Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 07:17:59
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Pia Nista. "JAVÍTOTT VÁLTOZAT" Az ember, aki szobrot állított magának
MM














Az ember, aki szobrot állított magának

Maróti László

Volt egyszer egy ember. Már letudta élete javát és talán ezért volt, hogy egyre többször próbálta meg összegezni, mit is tett eddig, mit is mutathat fel, most, hogy így elszálltak az évek. Elégedett volt. Úgy gondolta, itt és így kell ezt befejezni.
Számba vette, hányszor adott kölcsön kisebb pénzösszegeket, pedig azután legtöbbször soha nem kapta vissza. Nem zavarta. Tényleg örült, hogy segíthetett. Idős embereket kisért át forgalmas utcák túloldalára, vagy meghívott egyet-egyet kávéra, ha nagy meleg volt, kristályvízre.
A munkahelyein is szerették, mert többet vállalt, mint társai, mégsem tartották strébernek. Hallották zongorázni, látták saját festményeit, olvasták verseit és elbeszéléseit is és őszinte szeretettel gratuláltak neki, ha néha megjelent egy regénye, vagy egyéb írásai. Fontosnak találta, hogy minden, amit festett, vagy írt, ne csak szórakoztató legyen, hanem olyan gondolatokat közvetítsen, amelyek ráébresztik az embereket az élet valóságos problémáira.
Végül, mire már hetven éves lett, annyira elégedett volt, hogy elhatározta, elvonul messzire addigi életétől és szobrot állít önmagának. Élő szobrot.
Fel is ment egy hegy legfelső csúcsára, s ott megállt. Nem vett föl valami büszke, hadvezéri tartást, egyszerűen állt szerényen mosolyogva, néha kicsit jobbra, balra nézve, csak a szeme sarkából, hogy lássa, miként lepődik majd meg az első arra vándorló ember.
Persze inkább ő lepődött meg. Már tizenkét éve várt türelemmel, de nem járt arra senki. Arcán mégsem változott meg az első nap felvett szerény mosoly. Közben persze gyakran gondolt vissza életének fontosabb eseményeire, nevezetesebb koncertekre, tapsokra, kiállításokra és megjelent regényekre, novellákra, versekre. Felidézett eseteket, amikor valaki a szakmából megdicsérte és megveregette a vállát. Csakhogy ezidőtájt gondolatai közt egyre gyakrabban tűntek fel aggasztó felismerések. Rájött, hogy például egyik regényében néhol kissé akadozik a cselekmény bonyolítása, néhány versében frappánsabb rímek jutottak most eszébe, de mit ér velük itt a hegycsúcson? A zongorázás pedig! Igen, sokkal többet kellett volna gyakorolnia, de erre még felnőttként sem tudta rábírni magát. Egyre gyült a sok volna: az, amit így vagy inkább úgy kellett volna...

Egy nap aztán arra jött valaki... Az ember hálát adott a sorsnak, hogy ennyi év után végre erre is sor került. Ellenőrizte, hogy mosolya most is szerény legyen. Mindíg is az volt a véleménye, hogy az igazán kiváló emberek megengedhetik maguknak, hogy szerények legyenek.
Az érkező is meglehetősen benne volt már az öregségnek nevezett korban. Barátságosan üdvözölték egymást.
- Maga úgy nézett ki onnan lentről, mint valami szobor.
- Igen, mert én az is vagyok.
A vándor elcsodálkozott, de ezt nem vallotta be.
- Na, akkor jól láttam – mondta inkább.
A szobor erre a kedvességre, úgy vélte, be kell vallja, miért is állított magának szobrot. Végül még azt is bevallotta, hogy az utóbbi években egyre több kérdés mardossa a lelkét, mivel rájött, hogy élete nem volt annyira tökéletes, mint azt ő még ott lent gondolta. El is mesélte, mik jutottak eszébe a zenéjéről, a festéséről, írásairól, meg arról, amit inkább így vagy úgy kellett volna...
- Nahát, semmi ok az elkeseredésre. Visszamegy és rendbe teszi a dolgait.
- Rendbe tenni? Hosszú évek óta nem zongoráztam, nem festettem és nem is írtam. Lehetek már vagy nyolcvanhárom éves. Semmi értelme szégyenszemre visszamennem az életbe.
- Pedig akkor ezután majd ketten állunk itt.
A mi emberünk eltátotta a száját.
- Hát ezt meg hogy érti?
- Nos, én meg úgy jártam, hogy már gyerekként azt mondták, szörnyen tehetséges vagyok. Mindenhez volt érzékem. Kicsit zongoráztam, rajzolgattam, festegettem, verseket, novellákat írtam, de körülöttem mindenki azt mondta, majd meglátom, ennyi tehetséggel a tarsolyomban biztos nagy ember lesz belőlem. Aztán egyszercsak hetven éves lettem és nem vált nagy ember belőlem. Mégcsak híres sem. Hetven voltam és még mindíg azt mondták, tehetséges vagyok. Na, gondoltam, az én életemben fölfelé már nem vezet út. Az én életem egyszerűen nem sikerült. Ezért elhatároztam, hogy szobrot állítok magamnak. Mondja, zavarná, ha én is ideállnék maga mellé?
Az első szobor hirtelen azt sem tudta, mit is mondhatna. Végül halkan kérdezte:
- Na...de honnan tudja egy erre járó, hogy melyikünk miért áll itt?
- Én erre is gondoltam – mondta a másik szobor és odaállt az első mellé. Kabátja alól elővett egy táblát, s könnyed meghajlással finoman saját lábához támasztotta.
A régebbi szobor kissé előrehajolt, hogy lássa, mi áll a táblán. Akkor aztán azt mondta:
- Na, akkor jól van. Én is maradok. Rólam meg gondoljon mindenki, amit akar.
Mert a szomszéd szobor tábláján ez állt:

AZ EMBER, AKI ELKÓTYAVETYÉLTE AZ ÉLETÉT

- vége -

Göteborg, 2010. október 9.


Hozzászólások
Tara Scott - October 10 2010 18:14:21
Kolosszális. Leírhatnám, hogy miért tetszett, de akkor hosszabb lenne, mint az írásod valószínűleg. Gratulálok! Az emberről, és az emberi vonatkozásokról mindent tudsz.
Szeretettel: Tara.
hipervandor - October 10 2010 18:14:58
remek történet! grat!
PiaNista - October 11 2010 03:30:17
Mindkettôtöknek nagyon köszönöm az olvasásokat, különösen azért, mert a jelek szerint "meg vagyok értve". Azért hangsúlyozom ezt, mert más helyeken nem ennyire nyilvánvaló ezsmileysmiley. Nem tudom, mégis nem kellett-e volna szájbarágósabbnak lennem a végén.

Üdvözlettel:
PiaNista
Torma Zsuzsanna - October 11 2010 09:18:35
Kedves László!

Nagyon érdekesnek és hasznosnak tartom ezt a történetet!
Elgondolkodásra készteti az olvasót akár az egyik, akár a másik ember életét gondoljuk végig. Hogy ki mit tett jól, vagy rosszul az életadta lehetőségekhez mérten?
Én csak annyit tennék hozzá,hogy nem lehetünk sohasem annyira elégedettek azzal, amit tettünk életünk során, hogy egyszer csak azt mondjuk, hogy eleget tettünk! Nem biztos az, hogy ha valaki megérte a 70-80 évet mindent megcselekedett, amit megcselekedhetett volna! Azért, mert az évek elszálltak fölöttünk, még nem biztos, hogy nincs tennivalónk arra az időre, ami még visszavan életünkből.
Vajon, nem az kócsavetyélte el az életét, aki szoborként állt tízegynéhány évig, míg közben még munkálkodhatott volna???
Soha nem mondhatjuk azt, hogy már eleget dolgoztunk!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
smileysmileysmileysmiley
PiaNista - October 11 2010 11:09:16
Köszönöm Zsuzsanna, hogy itt jártál. Persze, igazad van az elsô szobor döntésével kapcsolatban, de épp ez az, hogy nem akarta elrontani az addigit, hát azt mondta (3. mondat): "itt és így kell ezt befejezni". Persze, ez hiba. Valójában a másik sem kellett, hogy feladja. A nagy sunyiságot a tábla nélküli követte el...

Köszönöm szépen!
PiaNistasmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes