Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 23 2024 10:13:27
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 2
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Bobebaba: Álmodom
Egy éjszakai diavetítés
Gy




Mostanában nagyon rosszul alszom. Gyakran felébredek. Álmaim sem történetek,mint régen,inkább csak felvillanó képek. Viszont reggel tisztán emlékszem mindegyikre.Megosztom Veletek az egyik éjszakám diáit.



Egy óriási színházterem színpadán állok és verset mondok.A nézőtéren sokszoknyás matyó asszonyok és díszes mentébe öltözött férfiak ülnek.Több száz csillogó szempár szegeződik rám.


Ősemberek harca közepette találom magam. Testem tigrisbőr ruhaféle fedi. Karomban az unokám sikít, míg két oldalamon két gyerekem ( jó 10 évvel ezelőtti formájukban ) rettegve csimpaszkodik belém, és rohanunk.


A Megasztárban énekelek. A közönség állva tapsol, Friderikusz csápol, Presser széles mosollyal bólogat, Eszenyi arcán könnyek peregnek, Mester Tamás fejét rázva a papírjaiba temetkezik.


Nagy tömeg élén megyek. Kezemben valami tábla-féle,melynek feliratát elolvasni nem tudom.Láthatóan torkom szakadtából kiabálok,de nem érteni,hogy mit, mert a sokaság ijesztő morajlása elnyomja a hangom.


Egy gyönyörű réten XIX. századi ruhában édesapámmal labdázom. Egykorúnak és nagyon boldognak tűnünk mindketten. Valami piknikfélén vagyunk, mert mögöttünk egy óriási pokróc-féle tele ételekkel, gyümölcsökkel.


A saját temetésemet látom.Koporsómat körülállja minden szerettem, még az is,aki már rég elment. Nem sír senki,vidám mosolygós arcok, mintha valami boldog eseményen vennének részt.



A lányom édesapjával ülünk egy felhőn,és nevetünk. Nézzük az alattunk kék párába burkolózott Földet és integetünk a többi felhőn-ülőnek.


Valahol keringőt táncolok. A partnerem körvonalai elmosódottak. A zene sem hallatszik. Csak a gyönyörű ruhám suhogása.


A tengerben úszkálok a gyerekeimmel és unokámmal. Körülöttünk delfin-sereg. Vidáman füttyögetnek, néha meg-megböködnek az orrukkal, hátukra vesznek. Az unokám boldogan sikongat, a lányom Madonna-tekintete vigyázza őt, a fiam hegek nélküli délceg férfitestén csillogó tükör-gyöngyökként játszanak a vízcseppek.


A Machu Pichu tetején állok.Arcomon csorognak a könnyek. Két karom kitárva.


Egy osztályteremben állok a katedra előtt. Kezemben ellenőrzőkönyv. Az arcom szégyentől vörös. A katedrán egy óriási ősz öregúr, olyan Mikulás-féle.Szigorú, haragos tekintettel néz rám.




Freud azt mondta, álmaink a tudatalatti énünk felszínre törései, Vágyaink, szorongásaink megtestesítői. Álmunkban látjuk meg igazi énünk.


Na jó, de akkor most ki is vagyok én?
Hozzászólások
lenabelicosa - September 02 2010 09:24:19
Kedves Böbe, ez nem semmi. Én is rengeteget álmodom, s egy éjszaka talán 20 álomkép, amit képes voltam lejegyezni a sokból...
Az álmaid sokrétűek, érdemes őket megfejteni. Valóban sok mindenre felhívja a figyelmet. Ha időm lesz, esetleg megfejthetem neked.

Szeretettel. Léna
mamuszka - September 02 2010 10:07:59
Kedves Böbe! Érdekesek, figyelemre méltók az álmaid, különösen jelentős, hogy ilyen élénken megmaradnak - az ilye álmok üzennek neked, érdemes figyelni /esetleg leírni is tartósan/ - én hiszek az álmok sorsunkat befolyásoló szerepében, gyerekkorom óta /régen volt!/ - sokszor jósoltak meg nekem fontos már megtörtént /csak még nem tudtam róla/ - vagy később bekövetkező eseményeket. Sajnos ma már elfelejtem az álmokat, illetve rémálmaim vannak /betegségem miatt/ - de majd néhány korábbi álmomat elmesélem nemsokára itt.
szeretettel köszöntlek még ismeretlenül, de szívesen lennék barátod /nyugdíjas tanárnő vagyok/smileysmiley
Torma Zsuzsanna - September 02 2010 15:01:46
Kedves Böbebaba!

Nehezen tudom elhinni, hogy egy éjszakán át ennyi álmod lehetett és azt mind meg is jegyezted. De ha még is így van, akkor az emlékezőképességed kiváló!
Nagyon meglehet, hogy mivel nyugtalan volt az éjszakád, így az első álmodtól kezdve az utolsóig csak rövid álomképek jöttek létre. Nemrégiben olvastam, hogy az első álmunk kb. 15 perces, az utolsó eltelhet 45 percig is. De meglehet, hogy nyugtalan alvásnál, vagy félálomban röbb rövid álomkép is követte egymást.
Azt hiszem, a Guiness-rekordok könyvébe is bekerülhetnél!

üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Bobebaba - September 02 2010 20:08:42
Köszönöm,hogy olvastatok.

Léna! Kíváncsian várom a megfejtést!smiley

Mamuszka! Nagyon megtisztelsz! Régebben csak akkor emlékeztem az álmaimra,ha valami figyelemfelkeltő vagy furcsa volt bennük. Azt tudom pl., ha elhunyt édesapámmal álmodom,akkor valami baj közelít felém.De mostanában,félóránként felébredek,nehezen alszom vissza,s ezeken a képeken gondolkodom. Talán ezért is maradnak meg bennem ennyire.

Zsuzsa! Nem dicsekvés, de jó a kép és hang memóriám. Viszont azt örökké elfelejtem,hogy miért mentem be a spejzba,vagy elzártam-e a gázt,bezártam-e az ajtót.smileysmiley

Szeretettel :Böbe
rapista - September 02 2010 21:19:34
Szerintem álmaid többsége fiziológiai okokra vezethető vissza, nagyjából sorrendben:
zajok, torokszárazság - esetleg a saját horkolásod,
a vizes álmok vizelési ingert jeleznek,
a színes képek olykor fényhatások, pl a redőny résein beszúrődik..

egyébként vannak automatikusan lepergő álmok az alvás fázisainak megfelelően - hosszúnek tűnők, visszatérők - pedig az éberedés előtti másodpercek tört részei rögződnek a memóriában!

Nyilván, az alkohol, a napi szorongás - ezekre a fiziológiai okokra rátelepülnek ... elő is idézhetik (a testi-szervi jelenséget) és viszont!

üdv
rapista - September 02 2010 21:21:51
Az igaz, hogy nyugtalanul alhatsz, meleged van, fázol vagy rossz a levegő - rosszul veszed a levegőt...

Valami nincs rendben körülötted..

A többit említettem!
lenabelicosa - September 03 2010 17:42:42
Nincs időm most könyvekben keresgetni, így csak azt írom le, ami intuícióval jön. A legfontosabb, hogy te mit érzel, mikor visszaolvasod az álmaidat.
Verset mondasz, énekelsz, színpadon állsz, szerepet játszol. Szeretnél valamiben kitűnni, s hogy sokan elismerjenek. Szeretnél kitörni abból a helyzetből, amiben vagy. Közösségbe vágysz.
S nézd meg az álomképeket. Éld bele magad pl. egy előző életbeli utazásba, a különböző korokba, ahol ott lehettél, élhettél. Minden korban, helyszínen ott volt veled egy szeretted, sosem voltál egyedül, most sem vagy. Nagyon jók ezek az álomdiák, és biztosan a hatásuk alá kerültél.
Tudom, hogy van ennyi álomkép, mert nekem több száz is van egy éjszaka alatt, csak mikor elkezdem őket leírni, mire leírok húszat, elszáll a többi.
Egyidősek vagyunk, lehet, hogy te is most vagy a változókorban, mint én. Ez is tünet, mert átalakulunk, és el kell fogadni dolgokat. A másik, hogy változik a világ körülöttünk, emelkedik a rezgésszint, és ennek is a tünete a sok álom. Most, aki fogékony az álmokra, sokkal többet álmodik, és több álmára emlékszik, mint eddig bármikor.
Megnézheted az egyes álomképeket álmoskönyvekben is, talán lesz közötte olyan, ami hasznos információt ad. Színpad, éneklés, táncolás, versmondás, Peru, Machu Pichu, könnyezés, gyerekek, volt férj, felhő, ősemberek, piknik, temetés, koporsó, tömeg, tenger, delfin, osztályterem, ellenőrző, tanár. stb.
Én úgy vélem, hogy változtatni akarsz valamiben az életeden, és ezek az emlékképek előző életeidből üzennek neked, hogy segítsenek valamiben, amit csak te tudhatsz igazán hasznosítani. Vagy valamit másképp kell csinálnod, mint akkor, vagy csak próbálnak terelni valamilyen irányba.
Szeretettel: Léna
Bobebaba - September 04 2010 15:22:08
Bocs,hogy a "csapos közbeszól ".Én is gondolkodtam az álmaimon,szerintem jelentésük a következő:

Szerepléses jelenetek: Kisgyerek koromtól színésznőnek
készültem.Játszottam színpadon;ezek hiányoznak.

Ősemberes: Szeretném a gyerekeimet,unokámat megvédeni ettől a vad világtól.

Tüntetéses: hiába tiltakozom dolgok ellen, a többség elnyom.

Piknik: Talán egy korábbi életem egy jelenete.

Felhős: Talán arra utal,hogy nem soká találkozom a lányom apukájával.

Tenger: szeretnék a családommal végre maradéktalanul boldog lenni,anélkül hogy a jelen gondjai velünk legyenek. A delfinek terápiás ereje?!

Machu Pichu: A legnagyobb vágy elérése

Osztály : A végső vizsgán való elbukástól való félelem.


Az egyetlen értelmezhetetlen,hogy mit jelent,hogy mindenki boldog a temetésemen!?!smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 23. Tuesday,
Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes