Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 24 2024 16:18:02
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
patakikatalin: A Sárhegyen
Akkor még nem voltak Uniós-játszóterek....
V


A SÁRHEGY

A hegy létezéséről előbb szereztem tudomást, mint az iskoláról. A Sárhegy mögött élt az anyai nagymamám. Egy szép, napsütötte reggel a bátyám kitalálta, hogy mennyünk a mamához a hegyen keresztül.
- Jó. Mennyünk! - egyezek bele alig négy évesen.
- Csak akkor mehetünk, ha ezen a betonkerítésen átmászol.- jön az első feladat. Láss csodát, utána kapaszkodtam. A fal mögött egy sínpár kanyargott, rajta a csillék kővel megrakodva. Gyöngyössolymosi kőbányából a nagyvasúton várakozó vagonokba került az építőanyag. Mentünk, mendegéltünk egy hatalmas kőbányához értünk.(sok az elhagyott bánya)
- Nézd, milyen fenn van a széle!- mutat az égbe a Laci gyerek. Addig lesek föl, hogy megbillenek.
- Nahát?- képedek el a látványtól.
- Gyere, távolabb a szélétől, ott nem biztonságos! - még mindig fölfelé megyünk, talán a Jó Istenhez is benézünk. Kegyetlenül magas ez a hegy az apró lábaimnak. Nem nyafogok, pedig éhes is, meg szomjas is vagyok. A Nap a fejünkre telepedett, süti a sületlen gondolatokat, ami egy gyermek fejében megszülethet. Rengeteg élmény részese voltam. Színes virágok amerre a szem ellát. Lepkék szállnak és pihennek a virágkelyheken. Amott egy nyuszi ugrik a bokor alól. Madarak dalolnak a vadrózsa ágakon. Csodás világ tárul elém. Boldog vagyok, nem is akarok haza menni. Itt a békesség otthona.
- Megérkeztünk a hegytetőre. - mondja a bátyám- fordulj meg! Az ott a város, ott van anyu. Látod?- és jót nevet.
- A mindenit! Mekkora hegyek, és milyen nagy a város!- csodálkozásom őszinte. Ilyen messzire még nem voltam anyu mellől. Valami mélyen hatott érzékeny lelkemre. A táj szépsége elvarázsolt, Mese országba röpített. Gyönyörű helyen van az én városom, a hegyek ölelésében, oltalmában… A kis falut is látjuk, ahová reggel óta igyekszünk.
- Most már csak lefelé megyünk. Meglátod könnyebb lesz.- mosolyogva bíztat Lackó a haladásra. A kápolna mellett az ösvényen szaladunk. Nagyokat nevetünk, hiszen előttünk a cél. A vízimalom zúgását halljuk, őrli a gabonaszemeket. Hatalmas fehér kutya ugat a portán a kerítés mögött. A hídtól harminc lépés a nagymama öregháza. Az ablakok néznek felénk. A kiskapun szinte berepülünk a mama ölelő karjaiba.
- Anyátok tudja, hogy itt vagytok? Hogy az ördögbe kerültetek ide? Még jó, hogy nem esett bajotok! Biztosan nagyon éhesek vagytok, mars kezet mosni! Addig kiszedem a krumplis tésztát. Jó lesz gyerekek?- a mama sarkába toporgok, és mesélem, mesélem szinte levegőt sem veszek. Kész csoda, hogy a tányérokat nem esszük meg. A kút vizéből háromszor is iszunk. Ettünk-ittunk mehetünk haza.
- Szó sem lehet, hogy gyalogába menjetek! Adok buszra valót, tessék!- a pénzt a nagyfiú kezébe nyomja, rá parancsol a nyolc éves gyerekre. A tekintet nem tréfál. Szót kell fogadni a nagymamának. Busszal zötykölődünk haza. Nem is volt olyan érdekes.
Anyu hetek múltán tudta meg, hogy a két gyerek átment a Sárhegyen a mamához… A Sárhegy hozzá tartozott a gyerekek életéhez. Az egy hatalmas játszótér volt, ami közel volt a városhoz. Minden évszakban kínálta magát, csalogatta a kalandra vágyó, vállalkozó szellemű gyerekeket. Fiúk, lányok vegyesen jártak felfedező utakra. Akad itt gyümölcsös, szőlőtelepítés. A lankás oldalakon földutak szaladnak a hegy mögé, vagy a Mátra erdeibe. A nyár első felében virít a nagy ezerjófű, magyar zergevirág, méregölő sisakvirág, bársonyos kakukkszegfű. Számos rovar talál táplálékot, és a madaraknak is otthont ad.
A szürke köveken törékeny gyík és erdei sikló napozik. Levegőben libben fecskefarkú- és a kardos pillangó. A Szent Anna tó körül tavasszal a tavaszi hérics festi sárgára a rétet. Ősszel az őszi kikericstől lila a környék. A tó lakója a pettyes gőte, a vízisikló. Az éjszakai koncertet a sárgahasú unkák, és kecskebékák adják. A zöld levelibéka a fa tetejéről szemléli a környék eseményeit. A tó szomszédságában épült a kádárok védőszentjének nevét viselő Szent-Anna kápolna. (1745-ben)
A Sárhegy legmagasabb pontja: tengerszint fölött- 500m.
Természetesen, gyermeki ésszel nem fogalmaztunk ilyen tudományosan. A szívünkkel éreztünk minden szépséget, ami elénk tárult. Mentünk és gyönyörködtünk, és boldogan tértünk nyugovóra. A szülői kérdésekre pedig azt válaszoltuk, hogy: „ Nem történt semmi.”-

„- Korán érkezett a tél. Egyre nagyobb hópihék szállingóznak a földre. Szürke reggelek követik egymást, a hó pedig csak hull és hull. Lassan a fehér szín uralja a várost, a hegyeket. A Sárhegyet vastagon takarta le a csikorgó, csillogó hó. Végre kisüt a Nap. Millió színben ragyog a táj.
A gyerek sereg maga után húzza a szánkót. Nagyok, kicsik, apraja- nagyja, aki nem beteg, a Sárhegyre tart. Mindenki ismeri a „kecske feljárót.” Aki nem, majd most megismeri. A szánkózás íratlan szabályait betartják, a balesetek elkerülése érdekében. Ösztönösen tudják a gyerekek, hogy vigyázni kell egymásra. Gyermek zsivajtól zeng a határ. Több száz szánkó siklik lefelé a hegy aljába. Vannak, akik fölfelé igyekeznek, és sokadszorra száguldanak alá. A nagy nap nekem is elérkezett! A testvéreimmel kutyagolok a hóban, úgy tűnik, mintha egy nagy gyapjú kendő lépegetne. Nem adok ki hangot, siet a többiek után. Szeretnék már szánkózni velük,úgyis mind a négyen rá férünk. Az utolsónak jobban kell kapaszkodni, hogy fenn maradjon a bakkanót követően. A haditerv kész! A „kicsik” középre kerülnek. (kicsi ott mind!)
- Apánk megöl, ha kicsinek baja esik!- inti a többit a nővérem. Akár mennyire is vigyáztunk, bizony a fekete gyapjú kendő elveszett. Az este gyorsan jött. Megleltük a nagykendőt, valahol a csipkebokor oltalmába. Sötét este lett, mire a négy gyerek megállt a konyha küszöbön. Ettünk, mint a farkasok. Fürdés, mars a dunna alá. Úgy aludtunk, mint akiket agyon csaptak. A szobában állt egy vaskályha ő adta a meleget és duruzsolt szép esti mesét…-„
Több mint ötven esztendő telt el. Sokat eszembe jut a szánkózás. Főleg most, amikor a gyerekek brutálisan ütlegelik a másikat, esetleg megölik. Nagy baj van a felnőttek világában.- A mai gyerekek tükröt tartanak elénk.- Munkanélküliség, éhező gyerekek, hajléktalanok, kéregető asszonyok jelentek meg az utcákon. Kilakoltatások, bajba jutott családok. Ápolatlanság, járványok ütik föl a fejüket. Szegény ellen támad a nincstelen. Kellemetlen dolog a nyomort látni!! Értékét veszítette a gyermek. A szülők, ha akarnák, se tudják ellátni „feladatukat.” Nincs munka, nincs jövedelem. Nincs Önbecsülés! Nagy baj van a felnőttek világában.
Ma is Gyöngyösön lakom. Láttam, miként bontják le a várost körülöttem. Az utcákhoz, terekhez, épületekhez kötődött az életem. Ezeket a kötődéseket nyesték el az új város rendezéssel. -A gyermekkorom világában ott a szülői ház, az óvoda, az iskola, a karzatos mozi. A régi főtér a körforgalommal. A hársfák alatt a kismamák foglaltak helyet délelőtt. Délután a nyugdíjasok leskelődtek, beszélgettek. Este a fiataloké lett a város közepe. Józsi bácsi muzsikált a Kékes-étteremben. Lassan elcsendesedett a város, és a csillagok ragyogtak a Nagy-templom csonka tornyára.-
Milyennek látom most a várost?
Hát nem egy három éves gyermek szemével! Az öt évtized bőven kitágította a látóhatárt. Egészen az Írekig eljutottam, délen pedig a Törökök földjére léptem. Beugrottam a Bolgárokhoz, és átnéztem a „sógorokhoz.” Jártam meseországban férjet keresni, de csak az Ördög rokonsága volt otthon. Három gyermekemet iskoláztattam, a zsebemet is kiforgattam, elgurult az utolsó garas. A sokat emlegetett „társadalomnak” is a nyomába szegődtem, amelyre oly sokat, és sokan hivatkoztak. Nem volt ott a haldokló Anyám ágyánál, az egészségügyet is betegen találtam.
Hazugságon kaptam a világot!
Mit is mond a magyar mese? „- Minden jó, ha vége Jó!- Aki nem hiszi, járjon utána!-„
A legkisebb valóban elnyeri méltó jutalmát?
Drága kincs lett az Idő számomra. Az indulás napja egyre közelebb jön. A lelki batyut kezem ügyébe helyeztem. Gyűjtöm a szép emlékeket. Alkotok.
Az alkotás öröme a szomorú napokat is megszépíti. Az alkotás barátokat hoz, és szeretetet sugároz a környezetemben. Az életem értelmét így foglalom össze:A város ahol napjaim telnek, soha nem hozott rám tüzet, vizet.
GYÖNGYÖS. Nincs a világon szebb városnév, nékem elhihetik.
Glica
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - May 21 2011 17:19:52
Kedves Glica!

Egy cseppet sem csodálkozom azon, hogy miért is lett belőled ilyen természetszerető ember, hiszen egy csodálatos helyen nőttél fel, és már kicsi gyermekkorban megismerted a szűkebb, tágabb környezetedet. Valahogy én is hasonlóan nőttem fel, bár olyan nagy sétákat, mint Te, nem tettem 6 éves koromig. Csak, mikor iskolába kellett mennem, akkor tettem meg először hosszabb utat, dombról le, hazafelé pedig völgyről felfelé.
Szendi-hegy, a szülőhelyem 214 m magas volt a tengerszinttől számítva (így emlegették). Dombnak jó magas volt, és mi is a meredekebb lejtőin a táskánkon csúsztunk lefelé még nyáron is, ha hamarabb akartunk leérni a völgybe. Minket is megtaníttottak az óvatosságra, hiszen a völgybe leérve ott futott a vasút, majd azon túl hamarosan ott volt az iskola.
Nagyon szeretem olvasni ezeket a kellemes visszaemlékezéseidet.
Gyöngyös. Igen, nagyon szép a városod neve!

Örülök, hogy ezt is olvashattam!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
NDI - May 21 2011 19:23:11
Kedves Glica! A Sárhegyről nekem is kellemes emlékeim vannak - azon kívül, hogy Borsodi László írásaiban sokat olvastam róla. Családi séta során láttunk csíkos malackákat, és itt látta fiam az első őzet is. A hetvenes évek közepén...
patakikatalin - May 22 2011 05:55:08
Zsuzsanna-Köszönöm, hogy megosztottad velünk, a gyermekkorod emlékeid. Ez a munkám, egy városi Irodalmi-pályázatra készült. Eredeti cím: "Az akácos utam" Az első szakasz a várost mutatja be az 5o-es évek végén.... (felnőtt kategóriában I.Díjat hozott!) A Sárhegy sokak szívét megdobogtatja, hiszen a katonák kiképző helye volt. Csakúgy dübörögtek a tankok....ám az is egy másik történet.
Szeretettel:Glica
patakikatalin - May 22 2011 06:03:56
NDI- Örülök, hogy ilyen kedves emléket őrzöl. Köszönöm, hogy Olvastad. A 7o-es években vidám élet zajlott a "hobbi kertekben."
A családnak remek kikapcsolódást nyújtott. Majd, egyre többen adták el....luxus lett!!!!A szegénység pedig, hétmérföldes csizmában jár!!!
Szeretettel ölellek:Glica
gyongyszem555 - May 23 2011 11:12:21
Kedves Katikám!
Ámulattal olvastam prózádat - novelládat - csodálatos a természetszereteted és nagyon profi módon le is tudod írni.
Gratulálok, csodálatos!
Szeretettel: Évi.smiley
Papon - May 23 2011 17:21:06
Kedves Katica!
A sárhegyi, illegális és idilli kirándulásból társdadalomkritika, nosztalgikus epilogus lett a végére. Mit mondhatok még? Sajnos, mindenben igazad van. Furcsa: mégis irígyellek!!!
Szeretettel:
Papon
patakikatalin - May 23 2011 18:21:07
Évikém, lassan nyitott könyv az életem. Ha valami bánt, nem nézem csukott szemmel a környeztem. Igyekszem megfelelően tálalni. Mindenki kedvére csemegézhet...azt látja, amit akar!!!
Köszönöm, hogy olvastad.
Szeretettel:Glica
patakikatalin - May 23 2011 18:29:59
Papon-Otthon az anyu, a szegénységgel küzdött....
Fajzaton, Perry úr a Bankba ment a pénzért!!Két különböző világ alakította az életem. Ez lett belőlem...(ikrek jegyében)
Köszönöm, hogy Olvastad, és szép gondolataid is megosztottad.
Szeretettel ölellek:Glica
pircsi47 - May 24 2011 13:53:37
Glica!
Elolvastam a folytatást is, nagyon tetszett, ugyanúgy, mint az"Akácos út!
Szeretettel gratulálok elbeszéléseidhez: Pircsismiley
patakikatalin - May 24 2011 13:58:12
pircsi47- KÖSZÖNÖM!
Szeretettel:Glica
Piroska54 - May 28 2011 15:11:12
Én elhiszem! Örömmel olvastalak!smileysmileysmiley
Lilla - June 10 2011 10:49:49
Köszönet a szavakért és a gondolatokért. Nagyon sokban egyezik a
véleményünk.
Mi Pestről költöztünk annak idején Gyöngyösre mert a neve nekem
is azt mondta, hogy csak szép város lehet. Nem csalódtam.
Abasáron is mindig oda gondolok, innen az Idősek Otthonából.
Lillasmileysmileysmiley
Lilla - June 10 2011 10:50:37
Köszönet a szavakért és a gondolatokért. Nagyon sokban egyezik a
véleményünk.
Mi Pestről költöztünk annak idején Gyöngyösre mert a neve nekem
is azt mondta, hogy csak szép város lehet. Nem csalódtam.
Abasáron is mindig oda gondolok, innen az Idősek Otthonából.
Lillasmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 24. Wednesday,
György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes