Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikSzeptember 22 2019 18:43:16
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,191
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Szerelem
Asszociáció.
Két rímelõ játéka
Anagramma
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10191]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3562]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Nagyerdessy: Egy százforintos érme kálváriája
M

Ez a próza megtörtént eseményekből építkezik.

A két leányka fogta egymás kezét, s a nagyobbik iramában mentek a keskeny aszfaltcsíkon, aminek repedéseiben zöldellt valami. Mintha fűbeton lett volna. Persze, erős képzelet hatása alatt. A harmadik - tartani akarva vélük az ütemet –, már inkább sietésre fogta lépteit. Aranyszőke hajuk körbe lengte vajszínű ruhácskába bújtatott testüket, s a rövidsége alól kilátszottak fodros lábikáik. Boldogan mentek a boltba. Hangosan csivitelték, kinek mi kell. A kisebbik testvérnek jégkrém, amit a szülő eltiltott tőle a nagyobbik szerint. A figyelmeztető nem árulta el az ő vágyait. A hozzájuk csapódottnak meg csípsz. De abból is a hagymástejfölös.
A boltajtóban hangosan megállapította a leányka – első osztályos lehetett -, mivel mindegyikőjüknek százforintosa van, cseréljék össze, a boltos úgyse veszi észre, kinél melyik volt. A húga beleegyezett. Mit is csinálhatna egy kiscsoportos óvodás. A harmadik megrázta a haját, ami hullámokban nyugodott meg a vállán.
- Én nem csapom be a boltost. És nem cserélek veletek. – és szorította pici öklében az érmét.
A pult előtt a nagyobbik még egyszer felajánlotta a cserét, majd próbálta irányítani a vásárlásukat.
- Neki csípsz, kell egy százasért, a húgomnak meg egy nyalóka, csoki, meg rágó…
A boltos néni érezhetett valamit, mert a csípszes gyermekhez fordulva mondta.
- Mit szeretnél? Hisz tudod, hogy most nincs abban az árban. Mondjuk joghurt, csoki, ízes kifli…
- Joghurt! – és határozottan kitette kicsiny markából az érmét a leányka, amit az idősebbik ki akart cserélni a húgáéra.
- Tündérem! Ez nem egy százas, hanem kettő! – közben kivette a cserélni akaró kezéből, és adta vissza a csípszesnek a boltos néni. – Óvodába jársz még? – tette hozzá.
- Most ballagtam! Ősszel iskolás leszek! – húzta ki magát, de még így is alig érte el a pultot.
- Akkor illene ismerned már a pénzeket!? Legalább a fémeket! – simogatta hangjával az eladó.
- Anyukám mondta, ez kétszázas, vigyázzak rá, és csak magának adjam oda! – és érezhető volt az őszintesége a hangjában, mint a bizalomé is.
- Akkor mi legyen? Csípsz?! – viszonozta gangjában szeretet valóságát a nő.
A gyermek szőkeségében fogta magához a hőn áhított csípszet, markában szorongatva a visszajárót, és hátrébb állt. Az idősebbik még próbálta elkunyerálni a visszajárót, de a szőkeség nem adta. A legkisebb alig várta, hogy a figyelem rákerüljön, és szinte kiáltotta is.
- Nekem jégkrém kéne, de az anyukám nem engedi, mit adsz érte, - és már tette is ki az érmét a markocskájából.
- Cseréljük el a százast!
- Nem adom! A múltkor is becsaptál! – és szinte remegett, amikor idősebb testvérére nézett.
- Kincsem! Egy ízes kifli jár, meg két szemrágó!
- Jó lesz! – és már marikra fogta a szerzeményt örömében.
- És néked! Nagylány, mit adjak a százasodért? - A boltos hangja csevegő volt.
- Nekem csak egy ötvenesem van! – szomorodott el a hangja a leányzónak.
Az a szomorú a történetben, hogy e három gyönyörű gyermek akár szépségkirálynők is lehetnének korcsoportjukban… az állam támogatja létezésüket születésüktől fogva halálukig, mint ahogy a nagyszüleikét, meg az ő szüleikét is tette. S nem látszik a kiút számukra sem ezen erkölcsi, anyagi, társadalmi fertőből, amit reájuk kényszerített a mindenkori hatalom generációkon át. Az kevés, hogy vérükben van a bűn. A minden áron való túlélési hajlam beidegződése, Egy nagycsaládot nem lehet a börtönből irányítani. Sem szeretni. Marad, a gyermek tartja el a szülőt, és az állam majd megoldja. Marad, mint e százforintos érme kálváriája. 2010-07-14
Hozzászólások
Bobebaba - július 22 2010 18:38:17
Igazából nem értem a történetedet.Tragédiává nagyítasz egy testvérek közti mindennapos " játékot". Az egy teljesen megszokott dolog,hogy a nagyobb testvér megpróbálja a kisebbet átverni és kihasználni.Nincs ebben semmi társadalmi dráma, és főként ahhoz sincs köze, hogy hány testvér él a családban, szépek-e.
Arról pedig igencsak más a véleményem,hogy az állam mennyire támogatja a gyerekek létezését és hogy ki kit tart el! Csak személyes példám: nagyfiam születése óta vesebeteg, márciusban volt veseátültetése. Én 25900 ft csp-t és 25700ft ápolási díjat kapok . Az átültetéshez szükséges dolgok költsége meghaladta a 200 eft-ot.Ugye hogy mennyire meg vagyok támogatva?

Üdv: Böbe
Nagyerdessy - július 23 2010 07:06:05
Bobebaba
"Igazából nem értem a történetedet."
Nem lényeges. Ne erőltesd . Ha minden áron meg akarod érteni, az erőszak tévútra visz.
Mihály
Nagyerdessy - július 23 2010 07:08:27
rosszcsirkeff
Igazából azért tettem fel ezen írásomat, hogy lássam, mennyire képes az ember felfogni, értékrendjében kezelni a környezetéből kimerevített pillanatot.
Bobebaba - július 23 2010 20:26:41
Mihály!

Ma nem vagyok túl jó kedvemben,ezért most már kicsit durvábban kérdezem: Muszáj neked mindig,mindenkit hülyének nézni és ledorongolni? Örülj neki,hogy van egyáltalán olyan,aki elolvassa műveidet és elgondolkodik rajta!! Vegyél már vissza az egódból,mert nem biztos,hogy te vagy minden titkok tudója! Gondolkozz el azon,hogyha kizárólag önmagadnak óhajtasz írni,akkor felesleges ide begépelni! Ha pedig valóban kíváncsi vagy mások véleményére,gondolataira,akkor kezeld a többieket is egyenrangú partnerként!

S én ezzel ünnepélyesen kijelentem,hogy több művedre tuti,egyetlen pillantást sem vetek.Nem vagyunk olyan viszonyban,hogy sértegethess!!!
Bobebaba - július 23 2010 20:29:28
Kedves Rosszcsirkeff!

Az utcasarokhoz már én is túlkoros vagyok!smiley A segítségről meg annyit,hogy különélünk. De a fiam egyre jobban van és ez a lényeg!

Szeretettel: Böbe
Nagyerdessy - július 24 2010 04:21:40
Bobebaba - július 23 2010 20:26:41

Legyen meg a te akaratod....
smiley
gyula1948 - július 25 2010 13:30:25
Kár ezért a méltatlan vitáért,de Bobebabának is van valami igaza.
Az írásod meg elég jó volt,ha kicsit túlzott is.
Szeretettel:Gyulasmiley
Helen Bereg - július 25 2010 16:31:57
Tiltóra tettelek egy időre.

Nem töröltelek, mert akkor azoknak a hozzászólása is elveszne, akik vették a fáradságot, hogy véleményt alkossanak.

Ica
Goldika89 - július 25 2010 21:50:48
Az állam tartja el a börtönben lévők gyerekeit? Te ezt biztos pontosan tudod...
Csak mellékesen jegyzem meg,hogy történeted egyrészt semmiről nem szól,másrészt hülyeség. Egyetlen gyereket sem tart el az állam. Havi 40 ezer forintból nem lehet gyereket nevelni. És a börtöngyerekekért pont úgy ennyi jár,mint a milliomos csemetéknek.

Szánalmas vagy. Tudod,amikor egy okos próbál hülyéskedni,az jópofa. De amikor egy hülye okoskodni akar,abból lesz az ilyen semmitmondó,bántó,és idióta iromány
Torma Zsuzsanna - július 26 2010 13:46:22
Kedves Mihály!

Én nem itélkezem sem feletted, sem az alkotásod felett és mások hozzászólása felett sem.
A történet talán szokványos is lehet, hiszen az idősebb testvér (amelyik már tudja, hogy 50, 100, vagy 200 Ft van a pénzérmére írva), kijátszhatja a kisebbeket a saját előnyére, ha neki kevesebb van, mint a másikaknak. Persze, ennek nem kell törvényszerűleg így lennie. Ha az idősebb testvér belátó, (mert talán máskor többet költött, és azért van neki most csak egy 50-ese), akkor ebbe belenyugszik, és nem próbálja "átverni" a testvéreit. Látszik azért a kicsi leleményessége, mert, ha bár még nem iskolás, mégis megérezte, hogy nem szabad engednie a kérésnek (a cserének). Én nem szeretnék itélkezni azért sem hogy ki kit tart el, de az biztos, hogy az állam igen sok pénzt kifizet az adózó állampolgárok pénzéből (akik letböbbje becsületes munkával szerzi azt meg). Szerintem minden alkotásnak a mondanivalóját lehet még továbbgondolni, továbbfűzni, ezt mindenki tegye meg a maga módján.
Ha valaki ezért megsértődik, és netán magára veszi, azért nem felelős az az alkotó, aki hasonló eseményeket papírra rögzít, hiszen nem tehet róla, hogy az élet és a társadalmi események milyen helyzetbe sodorhatnak családokat, azon belül a gyermekeket, akikre jobban ragad a rossz, mint a jó példa.
Gyulával értek egyet, aki azt mondja, hogy kár ezért a méltatlan vitáért, hiszen maga az alkotás és a fogalmazás nem volt rossz.
Az írás végén írt megyjegyzéssel sem lehet igen vitatkozni, hiszen számtalan esetben valóban a gyermekek tartják el a szülőt, főleg ott, ahol sok van belőlük. Ezért a megjegyzésért senki ne haragudjon meg.

Remélem, megnyugszanak a kedélyek, mindenki elgondolkodik egy kicsit, mert egy ilyen írásért nem szabad senkibe sem "belemarni", hiszen csak az igazat írta le.
Nem szeretném, ha ezért bárki velem is vitába szállna!!!

Üdvözlettel:


Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Eta-Etusom - július 28 2010 19:59:43
Ez egy irodalmi klub.Ez itt fent egy irodalmi igényességgel meg irt élet kép.Alatta meg méltatlan hozzászólások.Három gyerek nem éppen elkényeztetett társadalmi rétegből és egy emberséges kereskedő párbeszéde.Igen új proli réteg van kialakulóban, és senkinek sem jutott eszébe egy kézenfekvő párhuzam:
[ József Attila ]
1916-1918

Kedves Jocó!

1.ső strófa

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni.

2. strófa

Mig a cukrot szopogatnám,
Uj ruhámat mutogatnám,
Dicsekednék fűnek fának,
Mi jó dolga van Attilának.
1916-1918 (?)
Gyerekek.. és ártatlanok, ezt az üdeséget éreztem a nyitó mondatokban, a bevásárló központokban meg a követelődző mindent megkapó szerencsésebb gyerekeket látom.Éhező gyerekek a XXIszázad Magyarországában és nem az okokat kellene nézegetni hanem a tüneteket kezelni.Ezek után gondolom
gyerekújság sincs otthon az asztalon...
Torma Zsuzsanna - július 29 2010 08:06:56
Kedves Mihály!

Nagyon örülök, hogy visszatértem ide, és örömmel olvastam ETUSOM hozzászólását, és örömmel nyugtázom, hogy a fenti írást egy "irodalmi iggényességgel megírt életképnek" nevezi.
Egyetértek vele, s én sem véletlenül írtam hozzászólásomban azt, amit. És remélem, mindezekkel sokan egyetértenek.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - július 29 2010 08:08:52
Ui.: Látható, hogy összesen 202-szer volt megnyitva ez az alkotás, ebből azért érezhető, hogy többen is elolvasták, de nem tudták, hogy az erről kialakított "véleményüket" közöljék-e vagy sem?

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. szeptember 22. vasárnap,
Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

NDI
22/09/2019 15:22
Üdv mindenkinek. Változatlanul csak látogató vagyok...

Gyongy
22/09/2019 14:59
Kellemes, szép őszi délutánt Napkorong smiley

Manon
22/09/2019 11:58
Szép napot mindenkinek!

orok szerelem55
22/09/2019 10:08
Minenkinek kellemes, szép napot kívánok! smiley

KiberFeri
22/09/2019 07:53
Jó vasárnapot kívánok!

Manon
21/09/2019 13:48
Szép délutánt mindenkinek!

orok szerelem55
20/09/2019 19:26
Szép estét kívánok! smiley

Gyongy
20/09/2019 11:45
Szépséges pénteki napot kívánok Napkorong smiley

KiberFeri
20/09/2019 07:59
Szép napot!

vali75
19/09/2019 18:30
Szép estét kívánok! smiley

Gyongy
19/09/2019 12:57
Szép napot kívánok Napkorong smiley

Gyongy
18/09/2019 13:44
Szép napot Napkorong smiley

KiberFeri
18/09/2019 06:40
Szép-jó napot kívánok a koronglakóknak is, meg az olvasóinknak is!

vali75
17/09/2019 20:01
Szép estét kívánok! smiley

orok szerelem55
17/09/2019 15:29
Kellemes délutánt kívánok Mindenkinek! smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes