Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 18 2024 02:24:55
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Pia Nista: Göteborgi Magyar Napok 7.
Göteborgi Magyar Napok 2011
hu.se.t 7. Első rész: Àprilisi események


MM



Göteborgi Magyar Napok 2011
hu.se.t 7. Első rész: Àprilisi események

Most hetedik alkalommal számolok be a Göteborgi Magyar Napok eseményeiről. Ha jól emlékszem, a legtöbbször már az első mondatban eldurrogtattam néhány lelkesedésemtől átfűtött jelzőt, hogy minél előbb biztosítsam az olvasót, micsoda nagyszerű eseményről van szó és hogy milyen sokat veszített, ha jelenlétével nem tisztelte meg rendezvényeinket. A cikk megírásához most sem ültem le az eddigieknél kevesebb büszkeséggel, de a magas kulturális színvonalat dicsérő jelzők helyett ezalkalommal inkább ennyit a hu.se.t-ről: amikor az elmúlt napok alatt találkozhattunk a kiváló hazai és svédországi magyar képzőművészekkel, énekesekkel, táncosokkal, szinművészekkel és zenészekkel, láthattuk, hogy egy Göteborgban számontartott, figyelemmel kisért kulturális eseménysorozatról beszélünk. 2011-ben még azt is hangsúlyoznom kell, hogy a Kőrösi Csoma Művelődési Kör immáron húsz éve válogat ki és hív meg Göteborgba olyan, a maguk területén kimagasló tudással rendelkező magyarokat, akikre mindíg szivesen gondolunk és akiket mindíg szivesen fogadunk. Az utóbbi néhány évben a hu.se.t eseményeit már nem kizárólag a göteborgi magyarok, hanem svéd barátaink és ismerőseink is évente várt eseményként tartják számon. Soha nem felejtem el, amikor talán három éve Pázsit Imre atomfizikus előadásának hallgatása közben teli torokból kiáltott be egy idősebb svéd úr: „Hogy neked milyen agyad van!”.

Mint eddig is, a hetedik Göteborgi Magyar Napok ünnepélyes megnyitójára a Cosmopolitan Galériában került sor. Az utcán közeledőben messziről megismertem Kembe Sorel-Arthurt, a Duna TV riporterét amint operatörje felé fordulva beszél. „Na, ez már nem semmi!” – mondtam hangosan, mire a mellettem éppen elhaladó idős svéd házaspár felkapta a fejét. A férfi utánam is szólt:
- Vad sa du?
- Jag pratar med mej själv!
(- Mit mondtál?
- Magammal beszélek! - válaszoltam.)
Belépéskor nem mással, mint Király Csaba zongora- és orgonaművésszel találkoztam és azonnal meg is szólítottam:
- Művész úr! Isten hozta Göteborgban!
Biztosan megilletődöttebb hangon üdvözlöm, ha előzőleg már a koncertjét is hallottam volna. Erről majd később...
A belső teremben a számos ismerősön kívül további ismert arcokat láthattam: dr. Szentiványi Gábort, Magyarország stockholmi nagykövetét, dr. Bengt Halsét, a tiszteletbeli magyar konzult, Rolf Lindént, Göteborg város polgármesterét, valamint Cecilia Magnussont, Göteborg (moderat-párt) kulturképviseleti testületének tagját üdvözölhettem örömmel, mert – miért is ne ismételjem? – Göteborg felfigyelt a Művelődési Kör munkájára.
A megnyitót a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör egykori elnöke, Fülöp Géza vezette. Elsőként Csata Attilát, a „Kőrösi” már régen-jelenlegi elnökét szólította, aki elmesélte a kifejezés, hu.se.t jelentését: hu = magyar, se = svéd, s a t-vel svédül összeolvasva huset, vagyis „A ház”majd kiemelte: itt Svédországban „mi nem csak magyarok, de göteborgiaik is vagykun”.
Az elnök után Rolf Lindén beszélt a göteborgi magyarság városra is ható kulturtevékenységéről és ennek jövőt alkotó szerepéről. A Nagykövet úr elmondotta, hogy nem először áll előttünk nem kis lelkesedéssel tartva rövid beszédet a „máris” hetedik alkalommal megrendezett hu.se.t megnyitón. Köszönjük a meleg szavakat és a hasznos támogatást.
Tiszteletbeli konzulunk is méltatta a rendezvénysorozat fontosságát és jelentőségét. Azután Kovásznai Ádám, a SMOSZ (Svédországi Magyarok Országos Szövetsége) titkára beszélt az Országos Szövetség célkitűzéseiről és a Göteborgi Magyar Napokhoz nyújtott segítségéről.
Végül Cecilia Magnusson mutatott rá a Művelődési Kör tevékenységének kulturális jelentőségére, majd hivatalosan is megnyitotta a Göteborgi Magyar Napok első, áprilisi részét.

A helyiségben minden falon és az oszlopok mellett képzőművészeti alkotásokat láthattunk:

A Művelődési Kör elnöke a Zene Éve és Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója közeledtével 2010 őszén Csikós Tibor festőművészt bízta meg, legyen a kurátora-szervezője egy nyílt beadású képzőművészeti pályázatnak. Végül tizenhat svédországi magyar művész alkotása érkezett meg lefényképezve drótpostán, amely a kurátoron kívül még Csata Attilából és Urbán Attilából álló zsűri véleménye és válogatása után kerülhetett ki a Magyar Napok közönsége elé. A kiállítás létrejöttében és a művek elhelyezésében, valamint az ötletes háttérzene kiválogatásában sokat segített a hu.se.t fotósa, Bánovits András.

Még a megnyitó napján este 19 órakor a Redbergsteaterben láthattuk sokan Görgey Gábor szinművét: Mikszáth különös házasságai. A darab narrátora, Mikszáth Kálmánja és rendezője régi ismerősünk, Dóczy Péter volt. A szereplők és közönség között a darab befejezése után beszélgetés alakult ki, a DUNA TV is jelen volt, majd Sternbeck Ildikó és Kók György hamarosan étteremmé varázsolta a „szín-termet” és mindannyian finom falatokat ehettünk.

Vasárnap este a Haga moziban sokan voltak kiváncsiak Vágvölgyi B. András alkotására, a 2010-ben megjelent „Kolorádó kid” c. filmre. A film több fesztiválon is szerepelt, több díjat is elhozott: a legjobb látvány és díszletért Bánovich Tamás, a Moziverzum-díjat pedig a film író-rendezője kapta.

Göteborg egyik legszebb templomában, a Vasa-templomban került sor a Zene Évének és Liszt Ferenc születésének 200-ik évfordulója alkalmából rendezett koncertre. Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész műsora előtt professzor emeritus Jan Ling zenetörténész olvasta fel gondolatait az 1800-as évek szupersztárjáról...ahogyan manapság emlegetik az egykor hosszú, szőkehajú Liszt Ferencet. Ha érzékeltetni szeretném azt, hogy a Liszt-díjas Király Csaba milyen élményt jelentett a közönség részére, fel kellene idéznem a tapsokat, vastapsokat, az állva ünneplést. Sokan voltunk. Magam is zongorista vagyok, bár közel sem Király Csaba szintjén, de azt tudom, mi történik a hangszeren ha egy ilyen művész szólaltatja meg. Ezért sajnálom, hogy még a nüanszokban egyébként nagyon gazdag magyar nyelv sem ad jobb kifejezést, de a művész fantasztikus technikája, érzékeny dinamikája, valamint az, hogy még a többnyire rendkívül nehéz darabokat is meggyőző biztonsággal, igazi zenei élményt nyújtva adta elő, ez kápráztató volt. Pedig akkor még „csak” zongorázott. Azután a szünet elteltével felment az orgonához.
A művész előző nap a „Kőrösi” Csata Attilájá nak segítségével mehetett be kipróbálni az egyébként nagyszerű orgonát...nem kis meglepetést szerezve ezzel a templom éppen ott gyakorló kántor-orgonistájának. Ráadásul megjelent a DUNA TV operatőre és Kembe Sorel-Arthur riporter.
Egy templomi orgonát „kiismerni” nem egy egyszerű dolog, de ebből az ismeretségből csodálatos hangok, számunkra pedig óriási élmény született. Nem tudom megállni, be kell valljam, hogy a művész nevéről egy zenei „Csaba királyfi”-ra kellett gondolnom.
Gratulálunk, Király Csaba! Nagyon szép volt!

Április 14-én ismét a Haga moziba mentünk. Dyga Zsombor „Köntörfalak” c. filmjét néztük meg. Ajánlom, aki teheti, nézze meg ezt a filmet. Ezalkalommal sem írom le, miről szólt...

Másnap nagy állomáshoz érkezett a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör fennálásának története: ünnepelhettük a 20-ik évfordulót. A Tavaszi Szél igen fiatal, 3 – 13 év közötti táncosai zenekari kisérettel mutatták be tudásukat és sok szülő, felnőtt néző szívét melengették meg bájos mozdulataikkal.
Csata Attila elnök mondott ünnepi beszédet, majd Bihari Szabolcs, a SMOSZ elnöke, valamint Nilsson Gyöngyvér, a „Kőrösi” egykori elnöke méltatta az elmúlt húsz esztendő eredményeit.
Kellemes színfolt volt az ünneplésben, amikor a rendkívïl tehetséges, szinte máris-hegedűművész, Stjerna Viktória adta elő Pablo De Sarasate: Zigeunerweisen című szerzeményét. Nagy sikere volt és meg is érdemli!

Ezután következett a gyermek tánccsoportot kisérő zenekar ünnepi koncertje. Nos, nem akárkikről beszélünk: Magyarország egyik legnépszerűbb együtteséről, a Csík Zenekarról és Majorosi Mariannáról van szó. „Most múlik pontosan” c. daluk az utóbbi 10 év legnagyobb magyarországi slágere. Egyedülálló, első hallásra kissé meglepő sokszínüséget felmutató stílusuk hamar megnyeri magának a hallgatót. A koncertet nehéz volt befejezni, mert hatalmas volt a siker, sok volt a ráadás majd az állva tapsolások, de az is igaz ám, hogy ennek a zenekarnak minden tagja fülig szerelmes. Szerelmes a zenébe, a zenélésbe, a népdalok hiteles előadásába, a hangokba, hangszerekbe, amelyeket néha nagyon nehéz letenni, hallgatásra kényszeríteni.
2011 októberére tervezik megjelentetni a legújabb CD-jüket. Azután egy új és nagyon nagy vállalkozás, egy nagyszabású szvit, amely a kalotaszegi verbunkra építve a Csík Zenekar és egy szimfónikus zenekar közös munkája lenne.

Nyíregyházáról táncolták be az egész világot. Eddig 33 országban fordultak meg, de mire ezt leírtam, máris további 3-4 országba jutottak el. A londoni BBC közvetítette fellépésüket az EU Parlamentben; New-York, Peking, Dubai, Algir, India és Monaco tapsolt a világbajnokoknak. Igen, a háromszoros világbajnok, a 4 for DANCE táncegyüttesről van szó. Irdatlan munkát végeznek, de a közönség oldaláról nézve szellemes, alaposan kidolgozott, pontos, összehangolt mozdulatok végtelen sora ez. Humoruk gyakran segít a közönségnek elfelejteni, hogy egy teljes műsor alatt egymásra figyelő, koncentráló négy fiatal férfi tesz meg valóban mindent, hogy a hatalmas siker ne maradjon el. Nem is maradt el... Hogy néha pihenhessenek, kiváló segítséget kaptak a velük utazó Kovácsovics Fruzsinától, akinek máris két CD-je kapható Magyarországon, az egyik Fonogram-díjas. Most egy gyermeklemezen dolgozik. Göteborgi fellépése igazán kellemes élményt nyújtott. Egyszerű, közvetlen stílusa nem igényelte 1000 Wattos erősítők segítségét. Akusztikus gitárjával a kezében ült le rámosolyogva a közönségre, társalkodó hangnemben mesélte el, miért választotta éppen azt, amit elhozott nekünk. Kellemes hangján, jól megválogatott dalokat énekelt, gitározott. A siker nem maradt el. Gratulálunk, Fruzsina!

Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti cikk a Göteborgi Magyar Napok első fordulójáról számol be. Ahhoz, hogy az egyes műsorok megtekintői finomakat ehessenek, ihassanak, Sternbeck Ildikó és Kók György munkáját köszönjük, akik napi munkájuk mellett az összes többi „szabad órát” használták, készítettek finomságokat, frissítőket, kávét szervíroztak s a Fornetti ropogós pogácsái is élményszámba mentek.

Noha már készülőben van a hu.se.t 8. is, ezalkalommal nem írok róla, hiszen még hátra van az idei május 13 és 15 között megrendezendő Második Rész. Szeretném remélni, hogy sokan találkozunk ott is... legalábbis akik el tudnak jönni...

Göteborg, 11.04.26.



Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - April 26 2011 21:09:54
Kedves László!

Igazán jó volt megint olvasni a huset-ről, a magyar-svéd napokról.
Örülök, hogy a Csík zenekar is meghívott volt, s örülök, hogy e kellemes élményben volt részetek és mindenki bizonyár nagyon jól érezte magát!
Köszönöm, hogy olvashattam!!!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
PiaNista - April 26 2011 23:36:02
Köszönöm, [i][b]T.Zsuzsanna[/b][/i]! Nemtom mér' , de tudtam, hogy ha valaki, akkor Te írsz egy pár sort. Nagyon örülök neki. Persze már késõre jár, most küldtem be a hóvégieket s a számlánk holnap úgy megkönnyebbül, hogy szállni fogunk. Tényleg, mert 2-án Malév segítséggel temetésre megyünk haza, 9-én pedig már jövünk is vissza ide...

Öleléssel köszönöm!

PiaNistasmileysmiley
patakikatalin - April 27 2011 06:19:15
Szép reggelt kivánok!
A Te szemeddel látva, a Te sziveddel érezve, elolvastam a "Tudósitást."
Egészen "fura" érzések születtek bennem....Mennyi drága kincs, mennyi Érték...Viszik a hirünket...Csillognak, Ragyognak. Ez igy Természetes!!
Itthon pedig mi jut osztályrészül a "Művészeknek?!"
Régen hallottam Magyar embert jóizűen nevetni, vagy csillogó szemekkel örülni. Az utóbbi években, egészen más miatt "csillognak" a szemek. A városunk olyan, mintha nem is lenne lakója!!Már nem ülnek ki a padokra, egymással beszélgetni....
Szomorú ember lett itthon a Magyar....a nagy többségről beszélek.
Örülök, hogy ilyen szépet olvastam, sugárzik felém a boldogság, és szeretet.
Köszönjük a "Külföldi" Tudósitást.
Szeretettel gondolok Rád:Glica
PiaNista - April 27 2011 10:43:01
Kedves [i][b]Glica[/b][/i], nagyon jól esik, hogy elolvastad a fenti cikket.
Amikrõl írsz, eszembe juttatja, hogy egy honlapont megkérdezett valaki: szavazol-e te ott kint? Azt válaszoltam, hogy szerintem sajnos sokan szavaznak, de én/mi nem, mert - ezt írtam: nem akarunk belepofázni abba, aminek nem éljük a mindennapjait.

Sokszor ölellek!

PiaNistasmileysmileysmiley
patakikatalin - April 27 2011 11:04:15
Olvastam---üzentem:Glicasmiley
PiaNista - April 27 2011 12:38:33
Megnéztem a gyönyörû képeidet, meg olvastam is egy kicsit...

Öleléssel:

PiaNista
Andy Jazz - April 27 2011 19:36:26
Kedves Pia Nista!
Mint a helyszínt jól ismerő, írásod olvasásával lett igazán számomra teljes a Göteborgról alkotott képem. Bizonyítva láttam a svédek emberbarátiságát, a külföldieket befogadó szeretetüket, amely nem merül ki a puszta segítségnyujtásban, hanem igényt tart a megismerésükre, aminek ez a kutúrális műsor jó követe volt! Jó volt olvasni! Köszönöm!
PiaNista - April 27 2011 21:17:13
[b]Andy Jazz[/b], én is nagyon köszönöm, hogy elolvastad.

PiaNistasmileysmiley
PiaNista - May 01 2011 23:49:32
Hurrá, holnap ilyenkor landolunk a Ferihegyen...23.30 Malév. smileysmileysmiley

9-én hajnalban vissza svédbe....smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

PiaNista
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 18. Thursday,
Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes