Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 15:05:32
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 12
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Andy Jazz: Ismerkedés az orvostudomány modern fegyvereivel
V




Novella részlet

Andor utolsó kórházi kalandját leíró novella címében található II. sorszám, már fenyegető jel volt, hogy lesz III. is. Ez most bekövetkezett! Tekintettel a mű hosszára, (10 oldal) - kinek van manapság kedve a szemrontást okozó képernyőről való hosszasabb olvasgatáshoz, csak egy részlet kerül most ismertetésre, az ERCP altatás nélküli használatáról.

Andor nem akart gyávának látszani, amikor a harcba indul. Ezért a gyomortükrözés előtti napon megnézte a Rambó-I. című filmet. Megpróbálta a fájdalmakat jajszó nélkül viselő hős elszánt arckifejezését és viselkedését magában rögzíteni. Majd a várvédő Zrínyi Miklós jutott az eszébe, aki a legszebb ruháját magára öltve, zsebébe aranypénzt dugva, maradék katonáival kitört a törökök által ostromlott égő várából, vállalva a hősi halált. Ez annyira föllelkesítette őt, hogy másnap reggel ő is fölvette a legszebb, lila-piros csíkos pizsamáját, a zsebébe a vészhelyzet kivédésére gondolva néhány WC papírt dugott. Mást nem, mivel nemhogy aranya, de még egy kanyi vasa sem volt. Nagy elszántsággal, gyalog indult el a „csata” színhelyére.
Belépve a terembe körülnézett. Szeme azonnal megakadt egy áldozataira váró, egész helyiséget betöltő transzformeren. Nem sok ideje maradt a bámészkodásra, mert belépett az asszisztensnő, aki mögött nagy csattanással becsapódott az ajtó. Hősünk összerezzent az éles hangra, ekkor jutott el a tudatáig, nincs többé menekvés, a kihívást vállalnia kell.
- Feküdjön föl az ágyra! - hallotta az ellenszegülést nem tűrő parancsszót. Andor ekkor vette észre, hogy három lépcsőfokon kell fölmásznia, hogy elérje a gépezetben elhelyezett, paplan és párna nélküli fekvőhelyet. Miután elhelyezkedett, megkezdődött a kihallgatása.
- Van fogprotézise? - jött az első kérdés.
- Nincs! Miért, talán itt lehet kedvezményesen egyet vásárolni?
- Ne viccelődjön, kérem! – hallotta a rendreutasítást, majd tovább folytatódott a vallatása. Közben megérkezett a helyszínre a hadműveletet vezető főorvos. Fölvett a sarokból egy körülbelül 4 m hosszú, ½ colos locsolótömlőt. Andor körülnézett. Növekvő félelem töltötte el, amikor látta, hogy a teremben semmiféle locsolást igénylő növényzet nincs. Ezt kell tehát lenyelnem, gondolta magában kétségbeesetten.
- Kap valami krémbevonatot a cső külső, szájba kerülő része? – kérdezte félénken a főorvostól.
- Igen! – hangzott a rövid válasz.
- Van valami ízesítése a krémnek? - kérdezte egy kicsit fölbátorodva a jó hírtől – mert én a téliszalámisat nem szeretem! Választ nem kapott, csak egy szájfeszítő protézist, a szájába, így többet nem tudott kérdezni. Ez a műanyag szerkentyű volt hivatva arra, hogy megvédje a csövet a szétharapástól. Bizonyára attól tartottak, hogy az előzetesen koplalásra ítélt beteg, egy harapásnyi gumicsővel próbálja meg mardosó éhségét csillapítani.
Az asszisztensnő kegyes volt Andorhoz. A keresztfán szenvedő Krisztus Urunk is kapott egy ecetes spongyát szenvedése könnyítésére. Ehhez hasonlóan ő is kapott egy érzéstelenítő spriccet a torkába és útjára indulhatott a gumicső is a bendőjébe. A belek csavarodását követő cső, minden irányváltása nagy kínokat okozott, útját fájdalmas nyögések kísérték. De jajszó nem hagyta el ajkait! Nem hozott szégyent példaképére, Rambóra!
Végül a cső megérkezett a beleken átvezető kacskaringós útján a munkahelyére. A nagy szenvedésnek vége volt. Andornak így egy kis pihenő jutott, feje mellett függőlegesen kinyújtott karjára hajtva a fejét, érdeklődéssel figyelte az asszisztensnő és a főorvos munkáját. Valami műszert igyekeztek a csőben lejuttatni, és eközben hangosan irányították egymást, most jobbra, most balra, előre - hallotta, és ezeket az irányváltásokat a gumicső is követte, ide-oda rángatva hősünk fejét. Ezek biztosan csocsóznak a képernyőt nézve - ötlött föl benne. De aztán hirtelen egy gyíkocska ficánkolását észlelte a gyomrába. Hazudott volna, ha azt mondja, hogy ez a gyíkocska nem oko-zott fájdalmat neki, de hát mi volt ez a csőledugáshoz képest! Közben a főorvos megdicsérte a gyíkocska munkáját asszisztensnőjének.
- 3 db 7 mm-es epekövet vadászott össze maradék nélkül, az epevezetékben - mondta. Egy csusszantás, és a cső kint volt a szabadban.
Ez az utolsó ténykedés kioltotta a küzdelmet szorongva néző D.D. kezében a lézerkard fényét, a penge olvadt gyertyaként ráfolyt a markolatra. A gonosz újra vesztett. Bebizonyosodott a régi bölcsesség; egy csata megnyerése kevés, a háborút kell megnyerni. És ez most megint hősünknek sikerült!
- Leszállhat, végeztünk, hallotta az elbocsájtó szép üzenetet. Andor lányos zavarában a lépcsőket elkerülve akart leszállni az 1,2 m magas ágyról. Szerencséjére már ott volt a betegszállító, aki gyorsan elkapta őt. Hősünk már teljesen magánál volt. Megkérdezte megmentőjét:
- Én tolom a kocsit, vagy maga?


Andor meglepően jól átvészelte a megpróbáltatásokat. Lassan visszatért az étvágya is, ami a sok vénán keresztül kapott lé után nem is volt csodálható. Épen nagy élvezettel egy zsemlét kezdett majszolgatni, aminek belsejét kikaparta, és megtöltötte a reggelire kapott háromszögletű sajttal. Ekkor lépett be a kórterembe életének további menetét meghatározó szőke bombázó. Andor meglepetten nézte a belépő szépséget. Ilyen ápolónőket csak a szívsebészeten szoktak alkalmazni, - jutott eszébe, - hogy a szívműtéten átesett betegeknek megjöjjön az életkedve. Megdobbant a szíve, amikor a nő az ágyához lépett, és szelíd mosollyal az ajkán bemutatkozott.
- Én vagyok a diétás nővér. Gemkapoccsal összefűzött, három oldalas iratot tett Andor éjjeli szekrényére.
- Ezt kérem olvassa el gondosan, és szigorúan tartsa be a bennfoglalt utasításokat. Sokatmondóan ránézett Andorra és búgó hangon megkérdezte:
- Van valami kérdése? Andorban fölötlött egy megoldhatatlan; hogy lehetnék most egy pillanat alatt negyven évvel fiatalabb? Így ezt a kérdést magában megválaszolva, csak a fejét rázta tagadólag. A jelenség erre balra el, végleg eltűnt. az életéből.
Hozzákezdett az irat tanulmányozásához. Föltűnt neki, hogy az oldalak egy függőleges vonallal két részre vannak osztva. A baloldali részben egy-két szó lézengett, a jobboldali rész olyan sűrűn volt teleírva, hogy csak közelről nézve lehetett elolvasni. A baloldali rész azoknak az ételeknek a nevét tartalmazta, melyeknek fogyasztása megengedett, a jobboldaliban pedig azokét, amelyeknek fogyasztása tilos. Andor rögtön a szemétbe dobta az előbb még jóízűen falatozott töltött zsemlét, mert az írás szerint csak másnapos zsömlét szabad neki fogyasztania sovány sajttal.
Délután bejött a felesége, hogy hazavigye a már nem használt tárgyakat, mert másnapra hősünk megkapta a hazatérésre az engedélyt.
- Mit főzzek neked holnap ebédre, - kérdezte a férjét kedveskedve. Andor bánatos arccal csak ennyit mondott:
- köménymagos levest, és sárgarépa főzeléket pirítóssal. Utána egy fél, hámozott almát, és buborék nélküli csapvizet kérek – egészítette ki a rendelését.
Hozzászólások
patakikatalin - April 06 2011 08:11:44
Előbb a nevetéstől hullik a könnyünk, majd azt vesszük észre, hogy a "nyomorúságunkat" siratjuk!!
Szabad kérdeznem, Te Nővérke voltál?!
Mindig tanulok valamit az életeben maradásomhoz...Köszönöm!
Én is keresek magamnak Példaképet...kéznél legyen ha itt a pillanat!! Most szirénázott a mentő, bele a szavaim közepébe.smiley
Szeretettel Ajánlom e művedet olvasatra!!!Glica
vali75 - April 06 2011 16:23:36
Nagyon tetszik a novellád! smiley Én szakmabeli voltam, mint egészségügyi dolgozó! smiley
Gratulálok!
Szeretettel: Vali.
Tara Scott - April 07 2011 20:54:41
Sajnos elég sokat voltam kórházban, így nagyon is tudom értékelni remek írásodat. Ismét jól szórakoztam, köszönöm. smiley
Szeretettel: Tara
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes