Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 15 2021 15:28:10
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Anagramma
Szerelem
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10202]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3573]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
mamuszka: Szülővárosom siratása
városom átalakulása napjainkban

V


Az én szülővárosom nemcsak folyóiról híres, több száz éves múltjából csodás barokk épületeket örökölt, melyek egy része - a belvárosban - túlélte a második világháború kiadós bombázásait..lévén a bombázandó célpontok, a hadiüzemnek nyilvánított gyárak, a repülőtér a külső részekre települtek.
Még a rómaiak alapították, tartomány volt, és városunkat falak vették körül, melynek maradványai sok régészeti emlékkel - ezek egy része középkori - a földfelszín alatt találhatók.
Sokat szenvedett a város a történelmi harcok során, csaták színhelye, legendás szobrok, romok, keskeny , bujdosni alkalmas közök is fellelhetők ma még.
Lassacskán eltűnik minden, ami a régi korokra emlékeztet. A régi épületeket lerombolják, helyükbe vasbeton , üvegtáblás modern háztömbök hivalkodnak, a városi vezetőség mulandó dicsőségét hirdetve. Beépítik a szabad tereket, szórakozást szolgáló és bevásárlási központokkal...A szűk utcák maradnak, és ha a Duna partjára sétál az ember, hogy gyönyörködjék a folyóban, friss levegőt szívjon, csak feltúrt kövezetet lát, elterelt forgalmat, áthelyezett piacot - és sírni támad kedve. A lakosság persze - aki még hisz a közakaratban és kötődik a régi kedves épületekhez, a régiségekhez - tiltakozik minden lehetségesnek vélt fórumon, de hasztalan.
A régi Győr már nem barokkos, noha a látványosságokban nincs hiány, a barokk bálokat, barokk esküvőket évente megrendezik. A rómaiak az ókorban tudták, hogy a népnek kenyér és cirkusz kell, hogy ne elégedetlenkedjék...- ma már csak a cirkuszra figyelnek, kerül, amibe kerül! Lényeg az, hogy a felújítások lekössék az emberek figyelmét és lehessen büszkélkedni a felesleges, de annál drágább rendezvények, fesztiválok, kövezetek, játszóterek /öregeknek is!/ - fejlesztésnek becézett rendezésével. Aki ez ellen szót emel, az haza illetve szülőföld-árulóvá lesz, esetleg infarktust kap a hasztalan erőfeszítésektől, hogy megakadályozza az esztelen pazarlást megvédve a műemlékeket.
"Itt élünk mi! Így élünk mi.
idegünk rángó háló,
vergődik benn a múlt síkos hala..."- jutott szembe a költő néhány ma is aktuális sora.
Szerettem ezt a várost, bárhova szólított a sorsom, mindig visszatértem, de ma - ha nem lennék már túlkoros - de az öreg fa már idegen földben nem tud gyökeret ereszteni - elmennék innen messze, hogy ne kelljen látnom, ami nap nap után egyre jobban elszomorít.
Hozzászólások
pircsi47 - július 13 2011 16:01:41
Drága Mamuszkám!
Én az első soroknál tudtam, hogy Győrről írtál, csak azt nem, hogy Te ott élsz, ilyen messze tőlem!
Sajnos minden régi várost modernizálnak, amitől nekem is égnek áll a hajam, pedig a régi értékek pótolhatatlanok!
Baja is régi kisváros és minden megmaradt szépségét átalakítják ezek a semmihez nem értő városatyák!
Nem is húzom föl magam, mert liftezik a vérnyomásom ettől a hőségzől!
Nagyon szépen megírtad, szeretettel olvastam! Ölellek,gratulálok:
Pircsismileysmileysmiley
patakikatalin - július 13 2011 18:02:01
Kedves Mamuszka! Én is pont ebben az ócska, rongyos cipőben járok. Lebontották körülöttem a városom, azt sem várták meg, hogy kihaljak belőle!(56) Minden, ami az ifjúságomat, az életemet jelentette, le dózerolták. A városokban ugyan az az egységes építészet, bevásárló központok. Mit keres a játszótereken a kondi gépek?! Alig látok babakocsis anyukákat...Az öregek sem ülnek már ki a hársfák alá... Akinek, még van otthona, rémülten néz ki az ablakon. Szégyen lett életben maradni, és megöregedni! Én is foglalkoztam ezzel a témával: "Az akácos utam" címmel.
Valóban igazad van a prózát kevésbé "olvassák" ill. adnak hangot a gondolataiknak, érzéseiknek. Már gondolkozni is fáj, nyomorúságos napjainkon.
Szeretettel ölellek:Glica
novak0411 - július 14 2011 09:27:31
Igen ez ma már mindenre jellemző "kenyér s cirkusz kell a népnek" Én Budapesten élek de megmondom Őszintén én viszont Győrbe költöznék ha tehetném. Az is igaz én enm láttam semmit ezekből a változásokból ami ilyen mélyen megérintett téged hisz nem ott lakom.
De még mindig szebb mint a főváros!smiley
Torma Zsuzsanna - július 14 2011 15:18:47
Kedves Mamuszka!

Sajnálom, hogy szülővárosodat olyannak kell látnod, amilyenné az utóbbi időben alakították. Vígasztalódj, mert ez máshol is így van, de szerencsére a sétálóutcában (itt van a főtér a templommal és a városházával), nagyon sok régi épületet renováltak, és hagyták meg az eredeti homlokzatokat.
Igaz, hogy én Kaposvártól egy kicsit távolabb, Bárdudvarnokon születtem, s most Kaposvárhoz közelebb, Kaposmérőben élek, de amig dolgoztam (1968 óta), addig én is végigkövettem, hogy hogyan alakult át a város, és lassan már az emlékeimben is elhalványulnak a régi utcák, terek képei.
Lehet, hogy talán még sem tudnál elszakadni a szülővárosodtól, ha megtehetnéd?

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
Eta-Etusom - július 15 2011 19:01:50
Győr a vizek város és egyik szívem csücske...van annak talán 1o éve is hogy arra jártam.. ez is csak szaporítja a magammal szembeni restanciámat...Érdekes ez az új építész generáció csak Hight Tech.ben gondolkodnak.. beton és üveg...ez a szép igényes felújításokkal szemben elképesztően rettenetes...
mamuszka - július 16 2011 21:18:32
Pircsi kedves!
nem csodálkozom, hogy felétek is ilyen a város-fejlesztés...azt hiszem,mindenütt és ez szomorú nagyon.

köszönöm, hogy időt fordítottál írásom olvasására
szeretettel mamuszkasmiley
mamuszka - július 16 2011 21:27:08
Kedves Glica!

Látom, nem vagyok egyedül gondjaimmal, de ez még inkább elszomorít...Én külvárosban lakom, és nem szívesen megyek a belvárosba, mert a látványtól összerándul a gyomrom. Elkeserítő, hogy a város rangos idős szülöttei, akik ismerik a történelmi múltját, kétségbeesetten tiltakoznak a vandál átalakítások ellen, de hiába...Amit tesznek az önkormányzati vezetők, tragikomikus - pldául évente megünneplik hatalmas csinnadrattával az 1809-es kismegyeri csatát, amit Napoleonnal szemben elveszítettünk - Petőfi írta A nép nevében c. versében: "Mikor emeltek már emlékszobrot a sok hős lábnak, mely ott úgy futott?" - nos, ez most megtörtént! Kár, hogy a mohácsi csata-vesztést nem ünnepeljük!!! Ugye érted a keserűségemet?

szeretettel - és köszönöm véleményedet mamuszkasmileysmiley
mamuszka - július 16 2011 21:30:05
novak kedves!

mondják, hogy Győr szép város - ezért siratom, mert ami szép és értékes volt, azt nem restaurálják, hanem eltüntetik és bóvlira cserélik. Csodálkozom, hogy nem vagy oda a fővárosért, mert a legtöbb ember oda vágyik...Én nem!

szeretettel mamuszka
mamuszka - július 16 2011 21:36:27
Kedves Zsuzsanna!

tudom, mindenütt hasonló a helyzet, de ez nem vigasztal, inkább keserít..
Lett volna módom az egyetem után más országrészbe kerülni, de akkor még nem tudtam, mit fogok megélni itt. Most már késő - a lányom Szegeden él, sokszor hívott, költözzünk oda mi is - ott jártam egyetemre, nagyon szép emlékek kötnek oda, de itt van a szüleim sírja és itt él a fiatalabbik lányom a családjával, a testvérem és sok barát, egykori osztálytársaim nagy része...-- bár a betegségem miatt alig találkozunk, mégis ide köt a múlt...és már nincs erőm elköltözni
köszönöm, hogy írtál és ölellek - szeretettel mamuszka
mamuszka - július 16 2011 21:40:56
Etusom drága!

Örülök, hogy városom neked is kedves - de talán, ha régen jártál erre, már rá sem ismernél. A gyönyörű barokk épületekkel körül vett és templom melletti Szécsényi térből szabadtéri szökőkutas uszodát csináltak - meztelen gyerekek pancsolnak benne ..gusztustalan és kiábrándító - pedig rengeteg pénzbe került az átalakítása..na de nem is folytatom, majd meglátod, ha erre jársz újra
köszönöm, hogy írtál - szeretettel mamuszkasmiley
mamuszka - július 22 2011 18:48:56
Kedves Viktória!

Most fedeztem fel leveledet. Örömmel olvastam, hogy tetszik a város, és az állatkert valóban szépen gondozott, az én unokáim is kedvelték, de a sok szép régi épület és a sok modern, ami helyette épült engem elkeserít,mert mindig itt éltem és látom a helytelen, pazarló vezetést...
Tudok a Napolen-házról - természetesen , sőt arról is, hogy minden évben megemlékeznek nagy csatájának újra rendezésével Kismegyeren, ahol mi vereséget szenvedtünk akkor, de most diadalként ünnepeljük . Ez nekem furcsa ...és Petőfi A nép nevében c. versében ezt meg is jósolta - persze gúnyolva a nemesség pökhendiségét..ez történelem! és még sok érték található a föld alatt is, hiszen már a rómaiak idejében lakott terület volt Pannonia provincia néven

szeretettel üdv. Saroltasmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2021. április 15. csütörtök,
Tas, Anasztázia napja van.
Holnap Húsvét, Csongor napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

mamuszka
15/04/2021 11:23
Kiber feri egyszer is elég az időjárás jelentés

KiberFeri
15/04/2021 11:10
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

KiberFeri
15/04/2021 11:09
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

KiberFeri
15/04/2021 11:07
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

KiberFeri
15/04/2021 11:05
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

KiberFeri
15/04/2021 11:03
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

KiberFeri
15/04/2021 11:00
Hideges az idő, de kívánom, hogy ettől még mindenkinek legyen jó napja!

Manon
15/04/2021 09:11
Szép csütörtöki napot mindenkinek!

Helen Bereg
14/04/2021 18:19
Szép estét Koronglakók! smiley

Manon
14/04/2021 08:41
Szép napot Napkorong!

KiberFeri
14/04/2021 08:12
Jó reggelt kíváok a lakótársaknak is és az olvasóinknak is!

Delfinke
14/04/2021 07:57
Jó reggelt kívánok Mindenkinek! smiley

Helen Bereg
13/04/2021 19:26
Szép estét Napkorong! smiley

Helen Bereg
13/04/2021 11:08
Szép szeles napot Mindenkinek! smiley

KiberFeri
13/04/2021 08:45
Jó reggelt mindenkinek!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes