagam is, de igazából szeretem, ha betöltenek. Végtére is van nekem ez a nyitott terem..."

"A szerelem zsarnok. Rabszolgaságban tartja az embert, olyan dolgokra készteti, amilyeneket józan ésszel sosem tenne, olyan helyekre űzi, ahova nemigen akar menni. Felkavarja a gondolkodását, a gyomráról nem is beszélve..."

(Jane Juska: Szex és nyugdíj)Most olvasok tovább. Eddig jó könyv.
*

-/-

Lassan az időskorba lép az úgynevezett "baby boom" generáció, amely a 60-as, 70-es években szocializálódott

Ők voltak az egyenjogúság, a szexuális szabadság, a zöld kérdés élharcosai, akik az idősek megítélésén is változtatni fognak - állítják a jővő közgazdászai. Ez a csoport iskolázott, jó érdekérvényesítő, aktív fogyasztó. A trendkutató 10-15 százalékra becsüli az arányukat az idősek között. A legelesettebbek is az idősek közül kerülnek ki. Ők elsősorban nők, özvegyek, kis településeken élnek, nagyon kevés nyugdíjból.

Az olló egyre szélesebbre nyílik a nyugdíjas rétegek között. A kutató szerint ugyanis lassan nem csak a vagyonnal, magas nyugdíjjal rendelkezők, hanem a tőkejövedelemmel bírók közül is sokan időskorba lépnek. "Még a kisnyugdíjasoknak is hasznos lehet, mert ezáltal a róluk kialakított kép is változik. Egyre általánosabb lesz az a vélemény, hogy nem kell senkit lesajnálni csak azért, mert idős."




Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - April 16 2010 07:16:51
Kedves Etusom!

Nagyon jónak, hasznosnak tartom ezt a - ha lehetne azt mondani - cikkedet a "Szex és nyugdíj" c. könyvről. Szinte olyan, mintha azt egy műkritikus (filmkritikus) írta volna. Ehhez hasonlókat már sokat olvastam.
Te kiegészíted a mondanivalót még véleményekkel is, amely teljessé teszi az alkotást, és még befejezést is adtál neki.
Ez olyan mint egy kiváló esszé, egy jó könyvről, amiről valóban csak azok tudnak bármilyen véleményt mondani, akik már elolvasták. Még én sem.
Jó a fogalmazás, és helyesírásilag sem találtam benne kifogásolni valót!

Köszönöm az élményt, amit írásoddal adtál!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - April 16 2010 07:24:08
Etusom!

Meghallgattam a felvételt is, amellyel megint csak szép perceket okoztál számomra. A régi, szép dalok új feldolgozását bármikor szívesen meghallgatom. Hiszen én a régi szép magyar nóták és népdalok mellett nőttem fel.
Különösen köszönöm Neked. felemelő érzésben volt részem!


Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Eta-Etusom - April 16 2010 08:25:19
Kedves Zsuzsika!Kicsit félwe nyúltam ebbe a témakörbe bár régen foglalkoztat! Jó magam akár a magyar Juska is lehetnék a tapasztalataimat tekintve ha tudnék olyan bátran és szépen írni, mint Ő, a magyar társkerizők virtuális világáról,különösen a NET-Nagyikról..
Torma Zsuzsanna - April 16 2010 09:54:28
Próbáld meg, kedves Eutosom!

Szerintem sikerülni fog. Bátorság!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmileysmiley
Metallica - April 17 2010 13:23:41
Érdekes volt az írásodat elolvasni kedves Etusom. Még 12 év, és én is csak a nyugdíjas szexet fogom élvezni!? Azt hiszem minden embernek joga van a boldogságra, és teljes életet élni. Bár a nő az élete végéig képes szexelni, a férfinál már más a helyzet.
Szeretettel: István
szoszircsi - April 19 2010 09:40:30
Kedves Etusom!

...Te bátor vagy és szépen írsz...biztatnálak!
Megvan benned az a szükséges nyitottság és elfogadás, ami kell egy ilyen téma megközelítéséhez! Ez a legfontosabb, és ezzel már tiéd is a lehetőség. Ne félj tőle, jól írsz, ügyesen ötvözöd a " tudományos" ismereteket a saját meglátásoddal, olvasmányos és érdekes.

Különben is...hiába erőltetnéd, vagy hiába hárítanád egy könyv megírását...ha jön, ha rád telepszik a mondanivalód...nem marad választásod....illetve annyi, hogy megírod...
Tetszett!smiley

szeretettelsmileysmiley
szí.
lenabelicosa - April 19 2010 15:36:13
Nem olvastam, és itt nem is tudok új könyvekhez jutni, azonban a téma az sokaknál dilemma. Én úgy gondolom, hogy a szex is az élet része, és mindenki maga éli meg, dönti el, hogy hogyan viszonyul hozzá. Szerintem hatvanon felül, de még hetvenen felül is része az életnek, s vannak sokan, akik igénylik is. A szexről beszélni sokaknak tabutéma, és erre is úgy reagálok, hogy fel kell vállalni, s bizonyos helyzetekben kell erről merni beszélni is.
Nagyon tetszett. smiley
Szeretettel: Léna
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 24. Wednesday,
György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes