Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 24 2024 15:57:08
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Maggoth: Ragnar és a hívatlan vendég
Gy





Ragnar Strendak az ősz éjszaki lekonyuló bajszát simogatva készült megszokott estebédje elfogyasztására, amikor váratlan esemény zavarta meg a tányérján heverő, üveges tekintetű hering elfogyasztásában. Halk pukkanást követően egy ismeretlen, gonosz varázslókülsejű egyén jelent meg a kunyhójában.
Az illető mellőzte az ajtó rendeltetésszerű használatát, ami teleportálásra való hajlamával lehetett összefüggésben.
A fakó arcból sötét szempár meredt a házigazdára, aki felindultságában a padlóra ejtette vérszegény főtt halát.
Ragnar szembesülve látogatója külső jegyeivel, Halálfejnek keresztelte el őt magában, összesűrítve a személyiségéről kialakított kedvezőtlen benyomásokat. Ki nem állhatta a gonosz mágusokat, akik többnyire cél nélkül járták a vidéket, bajt és csapásokat hozva magukkal. Elég volt csak egy pillantást vetnie szimbólumokkal díszített köpenyükre, megállapította, melyik iskola tanaiban szereztek jártasságot. Az idegen egyszínű öltözéke semmilyen támpontot nem adott a kérdésben. Ez legalább annyira felbosszantotta, mint az, hogy egy ilyen jöttment átjáró háznak nézte az otthonát.
– Holnap – közölte Halálfej csontos mutatóujját az öregre szegezve –, körbevezetsz a faluban, vénség! Valaki lóherét rejteget Rapsnuckban, ami bölcs uralkodónkat, Hargart illeti. Minden ház padlását átkutatjuk, amíg elő nem kerül! Magától a királytól van felhatalmazásom, úgyhogy nem ellenkezhetsz!
Szónoklata alatt úgy meredt vendéglátójára, mint valami csúszómászóra.
– Üdv! – mondta Ragnar fagyosan, hátha sikerül hívatlan vendége emlékezetébe idéznie az udvariasság szabályait, miközben aggodalmas tekintete felfedezte padlóra került estebédje maradványait.
– Légy a köves úton, pontban délután ötkor! – mennydörögte a varázstudó, miután pökhendien átsiklott megjegyzése fölött. – Nem ajánlom, hogy késs, és hogy megedd azt a főtt halat, mert koszos lett és büdös!
– Na de…
Ragnar szívében jelentős ellenvetések fogalmazódtak meg, de Halálfej halk pukkanással felszívódott, ami azt mutatta, a diskurzus véget ért.
Az öreg morózusan törölgetve heringjét, elátkozta az összes varázstudót, akit csak északra evett a fene, aztán vacsorája végeztével zaklatott álomba merült. Másnap, noha semmi kedve nem volt hozzá, útnak indult a köves úthoz. Búsan várakozni kezdett, mivel korábban ért a kelleténél a megadott helyhez.
El sem tudta, mi lehet kellemetlenebb annál, hogy úgy táncol, ahogy Halálfej fütyül. Mintegy válaszként dobhártyarepesztő mennydörgés rázta meg a környéket, és szakadni kezdett a havas eső, mintha dézsából öntenék.
Haragtól eltorzult arccal húzódott a közeli fasorba, hátha fedezéket nyújt a csapás ellen. A fölé boruló kopasz ágak inkább csak jelképes védelemmel szolgáltak, néhány pillanat alatt bőrig ázott. Csüggedten álldogált az elemek tombolásában. Azon morfondírozott, mi ez az egész a lóherével, hogy elterelje gondolatait a jeges valóságról.
Nem értette, mi ütött a királyba. Személy szerint, a lóherénél jelentéktelenebb növényt el se tudott képzelni. Érthetőbb lenne, ha Hargar indulatait valamilyen komolyabb botanikai ritkaság váltja ki. Például, mint a havasi fütyköske, aminek egyetlen levele is rengeteget ért, közismert potencianövelő hatása miatt. Ha valaki eldugott néhány tövet a vámszedők elől, jólétben dúskálhatott évekig. Ennek fényében, kit érdekelt a lóhere, és miért?
Merengéseiben egy rátarti béka felbukkanása zavarta meg. Az állat kihívóan rászegezte a szemét az egyik pocsolyából, és megvetően rábrekegett. Érdeklődve szemlélte a kuruttyoló jószágot, elmerengve, milyen lehet pici zöld bigyónak lenni, amivel önmagát is csodálkozásra késztette. Rádöbbent, alapvető szimpátiát érez a varangyok iránt, de félresöpörte a felismerést, mert sem a hely, sem az idő nem kedvezett az ilyen eszmefuttatásoknak.
Belső órája megsúgta, már jó ideje elmúlt délután öt óra, ami viszont felvetette egy otromba vicc lehetőségét. A tréfálkozás nem tartozott ugyan a gonosz varázslók legfőbb tevékenységei közé, de előfordulhatott, hogy pont kifogta a kivételt közülük. Esetleg, a királyt foglalkoztató lóhere csupán mese, amit Halálfej agyalt ki az igazság leplezésére.
Ragnarban felmerült, hogy az olykor hatalmi tébolyba eső uralkodó kényszertoborzásra küldte a fekete mágust Rapsnuckba. A birodalmi álmokat szövögető Hargar néhány éve már indított egy elvetélt hadjáratot, amit átható tekintetű varázslók felbukkanása előzött meg a faluban. Természetfeletti erejüket a harcképes férfilakosság előkerítésére fordították, melynek tagjai igyekeztek kivonni magukat az önkéntessé válás kellemetlen kötelessége alól.
Előfordulhatott, hogy az uralkodóban megint feltámadt a vágy valami elhagyatott vidék meghódítására, ahol a helyiek még ágyékkötőben rohangásznak, és épp hogy csak értékelik a nemrég felfedezett tűz áldásait.
Az öreg északi eljutva e konklúzióhoz úgy döntött, ő ugyan nem fog segíteni senkinek holmi kényszertoborzásban, és már elszánta magát a hazaindulásra, amikor halk pukkanás tudatta, hogy valaki a közelben teleportált. A következő pillanatban Halálfej bukkant fel a köves út felől, kékesen remegő erőtér burokban, kétujjnyival a talaj felett lebegve. Ez nagyfokú irigységet váltott ki Ragnarból, mivel a mágikus mező széles ívben eltaszította védence körül a zápor cseppjei.
– Azt mondtam, a köves úton várj rám! – mennydörögte szemrehányó hangon a varázsló. – Mit képzelsz magadról, te vénség? Ez neked a köves út?
– Hagyjuk ezt – jelentette ki a kérdezett. – A lóheréről szóló történet csak porhintés, amivel idecsaltál.
– Hogy neked mekkora eszed van, öregapám – jegyezte meg lekicsinylő ajakbiggyesztéssel Halálfej. – Hát persze, hogy becsaptalak! Valójában egy gonosz varázslót keresek, mert idevezettek a nyomok, Rapsnuckba. A lóhereevők titkos szektájába tartozik, akik egytől-egyig kipusztultak az idők során. Egyedül ő maradt, de annyira kiábrándult a varázslásból, hogy minden ezzel kapcsolatos emléket kitörölt az agyából. Ha nem találom meg, ezek az ősi tanok végleg elvesznek. Az illető maga sem tudja, hová tartozik, de a padlásán eldugott lóhere mindenképp leleplezi!
– Már miért dugdosna azt a padlásán? – értetlenkedett Ragnar.
– Először: mert a padlás száraz, meleg hely, és a lóherének kiváló – közölte a fekete mágus. – Másodszor: mert egyetlen lóhereevő sem képes hosszútávon lóhereevés nélkül meglenni. Kell, hogy legyen tartaléka, mert sokáig nem bírja nélküle. Muszáj rendszeresen fogyasztania. Lehet, két perc múlva elfelejti, hogy a padláson járt, de hogy van neki lóheréje, arra a fejemet teszem!
– Én, akkor se kellek hozzá – szögezte le az öreg. – Nem akarok varázslók ügyeibe keveredni, még olyanokéba sem, akik amnéziásak. Kiszállok ebből az ügyből!
Halálfej arca eltorzult a dühtől.
– Pimasz, vén kurafi! – üvöltötte magából kikelve. – Ezért meglakolsz!
Ragnar karját maga elé tartva, ijedten behunyta a szemét, miközben fülsiketítő zaj töltötte be hallójáratait. Egy ideig kővé dermedve állt ebben a pozitúrában, de hamarosan ráunt, amikor semmi érdemlegeset sem tapasztalt. Óvatosan leeresztette a kezét, és rövid vizsgálódás után megállapította, immár két hajszálra egyforma béka lebzsel a lába előtti pocsolyában.
Nem volt kétséges, hogy a másik virgonc kétéltű csakis Halálfej lehet, noha ez némi magyarázatot érdemelt. Tűnődései végén arra a következtetésre jutott, a fickó talán elvétett idegességében egy bűvigét, és a saját mágiája ellene fordult.
Úgy döntött, végül is mindegy, mi történt, majd köpött egyet, és hazaindult megszárítkozni. Egy makacs érzés azonban nem hagyta nyugodni, és kunyhójához érve engedett neki, felbaktatva a padlásra. Rövid keresgélés után kazalnyi illatos növényre bukkant a leghátsó sarokban.
– Érdekes – mondta szórakozottan elrágcsálva belőle kétmaréknyit, elmélázó tekintettel a semmibe meredve.
Kisvártatva a ruháját szárogatta a kályhánál, neki készülve egy üveges tekintetű hal elfogyasztásának, és tökéletesen elfeledkezett róla, hogy valaha is járt a padláson.
Hozzászólások
lenabelicosa - April 30 2010 11:55:50
Nagyon érdekes történet. Tetszett. Lóhereevés... Varázslók, teleportálás... egy valamikor létezhetett, vagy létezhető korban.

A lóhereevést megmosolyogtam. Lehet, hogy segít felejteni???

Szeretettel: Léna
Maggoth - May 01 2010 10:21:02
Nagyon kedves vagy, Lena, igaz, tele van hibával, de a sötét mágusos pályázatra már egy javított változatot küldtem. Örülök, ha sikerült mosolygásra bírnia smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 24. Wednesday,
György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes