Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 07:07:32
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
patakikatalin: Az Anna-Liget vén gesztenyefája
Egy Alkotótábor hangulata...termékeny varázsa!

V


Az Anna-Liget vén gesztenyefája

Kora reggel érkeztem az Anna-Ligetbe. (Szurdokpüspöki)
Itt már nem érezni a hetek óta tartó afrikai hőséget. A faház előtt, leültem egy fehér műanyag székre, és hallgattam az ébredező reggel változatos hangját. Nézelődtem, szemlélődtem, elmerengtem…az ember és a gépek kapcsolata!
A házsarkánál egy fenyő hullatja tűleveleit a piros cserepekre, időnként tobozokat dobál a magasból. Az épület mögött fürtös juhar, és kedves szomszédja egy terebélyes gesztenyefa ad hűsítő árnyékot.
Az Anna-Ligetben állnak még olyan hársfák, akik emlékeznek Gróf Apponyi György uraságra…tornyokkal ékesített, mesébe illő kastélyára. A háború egyik eltévelyedett bombája becsapódott, és magával ragadta a múltat.
Történelem, politika, káosz!
A kastély romjaiból újra épült a falu. Az évtizedekre elhagyatott parkban, az összefogás erejéből fölépültek a táborozásra alkalmas faházak. Kisdobosok, úttörők lobbantottak tábortüzeket, és csillogó szemekkel daloltak a hullócsillagos égbolt alatt: „Mint a mókus fenn a fán…az úttörő oly vidám… ajkáról ki sem fogy a nóta…”
A Béke szegény gyerekek sokaságát hozta, majd lassan őket is magába nyelte az élet! Gyárakban dolgoztak, termeltek, épült az ország, úgy ahogy tudott. Munkás-paraszt gyerekek előtt kinyíltak az Egyetemek ajtói… „Miénk az ország, miénk a gyár”
Történelem, politika, káosz!
Az oroszok elhagyják az ország területét, ám egyetlen gyárat sem szerelnek le! A fák lombjai közül elfogyott a nóta, bezárta kapuit a csillebérci úttörőtábor is. Ismét a szegénység oldalbordái zörögnek. Azt mondják: Európába megyünk…de hiszen itt vagyunk Európa kellős közepén! Azt is mondják: Tőke beáramlás…akkor miért lettünk mezítlábas, koldusok?
Sok-sok kérdésre nem találok választ…ám ezzel sokan vagyunk így. A nagy közösségek után, most következik az apró Alkotókörök szétzilálása!
E csapongó, és fájó gondolatok között tettem föl magamnak a kérdést:” Mi az Élet-em Értelme?”
A választ, a vén gesztenyefa alatt üldögélve keresem…itt az Alkotótáborban! A madarak elcsendesedtek, mint akik tudják, hogy fontos dolgon elmélkedem! A foltos kis cica egér után szalad a sűrűbe. Lassan melegszik a levegő, fakó kékje lesz az égnek. A vénséges gesztenye levelei között lapozgatom a választ. Ugyan olyan beteg, mint a környezete, ahol él. Keservesen, fájdalmakkal jött a Tavasz, és önmagáért „gyújtott” virág gyertyákat május éjszakáin. Bódító dallamok születtek a dolgos méhek ajkán. Nézem a gyengélkedő fa égbe nyújtózkodó karjait. Fohászkodón, irgalmat és kegyelmet kér a jelenhez, és a holnapokhoz. Felelőssége van a gyermekeivel szemben.- Istenem, milyen csenevészek! Lehet, hogy idő előtt elvetél? Körömnyi méretűek a tüskés, zöld gombócok.-
Egy rozsdafarkú röppen át a rozsdásodó levelek között. A feketerigóval akadt megbeszélni valója. Híreket hoznak a tegnapi viharról.
A juharfa selymesen suttogó levelei mesélnek a közös múltról, amikor egymás mellé ültették őket. A kis leányka kezecskéit sohasem feledte. Az Ő kívánsága volt, hogy fákat ültessenek az ablaka alá. Milyen szépen zongorázott…szép dallamok pihentek meg a sokasodó leveleken. Azt is láttuk, milyen szépséges hölgy lett belőle. Ah’ be régen volt…majd jött a háború!
A gesztenyefa reszkető, zizegő hangon válaszol, és ő is az emlékeiről mesél…

A sárgarigó jó hírrel érkezik a hegyek öleléséből: „Az öreg tölgy mindenkit szeretettel üdvözöl. Aggodalomra semmi ok. A tegnapi viharral sikeresen megküzdött!”
A közeli fenyő örömének hangot adva, tobozokat szór a tűlevelek után a piros cserepekre. A föltámadt szellő úrfi gyengéden simogatja le az eső cseppeket a gesztenye barnába sorvadt leveleiből.
Nézem a vén fát, és keresem a választ, amely itt van előttem, mint egy nyitott könyv lapjai. Tudni kell olvasni!
Mi az Élet-em értelme?
Lassan átalakul előttem a kép. A sorvadt gesztenyelevelek helyén embereket látok. Nők, férfiak, gyerekek. A bőrük színe vegyes. A világ összes részéből érkeztek. Egyetlen dolog van, ami közös bennük: Valamennyien az Életfájába kapaszkodnak! Az Életfát szolgálják örökös körforgásban. Akinek eljött az idő, azt elengedi az Életfa. Ezer és ezer holt test hullik alá, és porlad szét testük minden másodpercben. – Porból lettünk, porrá leszünk!-
Változik a világ égen és földön. Ez alól egyetlen élőlény sem kivétel! Növények, állatok, emberek.
Ezt a vén gesztenyefát is a levelek milliói éltetik. Szolgálják tavasztól-őszig. Télen, mély álomba merül. A nagy baj akkor van, ha az ember megjelenik a fűrészgéppel, vagy nagy erejű vihar tombol a térségben!
Hamarosan búcsúzik a nyár, integet a sok vándormadár. Gímszarvasok harsogják föl az erdő csendjét. Az őszi kikerics terít lila szőnyeget. Színesre pingálja magát a vadkörtefa, arany ruhát ölt magára az amerikai-diófa. A vadszőlő bordó fürtjei díszítik az öreg ház málladozó falait.
A Tél Fejedelme jeges, fehér palástját teríti szét a hegyek hátán. A köd, mint óriáskígyó tekereg a völgyek mélyén. Kristály-ruhát kap a héjakút mácsonya, és minden fűszál a réten. A muflonok egymást melengetik, amikor mínusz tündérek röpködnek a fenyves erdőkben.
Márciusban Tavasz úrfi után sóhajtozik a sok sárga mellényes kis madár. Hóvirágok bújnak elő, és őket követik a többiek. Lila ibolyák, tavaszi kankalinok, héricsek.
Sokan lesznek, akiket a Tavasz úrfi nem hív táncba! Őket a Halál csontos karja öleli át, és járja el a haláltáncot. Az áldozat végül kap egy fekete palástot. Attól a pillanattól az Ő szolgálói lesznek. Ilyen szolgálókkal telnek a vén gesztenyefa rogyadozó ágai. A fa utolsó jaj- kiáltását várják, hogy magukkal vihessék…az elmúlásba!

A feltámadó szél összekócolja az ősz hajamat, nyakamra lehel egy csókot, és nevetve tovaszalad a szomszédos dombtetőre. Onnan még visszakacsint rám a kilátó mellől.
Ismét a jelenben vagyok, eltűnt az előbbi, különös látomás!
Fehér felhők alacsonyan sietnek a fakó-kék égen. Az éltető Nap komótosan járja a tegnapi útját. Élet és Halál! Éjszaka és nappal! Az elmúlás és a kezdet!
A kérdésemre a választ megkaptam: Én is egy beteg levél vagyok az Életfán!

Eljött a holnap éjszakai égzengéssel, villámlással. Alacsonyan suhanó felhők díszítik az eget.
Az Anna-Ligetben ülök egy fehér széken a vén gesztenyefa árnyékában.
Vermes Ádámot nézem, hogy milyen szeretettel alakítja, formázza a saját fejét, amely agyagból születik.
Jobb oldalamon az asztalnál Radics Marci simul bele a papír rostjaiba, ott laknak a pozitív, és negatív hősei: egy megszeppent gyermek, egy hisztérikusan üvöltő anya, mögötte a sok torz lélek…apró vonalakból születik egy drámai nagy egész!
Csapó Lajosnak a juharfalevelei suttognak, hogy szépet, és békességet fessen. Az ecsethegyére tegye a soha el nem múló nyár színeit, fényeit. Ott omladozik a veszendő tanyavilág!
Kiss Károly szertartásosan tömi pipáját, majd tüzet lobbant, és illatos pipadohányból kupolát von maga köré. Nincs már külvilág. A sápadt vászon színeket kap, közben forgolódnak a gondolatok…spanyol táncosok, hallani a temperamentumos zenét. A szoknya libben, fekete cipő sarka koppan…a tánc örök marad a vászon fogságában!
Homolai Sándor barátunk is megérkezett. Ő az, aki az egészséget „osztogatja” a hangtálak segítségével. Ha leszáll az est csillagköntösében, megszólal a didgeridoo hangja. Az éjszakai démonok ellen védelmező kupolát von fölénk, hogy védelmezze tündérálmaink.
Az Anna-Liget haldokló gesztenyefája több éve, boldogan figyeli az Alkotótábor szeretetben ölelkező, termékeny szép napjait. Az embert, aki nemcsak rombol, hanem maradandót alkot. Ő sem él hiába…a festő ecsetjére is reá került…reggel, amikor frissen, üdén ébredt, és a levelek között megpihent a Fény.

Megjegyzés: Az Alkotótábor Művészeti Vezetője:
Csapó Lajos és Kontra Marika Szvita
AMME- Szigethalom- 2011. július.
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - July 30 2011 18:05:41
Kedves Glica!

Egy szép kiránduláson vettem részt, bár csak lélekben voltam Veled az alkotótáborban, ahol gondolatban elkalandoztál a tavasztól egy újabb tavaszig. Nagyon szép!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
patakikatalin - August 01 2011 10:21:50
Zsuzsika- már negyedik éve tagja vagyok az Alkotótábornak. Mindig írok valami szépet, maradandót....Így örök a pillanat varázsa. Majd a fiatalok őrzik Emlékeink! Azt még nem tudni, hogy az élet mit tartogat számunkra.
Köszönöm, hogy Olvastad.
Szeretettel:Glica
lazarhzs - August 04 2011 17:49:59
Lebilincselően írsz,soraidban ott a természet végtelen szeretete és
aggodalom a jövő miatt.
És emlékeztettél a régen-volt gesztenyéimre.
Köszönöm,hogy olvashattam:zsuzsa
patakikatalin - August 06 2011 06:12:13
lazarhzs- Köszönöm kedves szavaid. Valóban, aggódom a holnapok miatt! Brutális intézkedéseket hoznak az Alkotókörök ellen! Az Alkotó Szabadság teljes "eltiprása!" smileysmileysmiley
Tudod-e, hogy Japánban óriási sikert aratott a "kicsi gesztenye?"smiley
Szeretettel várlak, gyere máskor is:Glicasmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes