Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 29 2024 17:01:15
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Andy Jazz: Tanulmány(ocska) a ma és a
Andy Jazz: Tanulmány(ocska) a ma és a régmúlt piramisairól.

Az amatőr humorista könnyedén tud válaszolni olyam tudományos kérdésekre, melyre a "kiválasztottak", tudósoknak évekre van szüksége



M


Ma is vitatott napjainkban az olyan divatos turisztikai látványosságok, mint a piramisok építésének módja. Különleges, képzeletbeli emelőszerkezeteket terveznek a ma kutatói, amikkel elképzelhetőnek vélik, hogy kerültek a helyükre a nehéz, 2,5 tonnás gránitkövek, melyeknek tömörségét csak a napjainkra már kirabolt sírkamrák szakítják meg. Bár kicsi annak a valószínűsége, még az is előfordulhatott volna, - és sok kérdésre választ kaphattak volna a régészek,- ha a kövek felfekvő felületét megvizsgálva, rovásírás féleséggel a következő feliratot találták volna rajtuk: Made in China. Ismerve kis hazánk kereskedelmében megjelenő kínai ügyleteket – a nagy szállítási távolság ellenére is biztos olcsóbb lett volna a kínai gránit. Hogy ezt hogy csinálják …
Az építkezésre kiírt tendert – ha volt ilyen - mégsem a kínai, hanem a hazai kisvállalkozó rabszolga-kereskedők nyerték. Ennek egy magyarázata lehetett. Az országot a rossz vezetés, a pusztító sáskajárás, földrengés és a korrupció a csőd szélére sodorta. A peh-et tovább növelték a könyörtelen adószedők, akik tűzzel, vassal behajtották a kölcsönadott árupénzt. Kheopsz Hufu, a soros fáraó a negyedik dinasztiából, már szerette volna itt hagyni ezt az egész kuplerájt, - ahogy ő idézte fel hasonlatként az – igaz titokban működő- intézmény nevét. Szeretett volna már Rá-hoz a Napistenhez eljutni, ahol megbízható jósa szerint, egy nyugodt öregek otthona, (24 órás orvosi ellátással, úszómedencével) vár rá, és jó magaviselete miatt álmában ígéretet kapott arra is, hogy azt a rohadt szoros fáslit, amibe a vakbuzgó hívei öltöztetik, majd halála után, ott levetheti.
Ekkor vetődött föl, hogy Istenhez való közelebb jutás eszközéül, valami magas építményt kellene építeni. A fáraó tehetséges építésze ekkor állt elő egy gúla alakú építmény tervével. Mivel akkor épen az üveg kincsesláda volt divatban, - a kor közgazdászai ismerték a fáraó anyagi helyzetét, könnyen kiszámolták, hogy az, az eredetileg tervezett 200m-es helyett, csak egy 139m magas piramis építésére elég. Itt említeném meg, hogy a későbbi korokban az üveg kincsesládát fölváltó üvegzseb használatával, a szakemberek teljes bizonytalanságba kerültek volna, mert evvel se a főpapok, se a gazdagok és természetesen a fáraó anyagi helyzetét is képtelenek lettek volna megállapítani. Előfordulhatott volna, hogy ennek hiányában 300m magasra tervezték volna a piramis, de csak 50m magasra tudták volna megépíteni, és az építkezés hosszú időre leállt volna, mint jelen korunk 4-es metróépítése.
Folytatva az építkezésre kiírt tenderrel, azt azért nyerték el a rabszolga-tartók, mert Egyiptomnak egyre nagyobb gondot jelentett a fentiekben körülírt, nehéz gazdasági helyzetben a rabszolgák foglalkoztatása. Ezeknek több mint 60%-a munkanélküli volt, akiknek alapfokú ellátása is növelte a nehézségeket. A piramisépítés megoldásnak látszott a problémára, ugyan is a nehéz kövek mozgatása rengeteg nehéztesti, egészségtelen munkát igényelt, ami az olcsó rabszolgamunkával kiváltható volt. Mivel abban az időben ismeretlen volt a szakszervezet, aki megvédte volna az érdeküket, védőfelszerelést, védősisakot, pulykapénzt követelve a munkaadóktól, hullottak, mint a legyek. De ez nem jelentett problémát, mert mint ahogy az egyiptomi statisztikusok kimutatták, örvendetesen csökkent a munkanélküliségi ráta. Igazolást nyert, hogy a 10-15 tagot foglalkoztató, kisvállalkozói igazolvánnyal rendelkező rabszolgatartók is olyan jól kerestek az üzleten, hogy a kieső munkavállalókat kétszer annyival tudták pótolni a rabszolgapiac választékából. El is készült határidőre a piramis, igaz itt a kötbért a lefejezés helyettesítette, amit egy vállalkozó sem szeretett. Nem hátráltatta az építkezést semmi féle kisajátítási per sem, mert a fáraó az akkor még ember-nemjárta Gizai sivatagot szemelte ki építési területnek.
A fáraó nagyon boldog volt, testőreit hátrahagyva a piramis árnyékában ülve, a naplementében gyönyörködve már egészen közel érezte magához Rá-t a Napistent. Jó ember, jó apa volt. Erről tanúskodott, hogy fia, Khephrén Hafré folytatta apja munkáját. Ő is megépítette a saját piramisát az apjáé mellett. Jólneveltségét igazolja, hogy apja iránti tiszteletből az ő piramisa 3m-rel alacsonyabbra épült.
Ezek után méltán fölmerülhet a kérdés, mi a helyzet napjainkban a piramisokkal? Megnyugtathatom olvasóimat nem halt ki a piramisépítő szakma. Csak ma már alapvetően megváltozott az alkalmazott technika. A sok anyagot igénylő belsőt a budai hegyekkel váltják ki, és az erdők kiirtása után erre hordják fel a köveket. A ma alkalmazott kövek jelentősen eltérnek az egyiptomiaktól. Ezek már olyan többemeletes nagyságúak, - hála az építőipar fejlődésének,- hogy emberek laknak bennük. Szép ez? Jó ez? Ne ítélkezzünk, hisz sok ember boldog, hogy fedél van a feje fölött, és olyan lakásban lakik, ahonnan esténként gyönyörködhet a kivilágított város panorámájában. Jó neki lenézni! És milyen nekünk felnézni? Hát döntse el ezt ki-ki magának.

http://static.fotoalbum.hu/picturepreview/2010/09-29/andy-jazz/piramisok-k_225418.jpg







Hozzászólások
Tara Scott - April 01 2011 20:38:29
Őszinte legyek? Ez az a fajta humor, amiről azt hittem sajna kihalt már teljesen. Ugyanis EZ A HUMOR!!! Amit ma annak szoktak nevezni, el-el mosolyodok úgy fél óránként, ezen az írásodon, a szellemességén eszméletlen jól szórakoztam! Csak gratulálni tudok! Őrizd, mint a kincset ezt a humort mert sajnos már csak nyomokban lehet felfedezni.
Szeretettel ölellek, és köszönöm az élményt! Tara
Andy Jazz - April 02 2011 09:58:38
Kedves Tara Scott!
Köszönöm kedves, ráérző leveledet! Az ilyen mindig biztatást ad, hogy jó úton járok, amit folytatni kell! Nem mindenkinek tetszik ez a fajta humor, sokan csak a tortadobálósakat szeretik. Ha majd egyszer rájövök, hogy kell itt valakit barátnak jelölni, te leszel az első!smiley
patakikatalin - April 02 2011 17:27:45
Andy -Te egy nagyon érdekes ember vagy! A sokadik, munkád olvasatán vagyok túl. A következőt mondhatom: Könnyedén irsz, nagy tudással a hátad mögött!!!
Gratulálok a piramisokhoz: Glica
heaven - April 05 2011 05:27:44
Érdekes sztori. Örülök, hogy olvashattam róla a tolmácsolásodban. Igencsak mozgatja a fantáziámat ez a téma. /IS/smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 29. Friday,
Auguszta napja van.
Holnap Zalán napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes