Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 08:47:05
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Bobebaba: Virágom, virágom
Egy bukott "kertész" panasza




Virágom, virágom

Talán a szél fújta ide… A kertemben már régóta nem nőtt semmi. A reményt is feladtam, hogy szép, díszes lugast teremthetek öreg napjaimra, amikor észrevettem a földből kibújó kis csírát.

Érdeklődve nézegettem, vajon mi lesz belőle? Gyönyörű virág, egyszerű kis növény, vagy gaz? Gondozni kezdtem miközben Ő lassacskán leveleket hajtott. Éjt nappallá téve tápláltam, öntöztem, védtem a földben bújó rusnya gyökérrágóktól, a leveleire telepedő tetvektől, a széltől, a fagytól, az erős naptól. Büszkén néztem erősödő szárát, simogattam apró leveleit, reszkető kézzel csipegettem vadhajtásait és meséltem neki esténként arról, hogy egy nap csodás virág lesz belőle. Néha kemény, mérgező tüskéket növesztett, melyek fájó és vérző sebeket ejtettek rajtam, de simogatásomtól ezek gyorsan elszáradtak. Aztán lassan bimbókat hajtott, s a bennük lapuló vastag szirmok egyre erősebben feszegették börtönük falát. Illata csalogatta a repdeső lényeket mindenfelől. Mérges darazsak, éltető nedveit kiszívni, Őt elsorvasztani vágyó bogarak dongták körül. Sokszor bántották, sok fájdalmat elszenvedett és gyógyító kezeim érintésére akaratlanul is tüskékkel válaszolt. De ha ránéztem, mindig eltűnt a sajgás, hisz láttam erős, törzs-szerű szárait, harsogó-zöld nagy leveleit, a feslő bimbóban rejtőző csoda-virágot, lugasom ígéretét.

Eljött a várva-várt nap! Ott állt előttem egy lélegzet elállítóan gyönyörű virág!!!!! Szirmai szivárványt halványító színorgiában tobzódtak, erős szára büszkén nyúlt az ég felé, dús levelei meleg tenyérként simogatták arcomat, tövénél ülve csöppnyi árnyék hűsítette homlokomat. Büszke és boldog voltam. Örömmel mutogattam szomszédoknak, járókelőknek, az egész világnak a kerítés mögül az égre törekvő kis kincsemet.

Gyorsan nőtt. Egy nap észrevettem, hogy már az utcára hajlik, s bólogató fejecskéi üdvözölnek minden arra járót, s még nagyobb tündökléssel viszonoznak dicséretet, otromba bókot, színlelt gyönyörködést. Illata messziről is vonzott jó és rossz szándékot egyaránt. Éjszakánként rettegve hallgattam az utcán kopogó lépteket, a szűnni nem akaró döngicsélést. Féltettem, nehogy bántsa, megtépázza, megtörje valaki vagy valami.

De Ő csak nőtt és terebélyesedett egyre. Már áthajolt a kerítésen, virágjai az utcán nyíltak, szirmai és levelei cirógattak minden arra járót, érdemest és érdemtelent. Ha kártevők bántották és segíteni akarta, csak újabb tüskéket növesztet. Ahogy próbáltam fékevesztett burjánzását megállítani, vadhajtásait nyesegetni, úgy tört ő egyre jobban az utca felé. A kertben nem maradt más belőle, mint egy haragos-zöld, tüskés őserdő. Az ablak mögül, könnyezve néztem, ha buta kölykök megtépdesték, ha leveleit tetvek szállták meg, ha szél cibálta, ha nap égette. Néha még leültem a kertben a közelébe és halkan duruzsolva vagy zokogva-ordítva kértem, hogy engedjen közel, hogy forduljon vissza, felém. Én is láthassam csodás virágait, érezhessem illatát, élvezhessem árnyas hűvösét. Miért másoké már csak mindez? Nekem nem marad belőle semmi! Hallhatom idegenek csodálatát, lehetek büszke a látványra, az illatra, az enyhülésre, mit másoknak nyújt, de nekem nem lesz már lugasom, búvóhelyem

Most itt ülök az ablaknál és vágyom egy erdőbe, ami ugyan nem az enyém, de enyhet, nyugalmat adhat. Ahol elbújhatok a világ elől és sirathatom reményeimet, vágyaimat.
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - June 15 2010 07:59:49
Kedves Bobebaba!

Azt hiszem, a kis növénykéről elmondott történetedet egyenesenfelfoghatom szimbólikus értelműnek. Nem tudok másra gondolni. Hiszen, ha nem így volna, és valóban igazi növényke lenne, Te biztosan úgy próbáltad volna az ágait úgy irányítani, hogy csak Neked adjon hűsöt, csak neked illatozzon a kerítésen belül.
Azt értem ki belőle, hogy gondoskodtál valakinek az életéről, kezdetektől fogva, és hiába az a valaki, ha mégis olyan után vágyakozol, ami nem a Tiéd ugyan, de nyugalmat, enyhet mégis csak máshol találsz.

Elhiszem, hogy van ilyen.

Írásod nagyon tetszett!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
lenabelicosa - June 15 2010 09:06:28
Remek az írásod, nagyon jó volt olvasni. Valóban szimbolikusnak érzem én is. Eszembe jutott egy tanítás, amit az első lelki vezetőm vert a fejembe. "Amit nagyon akarunk, az menekül előlünk". Ha önzetlenül tudunk örülni annak, hogy valami hozzánk közel álló másoknak nyújt valamit, akkor szeretjük igazán, s ezt meg is érzi. smiley
Szeretettel. Léna
Bobebaba - June 23 2010 21:30:40
Köszönöm dicsérő soraitokat. Valóban szimbólumnak szántam. A világ legértelmetlenebb, legfájdalmasabb tevékenységének, az anyaságnak a szimbólumának.smiley
hipervandor - August 23 2010 18:18:45
nekem már az elsõ sor után Exupéry Kishercegje jutott eszembe és a rózsája... a védõ és a védelmezett... a túl védelmezett... aki egy idõ után belemar abba a kézbe, akitõl a legtöbb jót kapta! ez a novellád is megfogott! egyelõre az a véleményem, hogy nem hiába reklámoztad burkoltan magad!
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes