Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikJanuár 24 2021 00:27:11
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Asszociáció.
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10201]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
patakikatalin: Csapodár Lepkék
Mindig lehet, okosat tanulni a Természetből.


VCsapodár Lepkék-Pillangók

Még el sem múlt igazán az ősz, még a lábát be sem tette a tél, de én már a tavaszt vártam.
Hogy miért? Mert látni akartam a kontyvirág különleges formájú virágát!
De az idei tavasz csúfot űzött belőlem:- 2003. április 12-én fönt jártam a Tóthegyesben, és a Babik-kút előtti réten a fenyőfák tövében vastag, nagy kiterjedésű jégtáblák fehérlettek. Nagyon nehezen fakadt az új Élet.
Minden hétvégén kint voltam az erdőn, hogy figyelemmel kísérjem a kontyvirág levelének fejlődését. Pontosan emlékeztem azokra a helyekre, ahol a piros bogyóterméseket láttam. A tőállású üde zöld levélkék sodrásukból penderültek ki és alakultak át hosszú nyelű, dárdás-nyilas vállú, hullámos szélű méregzöld színű levelekké. A nagy slampos levelek már megvoltak, de a virágnak nyoma sem volt. A növény közelében annál több muflon bogyó. Teljesen neki keseredtem a dolognak, mert biztos voltam abban, hogy a virágot megették a jószágok, amíg én nem tudtam jönni. Egy világ omlott össze bennem. Neki búsultam a dolognak, hiszen tudtam, hogy egy újabb tavaszt kell várnom a virágzáshoz. Május 11-én ismét ott voltam a kidőlt, matuzsálem korú gyertyánfa mellett, és mit látnak szemeim? A kontyvirág virágot bontott, és én meghatódva álltam fölötte. Hát mégiscsak megkaptam ezt a gyönyörűséget?! A virágzat a buroklevéllel együtt egy rafinált légy csapda. A növényzet jelenléte tápanyagban gazda talajt jelez.

Most pedig egy másik virág történetet mesélek el...
2003.május 18-án fölzarándokoltam a Világos hegyre ám, azon a napon nem vittem magammal a fényképezőgépet.- amit úgy megbántam, mint a kivet kutya. Hiszen kora reggel, mellém szegődött egy füstös képű, lifegő fülű német juhászkutya. Még épp hogy benne volt a kölyökkorban, a nap folyamán ki is tűnt a viselkedéséből. Ezt az élményt máskor mondom el. (Cimbora)

A virágra visszatérve: nem kevesebbről van szó, mint a Szirti Imoláról. Egyetlen szál virág árválkodott a fa oltalma alatt. (Évelő, kb. 60 cm. magas növény. A szárlevelek lefutók, épp szélűek, fonákuk pókhálós. Középső virágai ibolyásak, a szélsők kék színűek. Júniustól augusztusig virágzik. A Kárpátokban is megtalálható.)
Egy hét múlva, kora reggel, mint egy megszállott, a Világos hegyen voltam és az Imolát kerestem, fényképezőgéppel a kezemben. Meg is találtam! hervadtan, kókadtan. Ebben a percben nagyon haragudtam magamra. Bánatomban nekiindultam a hegycsúcsán lévő hatalmas sziklákhoz, amelyek a világosi vár falait képezték valamikor. De nicsak, mit látok a csipkebokorban?!
Tíz szál Szirti Imola virít teljes pompában, a reggeli napsütésben. A szivem akkorát dobbant, hogy a hegyek is hallották. Egy kis időre melléjük telepedtem, és gyönyörködtem ezekben a ritkán látható virágokban.Szerencsés embernek mondhatom magam! A hegyen aznap nem járt senki, csak az enyém volt...üdvözöltek a hollók, az egerészölyvek.

Az elmúlt napokra az óriási hőingadozás volt a jellemző. A kánikulai hőségre erőteljes lehűlés jött csapadékkal. Ezek a változások engem is érdekeltek, hogy milyen hatással vannak a növényvilágra... Az éveken át, végzett megfigyeléseim, jó összehasonlítási alapot adtak. Rendszeresen, ugyanazon területeket járom be, és jegyzeteket, fotókat készítek. A hőséget jól tűrő növényekkel megjelentek a meleget kedvelő lepkék-pillangók is. A Sósi-rét fölötti vágásban tömegesen fejlődtek a Kék Kígyósziszek s a reggeli órákban mire odaértem, már jó étvággyal csemegéztek a Bogáncslepkék, Sakktáblalepkék, a Kis Gyöngyház-és Kardos lepkék.A táplálék növény alig látszott a pompás lepkéktől. A vágásokban, és a napsütötte erdei utakon tömegesen jelentek meg ezek a csodálatosan szép „ékszerek”, de nem volt rájuk jellemző a fajtagazdagság. Nemcsak a virágokon lehetett meglelni ezeket az apró állatkákat, hanem a fölázott utakon, és az állati ürülékeken.
Akadtak, olyan helyzetek is, amikor csak egy röpke pillanatra csodálhattam meg a Citromlepkét, amelyet szerintem nyugodtan nevezhetünk lepketündérnek is. Bánatomra, voltak olyan túl mozgékony lepkék, akiket az idén nem sikerült lencsevégre kapnom. Ilyen volt a Nappali pávaszem, és a C-betűs lepke.
A Világos hegy aranysárgára érlelt kalászai között fedeztem fel Fecskefarkú-lepkét. Ha az ember nem rohan az életében, elég időt szán a természet megfigyelésére, sok érdekes dolgot tapasztalhat. Amikor ezt a sárga színű, fekete mintázatú lepkét fotóztam, mint veszélyforrást érzékelt ez a kicsiny élőlény. A célirányos mozgást azonnal megváltoztatta, hagyta magát taszogatni az erős széllel, hogy ő csupán "egy sárga papírdarabka," ne is törődjek vele. A megtévesztésem, nem járt sikerrel...remek fotókat készitettem!
Egy más alkalommal láttam, hogyan udvarol a Fehér sávos szemes lepke a kiválasztottjának.
Az utam során többször is "huncutkodtak" ezek a betyár lepkék. Eljátszották azt a történet, hogy a földön, mozdulatlanul feküdtek, és amikor csattant a fényképezőgépem zárja, elrepültek, föl a tölgyfa levelek oltalmába.
Ekkor láttam meg, hogy a Tölgyfa-övesbagoly lepkének milyen szép piros alsó szoknyája van.
A nyár vége felé haladva azt is meg kellett látnom, hogy sokan súlyos csonkulásokat szenvedtek, a madár csőrökből szabadulva.
Elveszítették szárnyaik nagy részét, lepke mivoltukra alig lehet ráismerni. De még mindig élnek, boldogan repülnek a augusztusi nap fényében.
Elérkezett a szeptember, magával hozta a hűvös éjszakákat. A déli órákban fölmelegedett levegőben, a fák lombkoronái közt fürge elevenséggel száll az Atalanta lepke a tűzpiros sávjaival. A pikkelyek elrendeződéséből keletkezik rajzolat, ami a szárny fonák oldalán épp oly díszes, mint a színén. Az ellenséggel vívott küzdelemben másik hatásos fegyverük a szemfolt rajzolata.

A meleg áramlattal, majd ők is délre költöznek, mint az énekes madaraink.

Azt kimerem jelenteni, hogy:- sokat tanultam ezektől a parányi élőlényektől. Szebbé, értékesebbé tették dolgos napjaimat.
A májusi viszontlátás reményében, gondolatban elköszönök ezektől a Csapodár lepkéktől, és jó utat kívánok Nékik.
Glica
Hozzászólások
Piroska54 - április 09 2011 13:53:41
Kedves Glica! Gyönyörűen írsz a természetről, elvarázsoltak soraid. Szeretettel olvastalak, Piroskasmiley
NDI - április 09 2011 19:48:52
Glica, te mindig elbűvölsz. Virágok, lepkék... gyönyörűen írsz, és még tanítasz is... smiley
patakikatalin - április 10 2011 06:31:46
Piroska,-NDI-én is készitek tanulmányrajzokat. Sok éve vezetem a "Virágnaplót." A novelláimban fölhasználom az értékes információkat. Dokumentum, hogy:- mit sikerült ki pusztitani áldozatos munkával!!! A történeteimbe mindig belecsempészek egy kis "oktatást." Ezt nem én találtam ki! Az elődeimtől tanultam, tanulok...
Köszönöm, hogy Olvastátok.smiley
Szeretettel:Glica
Andy Jazz - április 10 2011 19:29:23
Kihasználva, hogy még lehet a bolognai oktatási rendszer szerint jelentkezni felsőoktatási intézményekbe, beadom a felvételi kérelmemet a „patakikatalin-főiskola” hogyan kell a Természetről Gyönyörűt Írni karára. Ennek a kis tárgybeli írásnak olvasása, fájóan rámutatott „biológiai tudásom” egy területének hézagos ismeretére. Jókor jött ez a hírverés, úgy érzem olvasásával megkaptam az elő leckét! Köszönöm Glica!Kihasználva, hogy még lehet a bolognai oktatási rendszer szerint
Papon - április 10 2011 19:33:02
Csaknem egy természetrajz-tudós alaposságával kattogtatod a fotómasinádat, és adod tovább -, élvzetesen - a tapasztalataidat, egy kis lírával vegyítve. Mindig szívesen olvasom soraidat.
Szeretettel:
Papon
patakikatalin - április 11 2011 06:57:33
Andy-Köszönöm a Bizalmat! a "Szabad Egyetemet" megnyitom. Nálam nem "szakember" képzés folyik...egészen mást tanulnak "diákjaim." Pl: Miként vezessünk át egy helyi patakot, egy kis településen?!(Mátrakeresztes!)
Miként változik egy rét virág gazdagsága-erdő irtást követően!
Miként változik a környező országok növény és állatvilága!
Magyar, Osztrák, Német, Szlovák könyvekből tanulunk...
Minden tanulónak kötelező a Fotózás!!!Jegyzet készités.
Igy is Vállalod?
Szeretettel ölellek:Glica
patakikatalin - április 11 2011 07:06:56
Papon- Igyekszem...minél több ember figyelmét a Természet felé irányitani. A város parkjaiban is sok szép lepkét lehet látni. Nálunk most "repül" a Nappali pávaszemeslepke!
Gyönyörűen virágoznak a fák, fehérben, és rózsaszinben. Az illatuk is csodálatos.
Köszönöm az Érdeklődésed.
Szeretettel gondolok Rád:Glica
JA! Te is beiratkozol?
lazarhzs - április 11 2011 10:54:56
Én is szerencsés embernek mondhatom magam,hogy elviszel
a Természet csodálatos világába.Rengeteg újat tanulok Tőled.
A Tollal.-on is szivesen olvaslak.Köszönöm a szépséges élményt!
Szeretettel zsuzsa
patakikatalin - április 11 2011 13:33:47
lazarhzs-Nagy bánatomra, ide nem hozhatom a "hosszú" novelláim.
Örülök, hogy Van azért lehetőség, máshol föltölteni a munkáim. Több mint a semmi!!!smiley
Köszönöm, hogy csendesen velem jársz az erdei utakon:Glica
Torma Zsuzsanna - április 11 2011 14:08:18
Kedves Glica!

Nagyon kellemes kirándulást tettem Veled megint, így gondolatban, a történetet olvasván!
Az biztos, hogy legtöbbünk természettudományi ismerete hiányos, hézagos. Tőled, történeteidet olvasva mindannyian új ismeretekre tehetünk szert. Ha most kezdeném én is az életemet, akkor én is szívesen belevetném magamat a természettudományok mélyebb megismerésébe, de az is lehet, hogy virágkertész lennék!
A természet szeretete már megfelelő alapul szolgál!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
patakikatalin - április 11 2011 15:34:46
Zsuzsanna- A vadvirágoknak az a varázsuk, hogy be kell cserkészni Őket! Menni-menni fáradhatatlan a hegyi réteken, föl a hegy csúcsára. Az valami csodálatos élmény, amikor nincs tovább fölfelé...elsőként süt rád a Nap, elsőként esik rád az eső. A széltelen Világ, ott ragyog előtted.
Te már rengeteg helyen jártál velem-Köszönöm:Glica
Tara Scott - április 11 2011 20:29:30
Megnyugtattál drága Glicám. Kb. 20 év után tavaly láttam a Cora parkolójában egy villás farkú lepkét. Azóta sem, pedig mögöttünk erdő van. Már azt hittem, kihaltak. Tegnap egy olyan lepke csapongott boldogan a napfényben mint a káposztalepke, csak sárga volt. A pici kutyám megkergette, el akarta kapni, hiába elleneztem hangosan. A lepke azonban kikacagta, s átlibbent a szomszédba. smiley
patakikatalin - április 11 2011 20:38:41
Tara-Könnyen lehet, hogy Citromlepke volt. Ha az időjárás miatt nincs takarmány növény a lepkék nem jönnek felénk!
Ez akár 5-1o év is lehet....
Szép estét kivánok:Glica
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. január 24. vasárnap,
Timót napja van.
Holnap Pál napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

KiberFeri
23/01/2021 11:40
Üdv. mindenkinek!

hzsike
22/01/2021 18:56
Szépséges estét mindenkinek! smiley

hzsike
22/01/2021 18:56
Szépséges estét mindenkinek! smiley

Manon
22/01/2021 10:54
Kellemes napot kívánok mindenkinek!

Helen Bereg
21/01/2021 19:10
Szép estét Napkorong! smiley

Manon
21/01/2021 08:36
Szép, kellemes csütörtöki napot mindenkinek! smiley

Helen Bereg
20/01/2021 18:41
Szép estét Napkorong! smiley

KiberFeri
20/01/2021 11:40
Jó napot kívánok kedves mindannyitoknak!

Manon
20/01/2021 09:39
Kellemes napot kívánok mindenkinek!

Helen Bereg
19/01/2021 19:10
Szép estét Napkorong! smiley

Manon
19/01/2021 12:37
Szép napot mindenkinek!

Helen Bereg
18/01/2021 19:01
Szép estét Napkorong! smiley

Manon
18/01/2021 16:40
Kik?

mamuszka
18/01/2021 14:03
Köszönöm a segítséget, sikerült visszatérnem, remélem, nem golyóznak ki. Mamuszka

Manon
18/01/2021 08:49
Szép napot Napkorong!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes