Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 06:48:46
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Tara Scot: A jóslat
Hiszünk benne vagy nem....








Tara Scott



A jóslat


A nagy luxusautó, himbálózva állt meg, a hepehupás réten sebtében kialakított, parkolóban. Kiszállt, kinyitotta a hátsó ajtót s kisegítette az édesanyját a puha, süppedős ülésből. Bence is pillanatok alatt kilépett a szélesre tárt ajtón, miközben a másik oldalon is kinyílt az első, hátsó ajtó, s felesége, és az édesapja szintén kiszállva, egyszerre be is csukta mindkettőt. Pár másodpercig, csak szemlélődtek, majd elindultak a színes forgatag felé.
Nándi, ahogy körülnézett, mosolyogva állapította meg magában, hogy vannak dolgok, amik nem változnak az idő haladtával. Mikor még a középiskolából a hétvégéket itthon töltötte, a búcsúk idején ugyanígy megjelentek a körhintások, a céllövöldések, a vattacukorárusok. Csak most új, modern körhinták, óriás hinták, várják a szórakozni vágyókat, a céllövöldék is megújultak, és megjelentek a felfújható ugráló várak. A kézművesek kirakodó vására is csak az utóbbi években vált jellemző színfoltjává a vidéki búcsúknak. Bence vattacukrot kért, mire a nagyapja kézen fogta, s elindult vele abba az irányba, amerről az édes illat terjengett a levegőben. Éva Norbi vállára tette a kezét, s mikor ránézett, egy másik irányba mutatott, ahol birkabőröket látott egy sátornál kiteregetve. Megnézné őket, mondta mivel olyan régen szeretett volna venni egy pár darabot a házukba. Nándi csak annyit kérdezett mosolyogva hogy van-e nála elég pénz? Éva miközben visszamosolygott rá, csak bólintott, s elindult.
Anyja szokása volt, ha temetőbe, bárhová mentek együtt, míg beszélgettek, kézen fogta, mint gyerekkorában, s ő mindig rácsókolt anyja kézfejére.
Így indultak most is tovább. Míg beszéltek a munkáról, mindennapjukról, életükről, lassan haladtak az árusok sorai között. A másik sorból hangosan átkiabált nekik Nándi unokahúga. Mindjárt odamennek hozzájuk válaszolták, csak megvárják Évát, és Bencééket. Anyja meglátott valakit, s megkérte Norbit, várják meg, mert beszélnie kell az illetővel, s már el is indult. Épp egy könyvsátor előtt álltak, így a férfi nézegetni kezdte a kínálatot. Felvett pár darabot, elolvasgatta a hátlapjukon a tartalmukat, mikor egy meleg kéz megfogta az övét. Felpillantott az olvasmányából mosolyogva, de abban a pillanatban az arcára fagyott a mosoly. Egy tarka ruhába öltözött idősebb asszony állt mellette, fején fehér kendő, piros rózsamintákkal, s mielőtt meg tudott volna szólalni, belenézett a tenyerébe. Majd zavartan elengedte a kezet, s felnézett.
Valamit mormogott szinte csak magának, Nándi egy szót sem értett belőle, majd hangosabban valami utat emlegetett, meg nagy bajt.
Nándi nem tudta mit kezdjen a helyzettel, kivett a tárcájából némi pénzt, s az asszony felé nyújtotta. De az megigazítva a fején a kendőt megfordult, s elvegyült a mindkét oldalról áramló tömegben. Nándi tétován ránézett a kezében lévő ötszázasra, s visszatette a tárcájába. A mozdulatot befejezve ért el a tudatáig, mi is történt valójában. Rossz érzés fogta el. „Mit is… Valami útról beszélt, meg valami nagy bajról…” tovább töprengett volna, de Bence a vattacukortól fülig maszatos szájjal közeledett, nagyapja kezét fogva. Norbi nevetve vett elő zsebkendőt, hogy rendbe tegye fia száját, s mire befejezte már anyja is ott állt mellettük, és Éva is nagy köteg birkabőrt cipelt feléjük. Norbi elé sietett, elvette tőle, s a slusszkulcsot kivéve autóstáskájából elindult a parkoló felé. Míg a csomagtartót nyitotta, rossz érzés fogta el. „Út, vagy úton nagy baj… Legalább a pénzt fogadta volna el!” – gondolta.
Míg igyekezett vissza a családhoz, nézelődött, de sehol nem látta az asszonyt. Katiék az unokahúgáék, már csatlakoztak hozzájuk, s együtt indultak tovább. Este mielőtt hazaindultak volna, a zajos, zsúfolt fővárosba, még megvacsoráztak a szülői házban. Anyja szalonnát, kolbászt pakolt be egy kosárba, gyümölcsöt, tojást tett mellé gondosan csomagolva, és a süteményből is műanyag dobozba.
Nehezen ment a búcsúzkodás, s mielőtt kigördült volna a hatalmas autó az udvarból, anyja még beszólt a nyitott ablakon:
- Óvatosan vezess fiam! Nem kell sietni. Csak hazaértek….
- Vigyázok édesanyám. Ne aggódjatok! Biztonságos autó ez. – még kiintett az ablakon, majd meglódult a négy kerék alattuk, s kifordultak az útra. Az édesanyja szavai, mint a tamtamdob doboltak benne. Mindig elmondja ugyanígy, most mégis valami rossz érzés fogta el. De Bence jókedve, ahogy csacsogott a jól töltött napról, elkergette a sötét gondolatokat. Azonban ha nem is figyelt fel rá, jóval óvatosabban lassabban hajtott, mint máskor. Éva csodálkozott is, de magában örült, legalább gyönyörködhet a tájban. Bencét elnyomta a fáradtság, s fejét félrebillentve az ülésben aludt. Halkan megbeszélték, a következő heti teendőket, intézni valókat. Sötét este volt, mikor Nándi bezárta az udvaruk végében lévő garázs ajtaját, s észre sem vette mekkorát sóhajtott megkönnyebbülve.
A következő napokban nem hagyta el a fővárost, de keresztül-kasul autózta nap, mint nap a munkáját végezve. Egyszer eszébe jutott az asszony a jóslatával, de már csak legyintett magában. „Nem kell az ilyeneket komolyan venni. Csak érdekessé akarják tenni magukat. Látta, hogy jól vagyok öltözve, gondolta elrontja a napom…. Csak… a pénzt vajon miért nem fogadta el?” Erre a kérdésre megint kezdett kialakulni az a rossz érzés, de megszólalt a telefonja. Éva mindig kérte, hogy vegyen kihangosítót, de nem volt rá ideje. „Holnap veszek” – határozta el.
Este felesége figyelmeztette, hogy reggel kilencre várják az autót a szervizben.
- De jó, hogy vagy nekem, – ölelte át őt – mire is mennék nélküled? Teljesen kiment a fejemből. Míg várok a kocsira, megveszem a kihangosítót. Megígérem.
- Sokkal nyugodtabb lennék, ha használnád. – nyomott a szájára egy puszit az asszony – Bencét elhozom én az oviból. Siess haza! Jó?
- Jövök, ahogy csak tudok.
Egymás után fordultak ki az udvarról, s mögöttük lassan bezáródott az elektromos kovácsoltvas kapu.
Nándi leadta az autót a szervizben, s meghagyta, hogy a fékeket, és futóművet alaposan nézzék át! „Sosem lehet tudni” – gondolta. A szerviz mellett elővette a telefonját, hogy taxit rendeljen, amikor a háta mögül egy mentőhelikopter repült el felette alacsonyan, nagy zajt keltve. Felemelte a fejét, hogy megnézze, így nem hallhatta az autót, ami éppen felé tartott, elvesztve felette vezetője az uralmát.
A mentőorvos, ujjait a nyaki ütőerére nyomta, s megrázta a fejét kollégája felé.





Hozzászólások
hipervandor - October 10 2010 19:31:26
nagyon! nagyon-nagyon!
most csak ilyen buta szavakkal tudom magam kifejezni és csak remélni tudom, hogy megérted õket...
Eta-Etusom - October 10 2010 21:13:28
micsoda dramaturgia....olyan gondosan illesztgetted a rossz előérzetem tégláit mint a nagy kőműves mesterek... és a mestergerenda alatt megroggyantam...
Fatalista voltam,vagyok... ami elrendeltetett az ellen nem tehetünk semmit sem...smiley
Tara Scott - October 10 2010 21:15:55
Kedves hipervandor.
Értem, és köszönöm szépen. Engedj meg, egy kis kiegészítést! Vannak cigány származású barátaim, s egy barátnőm elmondta, hogy a régi igazi idős jósnők köztük, nem fogadtak el pénzt attól, akinek a halálát látták.
Szeretettel ölellek: Tara.
Tara Scott - October 10 2010 21:18:08
Kedves Etus!
Egyet értünk, és köszönöm. Én is úgy gondolom, hogy ha eljött az időnk....
Szeretettel üdv. Tara.
lenabelicosa - October 11 2010 08:46:23
Egy szuszra elolvastam, bár sejtettem a végkifejletet, mégis végig izgultam, megfogott az írásod, sok tekintetben is. A falusi búcsú, a régi ismerősök, a luxus, amiben azóta élnek, s amit nem is ismernének, ha falun maradnak. A jósnő... én úgy tanultam az asztrológus barátomtól, hogy nem helyes elmondani, ha rossz hírt látnak... Csak körülírni, figyelmeztetni szabad...Azóta azt is megtanultam, hogy még a rossz hír is csak lehetőség, mert rajtunk múlik, hogyan alakul az életünk...
Nagyon jó az írásod.

Szeretettel. Léna
Tara Scott - October 11 2010 11:46:03
Kedves Léna!
Köszönöm szépen a véleményedet. Igen. Rengeteg jelet kapunk, de nem mindig vesszük észre. Van azonban amin nem tudnánk változtatni. Úgy gondolom, itt sem lehetett volna elkerülni. Köszönöm, hogy elolvastad.
Szeretettel: Tara.
Torma Zsuzsanna - October 11 2010 12:30:43
Kedves Tara!

Én inkább nem szeretném, ha előre megjósolnák, hogy mi vár rám, vagy családom tagjaira. Én mindig nagyon aggódós vagyok,l ha a gyermekeimről és férjemről van szó. Ugyanakkor bizakodó is, hogy minden rendben lesz.
Vannak dolgok, amik végkifejlete rajtunk múlik, de - mint már annyiszor meg is történt -, vannak olyan események, amiket nem tudunk irányítani, sajnos.


Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
pirospipacs - October 11 2010 13:23:30
Kedves Tara!
Megrendítő és megdöbbentő, de valóságos az írásod. Bizony vannak emberek akik figyelmeztetnek bennünket, de vannak események is, amikről nem veszünk tudomást. Talán a hitetlenség,... miért pont én, miért pont velem? Nem régen hallottam egy megtörtént esetet, hogy az édesanya mindig rászólt kisfiára, hogy ne másszon fel a fára, mert leesik, és meghal. A fiú így halt meg. Azt mondják vonzani is tudjuk a bajt, ha gyakran gondolunk rosszra. Tanulságos történeted, jó közzétetted!
Szeretettel: pipacs
NDI - October 11 2010 13:55:42
Én hiszek a jóslatokkban és megérzésekben. Nem minden esetben, de bizony feltételek megléte esetén. Mint ez is.
És hátborzongaóan írtad meg!!!
smiley
Tara Scott - October 11 2010 14:12:33
Kedves Zsuzsana!
Nehéz kérdést adtál fel. Tudni, vagy nem tudni? Azért nehéz, mert ahogy írtad is, nem mindig tudjuk kivédeni a bekövetkezését a rossznak. De talán tompíthatjuk a hatását.
Köszönöm, hogy nálam jártál.
Szeretettel: Tara.
Tara Scott - October 11 2010 14:16:29
Kedves pipacs!
Ez annyira igaz, hogy pár éve egy reggelinél azt mondtam a lányomnak, hogy ne egye meg a zöldpaprika csumáját, mert vakbélgyulladása lesz. Alig 2 hét múlva operálták vele. Imádja, most is megeszi. De már szabad. smiley
Köszönöm, hogy elolvastad. Szeretettel: Tara.
Tara Scott - October 11 2010 14:20:19
Kedves NDI!
Sajnos épp ez az eset, ami kivédhetetlen volt. Pedig a másik fenyegető lehetőséget épp el akarta kerülni. De így van ez az életben.
Köszönöm szépen a véleményedet.
Szeretettel ölellek: Tara.
Radmila - October 13 2010 10:55:06
Drága Tara,
örömmel látom a szép hozzászólásokat, Osztozom a véleményükkel.
Szeretettel gratulálok, és ölellek: Milasmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
Tara Scott - October 13 2010 18:39:38
Drága Milácskám!
Köszönöm szépen.
Szeretettel ölellek: Tara.
giziszalay - November 01 2011 22:04:53
Kedves Tara!
Nagyon megfogott az írásod. Mert akár hisz valaki a jóslatokba, akár nem, ha szembesül vele mégiscsak befészkeli a félelem magát. S ezáltal be is vonzza.
Szeretettel: Gizi
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes