Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikAugusztus 19 2019 16:23:37
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,189
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Két rímelõ játéka
Szerelem
Asszociáció.
Anagramma
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10190]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3561]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
varika12: MILYEN VILÁGBAN ÉLÜNK?
V


Gondolataim a modern számítógépes világunkról.


Két napja megdöbbentő hír a televízióban.
"Késelés a tiszaújvárosi középiskolában".
Egyik tizenéves gyermek megkéseli a másikat - vagy egymást - a mellékhelyiségben-. Megdöbbentő.
Elgondolkodom, hogy milyen lelkivilága lehet annak a gyermeknek - hiszen még most alakul, fejlődik,bontakozik az egyénisége - akinek a brutális, erőszakos videojáték a "kedvence".
Milyen felnőtt válik az ilyen gyermekből?
Megmondom őszintén nem szeretnék a mai világban fiatal szülő lenni, hiszen annyi rossz behatás éri a gyermekeket a számítógépes világ "fogságában", hogy a szülőnek roppant észnél kell lennie és maximális odafigyelés szükségeltetik gyermekeire.
Igen, hibáztatom elsősorban ezt a végtelen nagy szabadosságot, ami jellemző a mai viszonyainkra.
Hiszen mit lát a gyermek a televízióban?
Erőszakot, brutalitást, könnyű életre biztatást, nem kell dolgozni, minek, elég ha van egy kis indíttatás, torzult énkép, és bármi megszerezhető erőszakkal. Gondolok itt a rablásokra, gyilkosságokra.
Mit látnak a lányok? Bekerülni a médiába, mindegy milyen áron, az sem baj, ha a siker kedvéért milliónyi "díványon" fetrengve-kiszolgáltatottan- mímelt kéjmámorban úszva mindenen keresztül visz az út.(Topmodellek, szépségkirálynők, valóság-show-k szereplői. Haza érkezik a gyermek délután a középiskolából és ha nem szeret tanulni, vagy nem tud, mert a képességei nem annyira jók,-mert nem lehet mindenki kitűnő tanuló, mert aki az, annak kitölti az idejét, azt a keveset amit otthon tölt a tanulás. Nincs ideje obszcén számítógépes játékokkal játszani. No meg ha olyan a szülői háttér, eszébe sem jut. Ha még ráadásul a lelkivilága sem sérült, normális családban él, ott nincs, nem lehet gond.

De mi van azokkal a gyerekekkel, akikre nem figyelnek kellőképpen, mert esetleg a szülőknek nincs annyi idejük, mert este 7-8 óra mire haza keverednek a munkából - mert dolgozni kell, valamiből el kell tartani a családot - a gyerek kevésbé jó képességű, gyorsan összedobja (ha összedobja egyáltalán) a leckéjét és már meg is célozza a számítógépet, és úgy ítéli, hogy az erőszakos, brutális számítógépes játékok a nyerő nála, ez jelenti számára a kihívást. Hiszen ezt látja, ez a jó, ha a virtuális gépfegyverével megsemmisíti az ellenséget, minél többet, minél brutálisabban örömét lelve benne. És ez az érzés annyira el tud uralkodni - személyiségzavarokat okozva -, hogy nem tud különbséget tenni játék és valóság között.
És megtörténik a baj, összevissza szurkálja társát - mint példa mutatja a középiskolában -, vagy akár az utcán is, és mivel ez függőség (mint ahogy a pszichológus is utalt rá a híradóban) amiből gondolom nagyon nehéz újra visszaterelni a gyermeket.

Összességében az a véleményem, hogy nagyon észnél kell lenni a szülőknek, és nagyon oda kell figyelni gyermekeikre a mai világban.
Amíg "hiányoltuk" - bár nem éreztük hiányát - a számítógépes csodát, a serdülő fiúknak kedvenc szórakozása volt a foci, különböző sportszakkörök - energiájukat levezetendő - egyéb sportesemények. Ha egy kis plusz szellemi termékre vágytak, ott voltak a könyvtárak, művelődési házak különböző programokkal.
Lányoknak kézi-kosárlabda, úszás, szellemi termékként ugyanaz mint a fiúknak. No de ez a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években volt.
És kilencvenes években kezdődtek a bajok.
Most pedig már napjainkban mindent szabad.
Én szívem szerint az összes ilyen brutalitásra "nevelő játékot" összedarálnék és bedobnám a Dunába. Nem kellenek! Minek? Ezekből a sérült lelkivilágú gyermekekből milyen felnőttek lesznek? Egyetlen szempillantás alatt kegyetlenül lemészárol akárkit még a szüleit is akár!
Jó, biztos, hogy kényelmesebb a munkánk a számítógépekkel, de mi van a gyerekekkel, akikre nem fordítanak kellő figyelmet.

No és mi változna, ha összedarálnám az összes brutális számítógépes játékot és a Dunába dobnám? Nem számítana, mert a következő órában lehet, hogy a többszöröse kerülne forgalomba, mert a pénz nagy úr.Ebből van egyeseknek (sokaknak) a PROFIT.
Hozzászólások
pircsi47 - november 18 2011 10:14:41
smileysmileyBarátnőm!
ezek a hírek engem is szörnyen megdöbbentenek. Nagyon jól összegezted!
Gratulálok: Pircsismileysmiley
gyongyszem555 - november 18 2011 13:13:32
Kedves Barátnőm!
Köszönöm, hogy olvastál és véleményeztél.
Lehet, hogy én vagyok a hülye - sőt valószínű - de egyszerűen nem értem meg, hogy hogyan lehet az erőszakot "élvezni".
De ugyanez van (sajnos) a televízióban a filmekben, ha nem bugyuta szappanopera, vagy még bugyutább reklám, akkor a filmek 98 %-a az erőszakról, brutalitásról, kegyetlenkedésekről szól. No igen, egy felnőtt azért már különbséget tud tenni (no már amelyik) a film (mely lehet valóság is) és a valós helyzet között.
De ha egy gyermek figyelmét csak ez a "játék" köti le, ott nagy bajok vannak. Nem elsősorban a gyermeknél, hanem a szülőknél.
Aki gyermeket vállal - és azt felelősségteljesen teszi - igen is kutya kötelessége oda figyelni gyermekére még akkor is, ha későn ér haza. Bár ezt nagyon nehéz összeegyeztetni, ezért írtam, hogy nem lennék szívesen a mai fiatal szülők helyében.
Embert próbáló nehéz feladat ma jó szülőnek lenni. Minden elismerésem azoké az embereké, akik ezt jól tudják csinálni.

No és nem beszélve a pedagógusokról. Hiszen ők már középiskolában egy lassacskán felnőtté érő emberkét kapnak nevelésre. No az ő helyükben sem lennék szívesen. És ezekben az esetekben (is) kellenek a jó, türelmes pedagógusok, akiket még nem tört meg az élet.
Úgy gondolom, hogy senkinek nem könnyű ebben a "vad kapitalizmusban".
Köszönöm szépen, hogy itt jártál.
Szeretettel: Évi.smileysmiley
Torma Zsuzsanna - november 18 2011 14:03:17
Kedves Évike!

Minden szavad és véleményed az írtakkal kapcsolatban igaz.
A végén írtakkal is egyetértek, hiszen valóban, ha a jelenlegi készlet megsemmisítésre kerülne, újabbakat gyártanának, hiszen valóban a pénz az úr. És így van ez az dohánnyal, a kábítószer-alapanyagokkal. Ebből élnek és gazdagodnak meg sokan.
És ezért van a nagy szegénység is, mert a dohányzás, a kábítószerezés, no meg a játékok megvétele mind szegényítik a családokat, ezen keresztül a gyermekeket.
S amikor már megtörténik a tragédia, nem lehet visszacsinálni!

Én sem szeretnék a jelenben kisgyermekes édesanya lenni, de még fiatal leány sem!
De mi lesz az unokákkal és a születendő unokákkal?

A téma nagyon is aktuális!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - november 18 2011 15:27:27
Kedves Zsuzsika!
Megáll az eszem a kábítószerek terjesztésével kapcsolatosan is, komolyan mondom. Bérelt lakásokban, házakban találnak Cannabis (marihuána) ültetvényeket, kész labort, ahol előállítják a drogot.
És sajnos a drogról nehezebb leszokni - olvastam -, mint az alkoholról, de ez már keményebb műfaj, és drágább is mint annak idején a technocol ragasztó volt.
Az emberi butaság és hülyeség határtalan. És, hogy mi a motiváció, arról hosszú oldalakat lehetne írni.
Nagyon szépen köszönöm, hogy véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smiley
gyongyszem555 - november 18 2011 15:28:55
Kedves Sanyi!
Köszönöm, hogy véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smiley
patakikatalin - november 19 2011 06:08:08
Én is teljesen ledöbbentem!!! De kérdezem én....milyen gyerek az aki késsel jár iskolába? Hány hete, hónapja hordhatta magánál? Ennek semmi köze a számítógépes játékokhoz!!!! Csak idő kérdése volt, hogy "támadjon!" Holnap, majd a felnőtteken próbálgatja az "erejét." Nem találok, és nem keresek mentséget a "gyerek" viselkedésére!!! Ő egy ilyen ember. Orvosra van-volt szüksége.
A munkáid, mindig örömmel olvasom...a tartalmat véleményezem....
Szeretettel:Glica
gyongyszem555 - november 19 2011 15:37:06
Kedves Katika!
Köszönöm szépen, hogy olvastál és véleményeztél.
Úgy gondolom, hogy lehetne erről a témáról is napokig "beszélgetni", de meddő dolog lenne, mert ez a világ már csak ilyen, amilyen, ebben kell élnünk.
Pszichopaták meg igenis mindig voltak és lesznek is.
Szeretettel: Évi.

Ui.: Köszönöm szépen, hogy nyomon követed "munkáimat".smiley
gyongyszem555 - november 19 2011 16:47:09
Kedves Viki!
Maximálisan egyetértek Veled abban, hogy a gyermekre elsősorban az otthoni környezete (szülei, nagyszülei) vannak legnagyobb hatással. És ha ezt a kezdetektől fogva jól csinálja a szülő és ahogy Te is írod, hogy "mosogatás közben is lehet beszélgetni", igen, és kell is, akkor könnyebb kivédeni az oviban vagy az iskolában a társai által történő befolyásolást.
Én még a bölcsődés gyermekeimnek is végig beszéltem az úton a bölcsődéig. (Miskolcon az Avas-Dél-i lakótelepről a Katowice úti bölcsődébe, kb. 3o-4o perces út, aki miskolci, vagy környékén lakik, biztos, hogy ismeri ezt az útszakaszt) Ugyanez haza felé, fantáziám által ontottam a meséket számukra. Természetesen minden korban a megfelelő értelmi képességeiknek megfelelően.
Ugyanígy az unokáknak. Ha egyszer szülővé válik valaki, azt soha többé nem szabad elfelejteni - ha jól akarja csinálni -, hogy kötelezettségei vannak gyermekeivel szemben.
Mindenre van idő, minden korban, csak akarni kell. Az nagyon fontos, hogy a gyermektől meg kell kérdezni minden nap, hogy mi történt vele az oviban, vagy az isiben, és figyelmesen végig hallgatni, mert a gyerek figyel, észreveszi, hogy ha nem figyelünk rá. És ha nem figyelünk, akkor csak annyi a válasza, hogy "nem történt semmi". Pedig ilyen nincs, minden gyermekkel történik mindennap valami. És ezt elsősorban a szüleivel kell megbeszélnie, ha a szülő partner.Már pedig az kell, hogy legyen!
Köszönöm szépen, hogy olvastál és véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. augusztus 19. hétfő,
Huba napja van.
Holnap Alkotmány ünnep, István napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Manon
19/08/2019 07:38
Szép reggelt mindenkinek!

KiberFeri
19/08/2019 07:11
Kellemetes, napsütéses, szép napot kívánok minden kedves lakótársnak és olvasónknak.

mamuszka
18/08/2019 22:05
Jó éjt neked is kedves Valika, szép napot holnapra is.

vali75
18/08/2019 21:55
Jó éjszakát Napkorong! smiley Jó éjt mamuszka! smiley

Manon
18/08/2019 10:07
Boldog névnapot Ica!

reitinger jolan
18/08/2019 08:54
Sziasztok, szép napot, Icuknak, Ilonáknak boldog névnapot!

KiberFeri
18/08/2019 08:00
Jó reggelt kívánok mindenkinek és legyen kellemes a hátralevő hosszú hétvégétek!

Manon
18/08/2019 06:45
Szép reggelt mindenkinek!

Manon
17/08/2019 10:42
Szép napot Napkorong!

Wino
16/08/2019 22:42
Jó pihenést Mindenkinek!

vali75
16/08/2019 19:41
Szép estét kívánok! smiley

Manon
16/08/2019 19:13
Szép estét mindenkinek!

KiberFeri
16/08/2019 08:40
Kellemetes, napsütés napotok legyen!

vali75
15/08/2019 20:13
Szép estét kívánok! smiley

Manon
15/08/2019 17:13
Szép délutánt Napkorong!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes