Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 28 2024 12:09:10
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Inszeminator: Dilemma
- Nemrég kommentet biggyesztettem egy “Kupleráj” cimű posthoz, melyben csupán érinthettem, de nem bonthattam ki a témát (igazságot..-hogy is kell eztet mondani…?) a maga teljességében. Viszont ketten, Loxon (ez mi a frász) és Tita (ez már jobban hangzik) kicsit megéreztek valamit - nekik most csöndben tovább bontogatom. Az egyébként vidám témához nem is illett volna a történetem - mert nem a sodró lendületű bakkervonal (csak tudnám mit jelent..)..inkább Szép Ernős vidéki brrrrrrrrr.





- Nos tegyük fel Szép Ernő vidékre költözik - ez máris teljességgel lehetetlen, hiszen ott nincsen kávéház és amúgyis onnan érkezett falusi tanitóházból, de most megin ott van, és fát vág az udvaron. Saroktelek, régi parasztház - szemben a kocsma - oldalt buszmegálló, nyári délután - negyed négy felé, ennek később fontos szerepe lesz, a félnégyes busz miatt.

- Szép Ernő fát vág tehát, s ügyelnie kell nagyon a sipcsontjára, mert amikor a balta önállósitja magát, oda szokott beleállani - legalábbis megkisérli. Nem néz tehát se jobbra se balra, csapkodja a rönköt, de valami mégis feltűnik neki.Valami szokatlan. Járnak a népek erre ,hisz ott a buszmegálló, az utca frontja felé néző szines cégtáblát is megbámulják, de aztán továbbmennek. Ez a lassú bizonytalan járás - lépés megállás - bizonytalan lépés kettőt aztán megint megállás - bosszantja kissé a favágót, immár személy szerint engemet, mert átveszem a történet folytatását - adieu Ernőke, nem méltó hozzád a véres favágás.

- Fiatal nő - inkább asszony..?.Mit akarhat…? Közelebb lép a kapuhoz, rám ügyet se vet csak néz befelé valahol középtájékra a ház közepe felé irányul a tekintete. Naná, hogy én is odanézek, végül is érdekel mi lehet olyan bámulni való kopár udvaromban. Mivel még mindig nem találkozik a tekintetünk, leteszem a baltát, lassan a kapuhoz ballagok - köszönök, igen köszönök neki, és megkérdezem…Segithetek Asszonyom…? Van időm elidőzni a vonásain ,mert nem vesz rólam tudomást. Hosszúkás egyszerű arc, semmi smink, hiján minden külső szépségnek, és mégis van benne valami, a tekintetében van, ami megállit, nem tolakszom tovább, nézem az szomorkás merengő arcot, s kutatva követem a tekintetét…

- Néz meredten, még mindig ugyan úgy, s ugyan abba az irányba, s aztán elmosolyodik egy picit…..Szerintem semmi nincs ott ami érdekes lehetne, de hagyom, s már mennék vissza a baltámat keresgélni amikor megszólal……..Itt lakott a Nagymamám….szünet - hosszú sóhajjal kitöltött szünet….nem néz rám, nem érdekli a jelenlétem….Kisgyerek korom óta minden nyaramat itt töltöttem…..Nem hiszi..? …Be tudom bizonyitani….Most néz az arcomba kicsit félreforditott fejjel, és meglepődik a válaszomon. Tudom, mondom igencsak határozottan, …a ház előtt végig - közbevág, kicsit közelebb jön - azok az én lábnyomaim a beton vizlevezetőben, a Nagymamám megengedte - hadarja, nem tudom büszkén, vagy inkább bocsánatkérő hangsúllyal - és minden nyáron megmérte mekkorát nőtt a lábam….A tekintete egyfolytában a lefolyó felé irányult - már magam is azt néztem, s közben azon gondolkodtam ,csak jönne már az a nyomorult fél négyes, hogy megszabaduljak egy dilemmától, mely egyre jobban nyugtalanit.

- A szomszédaszonyom büszkén mesélte hogyan találta meg egykoron a jéghideg merevJózsi bácsit…Érti….arról a Józsi bácsiról van szó aki a kiskonyhában felakasztotta magát….maga nem tudhatta, akárki akármit mond én találtam meg..na….Hiába járkáltak itt annyian..akkor is én találtam meg…mert én bementem,hogy mér ég a kiskonyhában a villany….éjjel nappal égett…már napok óta..és nyitva vót az ajtó….érti..? Nyitva az ajtó ősszel - ilyen hideg reggel. Pedig nyáron se nagyon használták a kiskonyhát..mosmeg’ hát… - a mama régen beteg vót már - ki se jöttek a nagykonyhából,meg a házból, hát már mér ég akkor a villany…Hát mer fölakasztotta magát - érti,na! Ott lógott a gerendán hideg vót - úgy higgye meg szomszéd, hogy még legyek sem vótak rajta ( nemrég mértem a ma már fürdőszobaként funkcionáló gerenda azon pontját, ahová Józsi bácsi a szeget beverhette. Pontosan kettő méter - ha még lógatni is kell a kötelet, kérdés mekkora lehetett Józsi bácsi..?)
-…Jaj szegény ember mennyire sajnáltam - csak néhány nappal , talán még annyival sem élte túl a Mamát….annyira szerette….Már semmivel nem törődött, csak, hogy a mamának minél jobb legyen, elvadult a kert, alig volt néhány árva tyukocska, mert hozta vitte orvost keresett. Minden pénzre szükség vót. Aztán, hogy a mama kissé jobban lett, hát egyedül ment a városba, s odalett. Elcsapta valami teherautó, mert már a látása se volt jó szegény - de nem is hát miket beszélek hiszen együtt voltak - mondták itt, hogy sirt zokogott szegény öreg a mama felett, alig akarta elengedni. Aztán persze – gondolhattya’ - nem is tehetett mást – megértem - én nagyon is megértem. Ezt el is hittem neki mert egy könnycseppet is elmaszatolt a szeme sarkából.

- Nem jött még a félnégyes, toporogtam nem tudtam mit csináljak. Itt ez a szomorkás nő - egy kisgyerek lábnyomai, ahogy végigszalad a ház előtti félcsatornában - ismerem a szeg helyét a gerendában, s a rejtekhelyet ahol tán évtizedek óta lapul egy titkos levél cirkalmas betűkkel, de nem Józsi bácsié, aki felakasztotta magát, nem - azt az ismeretlen Ő irta az a másik. “Én édesem, én Édes Szerelmem . Álgyon az Isten, ha néha még gondolsz rám”

- Maradt valami emléke a Mamáról..?- igy kérdeztem, mostmár biztos voltam az összefüggésekben. Semmi - csak kijövök néha hozzá a temetőbe - jobban szerettem mint a szüleimet. Tudták persze, de nem bánták. Kicsit meg is rántja a vállát duzzogva - egész jól áll neki.
- Ha tudnék adni valamit ami talán az övé volt, - talán nem, - elfogadná? Úgy nézett rám mintha megőrültem volna. Közelebb jött belekapaszkodott a nagykapuba, rámmeredt elképedve. De mit..?…Ugyan mit tudna maga..? Maga előtt már mások is laktak itt…!..

- Jó felejtse el, s már indultam vissza,hogy folytassam a favágást, de visszafordított a kiáltása.Mi az..? mondja már mi az..?, ez utóbbit már kérte, igy hát meggondoltam magam.Van fönn a padláson, az egyik gerenda mögött egy levél. Arra gondoltam talán magának adom, ha már a lábnyomok ennyire megérintik. De lehet, hogy nem kéne, mert…
- Hatalmas kikerekedett szemekkel bámult rám, s felkiáltott : az Istenért mindjárt jön a busz - ne kinozzon….!Belekapaszkodott a kapuba az ujjai elfehéredtek a szoritástól - ….jól meggondolta…?- kérdeztem…Nehogy valami nagyobb bajt csináljak….a Mamának szól a levél de nem a….Nem csinál bajt… csak hozza már..toporgott….Kérem…nagyon kérem…

- Sötétben, vakon is megtaláltam volna a levelet - lefelé menet kibobottam, hogy egy utolsó pillantást vessek sárga papirjára, s büszke voltam magamra, hogy tovább őriztem, s ime volt miért.A busz már a kanyarba ért amikor igy félig kibontva átnyujtottam - nem hallottam a hangját, de a szája mozgásából tudtam mit olvas: “Én Édesem, én Édes Szerelmem álgyon az Isten, ha még gondolsz rám…” Valahol itt tarthatott, mig botladozva utóérte a felszállókat, arcához szoritotta a kis csomagot, úgy lépett fel kicsit bénán, és többé nem láttamNem olvastam tovább sohasem a levelet, mert féltem, hogy eltörik a tető déli oldalán szikkasztott papir. Nagyon meg voltam magammal elégedve de csak néhány pillanatig, mert közben eszembe jutott, hogy ez a levél egyik kincse volt a háznak. A múlt egy darabja bakker. (csak tudnám mit jelent..) És most mi lesz velem…?

- Namostan’ Ernő…… Te biztosan tudod mit is gondoljon az ember a nőkről. Mer’ én leginkább azt, hogy favágás közben ne nagyon merengjen róluk senki emberfia, mert ha nincs az a jó kis bunkós vége a baltának, mármint a nyelének, s lankad a figyelem akkor abból baj lesz.
Jön a vér........!

Hozzászólások
rapista - July 24 2010 11:21:36
üdv, visszatérek még az írásodhoz!
István
rapista - July 24 2010 19:51:03
frappáns, megtermékenyítő!
Inszeminator - July 24 2010 20:42:08
Megtisztelsz, köszönöm.
Insz...
Inszeminator - July 25 2010 20:37:15
Hát nem éppen mostanában.
Kicsit korábban, és másféle történeteket.
Köszönöm, hogy erre jártál.
Insz...
winston - July 26 2010 22:31:43
nagyon tetszett az írásod...smiley
Inszeminator - July 27 2010 08:04:28
Mse - köszönöm!
Torma Zsuzsanna - August 02 2010 07:22:40
Kedves Inszeminator!

Igazán meghatott ez a történeted! És nem véletlenül. Hiszen, az én egyik prózám, az "Apám hagyatéka" című is hasonlít is egy kicsit erre, mégpedig abban, hogy a szülői házba egyik lányommal visszatérve (a ház az apai nagyszüleimé volt), egy papír- (ill.szemét)halomban megtaláltam apám valamikor önkéntes tűzoltó tagsági könyvét, és benne a fényképét. Abból csináltattam egy képeslap nagyságú fényképet és azóta is ott áll a szekrényemen, fekete keretben.
Nekem is nagy kincs, mert másom nem maradt utána.

Köszönöm az élményt, amit ezzel a történettel adtál. Nekem ez is egy kis ajándék!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 28. Thursday,
Gedeon napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
vali75
10/02/2024 15:47
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes