Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 09:06:37
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Andy Jazz: Néhány szó az akváriumról
Felejthetetlen pillanatok az ember életében




M




Talán hatodik elemista lehetett a lányom, amikor az egyik délután beállított egy vízzel telt félliteres befőttes üveggel, amiben a KRESZ körforgalomra vonatkozó minden szabályát fölrúgva, a megengedett sebességet jócskán felülmúlva, jobbról- balra !!! 3 guppi (a gyengébbek kedvéért kisméretű díszhal) száguldott körbe-körbe. Az első gondolatom az volt, hogy az egészet kivágom a gyerekkel együtt, de a gyermekem lelkesen csillogó szemét látva, meg hát a hal is csak ember, nem igaz? (én legalább is az vagyok, márciusi születésemnél fogva) másképen döntöttem, amit aztán nagyon megbántam. De erről majd később.
Másnap elmentünk az állatkereskedésbe, és vettünk egy aranyos akváriumot. Meg kavicsot. Meg spéci talajt. Meg etetőt. Meg istentelenül büdös tubiflexet. (Aki nem tudná mi az annak elmondom: kb. tranzisztorláb nagyságú, apró giliszta) Boldogan haza vittük: újabb élet költözött kis lakásunkban.
Egy hét múlva az akvárium vize hasonlatos lett az intelligens mosóport, és calgont együtt használó, -mosógépből távozó- első öblítővízhez. Az egyik halacska nehezen tolerálta a környezetváltozást, és elhatározta, megtér teremtőjéhez. Ezt abból gondoltam, mert a hátára fordult, szemeivel az eget kémlelte és enyhe uszonylengetéssel imádkozni látszott. Az Úr meghallgatta őt, mert másnap reggelre megtért az örök hal-vadászmezőkre. Konzíliumot hívtunk össze az állatkereskedésben, amely kimondta a lesújtó ítéletét: haltartói műhiba történt. Az ítélet részletező részéből kiderült, nem volt levegőztető berendezés, ez okozta a gyors vízromlást.
Egy gyors fejszámolás: ha ezen a héten csak zsíros pirítóst eszünk üres teával vacsorára, megvehető a berendezés. Tehát vettünk egy levegőztetőt. Meg egy vízmelegítőt. Meg egy merülős hőmérőt. Meg nővényt. Meg ültető pálcát hozzá. Meg szárított bolhát az étrend feljavításához. Meg merítőhálót. És hogy ez a sok dolog nehogy fölöslegessé váljon, két guppit, és két aranyozott halat. (Az ember soha nem tudhatja, hátha az egyik az a bizonyos mesebeli, és teljesíti három kívánságunkat)
Ezután következett a haltartás legundorítóbb, legocsmányabb művelete, a vízcsere. Mint az angol királynő testőrei őrségváltáskor, kb. olyan merev tartással, lassan lépkedve ki kellett vinni a tartályt a WC-be és oda beönteni a tartalmát. Aki ismeri Murphy törvényeit, az tudja: ami kilötykölődhet az ki is lötykölődik, nálunk se volt ez másként, de a padló felmosása az női feladat, hál Istennek. (még manapság is!!! –hátha az Igenem is beleolvas az írásomba a vállam fölött-). Szerencsére a csészében megtaláltam a maradék két őslakót is, akik mesterséges lélegeztetés után csatlakozhattak a nylon zacskóban várakozó társaikhoz. Az akvárium kisikálása után először az altalajt kellett 5°-os lejtéssel a bal első sarok felé betenni, hogy a szemét oda gyűljön. Majd félig feltöltöttem vízzel, hogy az ültetőpálcával be tudjam helyezni a növényeket. Ez a művelet nem volt teljesen sikeres, mert egy-két növény átment azonnal vízililiomba, és a víz felszínén úszott. Na de nem untatom a nyájas olvasót holmi műszaki unalmasságokkal, lényeg az, hogy minden a helyére került. Három nap múlva már a levegőztető búgását is megszoktuk, újra átaludtuk az éjszakát.
Egy darabig minden rendben ment, ekkor azonban az edény falán emberi fogyasztásra alkalmatlan, zöld színű biómassza jelent meg, - minden kemikália nélküli alga. Nosza, elő az algakaparót, és lekapartam a masszát. Igazat megvallva sok visszahullott a vízbe, rontva annak minőségét.
Egyik nap aztán eltűnt az egyik aranyos. Érthetetlenül álltunk az eset előtt, mert a padlón nem találtunk semmit. Figyelni kezdtem az eseményeket a vízben és észrevettem, hogy az egyik kigyúrt guppi, körbe-körbe kergeti a maradék aranyhalunkat. Miután a következő nap már nem találtam az aranyost, rá kellett jönnöm, hogy egy kannibálhalat melengettem az akváriumomban. Hasonló sorsra jutottak az időnként megjelenő, gombostűfej nagyságú utódok is.
Kicsi az akvárium, mondták a nagyokosok. Így amikor egyszer vendégségben voltunk, és a házigazda meghallotta, hogy milyen gondjaink vannak állattenyészetünkben, kiment és mosolygós arccal behozott egy 10 literes akváriumot. A tiétek, - mondta barátságosan. Én azonnal vissza akartam utasítani, de a lányok sikongtak örömükbe, nem is jutottam szóhoz.. Amikor elmentünk visszanéztem, és láttam, hogy a házigazda tenyerét dörzsölgetve, valami hálaimát mormolva az égnek emelte a tekintetét. Na, nagy akvárium, nagy gond, és lassan minden vele kapcsolatos teendő a nyakamba szakadt. A lányom időközben kiszeretett a halakból, mint Carmen Don Joséból. Így történhetett meg az a tragikus eset, hogy az egyik tisztításnál „véletlenül” elrepedt az akvárium fala. Ezzel lezárult egy fejezet életünkben, miként ez az írás is.
Hozzászólások
perzsi - June 24 2011 13:16:41
Köszönöm Andy! A bátyám éppen egy hete üzemelt be egy akváriumot az unokák örömére! Legalább el tudom látni jó tanácsokkal, a Te tapasztalataid alapján! smileysmileysmileyPerzsi
reitinger jolan - June 24 2011 19:31:01
smileysmileysmileysmiley és azután jött a fehér egér, a kis patkány, madárka kalitkával, majd macska és végül kutya.

Kedves, szórakoztató írás.

Szeretettel Jolismiley
Torma Zsuzsanna - June 24 2011 19:47:12
Kedves Andy!

Nagy érdeklődéssel olvastam ezt a "vidám" történetet, amit sikerült megint csak jól befűszerezned sok humorral!
Minden kisgyereknek, egészen a tinédzserkorig vannak hobbyjai, az én idősebbik lányomnak fehér patkánya volt, és volt olyan eset, hogy az ágyfej boritását kezdte el rágni. Még szerencse, hogy nem nekem kellett vele foglalkoznom, pedig amúgy szeretem az állatokat. De nem mindegyiket.
A kutyával és a macskákkal mindig is jó barátságban voltam, és vagyok, pedig utánuk is kell takarítani, mosogatni az edényeiket és gondoskodni, hogy legyen mindig ennivalójuk és vizük is.

Örülök, hogy ezt is olvashattam!

üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
reitinger jolan - June 25 2011 15:52:00
A hörcsög kimaradt, pedig a repedt akvárium kiválóan alkalmas a tartására, kipróbáltamsmileysmileysmileysmileysmiley
Szeretettel Jolismiley
perzsi - June 26 2011 14:32:18
Az aranyhörcsög valóban a leselejtezett akváriumban lakott nálunk is mindaddig, míg hogyan, s hogy nem, de valahogy lejutott az emeleti szobából az alsó szinten lévő vendégszobába és reggeli ébredéskor megharapta a nálunk vendégeskedő unokaöccs lábát. smileysmiley Szeretettel: Perzsi
patakikatalin - June 30 2011 21:16:07
Régi idők, régi hangulata! Kedves Andy, mosolyogva olvastam történeted. Bizony, nálunk is így zajlottak az események!
Az "ajándék" akvárium is stimmel...fél szobát elfoglalta, és egy tenyérnyi teknős dübörgött enne....mindig éjszaka!
A tanító nénitől kapta a gyermekem, én meg gutaütést....
De ez bizony régen volt, talán igaz sem volt!
Remekül megírtad.
Szeretettel ölellek:Glica
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes