Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 24 2024 19:38:19
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
pirospipacs: ... vacak 2 cm...
szösszenet




M





Talán harminc lehettem, amikor naponta órákig az alábbi dalt hallgattam, miközben vezetni
tanultam egy Zsigulin. Ha nincs ez a dal, talán sosem tanulok meg vezetni.

Az oktató első alkalommal megkérdezte, mit tudok az autókról.
-Tudom, hogy van rajta kormány és kerekek, s belülről több pedál.- mondtam határozottan.
-No megint kifogtam!- s annyira nevetett, hogy a könnyei is potyogtak.
Első alkalommal esőben és sötétben, hátra slalonozást adott feladatul... csöppet utáltam is érte. Mit csöppet...? inkább mocskosul...! No akkor úgy éreztem, hogy sosem fogok autót vezetni. Szinte semmit sem láttam, és a nyakam hihetetlenülk megfájdult. Amikor ötödször mondta, hogy kezd újra...! kiugrottama kocsiból, rácsaptam az ajtót, és pukkancs módjára kiabáltam.
-Tudod mit, csináld meg Te! Én nem hátra, hanem előre akarok haladni az autóval!

Az oktató laza srác volt, hátra döntötte az ülését, és kellemesnek egyáltalán nem nevezhető hangján énekelni kezdte, a kocsi magnóján üvöltő dalt. "Trabanton szállni élvezet, gyorsabban száll mint a képzelet..." Érdekes, de valahogy onnantól tudtam, hogy menni fog ez nekem. Ennek ellenére folyamatosan azt gondoltam, hogy nem is figyel arra mit művelek. Olyan szinten feküdt el
a kocsi jobb ülésében, hogy néha már attól féltem egyszerűen eltűnik az alsó fertályon. Igazából rá sem mertem nézni, hiszen mereven és görcsösen, kizárólag az útra figyeltem. Tehát sok volt a dolgom, s emiatt csak a hangját hallottam, és kocsiablakba felrakott hatalmas lábait láttam... miközben a dobhártyám majd berepedt a köcsiban dübörgő zenétől, és az énekétől. " Trabanton szállni élvezet..." és ez így ment minden alkalommal.

Amikor a negyedik napon négyesben, nyikorgó kerekekkel vettem be a kanyart a város közepén lévő kereszteződésben, akkor rám kiabált.
-Állj meg azonnal!
Kiugrott az autóból és kacagva ordított, miközben karjait szélere tárta.
-Mi a fenének vagyok én melletted...? úgy vezetsz mintha a Forma 1-en lennél! Leveszem a tanuló táblát mielőtt kiröhögnek... és mehetünk rallyzni.

Onnantól tudtam, hogy figyel... és egyre inkább kezdtem azt érezni, hogy enyém a világ. Élveztem, hogy egyre szélesebb lett szememben a sáv... amiben eleinte azt hittem el sem férek. Lassacskán látni kezdtem már az út szélét is, és egyre tágult a láthatár. Már nem kellett erősen koncentrálnom ahhoz, hogy a lábaim biztosan a jó pedált támadják meg, és arra sem, hogy indulásnál ne fulladjak le. No ez volt az egyetlen olyan esemény egyébként, amire mindig abba hagyta az éneklést, és azt
kiáltotta.
-Könyörgöm, ne öld meg az autómat!

Egyébként végignevettük és énekeltük az órákat. Aztán jött egy őrült nap, amikor felmentünk Budapestre, s aznap 16 órát vezettem. Hegyi úton le és fel, beállások két kocsi közé, meredek lejtőkön, kézifékről indulás, úgy... hogy ne csússzak vissza 2 cm-nél többet. Parkolások ott, ahová egy hering sem fért volna be. Centizni kellett, hiszen nem fogadta el, ha 2 centivel kintebb lógott a kocsi fara, vagy orra. Olyankor mindig morogtam.
-Tuuuudom, már megint 2 cm.
Közben sávváltások, és a buzdítása egyfolytában.
-Lépj a gázra kislány...! tedd be az orrod ha van 2 centi...! mert különben itt alszunk.
Persze gyorsan rájöttem, hogy szándékosan keresi azokat a helyeket, melyekkel tépázhatja az idegeimet... no meg a vacak 2 centiméterével. Ezen a napon talán ötvenszer is említette, s gondoltam is magamban... mi a francot számít az a nyavalyás 2 cm?

Ma már tudom mennyit jelent... ha van, vagy ha kellene... de nincs. Olyankor, amikor nem férek bele az éppen ügyeletes nadrágomba... vagy ennyivel csúszom le az ajtók záródását a megállóban... esetleg nem érem el a kezedet. Ha hiányzik 2 cm, akkor az ember semmit nem ér el. Nem férsz be!... nem tudsz elsuhanni mellette!... nem éred el!... nem tudod elkapni!... vagy nem tudod megfogni!... mert az a vacak 2 centiméter még mindig hihetetlenül sok... amikor éppen annyi
hiányzik az életedből.

2010.07.08
Hozzászólások
Avi Ben Giora - January 21 2011 13:07:37
smileyHm! Nagyon megsajnáltalak aztán utána rögtön dijaztalak is. Ritka az olyan női vezető aki lemeri irni, hogy hogy tanult meg vezetni, mert a legtöbb nem szivesen beszél erről. na nem azért mert még most is bénáznak néhja ha nem sokan ugy gondolják a vezetés tudomány az velük született. Átvitt értelemben igen amikor a férjeiket az orruknál fogva vezetik. Megjegyzem a magyar nők nyolcvan százaléka kitünően vezet. Na ja ilyen oktatók mellett, meg kell hogy tanuljanak. Azon kivúl nyughaton nincs rutin vizsga külön. Beviszenk rögtön a dzsumbujba és aló mars. A vizsga vége amikor azt mondja a viszgáztató: legyen kedves oda a két kocsi közé beállni. Még azt sem szabja meg, hogy tolatva vagy simán előlról. Csak állj be és ne ferdén és legyen négy canti/na ja itt kicsit testesebbek voltak mindig az autóksmileysmiley
pirospipacs - January 21 2011 13:13:03
Kedves Avi!
Én, bár szerénységem tilthatná... de elárulom, nagyon jól vezetek. Azt hiszem sok férfi megirigyelhetne.smiley Még a férfi kollégák is mindig szívesen ültek és ülnek be mellém. Ez bizony jelent valamit. Én semmit sem szégyellek az életemből, lám még ezt sem, hogy mennyire analfabétán kezdtem. smiley Végül is egy nő, az nő! smiley Köszönöm megtisztelő látogatásod, és hsz-ed. Nagyon örülök Neked!
Szeretettel: pipacs smiley
NDI - January 21 2011 14:45:27
Pipacska, ez nem szösszenet, ez egy remek, önironikus történet.
üdv Imre smileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
pirospipacs - January 21 2011 15:56:04
Drága Imre!
Nagyon kitartó olvasóm vagy!smiley Látod, még a műfajokkal sem vagyok tisztában, csak írok, amikor jön... smiley Ebből azért láthatod, mennyire szófogadó vagyok. smiley Köszönöm szavaidat!
Szeretettel: pipacs smileysmileysmiley
pirospipacs - January 21 2011 16:00:47
Mégis megleptél Atis! smileysmileysmiley
Ez az egyetlen írás, melynek először a vége volt meg a fejemben. Nem lepődtem meg, ha a végére csöppet elszomorodtál, mert én is úgy kezdtem, hiszen most is éppen hiányzik az életemből az a ... vacak 2 centiméter. smileysmileysmiley
Köszönet mindenért!
Szeretettel: pipacs smileysmileysmiley
lenabelicosa - January 21 2011 16:51:23
smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
pirospipacs - January 21 2011 17:05:25
Kedves Léna!
smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
Szeretettel: pipacs
rapista - January 21 2011 20:02:12
remek!
pirospipacs - January 21 2011 20:11:29
Kedves István!smiley
Köszönöm!smileysmiley
Torma Zsuzsanna - January 22 2011 16:10:36
Kedves Pipacs!

Nagyon érdekes, figyelemre méltó volt az az írásod arról, hogy milyen körülmények között tanultál meg autót vezetni. Szerintem, biztosan megköszönöd a volt oktatódnak, hogy szigorú volt valamikor, mert éppen ezért tudsz olyan jól vezetni, hogy biztosan sok férfi is megirígyelhetné.
Én nem tanultam soha vezetni, talán ezért én annyiból szerencsésnek is érezhetem magam, hogy én autóval senkit nem fogok már életemben elütni. Mindig is mondtam, hogy "én csakis áldozat lehetek!" Kerékpárral szeretek közlekedni a faluban, s azzal megyünk gyakorta ki a szőlőhegyre is.

Nagyon tetszett történeted!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
pirospipacs - January 22 2011 17:09:50
Kedves Zsu!
Bizony az életben ezzel is meg kellett küzdenem, de nem bánom, mert azóta is imádok vezetni. A távolságok pedig sosem fognak teljesen megszűnni. smiley
Köszönetem!
Szeretettel: pipacs smiley
Tara Scott - January 23 2011 19:46:32
Pipacsom!
Te is a Tiszaligetből indultál? Én 79 októberében vizsgáztam. Akkor szerelték fel a közlekedési lámpákat, a ligeti feljárónál. A vizsga előtti nap elvitték a 105-ös Skodát leadni amin tanultam, és egy vadi új Ladát kaptam helyette. Persze a lámpa sem működött. Mikor felértem az emelkedőn, arra gondoltam, itt fogok megbukni. A város felől egy Zil jött egy sráccal, látta, hogy vizsgázok, és kiengedett. Akkor tudtam, hogy nyertem. A vállalkozásunk alatt rengeteget vezettem, ma nem bánom, ha a lánykám ül a volánnál. Csak akkor vezetek, ha muszáj. Akkoriban imádtam menni. Ma már több felől hiányzik az a 2cm.
Szeretettel olvastalak: Tara
pirospipacs - January 24 2011 13:08:24
Tara kedves!
Már tegnap válaszoltam, csak eltűnte magát a hsz-em.smiley
Örülök, hogy visszaidézhettem számodra is néhány kedves, bolondos emléket. Tudod én egy szögnyi helyre is beteszem az autót ma is, s hála laza oktatómnak, ma is nagyon szeretek vezetni.
A 2 cm csak az életemből hiányzik. smiley
Köszönöm hogy megtiszteltél!
Szeretettel ölellek: pipacs smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 24. Wednesday,
György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes