Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 03:54:43
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Tara Scott: A másik oldal
A szeretet ára

MM


Tara Scott


A másik oldal


A napozóágyon feküdt. Élvezte, ahogy a nap átmelegíti minden porcikáját. A medencében a víz nagyot csobbant s kisebbik lánya Barbara, gyöngyözően kacagott. Anélkül, hogy kinyitotta volna a szemét, elmosolyodott. A konyha felől edénycsörgést hallott, s hirtelen a gyomra is megkordult. Nem kellett látnia, hogy tudja, Bianka segít teríteni, míg Jutka a felesége átmeri a levest a tálba. „Hétvégi, családi idill” s a gondolatra újra elmosolyodott. Arra számított, hogy meghallja az ebédre hívó szót, mikor helyette durva férfihangokat hallott. Távolabbról, vagy közelebbről? Olyan hullámzóak voltak. „Kik ezek? És hogy jöttek be a házba?” – gondolta, de abban a pillanatban eltűnt a ház, a napfény és a meleg s csak korgó gyomra követelte az ételt. Ahogy kinyitotta a szemét, éles fény vakította el. A hajléktalan szállón az emberek kezdtek felcihelődni. Az előbbi hangok tulajdonosai épp becsukták maguk mögött az ajtót. „Mennek guberálni.” – gondolta, s ő is kezdte összeszedni magát. A kis vegyes-élelmiszer üzlet ahol be szokott segíteni némi pénzért és élelemért ezen a napon is, december huszonnegyedikén is nyitva tartott délután két óráig. Örült neki a pénz miatt is, de főleg azért, mert addig sem gondol arra, hogy estére összegyűlnek a családok a feldíszített fenyő körül. Az utcán az emberek, mint felbolydult hangyaboly siettek, hogy az utolsó perceket kihasználva megvegyék az utolsó ajándékokat. Többen nekiütötték a dobozokkal teli szatyrokat, de ő észre sem vette. Nem akart gondolkodni. Nem akarta látni a boldogan mosolygó arcokat. Neki ez már nem járt. Nem volt hozzá joga. Keserű szájjal lépett be az üzlet ajtaján. A tulajdonos szemmel láthatóan örült neki, hiszen nyitás óta egymásnak adták a vásárlók a kilincset. Időnként kisebb tumultus is kialakult s természetesen mindenki sietett volna. Már pakolta is ki az eladótérbe a rekeszekkel a narancsot, banánt majd szaloncukrokat szortírozott ízek szerint a polcokra. Ha pillanatnyi ideje volt, segített a kifizetett árucikkeket a kosarakba, bevásárló szatyrokba pakolni. Főleg az idősebbek köszönték meg hálás mosoly kíséretében a segítségét. A főnök, - ahogy a boltvezetőt nevezte – is elégedetten figyelte, hogy szó nélkül tudta mit kell tennie, hogy minden zavartalanul haladjon. Amikor végre az utolsó vevőnek is boldog Karácsonyt kívántak, és megfordították a „Nyitva” táblát fáradtan roskadtak le a megüresedett ládákra a raktárban.
- Mit szólna egy jó erős kávéhoz? – nézett rá a főnöke – Ránk férne, azt hiszem s elmosolyodott, míg megropogtatta kezeit.
- Az bizony jól esne, s meg is köszönném – s félszeg mosolya szégyellőssé tette arcát.
Míg lefőtt a forró fekete, a főnöke anélkül, hogy észrevette volna egyre az arcát fürkészte. S mikor kortyolni kezdték a kávét legyőzte a kíváncsiság.
- Meg vagyok elégedve a munkájával Bálint. Őszintén mondom. Elnézem, amikor dolgozik. Nem kell mondanom, mit csináljon, maga keresi meg a munkát.
A férfi kezdett zavarba jönni. Nem értette, miért mondják ezt most neki?
- Főnök, ha nincs szüksége rám tovább… Nyugodtan mondja meg! – hajtotta fel az utolsó kortyot – megértem. Egyre több a kiadás…
- Nem, nem! Szó sincs erről! Szeretném, ha jövőre is maradna! Összecsomagoltam magának egy kis csomagot – s most ő jött zavarba – mégis Karácsony van. S egy terjedelmes nagyméretű nylon szatyrot húzott elő a rekeszek mögül. Miután Bálint megköszönte, s boldog Karácsonyt kívánva kilépett az ajtón igyekezett, hogy mielőbb elérjen az ingyen konyhához. Talán maradt még egy tál meleg étel neki. Az asztaloknál már csak páran ültek. Az asszony, aki az adagokat mérte ránézett, és még egy jó nagy kanállal tett a tányérra a káposztából. Szerencsére jó meleg volt. Ahogy leült, megdőlt a szatyor a lába mellett s mikor lehajolt, hogy megigazítsa egy óriás lila papíros tábla csokit pillantott meg a többi ajándék mellett. Nekikezdett falatozni, de a csokoládé boldog idők emlékét hozta felszínre. Már hiába küzdött ellene. Könnye végigfolyt az arcán s álláról az ételbe csöppent. Eltolta a tányért s felállt. Nem bírt tovább enni pedig az éhség marta a gyomrát. De a szíve táján valami jobban égett. Egy parkban leült egy padra. Már a hideg sem érdekelte. A korai sötétségben egyre több házban kapcsolták fel a lámpát. A parkkal szembeni épület földszintjén kivilágított fenyő állt. Annyira fájt a látványa, hogy hátrahajtotta a fejét s lecsukta a szemét. Látta a lányait, ahogy boldog arccal bontogatják az ajándékokat, Jutkát, ahogy ragyog a vastag aranylánc a nyakában. De már nem volt elég. Egyszer csak bármi volt a fa alatt, már semmi nem volt elég. A sport BMW kulcsa kis aranyszínű papírban stílusosan, a hajóút az Adrián… Bundák, ékszerek, semmi. S ő, Rontó Bálint építési vállalkozó a lakásra várók befizetéseihez nyúlt. Ennél a gondolatnál mikor a nevét kimondta magában gúnyosan elmosolyodott. Rontó… Még a neve is. S valóban mindent elrontott. De imádta a feleségét, a lányait s mire észrevette, hogy a pénzt már nem tudja pótolni minden késő volt. A bíróság sikkasztásért négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Jutka egyszer volt bent meglátogatni. Őt hibáztatta, amiért tönkretett mindent, s beadta a válókeresetet. A nagylánya Bianka, megmondta a szemébe, hogy szégyelli magát miatta. Barbara, aki nagyon szerette őt, nem jöhetett be egyedül. Jutka még azt is az arcába vágta, hogy szerencse, hogy egy tetemesebb összeget félretett, így nem maradnak a gyerekekkel fedél nélkül. S ő, míg hallgatta a felesége szemrehányásait, úgy érezte mintha egy filmet nézne. Mintha ez nem is vele történne. Aztán mire szabadult az asszony az új férjével, és a lányokkal külföldre költözött. Elképzelte gyermekeit, ahogy a gyertyagyújtáshoz készülnek, szépen felöltözve…
S mire idáig jutott gondolataiban, egyre hevesebb fájdalmat érzett a szíve körül. Egy marék szorosra fogta, s nem engedte. Nehezen kapott levegőt, végül ledőlt a padról magával rántva az ajándékaival teli szatyrot. Lassan szállingózni kezdett a hó, s fehér pelyhekkel takarta be kabátját, sapkáját. Rövidesen egy fiatal pár haladt felé két kisgyerekkel. Talán a nagyszülőkhöz tartottak ünnepi vacsorára. Mikor a férj elindult felé, a felesége utána szólt:
- Hagyd! Biztos részeg. Látod, egy hajléktalan…
A férfi azonban mellé hajolt, s megfordította. Még lélegzett, és semmiféle alkohol szagot nem érzett. Azonnal előkapta mobilját, és hívta a mentőket. A kórházban mindent elkövettek, hogy megmentsék. De hiába. Az orvos az órájára nézett:
- A halál időpontja tizenhat óra, negyvenhárom perc.
Hozzászólások
gyongyszem555 - January 12 2012 08:02:33
Kedves Tara!
Őszintén örülök, hogy "újra itt vagy" egy megható, csodálatos, de ugyanakkor szívszorító emberi történettel. Könnyeket csaltál a szemembe.Írásod egy emberi sors tökéletes bemutatása.
Egy megtévedt emberé, aki ugyan "megfizetett" bűneiért, de a bűntudat örök életére maradosta lelkét. Mindkét "oldalt" maximálisan meg lehet érteni, de talán az volt számára a legszomorúbb és legkegyetlenebb, hogy a családja nem bocsátott meg neki.
Másik fontos mondanivaló számomra művedből az emberi közöny.
"Hagyd, biztos részeg. Látod, egy hajléktalan".
Sajnos egyre több ilyen eset fordul elő napjainkban.
De talán megváltás volt Rontó Bálintnak a halál, hiszen élete már mit sem ért, pedig minden ember élete fontos, még akkor is ha hibázott.
Gratulálok remekművedhez és szeretettel ölellek:
Évi.
Ui.: Olvastam a falon, hogy nemsokára újra itt leszel teljes mellbedobással, őszintén örülök Neked.smiley
Torma Zsuzsanna - January 12 2012 09:59:40
Kedves Tara!

Nagyon meghatóan szép történetet olvastam most is Tőled, mint mindig! Látható, hogy ide vezet az anyagiak "hajhászása", a feleség egyre nagyobb pénzéhsége és az, hogy olyan dolgokat is megteremtsenek, amire talán nem is lenne szüksége a családnak.
Erre szoktam én mondani régi közmondást idézve: "Mindig addig takarózzunk, ameddig a takarónk ér", és még az is, hogy mindig annyi legyen (pénzből), amennire éppen szükség van.
A családapa a feleség nagyravágyása, annak kielégítése miatt "tévedt" meg, és sajnálatos módon ezért csak a férj "lakolt" meg és lett így vége az életének. Lássuk be, nagyon igazságtalan!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
Andy Jazz - January 13 2012 20:26:49
Kedves Tara!
Két részre bontanám ezt az írásodat. Az első rész egy ismert téma, hogyan teszi tönkre a telhetetlen nő családja életét, a másik részt a Gyufaárus kislány történetéből származtatnám le. Ebből a két témából egy remek, igazi, sokunk által várt, kitűnő, Tara névvel fémjelzett novellát, írtál! Gratulálok! Szeretettel Andysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes