Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 28 2024 12:40:39
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
lenabelicosa: Isztambuli kaland
Soha nem jártam ott, s nem ismerem a szokásokat, nem tanulmányoztam és nem kutattam a témában, az egész egy valósághű álom, illetve félálombeli látomás volt ma reggel.
Gy.




Isztambuli kaland
(2010-07-14)

Egy küldöttség tagjaként érkeztem a török városba, amely arról is híres, hogy két földrészen is jelen van, ám mégis európai városnak tartják. Zsibongó utcákon sétáltam, jellegzetes török sapka volt a férfiak fején, az egyik épület előtt élő dobszóra táncoltak sokan. A nők kendőkbe bugyolálva mentek az utcákon és korsókat vittek a kezükben. Egy hatalmas terembe kísértek bennünket, ahol teáztunk. (Úgy rémlik újságíróféle lehettem, de egy korábbi életembe mentem vissza.)

Egy családhoz mentem, ahol rokonként fogadtak, és mutattak egy különleges fát. Teafának hívták. Olyan szertartásba avattak be, amilyent még nem láttam, s nem is voltam részese Szeretem a teát, és élvezettel figyeltem.
Vizet forraltak egy lábasban, amelybe hagyományos teafüvet tettek. De ami ezután következett, az valami csoda volt. Megmutatták a teafát. Naponta locsolták, és minden nap termett rajta valamilyen gyümölcs. Felül áfonya volt, majd különböző színű hasonló bogyók. Én csak az áfonyát, málnát, csipkét, ribizlit, ismertem meg. Elmondták, hogy minden nap, néha többször is, más és más gyümölccsel ízesítik a teát. Ilyen fája minden családnak van, és szentélyként kezelik, őrzik. Olyan ízre emlékszem, amilyent még sosem kóstoltam, egyszerűen itatta magát az ital. A turbános családfő sokat mesélt a fáról, még az életfa kifejezés is elhangzott. Nagyon kedvesen fogadtak, mintha családtag lettem volna. (Olyan volt, mintha a jövőből érkeztem volna oda.)

Az egyik hölggyel elindultunk valahová, az utcákon mentünk, és néztem a barna magas sarkú szandálomat, alig tudtam lépést tartani a nővel. Ő most is egy korsót cipelt, nekem pedig néhány bogyó volt a kezemben a fáról. (A valóságban ma már nem tudnék egy ilyen lábbeliben menni, - a vágyamat is képviselheti az álom, mert jó lenne ismét ilyenben járni?)

Ekkor váltott a kép, és egy autósüldözés, autók ütközésének nézője lettem, s azt is láttam, hogy minden járókelő fejvesztve menekül. Én pedig csak álltam a járdán, és néztem a történéseket. A véremben volt a megfigyelés még ott is. Egy nagy fehér autó ment neki a kisebb autóknak. Olyan volt, mintha változtatta volna az alakját, és aláfolyt a többi autónak, felemelte, és az autók többször fordultak a levegőben, és utána estek az utca kövére, volt, amelyiket láttam darabokra esni. Ilyen volt egy kis kék Smart is. A fehér autó pedig neki ment a roncsoknak, mégis sértetlen maradt. Aztán azt éreztem, hogy megfogják a karomat és betuszkolnak egy járműbe, és egy zárt helyiségbe vittek. A kezemben lévő bogyók összetörtek, levük szétfolyt a kezemen.
Mikor magamra hagytak, gyorsan lenyaltam a kezemből ezt az élvezetes nedűt. Töményen olyan volt, mintha égető, tüzes, fűszeres levet ittam volna. Égette a torkom, ám azt is éreztem, hogy átjár az erő. Olyan erősnek éreztem magam, mint még soha életemben.
Ekkor vettem észre, hogy nem vagyok egyedül. Egy megvert férfi feküdt a sarokban, s azonnal megismertem, Marcos Webs az, akit nagy hősként ünnepelt már több nemzet is. Nem akartam hinni a szememnek, hogy ő is itt van. A maradék gyümölcslét lenyalta kezemről, és láttam, hogy azonnal erő költözik belé. Nem beszélt arról, hogyan került ide, és én sem, csak azt vizsgáltuk, hogyan tudunk innen kiszabadulni. Hálás volt a segítségemért.
Közös erővel ki tudtuk feszíteni az ablak rácsait és kibujtunk rajta. Utána szétváltunk. Én balra mentem, ő pedig jobbra. Egy hatalmas fal volt előttem, és én Jackie Chanos fürgeséggel ugrottam át rajta. Az országút kanyargott előttem, ám házaknak nem volt semmi nyoma. Fogalmam sem volt, hogy merre menjek, merre lakik az a család, ahol voltam, még a nevüket sem tudtam. Autók jöttek-mentek az utakon.
Aztán valahogyan csak lakott területre értem, mert szemtanúja voltam, ahogyan Marcost most is hősként ünneplik, állítólag valamilyen bandát számolt fel sikeresen. Egy nyitott autóból köszönt felém, s üzente, hogy megírhatom a sztorit.

(Az álom olyan nagy hatással volt rám, hogy azonnal a géphez ültem. Mire ezt megfejtem, az biztos lenne két oldal is még, ám az is biztos, hogy ez az álom ismét egy szintemelkedést jelez az életemben. Isztambul – vagy az álom kezdetén még Konstantinápoly – álomképe, nem véletlen. A kelet kapuja. Körülöleli az Aranyszarv – öblöt, mely egy természetes kikötő. Erről egy festmény lóg Magyarországon az ágyam felett. S a kilencvenes évek elején ennek megvétele is külön sztori, ami szintén nem volt véletlen. S az álom hatására ez most nagy jelentőséget kapott. Mindenképpen egy előzőéletbeli üzenet is, és az is, hogy valakinek segítenem kell, aki nagy dolgot fog véghezvinni a mostani rohanó világunkban. A tea itt a beavatás jelképe, valami olyan birtokában vagyok, vagy leszek, vagy lettem, amit még nem tudok micsoda. Isztambul mostani lakossága több, mint Magyarországé, szerintem ez is fontos valamiért. A város 2010-ben Európa kulturális fővárosa is Pécs és Essen mellett. Ennek is jelentősége van. S annak is, hogy egy régészeti lelet alapján kiderült, hogy már 8000 éve is lakott volt a város. Egy törésvonal mentén fekszik, ez is üzenet. Ám legfőképpen az, hogy két földrészen terül el. Kisebb része Európában, nagyobb része pedig Ázsiában. Magán viseli a történelmének és etnikumainak jegyeit az építészetében is. Kozmopolita város, mindig sokféle vallású és nemzetiségű emberek éltek itt. Testvérvárosa Budapest és Barcelona, mely katalán város, akárcsak a sziget, ahol most élek. Talán üzenet, hogy el kellene mennem oda? Majd kiderül, még majd fejtek álmoskönyvből is, ezek intuícióval jöttek. Ami még érdekes, hogy a készülő regényem főhősét is Marcosnak hívják, üzenet, hogy folytassam az írást, mert már egy ideje egy betűt sem írtam!)
Hozzászólások
lenabelicosa - July 16 2010 18:03:42
Szia Mist, sajnos elakadtam, egy sort sem írtam azóta sem. Érzem, hogy készül kifelé, de még az a bizonyos ihlet nem kapott el...
Remélem, hogy ha rendben lesz a gépem, nagyobb kedvvel ülök le elé, mert most 10 perc, mire megnyit egy word doc-ot.

Köszönöm, hogy olvastad.
Szeretettel. Léna
hova - July 18 2010 13:31:49
Léna!
Nagyon érdekes ,sokatmondó álom.Ahogy megírtad az meg profi munka.Gratulálok!
Szeretettel üdv:Vali
lenabelicosa - July 19 2010 16:29:24
Köszönöm Vali, Viktória, hogy olvastatok. régóta erős áloméletem van, ezért megtanultam fejteni, sokat segítettek már életem során. Van egy álomfejtő barátnőm, s tőle is sok ragadt rám, aztán kialakult, hogy intuícióval sok minden jön, s néhányan rendszeresen küldték el az álmaikat is. Nem vagyok én profi, csak néha jönnek instrukciók, úgy, mint mikor kártyát vetek, vagy ránézek egy tenyérre, vagy látok egy asztrológiai horoszkópot. EGyiket sem tanultam. Van amikor meg semmi sem jön, könyvek kellenek hozzá... smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 28. Thursday,
Gedeon napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
vali75
10/02/2024 15:47
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes