Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 24 2024 17:55:20
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
giziszalay: A doboz
V

Előszó egy álomnaplóhoz.

Titkos rekesz az emberi elme, kikutathatatlan, teli megmagyarázhatatlan dolgokkal. A titkok doboza, amibe gondosan elrejtjük, félelmeinket, féltett érzéseinket, gondolatainkat. Hordozzuk magunkban, félve őrizgetjük, némelykor annyira mélyen a doboz aljára rejtjük, hogy meg is feledkezünk róla. Ide gyűjtögetjük a meg nem értett dolgainkat, történetesen az álmainkat. Nem vagyok babonás, de.., mégis bujkál a tudatalattimba egy érzés. Miért? Pontosan az álmaim miatt. Általában már az ébredés pillanatában nem tudjuk felidézni mit is álmodtunk, emlékezünk rá hogy, jó vagy rossz volt, de nem ugranak be a részletek. A dobozolás az emlékezetes álmokkal kezdődik, amelyek élethűen jönnek. Ébredéskor egy pillanatra nem is tudjuk valóság, vagy az álom tart fogva. Persze nem beszélünk róla senkinek, vagy alig valakinek, mert a szkeptikusok azonnal helyre tesznek. Ezért aztán önvédelemből el is felejtjük. Már ha el tudjuk. Azt gondolom így hosszú évekre visszatekintve, hogy álomvilág, a másik világunk. Amibe ha akarjuk, ha nem benne élünk, csak máshogyan. Ha fogékonyak vagyunk a misztikumokra intenzíven, ha nem, az álom bekerül a doboz sötét mélyére, azaz a feledésbe. Talán szerencsésebbek az utóbbiak. Mert ha történetesen az álmunk valami nagyon nyomasztó dologhoz kötődik, az igazi lelki vívódás is lehet.
Miért is írom le mindezt? Mert voltak álmaim, amik hátborzongatóan beigazolódtak, szerencsére nem sok, de volt. Így aztán nem tudom azt mondani, amit ilyenkor szokás, hogy a nappali gondjainkkal küszködünk éjszakánként, vagy, hogy a vágyainkról álmodunk. Persze ez így is van, de nem a különleges, megmagyarázhatatlan álmokkal. Amelyek később a nappali világunkba egyszer csak ott vannak. Nem teljesen, ugyanúgy, de mégis csak megtörténik. Amire csak azt tudjuk mondani. Hiszen ezt megálmodtam. Legutóbbi ilyen álmom késztetett rá hogy írjak én is, mint sokan mások álomnaplót. Hiszen némelyikre tisztán emlékszem, mintha beleírták volna az elmémbe. Pedig huszon egynéhány éve álmodtam. Ez egy másik fejezet, a különleges álmok fejezete. Most röviden csak a legutóbbit megemlítem, történetesen azért miért is határoztam így. Nemrégen lépten, nyomon megkérdezték- igaz e hogy meghalt ez és ez /nem írok szándékosan nevet/. Amit természetesen nem tudtam, és sokan mások se. Tudni kell hozzá hogy a kis településeken, ha valaki nagyon beteg, azt eltemetik már akkor, ha kórházba kerül. Tudni vélik, hogy meghalt. Nem voltam az illetővel se baráti kapcsolatba, se rokoni. Egyszerűen beszélgettünk, ha találkoztunk, családról egyebek. Hazaérve kérdeztem a férjemet hallott e róla, igaz-e. Nem tudta ő sem. Ezzel betudtam az unatkozó szomszédok párbeszédének. Pár nappal, azaz éjjel később álmodtam vele. Mégpedig azt, hogy összefutottunk, és elmondta. „Csak azért mondom, hogy tudd, meghaltam”. Mire én, „fogadd őszinte részvétem, de ostoba vagyok, neked már mindegy”. A másik: egy idős szomszédommal álmodtam. Nagyon idős volt már, és mindig ment, esett, kelt, állandóan őrizni kellett a feleségének, mert szegény megszökött, és nem talált haza. Álmomban /akkor már eltemették/ megláttam, hogy megint úton van /tél volt/ egy szál pulóverben. Kimentem segíteni neki hazamenni, nehogy elessen. Kérdeztem hol van a felesége, mire azt mondta nem tudja, csak elsétált meglátogatni minket. Két napra rá, mivel a házuk előtt megyek el, benéztem megkérdezni a nénit, hozzak-e neki valamit a boltból, nincs-e valamire szüksége. Pár nappal előtte temette el a férjét. Elmondta, képzeljem el, pont a mi koszorúnkat fújta le szél a sírról. De most jól kirögzítették. Hát, mit mondjak? Pont a mienket, és én meg azt álmodtam.. amit. Egyszóval, ha beismerjük, ha nem, történnek dolgok, amiket jobb, ha elfogadunk, hogy vannak, mert akkor gondosan eltehetjük a dobozunkba, bizonyítva a megfoghatatlan jelenlétét. Most aztán abban reménykedem nem fog mindenki meglátogatni, mert hát ugye nem is olyan kellemesek ezek a vizitek. Bár az álomfejtők úgy definiálják a halottat az álmokban, hogy hideg idő lesz. Erre sem mondhatom, hogy butaság, mert hideget is hoztak, nagy széllel. Tehát ez bejött. De miért jönnek el hozzám, az álmaimba? Na, ez rejtély, nem is biztos, hogy akarom tudni. Felejtsem el? Tegyem a dobozom aljára? Bár megtehetném.
Hozzászólások
Dellamama - March 30 2012 18:00:22
Kedves Gizi!

Az álmok igenis üzennek!. Nem a buta álmos -könyvek szerint kell értelmezni a jelentésüket. Erről én is szívesen írnék.
A vélemény különbségek miatt nem mennék bele, de lehetnek álmainkat megjegyezni, erre technikák vannak. Én a "Domján" féle agykontroll tanfolyamokon ezt elsajátítottam. Meglepően jól működik. Sokszor hasznos és figyelmeztető álmaimnak köszönhetően még tragédiát is el -kerültünk.
Nyilván Neked is vannak kifinomult érzékeid, vevőantennáid, a kollektív tudatra kapcsolódsz olykor, ezért tudsz dolgokat "megálmodni".

Szeretettel olvasta nagyon érdekes írásodat: Dellamama
pisch_ferenc - March 30 2012 18:14:39
Kedves Gizike! Én álmomban már találkoztam Jézussal 4-alkalommal!
nem tudom mi a célja de biztos ,hogy valami szerepet szánt nekem itt a földön,és ezzel üzent hogy megdicsőüljek és elvégezzem a rámbízott feladatát.
igaz elég nagy keresztet tett válamra,de az enyém semmi az övéhez képest. szeretettel :Ferenc... tetszett az írása!
giziszalay - March 30 2012 19:55:12
Köszönöm szépen Dellamama, Ferenc, hogy olvastatok.
Torma Zsuzsanna - March 31 2012 14:12:24
Kedves Gizike!

Nagyon érdekesek voltak az álmaidról és úgy általában az álmokról írt meghatározásaid, s azok jelentése, jelentősége az életedben, (életünkben).
Én is úgy vagyok mostanában az álmaimmal, hogy a felébredéssel szinte azonnal el is feledkezem róluk, talán ez összefügg azzal is, hogy a valóságban is kezdek elfelejteni neveket, fogalmakat. Pontosabban nem elfelejtem őket, hanem "komputeremből" nehezen tudom "előkotorászni" őket, s mindig azt mondom ilyenkor, hogy kellene talán egy kis "memóriabővítő" az én agyamba is, mert talán kicsi, és már telítődött ismeretekkel. De az igazság az, hogy az ember így az 59. évét betöltvén már nem igen számíthat az agysejtjei szaporodására!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
szomorufuz - March 31 2012 14:56:34
Kedves Gizi!
Így igaz - beismerjük, vagy sem - nagyon érdekes az álomvilág. Én az álmaimban - mindazt meg tudom oldani, amit már régóta nem a való életben. Azt is megfigyeltem, ha szeretteimről álmodom, bizony, történik valami. Az álombéli látogatások pedig - még ha nyomasztóak is olykor, mégis jelentőséggel bírnak.
Érdeklődve, szeretettel olvastam írásodat, gondolataidat. Szomorúfűz
giziszalay - April 01 2012 09:58:10
Köszönöm szépen kedves Dellamama, Ferenc, Zsuzsanna, Szomorúfűz, a kedves hozzászólásokat.
Zsuzsanna kedves, én csak /50/ leszek de nekem is el kelne egy chip, olykor-olykor.
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 24. Wednesday,
György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes