Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 13:09:12
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Bobebaba: A japán csodamasina
Beszámoló a XIII. Nemzetközi Automatizálási Kiállításról
Gy.





Az idei bemutató legnagyobb szenzációja a japán Nagimami cég új találmánya, a Mamimat nevet kapott anyarobot. Sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy mintegy 10 évnyi komoly munka eredményeként született meg ez a már régóta, világszerte áhított készülék. Műszaki paramétereivel nem is untatnám a Kedves Olvasót, csak néhány jellemzőt emelnék ki.
- Konyhai maradékból és vízből képes megfelelő mennyiségű és tápértékű anyatejet előállítani igény szerinti időtartamban. Működése folyamán szinte korlátlanul ismételhető ez a program.
- Beépített érzékelői lehetővé teszik a 360 fokban látást, több méterről is meghallja a rábízott gyermek hangját, s annak foniátriai jellegéből megállapítja a felmerült szükségletet.
- Diagnosztikai műszereivel külső jelekből felismeri az egészségi állapotban bekövetkezett változásokat, az orvosi beavatkozás szükségességét.
- Memóriája korlátlan számú mondóka, altatódal tárolására alkalmas, de vezeték nélküli internet-kapcsolata révén naprakész bármely iskolai tananyagból, a legújabb divattrendekből, diétákból, ismeri a legfrissebb sporteredményeket, csapat-összeállításokat, tudományos újdonságokat, az aktuális sztárpletykákat.
- Bármilyen manuális tevékenységre képes, a papírhajó hajtogatásától kezdve az origamin, homokszobor készítésén át a legbonyolultabb fizikai-kémiai kísérletekig. Kiválóan köt, horgol, hímez, varr, bármilyen ételt, süteményt elkészít. Egy éjszaka alatt a legbonyolultabb farsangi jelmezt prezentálja. Folyamatos üzemmódban állít elő popcornt, chipset, csokoládét. Zsúr vagy parti szervezésben is remekel.
- Automata riasztó-rendszere akár több km távolságból is észleli a gyermek testi avagy lelki problémáját. Baleset-elhárító programja 70%- ban megelőzi azok előfordulását.
- Minden gyógyszert ( megőrizve hatását ) csokoládé avagy fagylalt formájában ad be.
- Kamaszok számára egyetlen gombnyomással beindul az un. Láthatatlan-hallhatatlan üzemmód, ilyenkor csak kiszolgáló és védő funkciókat lát el, bizonyos időközönként dicsérő-biztató mondatokat hallat, vagy figyelmes-együtt érző hallgatóság pózba helyezi magát.( programjából teljesen hiányzik a vélemény-nyilvánítás, a negatív értékelés, a szidás, a korlátozás.)
- Sok gyerekes családok számára már készül az osztódó illetve a többcsápos modell.
- Egyetlen kapcsoló megnyomásával Nagyi üzemmódba lép, addigi funkciói ilyenkor bővülnek a kényeztetés, dédelgetés, és zsebpénz csúsztatgatás programjaival.
- Külső megjelenése mindig az adott helyzethez alkalmazkodik. Egyszerű háziasszony, komoly szülő az értekezleten, ünnepélyeken büszkén sírdogáló anyuka, barátnő a buliban, örömanya az esküvőn, fehér hajú nagymami alakjában képes megjelenni.
- Legnagyobb előnye, hogy abszolút energiatakarékos! Konyhai maradék, ivóvíz, napsütés és szél felhasználásával működik. Karbantartást, törődést nem igényel, üzemelése folyamatos, szünetmentes.
A gyártó 50 év garanciát vállal rendeltetésszerű használat esetén. Leamortizálódása után környezetbarát eljárással feldolgozható, ékszerként viselhető, de szobadíszként vagy homokóraként is hasznosítható.
Mint megtudtuk,hazánkban is évek óta folyik tesztelése, jelenleg Sárbogárdon.

Hozzászólások
esprit - July 03 2010 11:37:36
Szellemes smiley Örkény Egypercesei jutottak róla eszembe, vagy méginkább egy Karinthy-gyűjtemény, a Nem nekem köszöntek című.
Bobebaba - July 08 2010 11:44:18
Köszönöm.Igazán megtisztelő,ha ilyen nagyságokat juttatott eszedbe írásom!
Nagyerdessy - July 08 2010 23:43:54
SEGÉDLET ÉS KÖVETELMÉNYEK – ÍRÁSOS BESZÁMOLÓ
1. Tartalmi követelmények
Az írásos beszámolók (Áramkörépítés házi feladat, Önálló laboratórium beszámoló, Diplomaterv) az alábbi elemekből épülnek fel: címoldal, tartalomjegyzék, bevezető fejezet (Bevezetés), kifejtő fejezetek, összefoglaló fejezet (Összefoglalás), Irodalomjegyzék.
2. A címoldal felépítése
Vezérelv: a beszámoló témájának, szerzőjének, az elkészítés dátumának, és a fórum azonosíthatósága.
Fentieken kívül a címoldal tartalmazza még a konzulens nevét, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nevet és az Egyetem logóját. Tanszékhez kötődő munka esetén a tanszék nevét az Egyetem nevével együtt fel lehet tüntetni. (A logók letölthetők a tanszéki honlapról: www.ett.bme.hu, majd a menüben Ipari kapcsolatok/Média kit.)
Tipp: A címoldal adja az első benyomást a dolgozatról, ezért fontos, hogy elegáns legyen. Ennek egyik kulcsa a feliratok azonos betűtípusa (méretben persze eltérhetnek), továbbá hogy az Egyetem logóját 5-6 cm-nél nem nagyobb szélességben illesztjük be. A fő információ a címoldalon a beszámoló címe, ennek betűméretét a többi ne haladja meg. Alcímként szerepel például az Áramkörépítés házi feladat felirat. Egy, a témához kapcsolódó fénykép beillesztése is lehetséges (ugyancsak az eleganciát meg nem bontó méretben). Ne használjuk aláhúzást és ha nem muszáj, zárójelet sem.
Tipikus hibák: fenti információk közül valamelyik lemarad, az Egyetem logójának oldalszélességnyi méretben való beillesztése, a konzulens nevének nagyobb betűvel írása, mint a szerzőé, az Egyetem teljes nevének óriásbetűkkel való kiírása.
3. A tartalomjegyzék
A tartalomjegyzéket a Word szövegszerkesztő program automatikusan létre tudja hozni (és frissíteni), ha a fejezetcímeket „Címsor” típusú stílusokkal formázzuk. A tartalomjegyzék a címoldal után kap helyet. (A kötelezően befűzendő feladatkiírás és egyéb lapok a tartalomjegyzék elé kerülnek.)
4. A bevezetés
Vezérelv: Bemutatni az olvasónak, hogy a feldolgozott téma vagy elvégzett munka miért aktuális, mi indokolta a témaválasztást, továbbá röviden áttekinteni a beszámoló tartalmi felépítését, ráhangolni az olvasót a dolgozatra.
A bevezető fejezet terjedelme rövidebb (10-15 oldalas) beszámolók esetén általában nem haladja meg a fél oldalt. A bevezetés lényeges része a dolgozatnak, hiszen itt kell felkelteni az olvasó érdeklődését a téma és a munkánk iránt. Aki csak pár pillantást szándékozik is a dolgozatra vetni, a bevezetés alapján át kell látnia, hogy a következő fejezetek mivel foglalkoznak.
5. A kifejtő fejezetek
Vezérelv: Egy logikusan felépített ív mentén, a szükséges számú fejezeten keresztül bemutatni a téma irodalmi hátterét és az elvégzett saját munkát.
A szerző dolga eldönteni, hogy hány fejezetre osztva fogja a témát érthetően és áttekinthetően bemutatni az olvasónak. Ez rövidebb beszámolók esetén általában 1-3 fejezetet, diplomaterv esetén 3-7 fejezetet jelent. A fejezetek alfejezetekre osztása is hasonló jellegű döntést igényel. A fejezeteket, alfejezeteket számozni kell. 3 szintnél mélyebb aláosztás nem szokásos.
Egy téma körüljárása többfajta koncepció alapján lehetséges, azaz a dolgozat felépítése, fejezetekre bontása átgondolást igénylő mérnöki feladat.
Tipp: Ha a dolgozat egy egészen konkrét téma körüljárását is kívánja meg, érdemes a szakirodalom szélesebb körben való áttekintésével kezdeni vizsgálódásainkat. Tipikus hiba a dolgozatokban a téves általánosítás és a rossz súlyozás. (Pl.: egy Nd:YAG lézer adatlapján találunk egy olyan paramétert, miszerint 40 kHz-es frekvencián működik, és ez alapján azt állítjuk, hogy az Nd:YAG lézerek 40 kHz-es frekvencián működnek.) Az interneten viszonylag egyszerűen találhatunk átfogó jellegű értekezéseket adott témában, melyeket áttanulmányozva nagyobb eséllyel kerüljük el a fenti hibákat, és jó támpontokat kaphatunk akár a bevezetés megírásához is, vagy a dolgozat logikai ívének kigondolásához..
6. Irodalmi hivatkozások a szövegben
Vezérelv: A beszámolóban a szerző állításainak naprakészségét mutatják, és visszakereshetőségüket, hitelüket biztosítják.
Az irodalmi hivatkozás kötelező eleme minden beszámolónak, mely bármilyen mélységben feldolgoz, vagy idéz szakirodalmat. A szövegben elhelyezett irodalmi hivatkozásokkal a beszámoló végén felsorolt, sorszámozott irodalmi forrásokra hivatkozhatunk sorszámuk feltüntetésével, szögletes zárójelek között [1]. Konkrét gondolatokat továbbá bevezethetünk úgy, hogy „Yung szerint…”
A hivatkozás megfelelő elhelyezésével utalhatunk annak „hatókörére”. A fejezetcímmel egy sorban levő hivatkozás jelzi, hogy az egész fejezet a megjelölt forrás alapján íródott, akár fordítással, de nem hozzáadva a beszámoló szerzőjének saját gondolatait. Csak bizonyos állítások idézése, feldolgozása esetén az adott mondat, bekezdés végén helyezzük el a hivatkozást. Ábra átvétele esetén az ábrafelirat alatt hivatkozunk a forrásra. („Forrás: …”)
Tipp: Az irodalmi hivatkozást nem szabad plusz teherként felfogni. Ezzel tudjuk egyértelműen jelölni az olvasó számára, hogy mely állításokat vettük át és melyeket tekintjük sajátunknak. Az irodalmi hivatkozás egyfajta védelemként is funkcionál, hiszen hivatkozott (értelmes) állításért nem nekünk kell helytállni. Ha nincs a szövegben hivatkozás, akkor a bíráló (konzulens) nem tudja, kinek az állításával kell vitatkoznia és nem tudja megítélni annak hiteleségét sem; nem mindegy, hogy az adott rész egy tudományos munkából, egy reklámmagazinból, idegen nyelvről való (esetleg téves) fordításból, saját gondolatból származik.
7. Ábrák, grafikonok, táblázatok
Vezérelv: A könnyű áttekinthetőség és értelmezhetőség.
Ehhez szükséges egy jó ábracím, melyet az ábra alatt helyezünk el. (Táblázatok esetén a sorszámot és címet a táblázat fölé írjuk.) Az ábrafeliratokat sorszámozzuk (1. ábra …). Az ábrán, grafikonokon levő magyarázó feliratokat olvasható méretben, magyarul tüntessük fel. A külföldi szakirodalomból átvett ábrák, grafikonok feliratait tehát le kell fordítanunk, amennyiben ez nem jelent ésszerűtlenül sok munkát. Fontos továbbá, hogy az ábrák, grafikonok, ezek feliratainak szerkesztésében, megformázásában konzekvensek legyünk. (Betűméret, betűtípus, rövidítések használata, mértékegységek megadása.) Mikroszkópos felvételek, makrofotók esetén kötelező méretbeli referencia (pl. egy méretvonal, gyu****ál) feltüntetése. Az ábracímek nagybetűvel kezdődnek, lezáró írásjel nincs. Az ábrafeliratok kisbetűvel kezdődnek. A táblázatok oszlop-, és sorcímei nagybetűsek, a táblázat elemei pedig kisbetűvel írandók.
8. Az összefoglalás vagy konklúzió
Vezérelv: Röviden összefoglalni a dolgozatban leírtakat, kiemelni a dolgozat címének, fő témájának szintjén megfogalmazható fontosabb állításokat, egy-két mondatban bemutatni a saját elvégzett munka eredményeit és felvázolni a munka során felmerült fő kérdéseket és legalább ilyen súllyal a továbblépési célokat, lehetőségeket.
Az összefoglalás fejezet terjedelme általában nem haladja meg a fél oldalt. (Ha az itt felsorolt tartalmi elemek közül bármelyiknek nagyobb terjedelmi igénye van, akkor azt egy, az Összefoglalást megelőző fejezetben taglalhatjuk.) A bevezetéshez hasonlóan ennek a fejezetnek a szerepe is nagyon fontos, gyors áttekintés esetén az olvasó elsősorban az összefoglalás tanulmányozásával szerez benyomást az elvégzett munkáról és a dolgozatról.
9. Az irodalomjegyzék
Vezérelv: A beszámoló elkészítésében bármilyen mélységben felhasznált szakirodalom feltüntetése, minden olyan paraméterével, amely alapján egyértelműen azonosítható, visszakereshető, és amely alapján következtethetünk az adott forrás „hitelességére” és naprakészségére.
Az irodalomjegyzékben felsorolt könyvek, cikkek, publikációk stb. esetén feltüntetendő különböző kötelező adatokat és ezek formátumát több oldalas terjedelemben taglalják. Ezt a „szabványt” a diplomamunkához közeledve egyre inkább kötelező érvényűnek kell tekinteni.
Felsorolásuknál az egyes irodalmi forrásokat sorszámozni kell, továbbá lehetőség szerint fel kell tüntetnünk a szerzőket, a forrás címét, a megjelenés médiumát, dátumát. Interneten fellelt cikkekre is vonatkozik mindez, tehát nem csak a linket kell megadni. A cikk dátuma mellett a letöltés dátumát is adjuk meg.
Fontos: A leadott munkát – formai okokra hivatkozva – a konzulens átolvasás nélkül „visszadobja”, ha a dolgozat nem tartalmazza, vagy nem a megadott formában tartalmazza az irodalmi hivatkozásokat.

10. Kivonat
A beszámoló részeként, külön lapon vagy az anyag elejére fűzve beadandó továbbá a „Kivonat”.
Szakmai, tudományos munkánál a „megrendelő” többféle kivonatot is kérhet, mely a teljes mű rövidített, párszáz szavas (harmad, fél-, egyoldalas) változata. Ezek különböző szempontok szerinti szűrés vagy kiemelés által készülnek, de mindegyik fő célja a lényegkiemelés.
Példa ilyenre az un. absztrakt, melynek fő célja a mű, a munka elhelyezése, az érdeklődés felkeltése és a műben felfedett témák rövid áttekintése, egyfajta „ígéret”, hogy miről lesz szó az anyagban. Ilyet most nem kell készíteni, ennek szerepét részben átveszi a mű bevezető fejezete.
Másik példa kivonatra és egyben elkészítendő az „executive summary”, azaz főnöki összefoglaló, melynek célja, hogy rövid idő alatt átfogó képet lehessen szerezni a munka eredményeiről. Ezért itt 1-2 állítás szerepel a témáról és a kitűzött célokról, ezután jönnek az eredmények és a fő következtetések, majd 1-2 záró állítás a munka jövőbeni folytatásáról, perspektívájáról, irányairól. Ezt a kivonatot fogják először elolvasni egy előadáson, beszámolón a bizottság tagjai és az érdeklődők. (Ilyen összefoglalót kell készíteni majd a diplomaterv mellé is.) Fontos: a kivonat nem egy szöveges tartalomjegyzék a dolgozathoz, hanem a munka lényeges állításainak sorozata. (Tehát nem szerepelnek benne utalások a dolgozatra és így például ilyen mondatrészek sem: „…a 3. fejezet arról szól…”.)
smiley

Külleméről.

Tagolási bizonytalanság van benne. Felsorolásnál is. A rövidség nem igényli a betűk és számok e megjelenítését. Ötlet nem rossz, élvezhető, folyékony olvasás élményét adja. Ha kíváncsi vagy a próza felépítésére, gondolatot cserélhetünk priviben.smiley
Go-ti-ho - July 09 2010 00:39:00
Nekem nagyon tetszett! Az első szakasz végéig azt hittem, hogy tényleg egy beszámolót fogok olvasni egy valódi kiállításról... smiley

Itt fölöttem ezt a hosszú micsodát ne olvasd el, semmi köze nincs a Te írásodhoz, nem is tudom, hogy kerülhetett ide! smiley
Bobebaba - July 09 2010 19:34:21
Mihály!

Sajnálom,de azt hiszem,fogalmad sincs,hogy mit olvastál!!smiley
Bobebaba - July 09 2010 19:36:32
Go-ti-ho!

Örvend a lelkem,ha e kis csavar még téged is megtekert!Nagyra becsülöm véleményedet.
Eta-Etusom - July 10 2010 00:01:01
Őszinte legyek?Én remekül szórakoztam.. groteszk méghozzá remek groteszk, az eredeti jegyzésben,Beszámoló a XIII. Nemzetközi Automatizálási Kiállításról .. de terjedelmes hozzászólásnál egy- szerűen tudathasadást kaptam....smiley
Bobebaba - July 10 2010 09:44:32
Köszönöm, Etusom! Az a terjedelmes izé szerintem csak a kettőnk közt zajló adok-kapok miatt van.Értelme sok nincs.smiley
Nagyerdessy - July 10 2010 15:16:16
Bobebaba!
Ne azt sajnáld, hogy fogalmam sincs, mit olvastam tőled, hanem azt, hogy néked fogalmad sincs róla, mit írtál.
Hogy megértsd: az a körte, ami üvegből van, azt a foglalatba kell csavarni, amit meg a fájáról szedel le, azt kell megenni. Lehet fordítva is, de akkor szembesülsz a valósággal, és nem tudom, kire fognád a kudarcot.
Egyébként nagy lehetőség áll előtted az irodalomban. Látszik írásaidat olvasva. Ha-ja! Nulláról könnyű!
smileysmileysmiley
Bobebaba - July 10 2010 22:33:48
Mihály!
Nem török irodalmi babérokra, csak kiírom magamból ( jól vagy rosszul ), ami foglalkoztat. Az viszont még mindig felettébb zavar, hogy sültbolondnak tartasz. Az én valóságomnál keményebbet nem kívánok senkinek!smiley
Goldika89 - July 11 2010 10:59:48
Kedves Mihály!
Igazán nem tudom,hogy ennyi baromságot honnan "szedel le",de a hozzászólásaidnak semmi értelme. Fórumtémádra utalva,hogy miért is írunk hozzászólást... Azt hiszem,csak mert unatkozol....
hipervandor - August 23 2010 18:27:46
kicsit mosolyogtam, utána belegondoltam, hogy milyen szomorú lesz, ha egyszer ez igaz lesz! utána megint mosolyogtam! smileysmileysmiley
nem zavart a felsorolás, sõt! szerintem ez a fajta írás megkövetelte a felsorolást! az egész annyira lehetetlen, hogy szinte elhittem! azért mondom, hogy szinte, mert itt most gyorsan belefúrtam magamat az írásaidba és azt hiszem kiismertem a stílusodat smiley úgyhogy nem vertél át a bevezetéseddel!
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes