Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 28 2024 12:54:53
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
patakikatalain: Az akácos utam
"Akácos út, ha végig megyek rajtad én...eszembe jut egy régi szép emlék...."


Az akácos utam



M


„Hol van már az én akácos utam? Pedig Isten bizony, hogy volt egy akácos út. A fák lombjai majdnem összeértek a keskeny Mátrai út fölött. Délutánonként jött a fagylaltos néni, és ötven fillérért adott egy gombóc vanília fagyit, majd csengetve tovább tolta a csoda biciklit.
Egy beteges, vézna kislány iparkodik a szürke fal tövében, mely olyan, de olyan magas, hogy az égben van a teteje. Mindig fél, retteg valamitől. A muraközi lovakat, alkalomadtán megcsodálja. Zömök, igavonó állatok. Sajnálja Őket, ha ostorral ütlegelik. A partnak fölfelé húzni a köveket, téglát még a jószágoknak is nehéz. Szikrákat vet a lovak patkója. Az a három év körüli leányka lassan érzékeli a körülötte lévő világot. A Zalka Máté utca jobb oldalán egy rozsdás redőny mögött élt Stich néni. Bezárt a kis boltocska. Soha többet nem húzták föl az ócska redőnyt. Az öreg néni sötétben üldögélt magányosan, és várt valakire. Aztán meghalt. A redőny is eltűnt. A nagy fa kaput átfestették. Odább volt egy vízcsap. Sokan jártak oda vödrökkel, vízért. A mamám is onnan cipelte, a szoba-konyhás otthonukba. Érdekes, mert a nagyapa kezében soha nem láttam azokat a piros vödröket. Az utak végtelenek, gyorsan fárad az ember lába.”- Ideje lasszót vetnem a gondolatokra, hogy elmondhassam, milyen volt Gyöngyös az 1950-es években. -
Nincs politikai állásfoglalásom, hiszen a szüleimmel és testvéreimmel élek. Ők határozzák meg, hogy milyen érzelmek születnek a szívemben. Nagyon vegyesek. Több a bánat, mint az öröm. Nem mindig hálás feladat a legkisebbnek lenni.
Anyu kezében volt a gyeplő, apánk pedig ostorral vágott végig rajtunk, ha tehette. A patak partjáról beköltöztünk a „városba” a Zalka Máté utcába. Nagyapa pénze segített, hogy fedél kerüljön a négy apró gyerek feje fölé és majdan minden jóra forduljon. - Gondolta anyám. - Tévedett! Apu itt is megtalálta a bögrecsárdát. Nem ő volt az egyetlen. A földet és azontúl mindent a közösbe kellett beadni. Sok felnőtt a családján verte el a port, tehetetlenségében. Az apró gyerekek az egérlyukba is bújtak, csak menedéket leljenek. Mi nagyapáékhoz menekültünk a szomszédba. Oda már nem jött utánunk a bátor apánk…
Milyennek láttam a várost? Valójában csak egy szűk területre korlátozódott a figyelmem. Nem voltam utcagyerek. Gyuri bácsi vegyesboltjába mehettem egy papírossal a markomban, melyre fel volt jegyezve mit is kell vennem. A feleségének, Lilike néninek gyönyörű, szőke haj ékeskedett a fején, kontyba fésülve. Szerettem a bolt illatát. Három forint egy kg fehér kenyér, tíz fillér egy Stollwerck. Én a fruttit szerettem, az nem ragadt a fogamba. A szögletes üvegekben a színes cukorkák csábítottak. Ritkán ehettem édességet. A kicsiny fűszerüzlet szomszédságában egy ki betonozott víztározó tátotta üres száját. A bátrabb gyerekek lépcsőn jutottak le az aljára. A tébolyda zöld, rácsos kerítése mellett végig haladva értük el az óvodát. Érdekes, hogy a „bolondok” mindig kedvesen szóltak hozzánk. Az út másik oldalán egy liget volt, árnyat adó akácfákkal. Az óvó nénikkel, ott játszottunk, fogócskáztunk. Haloványan emlékszem, Bugát Pál mellszobrának avatására. A kórház bejáratával szemben egy nagy fehér vásznat lobogtatott a feltámadt szél. Egy látható szellem! Sok néni, bácsi jött nézni a csodát. A csodára hamar fény derült. Sokáig fölnéztem a bajuszos Pali bácsira. Biztosan szerette a gyerekeket.
Lilike nénitől, hazamenet beleskelődtem Bandi bácsi kékfestő műhelyébe. Az ablakok olyan alacsonyan sorakoztak és az utcára néztek. Az asszonyok örömest vitték a varrónőhöz azt a szép anyagot. Fehér fantázia virágokkal telehintett virágos rét. Libbent a szoknya, feszült a blúz. Csipke, fodor, kis szalagok, madeira a szoknya alján. A kirakodó vásárokban ma is jelen van, a népi művészetet képviseli. Szódavízért is mehettem a Kovács utcába. Olyan érdekes volt az a gép. A vízzel feltöltött, vastag üveg átkozottul nehéz. Kifizettem az egy forint tíz fillért, és irány haza. Szerencsére nálam Soha nem robbant föl a szódásüveg. Másokkal előfordult.
A Pampuk-sarkon volt a „Gyilkos”. Arra felé nagyon ritkán küldtek. Hírhedt kocsmája volt a városnak. Apám gyakran kirámolta, verekedés lett a vége. Láttam az arcán a foltokat, prezúrokat. Így pár napig csendbe volt. Át ellenben a sarkon Szent-Erzsébet temploma áll. Szerencsétlen épületen se üvegezett ablak, se zárható ajtó. Magtárnak használta annak idején a TSZ. Ez is remek játszótér volt a gyerekeknek. Azt nem tudom, miért nem vakaróztunk a portól? Óriási csatákat vívtunk benne, amíg nem jöttek a felnőttek! Akkor százfelé ugrottunk.
A testvéreimmel jártam először az Orczy- kertben, és múzeumban. Szép nagy ablakokon áradt be a napfény. Hatalmas termek, egymást követően. Már akkor magával ragadott a régi épület varázsa. Nagyon elfáradtam, mire végig néztük a kiállítást. Szerettem a parkot az óriási fákkal, hiszen volt ott egy halastó. Piros és aranyszínű koi pontyok hátán csillogott a napfény. A szökőkút négy hatalmas, sárga réz vázájából a magasba sugárzott a víz, majd cseppekre hullva a medencébe visszatért. Középen almák, és szőlőfürtök díszelegtek, sárgarézből. A kertészet akkor még működött. Akadt egy páva is, melynek messze zengett a maó-maó-maó kiabálása.
A nagyszüleim kertjének végét az Orczy fal zárta. Ez a szakasz már nem volt olyan magas, mint a Mátrai-út felöli. (Bene út)A kertnél ugráltunk át, mint a majmok, soha nem fizettünk belépőt. Kinek volt arra pénze!? Kifelé jövet, már a főkaput használtuk. A Dimitrov-kertben csodálatos szabadtéri előadásokat rendeztek, miután elkészült a színpad.
A Zalka Máté utca (Orczy utca) végéhez közel volt a vasútállomás. Esténként odajártunk TV-t nézni egy nagy terembe. A legjobban a Tell Vilmosra emlékszem. Az az alma, meg az a nyíl… – Benn maradt a fejemben. De nem jutott ám minden családnak csodadoboz! A szomszédok, akiknek volt televíziójuk, szívesen látták az esti látogatókat. Ott egy pisszenést nem lehetett hallani. A szánkat is eltátottuk. Jók voltunk, hogy holnap is beengedjenek. A magunkhoz való eszünk mindig megvolt...
Az idő múlásának ellenére a tél emléke kristály tisztán megmaradt. Igazából ezt a történetet szeretném elmesélni a mai gyerekeknek...
folytatás- A Sárhegy

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - May 24 2011 09:20:27
Kedves Glica!

Történetedet (visszaemlékezésedet) olvasva látom, hogy nagyon sok közös van bennünk a gyermekkorunkat illetően.
Az én apám is sajnos alkoholista volt és ütötte is a lovait kegyetlenül (versem: "Nótázott az én apám is"

Hol van már az 50 filléres fagylalt és a többi!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Papon - May 24 2011 12:38:10
Kedves Katka!
Igen, Gyöngyös: a fiam az egyetem előtt ott volt katona. Sokszor látogattuk némi otthonival. Nagyon szerettem ezeket az utakat. Jók voltak minőségileg, a Hortobágyon átvzetők után. Gyöngyösön keresztül jártunk Mátraházára a lelkészüdülőbe, apósom ref. lelk volt. Ismered a mondást: "Kinek a pap, kinek a papné", nekem a lánya jutott. Csak a laktanya környékét és az átvivő forgalmat bonyolító utcákat ismertük meg autófuttában. Az Orczy kertről csak hallottunk. De Te akkor még meg sem voltál!!!!! HI-HI-HI!
Az akácos út illata elveszett a benzingőzben.
Szeretettel:
Papon
patakikatalin - May 24 2011 13:39:09
Papon-ezt a HI-HI-HI-t, majd személyesen rendezzük!!!
Szeretettel:Glicasmileysmileysmiley
pircsi47 - May 24 2011 13:40:23
Kedves Glica!
Nagyon szép volt a gyermekkori történeted. Szépen leírtad, de szomorú a tartalom. Én egy kicsivel fiatalabb vagyok, ha jól gondolom, de mi sem dúskáltunk itt lent a déli országrészben!
Gratulálok írásodhoz: Pircsismiley
Azért 50 filléres fagyit én is ettem! Meg 2 Ft-os lángost!smiley
patakikatalin - May 24 2011 13:51:54
pircsi47-A lángos árát nem tudom, ám a vasárnap de. matiné 2Ft volt.
26án leszek 56!!!
Egy politika korbácsa csattant!!!-akkor. Írd meg mi történt a déli országrészben...
Most: mindenhonnan csattog a karikás-ostor a hátunkon!
Az árakat képtelenség megjegyezni!Nem azért, mert nincs eszünk!!!!!
Örülök, hogy az emlékeid, megosztottad...
Szeretettel:Glica
pircsi47 - May 24 2011 15:59:34
Glicám!
Akkor bocs, de tévedtem, mert én 47-es vagyok, tehát jóval idősebb Nálad!
Köszi, hogy adtál ötletet, majd megírom!
A szülinapod már itt van 1-2!
Szeretettel köszöntelek, boldog szülinapot kívánok: Pircsismileysmileysmiley
patakikatalin - May 25 2011 08:00:19
Pircsikém köszönöm a jó kívánságot. Az mindig jól jön, soha nem hívatlan vendég!
Sok puszi:Glica
Piroska54 - May 28 2011 15:15:45
Még én is jól emlékszem rá! Szép séta volt a múltba! Köszönöm, Piroskasmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 28. Thursday,
Gedeon napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
vali75
10/02/2024 15:47
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes