Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 28 2024 11:36:45
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Andy Jazz: Régi-régi karácsonyi emlékek
V


Visszaemlékezés


Most, hogy véget értek a jeles napok, olyan érzésem támadt, hogy egy vonaton ültem, és menetrend szerint megérkeztem pontosan, évről évre ismétlődően az életem egyik főpályaudvarára, a - nevezzük így: Karácsonyi Ünnepek állomásra. Míg a valódi utazásnál az ember örül, hogy a technika fejlődésével két állomás közti utazás ideje egyre rövidebb, addig ennél a képzeletbelinél ez a gyorsulás figyelmeztetés! Figyelmeztetés arra, - mondjuk ki kertelés nélkül, - idősebbek lettünk. A két állomás közti utazás ideje - úgy érezzük, - mintha fékezhetetlenül másodpercekre zsugorodott volna össze. Fölidéztem magamban, mikor kezdtem tudatára ébredni annak, mikor vettem észre, hogy ennek a vonatnak én is az utasa vagyok.
Mielőtt belekezdenék kis történetembe, előre kell bocsájtanom; ma is hiszek a magam módján abban a Jézuskában, aki a karácsony sze-retetet-hirdető örömét és békességét hozza!
A II. világháború utolsó, 1944-es karácsonyát - unokatestvéreim társaságában – nagybátyámnál vészeltük át. Nem elírás a vészelés, mert bizony minden pillanatban vártuk, hogy megszólalnak a szirénák, és a fenyegető légitámadás bombazápora elől, a ház pincéjében kell gyorsan levonulni, csalóka menedéket remélve.
A gyerekek egyedül maradva – köztük én is - vártuk a csengettyű hívó szavát. A lányok kíváncsiak voltak, nem átallottak a kulcslyukon keresztül leskelődni. Majd odahívtak engem is, nézzek be én is! Hiába, az élet sokszor megismétli önmagát, gondoljunk csak a para-dicsomos őseinkre! A kulcslyukon belesve, egy létrán álló zakót láttam, és egy kezet, amelyikben egy színes üveggömb volt. Rögtön visszahőköltem! Ez nem lehet igaz! A karácsonyfát a Kisjézustól kapjuk! Ez valami tévedés lehet! És az akkori 6 éves fejemmel, ma-gamban hüppögve megfogadtam, ezt a látványt kizárom az emlékeim közül, hogy megragadjon bennem a kisgyerekek számára a semmivel nem pótolható boldog időszak, a Jézuska várása, és eljövetele! Ez olyan jól sikerült nekem, hogy 23 éves koromig, mindig a zárt ajtó előtt vártam meg a csengettyűzést, az ajtó feltárulását, és az elsötétített szobában a karácsonyfa gyertyával megvilágított képének meg-pillantását.
Ennek az idillikus kornak, hadd mondjam kicsit ironikusan, a gyer-mekkoromnak a végét egy új korszak indulása, - szeretett felesé-gemmel kötött házasságom - vetett véget. Felejthetetlen élmény volt, amikor társbérleti lakásunk függönnyel leválasztott, átjáró szobájában a kis, alig 80 cm-es fácskát földíszítettük, és egymást átölelve, halkan énekelve, megkezdtük a „felnőtt” korunkat.
Még egy - emlékeimben nem múló - karácsony jutott az eszembe! Amikor 8 éves koromban megkaptam az első könyvemet: May Ká-roly „Az inka öröksége” című művét. Még ma is, közel két emberöltő távlatából jól emlékszem a kezdő soraira: Korrida de torros! Korrida de torros! (bikaviadal!) A Dél-Amerikában játszódó történet főhőse Jaguár apó volt, aki minden nehézséget és gonoszt legyőzött, és a példaképemmé vált. A könyv olyan izgalmas volt, hogy megfertőzött az olvasás örömével. Ezután sorra olvastam ki a May Károly könyveket, majd a Verne könyveket, és utána minden érdekesnek tartott művet, - még a kötelező olvasmányokat is!
Lehet, hogy megköveznek azért, amit most mondok: Ebben a korban minden gyerek számára a hordozható videó helyett valami jaguárapós könyvet kéne ajándékozni, hogy megismerje az olvasás örömét, és kialakuljon a maga képzeletvilága, ne csak a kegyetlen videojátékok sugallta erőszakképet hordozza magában.
Ma december 27.-e van. Kinézek a „vonat” ablakán, látom, lassan megint elindultunk az új Karácsonyi Ünnepek állomás irányában. Visszanézek! Jaguár apó szikár alakját vélem feltűnni a messzeség-ben. Gondolatban visszaintegetek neki: Ne búsulj Jaguár apó! Amíg élek, te mindig velem leszel, nem csak gondolatomban, hanem csele-kedeteimben is!
Hozzászólások
gyongyszem555 - December 16 2011 13:37:34
Kedves András!
Írásod első sorain elgondolkodtam azon, hogy milyen jó is lenne azt a képzeletbeli vonatodat kissé megbuherálni, már csak annyira, hogy ne száguldjon olyan nagyon sebesen, hanem időközönként mondjuk 1o évenként egyszer, de 2o évre megállna és nem közlekedne műszaki hiba miatt.
De végül is arra a következtetésre jutottam, hogy nem lenne jó mégsem, mert akkor ezt a csodálatosan megható történetedet nem biztos, hogy - idő hiányában - el tudnám olvasni.
Hűen szemlélteted, hogy mit is értett meg a 6 éves kisgyermek a Jézuska érkezéséből, mely felemelő érzés volt.
Maximálisan egyetértek Veled, hogy a hordozható videó helyett, mely okádja magából a" kegyetlen videojátékok sugallta erőszakképet", jobb lenne az irodalom. De én úgy gondolom, hogy akinek jó, - nem jó, hanem kiváló - volt az alap, vagyis olyan volt a magyartanár, hogy megszerettette a diákkal az irodalmat, no és nem utolsó sorban a szülői házban kellően volt példakép - ott azért nagy baj nem lehet.
De viszont az is igaz, hogy ha egy családban azért van sok könyv, hogy az szépen sorakozzon mondjuk színük, nagyságuk, vastagságuk, formájuk szerint a könyvszekrényben, vagy könyvespolcokon ott már baj van. És ha ne talán tán még a gyermek azt látja az apukától, hogy éjjel nappal a monitort pásztázza éles tekintetével, persze, hogy ragályos a "betegség".
Úgy hogy szerintem ne félj a "kövezéstől", mert akik megkövezhetnének, azok nem olvasnak.
Szeretettel olvastam és láttam lelki szemeim előtt azt a boldogságot, ahogy elkezdtétek közös életeteket feleségeddel a társbérleti lakásban. Ezek olyan érzések, amelyek kitörölhetetlenek az ember tudatából, mert annyi szép, szeretetteli, megható emlékek, hogy örökre velünk maradnak.
Szeretettel olvastalak és gratulálok!
Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - December 17 2011 09:18:26
Kedves Andy!

Nagyon megható visszaemlékezést olvastam a régi karácsonyi élményeidről.
Egyetértek Évi hozzászólásában írtakkal, azt nem ismétlem meg.
Emlékszem, hogy a könyvek nekem is nagyon jóbarátaim lettek, főleg az első osztályos koromtól kezdve, mert előbb nem igen volt lehetőségem mesekönyvet olvasni. De attól kezdve nem votl megállás az olvasás terén és nekem mindig nagyon kellemes elfoglaltságommá vált. Fiatal felnőttkoromban is jártam könyvtárba, és itthon is vannak olyan olvasmányok, amelyekre mindig szívesem gondolok vissza.
A könyv olvasásának szépségét semmi sem pótolhatja.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 28. Thursday,
Gedeon napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
vali75
10/02/2024 15:47
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes