Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 15:33:09
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
rapista: Három láb a kórteremből
MM













































Radnai István: HÁROM LÁB A KÓRTEREMBŐL

Csak egy sváb ember lehet ilyen szívós. Az ősei puttonyban hordták fel a talajt, a rögöt, a földet a csupasz sziklára!
Gondold el, a messze északon, túl a termeszthetőség határán, hogyan is eredhetett meg ez a mélyen gyökerező növény, ha nem a legmeredekebb déli lejtőkre telepítették volna. Nincs az az erőgép, nincs az a traktor - ma sem! Nem erre csak az ember képes, öszvér sem mássza meg ezeket a függőkerteket.
Hogy visszatérjek a sík és sima, szavakkal könnyen bejárható vidékre és elmeséljem annak a fura lábnak történetét, magam is kórházi ágyra kellett, hogy feküdjek. Mint afféle beépített ember, így beleláttam a dantei pokolba - és belehallgattam mély kürtőibe, ahonnan hörögve, meglett férfiak segélykiáltása hallatszott - Mama, vigyél haza! - Persze ez a mama, már nem a rég elporladt szüle volt, hanem a gyerekei anyja. Gyerekei, és a felesége meg is jelentek. Nappal.

Az éjszaka hangjai: - Az nem a maga szobája! Tessék már lefeküdni! - Igen, az egyetlen fiatalos, de kemény hang a megtermett éjszakásé volt, akinek szólt, féloldalt dőlve ringatózott hátra, a saját szobájába! Még, hogy saját? A kórházi szag és az éjszakai fények, amelyek a nyitott ajtókon bevilágítanak a kórterembe. Az egyetlen különbség a siralomház, a halálra ítéltek cellája, és a kórterem között, annyi volt csupán, hogy az ítéletet maga a természet hajtja végre!

A szédülős asszony, aki látogatáskor cigarettáért rimánkodott a férjének, most az éjszakai derengésben, amit a folyosói villany keltett, vándorútra kelt. Ahogyan horkolt vagy kiáltozott, sírt és zokogott a fájdalom, viaskodott és erőt vett a fájdalomcsillapítón.

Cukorbetegek. Sebes lábúak és nehézkesen kövérek. Kiaszott, csontkatonák. És majd mindenki pórázon vitte a katéterre kötött csomagot, melynek bizonytalan színű leve akkor is illatozott, akkor is, ha olykor lecserélték.

Átvonult az éjszaka a folyosókon, bár a szereplők mozdulni sem bírtak, akár odakötötték a rácsot az ágy két oldalára, akár nem.



Az osztály, alvást mímelve hánykolódott, a berregő ritkán bőgött fel, amikor néhány nyugtalanabb beteg a nővérre vágyott.

Az éjszakás, hogy el ne aludjon, nővérállásban tölti a műszakot, az ügyeletes orvos számára - dísznek - ott az ágy. Ilyenkor, amikor a nyári huzatok lengetik a szobákban a függönyt, két-három emelet jut egy orvosra. Akár egy exitálás is megtörténhet, a természet rendje erősebb a gyógyszereknél.

Aki nem adta fel, el-elbóbiskol. Várja a hajnalt, a mosdótálat. Az is az éjszakás reszortja, mert felkelni nem sokan tudnak, van, akit az erő hagyott el, van, akit már a lába..
Az egyik féllábú beteg, a mankót eszközként használja, hogy valami kívánatosat elérjen, hogy kipiszkálja az ágy alól, de aztán lehajolni mégsem tud, hiszen kizuhanna az ágyból - néha ez is megtörténik, reggel koponyaröntgen, kötés a homlokán.

A szívós ember - jövőre érné meg a kilencvenedik nyarat, de nem hittem volna, hogy megéri! A szívós sváb ember, aki még parasztnak, földművesnek született és meg tudja a becsülni a föld és a termés értékét…
Takarékos ma is - nem élhetetlen. Nem a földről szedi az ütődött gyümölcsöt. Mit is kezdene a korai cseresznyével. Az nem lehullik, legfeljebb eltévedt seregélyek ülnek meg a fa csúcsán. Jó lesz időben.
Időben kell leszedni, és a ház előtt eladni, a sárga busztól a bandukoló vagy sietős és élhetetlen embereknek. Nem lusták, csak élhetetlenek.
A fia is az, villanyszerelő, át kell öltöznie, ha be akar jönni látogatóba. Autója van és szégyelli! Nem az apját, vagy mégis. De fogjuk fel inkább a munkásruháját, poros, véső, fúró és horonymaró. A gipsz is ráfröccsen, amikor a vezetéket a falba...
Szóval a fia, autóval jár, és nem veszi észre, hogy megérett a korai! Pedig kincs a korai cseresznye, akkora kincs, hogy tíz szemet a szárával csokorba kötöttek, mint a virágot szokták - de az rég volt. Amikor az emberek megbecsülték a pénzt is, nem szórták, nem reklámok voltak: - fogyassz és fogyókúrázz!
Kenyérjegy lapult az elnyűtt pénztárcában, főleg a városi népeknél, pedig beszolgáltatni is kellett, így falun sem maradt elég.
De kenyérjegy, tejjegy nem mindenkinek járt! És a vajat választani lehetett - tej helyett. Vagy húst, a húsjegyre, de a felvágott, a kolbász az is választható volt, akárcsak a tőkehús, vagy a zsír. Vagy-vagy, de tőkehúst ritkán hoztak, nem is volt friss.
Abban a világban a választás ebből állt.

Sváb ember volt, sűrű, kérges tenyerű, tömzsi szívós és erős.
A korait akarta leszedni, amelynek fura tulajdonsága, hogy a törékeny ágak végén érik, alig babszemnyi, lehet, hogy kicsit ízetlen, se nem édes, se nem fekete, se nem ropogós. De korai!

Amikor a szomszédasszony meglátta, elájult! Nem, hogy a szava akadt volna el. Nem, kiszaladt mindkét lábából az erő, nem tetette magát, helyben összeroskadt. A percek óráknak tűntek, mire valaki összeszedte magát és mentőt hívott a maroktelefonon.
„Bunkófonnak” becéztük akkortájt a fél téglányi mobilt, de az egyik szomszédnak már volt mobilja. Szerencsére! Innen a kertek alatt, mire valami vezetékeshez odafutottak volna, talán el is vérzik. Ő maga sem mert körülnézni, nem is ocsúdott annyira, hogy fájt volna valamije, a fa alá huppant. Ahogy az ágon fennakadt, a cipője méterekre elmaradt tőle és benne a lába. Úgy bizony! A lábfeje a cipővel együtt.
Lecsatolta a derékszíjat. Merthogy akkurátus ember volt, és felöltözött rendesen a gyümölcsszedéshez. Minden reggel megborotválkozott. A megroppant faág pedig úgy lógott földig, teli koraival, mintha nem is akarná elhagyni a cseresznyefa éltető törzsét

Bezzeg a lába! A mentőorvos nem hitt a szemének! A combját elkötötte, szívós sváb ember volt, de mobilja nem volt!
Ha kiáltozott is, sokra nem ment vele. A szomszédasszony, na, szépen vagyunk! - már a látványtól elájult.
A fia, aki orvos a közeli városban, a keresésére indult. Bent a házban, ment a tévé, semmit sem hallott, de a leves felforrt, az asszony, friss petrezselyemért kifutott a kertbe. A fia így szereti, egy csokor friss petrezselyem a csirkelevesbe.
A csirke, persze bolti, de a kiskertben megtermett a petrezselyem. A gyökérzöldség, a répa kevésbé, bolti az is. Talán a szomszédasszony fia, a látogató, mentette meg az öreg életét, talán az életösztön. Szívós sváb ember.

A mentőorvos - akár a demonstrációs táblán vagy a boncteremben - az inakat, izmokat megszámolhatta volna. Látott már balesetet eleget, így a cipőt a hordágyra tette. Megizzadtak a kora tavaszi enyhe időben, mire kiértek az öreggel az utcára! Még alig múlt nyolcvan, a kilói, hát azok meghaladták, pedig csak alacsony, sűrű, csontos és izmos ember volt - messzire kellett vinni a kertből az utcára. Meg is álltak, megtörölték a homlokukat, siettek pedig! A gépkocsivezető ott szerencsétlenkedett a kertkapuban, nem tudott behajtani! Valaki levette a rozsdás lakatot a kapuról, de benőtték a bokrok… A fia, igen, az, aki át szokott öltözni, nem bajlódott, félreállt a járdán, majd kikerülik!

A mentősök szirénázva el. A kórházba, talán éppen ebbe a kórházba, de a traumatológiai műtőbe. Beszóltak jó előre. Az orvosok és a műtősnő beöltözve, az altató orvos sebesen húzta magára, a fehér köpeny le, mindenki zöldben, bekötött fejjel, maga előtt a maszkkal, az injekció felszívva. - Hó-rukk, egy-kettő-három - magukban számoltak, de egy lendülettel fektették a műtőasztalra.
A nadrágot már a mentősök levágták róla.
A lába a cipővel. Csuda tudja, hogyan fertőtlenítették?

Ide a belosztályra már a saját lábán jött, közel a kilencvenhez. Neki nem volt mankója, csak botja, ki is ment rajta, amikor a záró elkészült. Szívós sváb ember, a gyógyszerét felírták, a kivizsgálás megtörtént. A korai cseresznye kiszáradt, ahogy a meggyfák is.
Talán Csernobil, talán az évek óta tartó aszály.
De a lábát majd tíz éve visszavarrták. Szívós sváb ember.

A nehéz illatú szoba sarkában valaki nappal is nyöszörgött, középen, a másik öregember a mankóját eszközként használta. Azt mondják már a csimpánzok is. Bottal szerzik meg, amit nem érnek el - az öreg szintén a saját lábán jött be, fel is rótta, amikor rákérdeztem!
Hogy is lehetne a saját lába a műláb! Dolgos ember lehetett ő is, most csak dünnyögött, nem látogatta senki, így hát maradt, ő és a katéter.
Egyikünk sem fiatal, akik az ágyat nyomtuk a kórteremben, Enni már nem akart, éjszakánként hívta a halált, a megmentő angyalt!
Nem ette meg a reggelit, nem ette meg az ebédet. Csak egyszer! Akkor, amikor a gyerekeit várta, hogy hazavigyék. Aznap még beszélt is hozzám!
De a hólyagrák nem viccel, a fájdalom sem.
Eljöttem. Ő még maradt egy kicsit, amíg a természet a munkáját bevégzi.
Eljöttem, egy marék recepttel, leletekkel, haladékkal.

Aki még nem feküdt ilyen helyen, nem hisz nekem! Mint ahogyan a hold is hihetetlen giccs egy festményen. Túlzás?
Akit még nem vittek lassuló, fáradt lábai a közelgő éjszakába, ha menni kell, a holdat sem hiszi el, ahogyan a halált sem.
Pedig derült estéken olyan a hold, akár egy frissen sült kifli, melyet megfogni vágynál, de elérhetetlen. Közelebb nem ereszt, de nem is távolodik - csalogat, mint a holdkórost!
Hozzászólások
gyongyszem555 - March 23 2011 12:43:57
Drága István! Most az egyszer- mióta ismerjük egymást itt a Napkorongon- értem egyértelműen, hogy miről beszélsz! Kedvesem! Nagyon együtt tudok érezni Veled, Én átéltem a kínok kínját, amikor apukámat - mindkét lábát amputálták - utána én a férjemmel gondoztuk, ápoltuk amíg meg nem halt. Nem kommentálom tovább a soraidat, Te tudod nagyon jól, hogy mit tudnék még mondani!
Üres frázisok lennének csak. Szeretettel olvastalak! Évi.
PiaNista - March 24 2011 00:35:51
[b]István[/b], jó, hogy ezt megírtad! Sok embernek erôt adhat...gratula!

PiaNista
Torma Zsuzsanna - March 24 2011 21:02:25
Kedves István!

Nagyon jól megírt novella ez, a sváb emberrel, a korai cseresznyével és a kórtermi "kellékekkel" tálalva.
És megható, és elgondolkodtató. Mindenki életében eljöhet az idő, amikor megváltás a halál!

Üdv.: Torma Zsuzsanna

smileysmileysmileysmiley
Tara Scott - March 29 2011 21:12:34
Megdöbbentő, lehangoló egyben mélyen megható írás. Nehéz bármit is mondani, most inkább csendelek.
Szeretettel: Tara
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes