Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 12:48:12
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Torma Zsuzsanna: Bántotta a szemünket
"Nem bántja a szemét a szemét?"


Bántotta a szemünket!



M



Április 16-án, reggel 8 órakor – Prukner Gábor polgármester felhívására gyülekeztünk Kaposmérő külterületén, Dobogónál, a pihenőparkban, hogy aztán felhúzzuk a kesztyűket és elinduljunk szemetet gyűjteni.
De előtte még a polgármester egy rövid tájékoztatást tartott arról, hogy a szemétgyűjtés mellett a munkagépekkel melyik területrészeket teszik rendbe, hogy a dombokról lefolyó csapadékvizet elvezessék, és így az utak járhatóbbak legyenek. Beszélt arról az önkormányzati rendeletről, amely megtiltja, hogy az utakra téglát, palát, cserepet és egyéb bontási törmeléket rakjunk, mert akit rajtakapnak, azt 50.000.- Ft-ra is megbüntethető. Mindenkinek felhívta a figyelmét arra, hogy ha valaki lát olyan embereket, akik bontási anyagot szórnak az útra, akkor figyelmeztesse őket, hogy ezt csak büntetés terhe alatt teheti, de önhatalmúlag senki se intézkedjen, hanem szóljon a polgármesternek, vagy a közterület felügyelőknek.
A polgármester nosztalgiázott is egy kicsit, visszaemlékezve a régi szép időkre, amikor még divatban volt a társadalmi munka.
Szeretné, ha a szemétgyűjtési akciót minden évben rendszeresen megtartanánk, mert ez is alkalmat ad a közös találkozásra, ismerkedésre, beszélgetésre. Szintén jó alkalom a lakosság összetartására.
Az összejövetel kezdetén elég sokan gyűltünk össze, de napközben is csatlakoztak hozzánk.
Kiosztották a kesztyűket és a műanyagzsákokat, és ki-ki elindult kettesével, hármasával egy-egy úton, hogy az erdőszéleken, árokpartokon eldobált szemetet zsákokba gyűjtse. Nem igen kellett az eldobált szemetet keresni, mert sok helyen olyan nagy kupacokban állt, hogy az erdei zöld növényzet sem tudta elrejteni. Találtunk eldobált autógumit, műanyagszéket, műanyag flakonokat, műanyagszatyorba összegyűjtött sörös dobozokat, üvegpalackokat, befőttes üvegeket, parfümös üveget, egy egész szatyor gombócokká összehajtogatott zoknit, műanyag zsinórokat, rozsdás fémhulladékot, de hosszú lenne mind felsorolni.
A szemétgyűjtési akció végén teherautóval indultak útra, hogy a három-négy irányba haladó utak mentén összegyűjtött szemetes zsákokat és a nagyobb méretű eldobált tárgyakat felrakják és a szeméttelepre szállítsák.
A polgármester mindenkit meghívott egy tányér babgulyásra, de amíg az elkészült, aki akart, ehetett fokhagymás zsíros kenyeret.
A babgulyás finomra sikerült, amit mindenki jóízűen fogyasztott el a pihenőhely fából készült asztalainál és padjain. A laktató étket egyik kertbarát finom borával öblíthettük le.
Még aznap este olyan visszajelzéseket hallottam, hogy a teherautó csak több fordulóval tudta elszállítani az emberek dolgos két kezével összegyűjtött szemetet a szemétlerakóba.
Most már csak azt kellene elérni, hogy egy összejövetel alkalmával kirándulni mehessünk együtt és útközben csak virágokat és tiszta zöld növényzetet lássunk. Mert a szép tiszta környezet látványa boldogít és nem bántja a szemünket.

Torma Zsuzsanna
Kaposmérő, 2011. április 16.
Hozzászólások
Piroska54 - April 19 2011 15:49:17
Sajnos ez nem egyhamar lesz. Sok ember boldogabb, ha az erdőbe, mezőre viheti szemetét. Hogy mi benne a jó és gazdaságos, azt nem tudom . Mert ha megveszi a zsákot amit elvisznek,az sokkal olcsóbb mint drága benzinnel éjjel, titokban kivinni az erdőbe. Sajnos országos jelenség! Szeretettel olvastalak. Piroska smiley
patakikatalin - April 19 2011 17:18:18
Zsuzsanna- A Polgármester gondolkodásán tekerni kellene egy Nagyot...mert ugye a szemét szállitásért rengeteget fizetünk!!!(társasház)
A hulladék tározók Rács mögött, Kulcsra zárt ajtóval!!! Miért Zárják??? A szemetes edények sem felelnek meg a Feladatuknak...KICSIK!!!
Egy feltámadó szél, csodákat művel a város utcáin!
A Környezetvédelmi Minisztériumnak, INGYEN kellene e szolgáltatást nyújtani a Lakosság felé. Az Országot szemét ékesiti, és még a külföldi mocsadék is nálunk landol!!!
A Polgármester Úr szűk látókörű személyiség. Ne az ingyen munkát emlegesse....sok dolgozó nem jut a Béréhez....az egy másik történet.
Szeretettel:Glica
Torma Zsuzsanna - April 20 2011 10:15:17
Kedves Piroska és Glica!

Köszönöm hozzászólásotokat. Talán azért is érdemes írni ilyen esetekről, hogy mindenki elgondolkodhasson a maga módján, hogy mi kerül több-be, és mi kevesebb-be!
Az lenne az igazán gazdaságos, ha sehol senki nem szemetelne.
A vidéki erdőszélekre, árokpartokra nem kellene a városiaknak elhozni a szemetüket, mert az a vidéki polgároknak okoz többletmunkát, no meg a vidéki önkormányzatnak.
Jelen esetben többször rajtakaptak már olyanokat, akik nem is itt laknak Kaposmérőben, de azért volt annyi benzinpénzük, hogy távolabbról idehozzák a szemetüket zsákokban, és persze bedobálják az erdős magánterületekre. Nem is gondolva arra, hogy azt valakinek majd onnan el kell takarítani.
Lehet, hogy igazad van, kedves Glica! Hiszen manapság már senki sem akar ingyen dolgozni, de mi, akiknek a kaposmérői szőlőhegyen telkük, szőlőjük, veteményesük van, vettük a fáradságot (a jelenlévők zártkerti telektulajdonosok!) és összeszedtük a több éve lerakott szemetet.
Valószínűsíthető, hogy nem a telektulajdonosok rakták le a sok szemetet, és az a bosszantó az egészben, hogy mégis a telektulajdonosoknak, szőlőhegyi gazdáknak kellett azt eltakarítani, mert mi mindannyian arra járunk ki, és nekünk bántotta a szemünket!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
perzsi - April 22 2011 09:55:21
Kedves T. Zsuzsa!
Én is részt vettem településem szemétgyűjtő akciójában,
Olyan ezer méters szakaszon egy kis fasort tisztítottunk meg a civilizáció melléktermékeitől. A bekötőút ameddig eljutottunk, már olyan állapotot mutatott, hogy nagyüzemi hulladékszállító akció keretében lehetett volna csak rendbe tenni. A két kezünk kevés volt. Én úgy konstatáltam, hogy aki ezt teszi a természettel, kötelezni kéne, egy teljes napra szemétgyűjtésre.Amit ott látna és tapasztalna, biztos vagyok benne , hogy meggondolásra késztetné.
Üdvözlettel: Perzsi
Papon - April 23 2011 11:00:19
Kedves Zsu!
A szemeteléshez és annak eltakarításához való viszonya azért nem minden lakó-közösségnek azonos. Más a város, és megint más a falu. Különösen ott, ahol még a rendszres és kötelező, kommunális szemételtakarítás nincs is megszervezve. Ez utóbbi sok kívánni valót hagy maga után, ám mi emberek, falu- és városlakók sem vagyunk angyalok.
A társadalmi munkát én sem kívánom vissza, noha sokat nosztalgiázom a múlton, mert akkor voltam fiatal, de a közösség összefogásának, a jó szomszédságnak, az egymással és a környezettel való törődésnek, a szeretnek a hiánya -, főleg így húsvét táján - olyan gondolatokat ébreszt bennem, hogy ez minden bajunk egyik fő forrása.
Papon - April 23 2011 11:01:29
...rendszeres..
Papon - April 23 2011 11:03:27
...szeretetnek...! Bocsika a hibákárt!!!
Torma Zsuzsanna - April 23 2011 17:10:02
Kedves Perzsi és Papon!

Most volt a FÖLD napja, 22-én, és ezért, de nem csak ezért az elmúlt napokban sok felé szerveztek szemétgyűjtést.
De én is tudom, hogy annyi sok szeméttel terheljük már a Földünket (és sok minden nem hasznosítunk újra, pedig jó lenne!), hogy egy-egy szemétszedési akció nem sokat nyom a latba, de legalább mindenki a közvetlen környezetét tisztábbnak látja nap mint nap.

Jó érzés volt összegyűjteni a szétszórt (elszórt) szemetet, legalábbis nekem!

Köszönöm kedves hozzászólásotokat és véleményeiteket!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmiley
Tara Scott - April 26 2011 19:59:58
Kedves Zsuzsanna!
Azt hiszem még sokáig lesz szétszórt, lepakolt szemét. Az a baj, hogy ha szemétlerakó helyre viszik be a hulladékot, fizetni kell érte, ezért inkább ott szabadulnak meg tőle, ahol lehetőleg senki sem látja. Így aztán mindig újra és újra munkát adnak a rendes, lelkes környezetvédőknek.
Szeretettel olvastam.
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes