Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 20:24:37
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 10
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: KÜLÖNBÖZŐSÉGEK
MM

Történetem lehet fikció is, de lehet akár megtörtént esemény is. Én az utóbbira szavazok, de ki-ki egyénileg ítél.

Hajnali három óra van, itt esz a fene megint, de most gyorsan kell cselekednem, hogy Tündike fel ne ébredjen, amíg megírom történetemet, mert különben elrángat a gép elől, mert tegnap egy kis nézetkülönbségünk akadt. Ugyanis ő most eléggé labilis idegállapotba került Barnabás miatt (hajnalfiú) ugyanis még látom a szívén a kis tátongó sebet, nem gyógyult még be teljesen amit Barnabás ejtett rajta. Most még alszik, bevallom adtam neki egy kis nyugtatót (Sedexen-t) az este, hogy kialudja magát, mert az alvás minden betegségre gyógyír. Honnan tudom, hát lehet, hogy olvastam, de lehet az is, hogy csak úgy jött kifelé a kútfejemből, no nem én találtam ki az biztos.

Történetem egy családról szól - mely akár lehet az enyém is, vagy bárkié, de lehet fikció is.

Ilonka néninek és András bácsinak két gyermeke volt. Ilonka néninek András bácsi a második férje, Ilonka néni első házasságából született gyermekét is együtt nevelték saját gyermekükkel. 13 év korkülönbség volt a két lány között, tehát amikor Rozika megszületett, Virág már serdülő lányka volt. Eléggé rossz tulajdonságokkal rendelkezett, nem fogadott szót szüleinek, csavargott, nevelőapukájának sok problémát okozva, de ettől függetlenül nagyon szerette. 18 éves korában férjhez ment Virág és elkerült a szülői házból.
Rozika 5 éves volt ekkor, tulajdonképpen nővérével kapcsolatosan semmilyen élménye nem volt, nyugodt lélekkel érezhette úgy, hogy egyedüli gyermek.
András bácsit apukáját - mely neki vér szerinti volt - nagyon szerette, mondhatni úgy is, (ha lehet ilyet mondani, márpedig miért ne lehetne, hiszen a gyermekeit sem teljesen egyformán szereti az ember én úgy gondolom) hogy nem jobban, hanem másképp, de ez úgy hatott rá, mintha jobban szeretné apukáját mint anyukáját.
Apukája végtelenül kedves, humoros, szelíd ember volt, intelligenciája mindig vonzotta Rozikát. Az anyukája egy kissé "vad" volt, talán ezért vonzódott jobban apukájához.
Nagy szeretetben éltek. A nővére mivel már családot alapított, elkerült tőlük, ő csak egy hónapban egyszer látogatta szüleit, azt is csak azért tette, hogy autójuknak csomagtartóját megpakolja a hazai élelmiszerekkel, mert a szülők tartottak némi baromfit, termeltek a kertben zöldségeket, gyümölcsöt egy keveset.
Ilonka néni és András bácsi szívesen adtak nem csak Virágnak (az első házasságából született gyermekének) hanem a szomszédoknak is, szerették őket az emberek.
Közben szép Rozika is felcseperedett, középiskolába járt, amikor megérintette szívét a szerelem. Olyannyira, hogy házasság lett belőle és ő is elhagyta a szülői házat, más helységbe költözött párjával.

A szülők élték csendes életüket, Rozika minden hétvégén meglátogatta szüleit, és nem csak azért, hogy szüleitől elhordja a baromfit.
Egyszer aztán beteg lett András bácsi. Az orvosok megállapították hogy érszűkület van a bal lábában, amputálni kell.
Rozika látva édesapja szenvedéseit, úgy döntött párjával együtt, hogy magukhoz veszik szüleiket, mert édesanyja Ilonka néni nem tudja egyedül ellátni a beteg embert.
Virág egyértelműen kijelentette, hogy ő nem tud ebből részt vállalni, mert az ő élete az utazgatás,(férje kamionsofőr volt, jól keresett, jól éltek) ő ugyan nem akar az életszínvonalából csökkenteni és egyébként is Rozika a közös gyermek, ez az ő feladata.
Ő csak megjelent a család életében néha-néha(amely elég sokszor volt ,havonta egyszer) de csak azért, hogy megebédeljenek és utána tűzzenek is, várt rájuk a boldog, gondtalan élet.
Időközben András bácsinak amputálni kellett a másik lábát is - mert az érszűkület nem áll meg (mondta az orvos, az alsó végtagok után a kéz következik) még több teher nehezedett Rozika és családja vállára. De Rozikának a szó szoros értelmében ez nem volt teher, hiszen minden körülmények között ember maradt. Végtelenül sajnálta nyomorék apukáját, akinek humorérzéke megmaradt, ekkor kezdett írni novellákat, verseket, mellyel elterelte figyelmét megkeseredett életéről. Lányának Rozikának soha nem mutatta fájdalmát, de éjszaka amikor aludt a család, sokáig zokogott csendben, halkan a szobájában. Rozika ezt érezte, sőt egyszer-két-sokszor hallotta is, a szíve szakadt meg ilyenkor.
Időközben anyukája Ilonka néni is beteg lett.
Rozika kérte volna nővére segítségét, de Viola elhárította magától a felelősséget olyannyira, hogy meg is szakította húgával a kapcsolatot.
Teltek az évek, András bácsi meghalt, Ilonka néni egyre betegebb lett, már olyannyira, hogy állandó felügyeletre szorult és gondozni kellett.
Ez a feladat is Rozikára várt, ott kellett hagynia szeretett munkahelyét, hogy anyukáját ápolni tudja.
Ekkor döntött úgy, hogy írásra adja a fejét, verseket, novellákat írt, de csak úgy a saját szórakozására és végtelen öröm töltötte el, ha másoknak is örömet szerezhetett vele.

Jaj, hallom Tündikém mocorgását a vendégszobából, gyorsan kikapcsolnám a gépet és visszaosonnék az ágyamba, de ő a gyorsabb.
Már itt ül a nyakamban vidáman, kipihenten mosolyog rám.
- Tudtam, hogy belekezdesz nélkülem is a történetedbe, nem baj, nem haragszom, de holnap azt írod amit diktálok, ugye? Rendszereztem a gondolataimat, Barnabás emlékét megőrzöm - de csak a szépeket - még egy párszor meghallgatom Szécsi Pali gyönyörű dalát amit küldött nekem és hidd el kedvesem, nem sokára helyre rázódom lelkileg. Úgy látom, hogy Te már kiheverted a zöldszeműt, - no őt könnyebb volt, mert ő szemét, csak egy kicsit elvarázsolt, valld be, nem, ne valld be, láttam én rajtad - túl vagy rajta ez a lényeg.- mondja Tündike aranyos hangján.
- Nos, főzöm a kávét, előtte bedobunk egy konyakot?- kérdezi rám kacsintva, és már tölti is a talpas pohárba a rőtbarna színű nedűt.

Hozzászólások
gyongyszem555 - November 16 2011 11:42:17
Kedves Viki!
Gondolom, rájöttél, hogy ez élettörténetem egy része, az András bácsi az apukám (volt) a Virág pedig a féltestvérem, akinek, akiről szólt
BÚCSÚZOM TŐLED c. versem (2o11. október 11.-én) itt a Korongon elolvashatod, ha van annyi időd.
Nem valószínű, hogy ennek a történetnek lesz folytatása, hiszen l4 évvel ezelőtt meghalt apukám, de anyukám még él, úgy hogy itt a folytatás élőben.
Minden esetre minden helyzetet csak akkor tud átérezni az ember, ha saját maga is megtapasztalta ugyanazt a szituációt. (Mint ahogy írod, hogy a Te nagypapádnak is amputálni kellett a lábait.)
Köszönöm szépen, hogy időt szakítottál rám, és véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smileysmiley
Tara Scott - November 17 2011 16:33:28
Kedves Évi!
Megható, szép történetet írtál. Én átéreztem, és tudtam, hogy ez a Te történeted. Milyen jó is, hogy írni kezdtél. Nekünk és az Olvasóidnak is. Rólad nem is beszélve. Jó erőt, és egészséget kívánok Neked tiszta szívvel, hogy Édesanyádról gondoskodni tudjál!
Szeretettel ölellek: Tara
gyongyszem555 - November 17 2011 17:38:09
Kedves Tara!
Nagyon szépen köszönöm értékes véleményedet és empátiádat.
Nem szoktam magánéleti dolgokat írni, főleg ha az szomorú, de ez most így alakult. Hiszen annyi sok keserűség van az emberek életében, lelkében, olvasom itt a Napkorongon a verseket, novellákat, nem akarom még én is tetőzni szomorú történetekkel az emberek hangulatát. Inkább maradok a vidámabb történeteknél, lehet, hogy azok nem annyira "lélekemelők", de azok is az enyémek, és ha egy kicsit vidámabban néznek az emberek a világra, vagy ha csak egy kis mosolyt csalok az arcukra, már megérte megírni, úgy gondolom.
Aki véleményt alkot írásaimnál, nyilván azért teszi, mert tetszik a történetem, vagy a stílusom ahogy megírom. Számomra ez mérvadó, és ösztönzőleg hat a következő napi prózám megírására.(Egyébként is megírnám, mert engem szórakoztat és "kikapcsol", csak akkor nem tenném fel a korongra, ha nem kapnék "visszajelzést".
A hozzászólásokon kívül - melyet nagyon köszönök - az olvasók felől jövő tetszési index is motivál. Mert gondolom, hogy nem azért nyitják meg 2oo-4oo-szor, mert olyan rossz, számomra ez evidens. és a hozzászólásoknak a megerősítése.
Nagyon szépen köszönöm jókívánságaidat és empátiádat.
Szeretettel ölellek: Évi.smiley
Torma Zsuzsanna - November 18 2011 08:42:09
Kedves Évike!

Nekem úgy tűnik, hogy egy életrajzi novellát olvastam, még ha nem is egészen úgy történtek az események, ahogy leírtad.
Egy helyen Virág helyett (a vége felé) Violát írtál: "de Viola elhárította magától a felelősséget olyannyira, hogy meg is szakította húgával a kapcsolatot."
Láthatod, hogy figyelmesen olvasom töténeteidet!!!

Én meg látom, hogy "ihleted" nélkül is nagyon jókat tudsz írni, hát még ha Ő is veled van!

Az emberségről annyit, sajnos, nem vagyunk egyformák!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - November 18 2011 10:04:46
Kedves Zsuzsika!
Tudom, hogy Te figyelmesen elolvasod történeteimet, igen észrevettem a Violát én is, ki is akartam javíttatni, de mivel rögtön nem tettem meg, később cavinton híján el is felejtettem kérni a javítást.
Nagyon szépen köszönöm, hogy nyomon követed prózáimat és értékes véleményeddel megtisztelsz. És arra is emlékszem, hogy amikor 8 hónappal ezelőtt beléptem ebbe a klubba, Te voltál az első, aki azt írta az egyik versem véleményezésénél, hogy "érdemes odafigyelni a szavaimra, verseimre."
Nagyon szépen köszönöm, hogy ezt a prózámat is véleményezted.
Szeretettel: Évi.smiley
gyongyszem555 - November 18 2011 15:11:22
Kedves "külső" olvasóim!
Nagyon szépen köszönöm az érdeklődést.
Szeretettel: Évi.smileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes