Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 18:01:31
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Tara Scott: Drog
V


Vajon miért állunk így a dolgokhoz?


Tara Scott



Drog


A mentő szirénázva fordult be az utcába. Az egyik lépcsőház előtt két nő beszélgetett. Ahogy meghallották a hangot, hirtelen elhallgatva kíváncsian nézték, hol áll meg vajon az autó? Meglepve látták, hogy épp előttük fékezett és fordult be az egyetlen üres parkolóba. Félreálltak, hogy a mentősök jobban elférjenek a hordággyal a lépcsőn felfelé. Utánuk a mentőorvos sietett kezében a táskájával. A két nő, egy ideig hallgatta, hogy meddig mennek felfelé. De gyerekek szaladtak lefelé a lépcsőn kiabálva, nevetgélve, így elnyomták a felhaladók zaját.
- Kiért jöhettek? – nézett rá a lilapulóveres a szőkére.
- Nem tudom – biggyesztette le az, az ajkát – talán az öreg Karcsi bácsiért?
- Nem lehet, ők az elsőn laknak. Annál feljebb mentek – nézett fel a lilapulóveres a házra, mintha láthatná az eseményeket.
- Mennem kellene vacsorát főzni, de most már csak megvárom, kit visznek el?
- Én is. Addig már csak nem indulok el, még akadályoznám őket lefelé.
Hosszú percek teltek el, mire lábdobogásokat, sietős lépteket hallottak lefelé.
A hordágyon egy fiatal lány feküdt nyakig betakarva. Arca sápadt fehér, szeme körül barnás karikák. Rövid ideig látták, míg sietősen elhaladtak mellettük, de rossz benyomást tett rájuk. Az orvossal együtt jött lefelé Ligetiné, kisírt szemekkel, rájuk sem nézett, míg elhaladtak mellettük. Az orvossal beszéltek valamiről, de nem értették.
- Mi történhetett? – nézett a lilapulóveres a szőkére.
- Mi történhetett? – legyintett a másik – Hát drog! Mi lenne? Láttad, hogy nézett ki! Pedig azt hittem, ez egy rendes család. Egy hónapja laknak itt, és máris mi történik náluk!
- Nem túl barátságosak, én még mosolyogni sem láttam őket. Nem tudom, mire tartják magukat! – vette át szatyrát a másik kezébe a lilapulóveres.
- Én megpróbáltam szóba elegyedni vele, de mindig siet. Köszön, és már megy is tovább. Mintha rejtegetne valamit. Talán fél, hogy elszólja magát. – hajolt közelebb, és halkította hangját bizalmasabbra a szőke.
- Az lehet! Na! Menjünk, mert kezdődik a második műszak – indult el a lépcsőn a lilapulóveres.
- Igaz. – követte a másik.
Elköszöntek, a szőke a másodikon lakott, a lilapulóveres a negyediken. A szőke megvárta, míg fent az ajtó becsukódott, s becsöngetett a mellettük lévő lakásba. A szomszédasszony szinte azonnal ajtót nyitott. A szőke miután köszönt szinte nyomult az ajtón befelé. Alig várta, hogy becsukódjon mögötte az ajtó.
- Hallottad mi történt? – kérdezte, míg meg sem várva, hogy hellyel kínálják, letelepedett a konyhában.
- Nem. Mi történt? – kérdezte a szomszédasszony, s megkavarta a tűzhelyen a vacsorát.
- Elvitték, a Ligetiék lányát. Mentő jött érte. Nem hallottad? Szirénázott. – hajolt előre a szőke, hogy nyomatékot adjon mondandójának.
- Nem, nem hallottam. Szólt a rádió, az előbb kapcsoltam ki épp be akartam menni a szobába, amikor kopogtál. De hát mi történt?
- Drog. Mi más lenne? A fiatalok ezt csinálják. Látjuk a tv-ben nap, mint nap.
- Várj csak! Valamelyik éjjel az ügyelet is kint volt náluk. Épp csuktam be az ablakot, amikor jöttek. Odamentem az ajtóhoz, és hallottam, hogy fölöttünk nyílt egy ajtó, és Ligeti szólt nekik, hogy oda menjenek. Szóval drog…
- Sápadt volt, a szeme körül barna karikák… Rosszul nézett ki. – erősítette meg a szőke.
- Te! Nem lehet, hogy az, az új betegség az a… Tudod, amit nem lehet gyógyítani, és egymástól kapják el? Tudod a mai fiatalok! – legyintett – Mindenki mindenkivel.
- Gondolod? – húzta fel szemöldökét a szőke – Ez eszembe sem jutott. Lehet, hogy igazad van. Na, megyek. Holnap majd beszélünk.
Másnap délután Ligetiné hazafelé tartott a munkából. A kapu előtt asszonyok beszélgettek. Köztük volt a lilapulóveres, és a szőke. Szemmel láthatóan az asszony volt a téma, de amikor közel ért hozzájuk, átváltottak közömbös témákra. Köszöntek neki, s ő fogadta, de tovább is haladt. Míg a levelesládát kiürítette, felerősödött a beszélgetés, és hallotta a nevét emlegetni. Hamarosan hazaért a férje is, pár dolgot szatyorba pakolt, s együtt indultak a kórházba. Lent már nem volt senki. Csak egy-két ablakban mozdult a függöny, de ők ezt nem láthatták.
Másnap, Ligetiné ugyanabban az időben hazafelé haladt a járdán, szatyorral a kezében. A szőke már várta, s mikor meglátta elé ment.
- Láttuk, hogy a lányukat… Ne keseredjen el. Sokan sikeresen leszoktak már…
A másik értetlenül nézett rá.
- Tudja! Az elvonón… - hajolt közelebb.
A másik szeme teleszaladt könnyel. Valami megfogalmazhatatlan kifejezés jelent meg az arcán, míg nézte a szőkét és válaszolt:
- Igen. Biztosan…
Azzal ellépett, és elindult a lépcső felé.
Ez után a nap után egy hónapig nem látták őket. Egy teherautó állt meg a ház előtt, s a Ligetiék bútorait elnyelte a hatalmas rakodótér. Mikorra kiürült a lakás, a házaspár is megjelent. Feketében, lefogyva, megtörten. Az asszonyok most is ott trécseltek a lépcsőház előtt. Ligetiék nem szóltak senkihez. Az asszony mielőtt követte férjét az autóhoz, egy papírt ragasztott fel az lépcsőház üzenő falára. A többiek alig várták, hogy elgördüljön az autó a ház elől, siettek megnézni az üzenő falat. Egy halotti bizonyítvány volt, Ligeti Kinga nevére kiállítva. A halál oka: Leukémia.






Hozzászólások
Papon - November 08 2011 09:44:40
Most nem három a magyar igazság:
Vajon miért állunk így a dolgokhoz?


Tara Scott



Drog


A mentő szirénázva fordult be az utcába. Az egyik lépcsőház előtt két nő beszélgetett. Ahogy meghallották a hangot, hirtelen elhallgatva kíváncsian nézték, hol áll meg vajon az autó? Meglepve látták, épp előttük fékezett és fordult be az egyetlen üres parkolóba. Félreálltak, a mentősök jobban elférjenek a hordággyal a lépcsőn felfelé. Utánuk a mentőorvos sietett kezében a táskájával. A két nő, egy ideig hallgatta, meddig mennek felfelé. De gyerekek szaladtak lefelé a lépcsőn kiabálva, nevetgélve, így elnyomták a felhaladók zaját.
- Kiért jöhettek? – nézett rá a lila pulóveres a szőkére.
- Nem tudom – biggyesztette le az, az ajkát – talán az öreg Karcsi bácsiért?
- Nem lehet, ők az elsőn laknak. Annál feljebb mentek – nézett fel a lila pulóveres a házra, mintha láthatná az eseményeket.
- Mennem kellene vacsorát főzni, de most már csak megvárom, kit visznek el?
- Én is. Addig már csak nem indulok el, még akadályoznám őket lefelé.
Hosszú percek teltek el, mire lábdobogásokat, sietős lépteket hallottak lefelé.
A hordágyon egy fiatal lány feküdt nyakig betakarva. Arca sápadt- fehér, szeme körül barnás karikák. Rövid ideig látták,amíg sietősen elhaladtak mellettük, de rossz benyomást tett rájuk. Az orvossal együtt jött lefelé Ligetiné, kisírt szemekkel, rájuk sem nézett, míg elhaladtak mellettük. Az orvossal beszéltek valamiről, de nem értették.
- Mi történhetett? – nézett a lila pulóveres a szőkére.
- Mi történhetett? – legyintett a másik – Hát drog! Mi lenne? Láttad, hogy nézett ki! Pedig azt hittem, ez egy rendes család. Egy hónapja laknak itt, és máris mi történik náluk!
- Nem túl barátságosak, én még mosolyogni sem láttam őket. Nem tudom, mire tartják magukat! – vette át szatyrát a másik kezébe a lila pulóveres.
- Én megpróbáltam szóba elegyedni vele, de mindig siet. Köszön, és már megy is tovább. Mintha rejtegetne valamit. Talán fél, elszólja magát – hajolt közelebb, és halkította hangját bizalmasabbra a szőke.
- Az lehet! Na, menjünk! Kezdődik a második műszak – indult el a lépcsőn a lila pulóveres.
- Igaz – követte a másik.
Elköszöntek, a szőke a másodikon lakott, a lila pulóveres a negyediken. A szőke megvárta, míg fent az ajtó becsukódott, s becsöngetett a mellettük lévő lakásba. A szomszédasszony szinte azonnal ajtót nyitott. A szőke miután köszönt, szinte nyomult az ajtón befelé. Alig várta, becsukódjon mögötte az ajtó.
- Hallottad mi történt? – kérdezte, meg sem várva, hogy hellyel kínálják, letelepedett a konyhában.
- Nem. Mi történt? – kérdezte a szomszédasszony, s megkavarta a tűzhelyen a vacsorát.
- Elvitték, a Ligetiék lányát. Mentő jött érte. Nem hallottad? Szirénázott – hajolt előre a szőke, hogy nyomatékot adjon mondandójának.
- Nem, nem hallottam. Szólt a rádió, az előbb kapcsoltam ki, épp be akartam menni a szobába, amikor kopogtál. De hát, mi történt?
- Drog. Mi más lenne? A fiatalok ezt csinálják. Látjuk a TV-ben nap, mint nap.
- Várj csak! Valamelyik éjjel az ügyelet is kint volt náluk. Épp csuktam be az ablakot, amikor jöttek. Odamentem az ajtóhoz, és hallottam, fölöttünk nyílt egy ajtó, és Ligeti szólt nekik, oda menjenek. Szóval drog…
- Sápadt volt, a szeme körül barna karikák… Rosszul nézett ki – erősítette meg a szőke.
- Te! Nem lehet, az, az új betegség az a…, tudod, amit nem lehet gyógyítani, és egymástól kapják el? Tudod a mai fiatalok! – legyintett – Mindenki mindenkivel.
- Gondolod? – húzta fel szemöldökét a szőke – Ez eszembe sem jutott. Lehet, hogy igazad van. Na, megyek. Holnap majd beszélünk.
Másnap délután Ligetiné hazafelé tartott a munkából. A kapu előtt asszonyok beszélgettek. Köztük volt a lila pulóveres, és a szőke. Szemmel láthatóan az asszony volt a téma, de amikor közel ért hozzájuk, átváltottak közömbös témákra. Köszöntek neki, s ő fogadta, de tovább is haladt. Míg a levelesládát kiürítette, felerősödött a beszélgetés, és hallotta a nevét emlegetni. Hamarosan hazaért a férje is, pár dolgot szatyorba pakolt, s együtt indultak a kórházba. Lent már nem volt senki. Csak egy-két ablakban mozdult a függöny, de ők ezt nem láthatták.
Másnap Ligetiné ugyanabban az időben hazafelé haladt a járdán, szatyorral a kezében. A szőke már várta, s mikor meglátta elé ment.
- Láttuk, hogy a lányukat… Ne keseredjen el! Sokan sikeresen leszoktak már…
A másik értetlenül nézett rá.
- Tudja! Az elvonón… - hajolt közelebb.
A másik szeme teleszaladt könnyel. Valami megfogalmazhatatlan kifejezés jelent meg az arcán, míg nézte a szőkét, és válaszolt:
- Igen. Biztosan…
Azzal ellépett, és elindult a lépcső felé.
Ez után a nap után egy hónapig nem látták őket. Egy teherautó állt meg a ház előtt, s a Ligetiék bútorait elnyelte a hatalmas rakodótér. Mikorra kiürült a lakás, a házaspár is megjelent. Feketében, lefogyva, megtörten. Az asszonyok most is ott trécseltek a lépcsőház előtt. Ligetiék nem szóltak senkihez. Az asszony mielőtt követte férjét az autóhoz, egy papírt ragasztott fel az lépcsőház üzenő falára. A többiek alig várták, elgördüljön az autó a ház elől, siettek megnézni az üzenő falat. Egy halotti bizonyítvány volt, Ligeti Kinga nevére kiállítva. A halál oka: Leukémia.

Azért vélekedünk így, mert hajlunk az általánosításra, megelőző tapasztalataink alapján a "rossz" és nem a legrosszabb feltételezésére. A vétlenség fel sem merül bennünk, és mert a drog tényleg világjelenség, de ki lehet belőle gyógyulni.

Megint sikerült valami tipikusat megragadnod. Gratulálok.
Szeretettel:
Papon
Torma Zsuzsanna - November 08 2011 13:10:31
Kedves Tara!

Megrázó történetet írtál, a végére hagyva a magyarázatot, ami a kíváncsiskodókhoz és alaptalanul pletykálkodóknak "befogja" a száját. Ahogy a drogozás és az alkoholizálás is betegség, s ezekből már sokan ki tudtak gógyulni is, úgy a leukémiéból sokkal kevesebben, vagy egyáltalán nem.

Novellád hasznos, tanulságos!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - November 09 2011 09:31:12
Kedves Tara!
Történeted nagyon megfogott. Nagyon jól szemlélteted az emberi közönyt. Mert ha nem lennének az emberek közönyösek - csak a pletyka, találgatások, netán rosszindulatú megjegyzések - akkor valamelyik (a szőke, vagy a lila pulóveres, vagy valamelyik közvetlen szomszéd) csak megkérdezte volna a Ligetinétől személyesen, hogy mi a baj.(Biztos, hogy elmondta volna, ha emberi módon (és nem pletyka-szintre alacsonyítva).
De nem, könnyebb találgatásokra hagyatkozni - talán drog, vagy AIDS-mert eleve ezt feltételezik a fiatalokról, ha netán sápadt, karikás a szeme, vagy jön érte a mentő.
Nagyon jó mondanivaló, örömmel olvastalak.
Szeretettel gratulálok:
Évi.smileysmileysmileysmiley
Tara Scott - November 09 2011 17:47:36
Kedves Papon!
Minden szavaddal egyetértek, sokszor elgondolkodom rajta, hogy miért vagyunk egymással szemben ilyen negatív beállítottságúak? Miért érezzük jobban magunkat, ha a másikról rosszat feltételezünk? Pedig ezen csak mi változtathatnánk. Köszönöm, hogy időt szántál rám.
Tara Scott - November 09 2011 18:09:02
Kedves Zsuzsanna!
Mind a kettő borzasztó a szülőknek, csak míg a drogot, italt szabad akaratából kezdi el és még meggondolhatja magát, a betegséggel szemben tehetetlenek vagyunk. És ami felháborító, hogy épp a legpletykásabb játssza el a segítőkész szánakozót további pletyka reményében. Majd' minden lépcsőházban fellelhetők.
Üdv: Tara
Tara Scott - November 09 2011 18:15:07
Kedves Évi!
Mindig igyekszem olyan napi témákról írni, ami az embereknek fájdalmat, bánatot okoz. Talán akik okozzák elgondolkodnak rajta. Megköszönöm, hogy időt szántál rám, és szeretettel ölellek: Tara
Tara Scott - November 09 2011 18:19:03
Kedves Viktória!
Köszönöm szépen, hogy időt szántál rám. Igyekszem érthetően fogalmazni, de sosem vagyok elégedett magammal. Ezért külön megköszönöm dicséretedet.
Szeretettel ölellek: Tara
Tara Scott - November 10 2011 21:31:59
Minden kedves olvasómnak megköszönöm, hogy időt szánt írásomra.
Szeretettel: Tara
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes