Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 10:06:02
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: ÁLOM MANÓ TÁVOZIK
Jól van akkor, menjél...





Komolyan mondom, megáll az eszem. Persze, az a kicsi is meg tud állni, ami van. Kopogtat valami vagy valaki a szürkeállományom tekervényei között.
Hallgatózom, hozzám szól, hát ki máshoz szólna, hiszen ő az enyém.
- Ébresztő, veszem a putyerkámat és elhagylak!- mondja szemrebbenés nélkül bele a képembe az álom manó. Nem szeretlek most, mert nagyon ideges vagy, fáj a fejed, gyötör a fájdalom, így nem szeretlek!
- Akkor tűnj innen, de holnap visszagyere! - mondom csakugyan mérgesen.
Tündi bezzeg most nem sasol,- mert tegnap lerendezte magát a kricsmiben, de nem haragszom rá, hadd aludjon. No de most viszont teljesen csak magamra számíthatok. Nem baj, legalább kipróbálom, hogy hogyan tudnék nélküle élni, illetve milyen szösszenetet rántok össze. Eddig úgy ítélem meg a helyzetet, hogy nála nélkül is tornyosulnak a gondolatok. No majd kiderül, nem filózok ezen tovább.
Ott tartottam, hogy álom manó kipattant a tudatomból, itt esz a fene a klaviatúra előtt.
De ezek a nyomorult időjárási frontok az oka mindennek. Néztem a televízióban az este, Németh Lajos meteorológus szavai zengnek a fülembe. Hétvégére akár 3o C fok is lehet, hiszen ez már nyár. Nem örül ennek a tavasz, le lesz söpörve, úgy hogy várhat amíg újra sorra kerül. Szóval a frontok érkeznek, távoznak, gyötrik az emberi agyat. Ki a fene tud így gondolkodni? Hiszen megzavarodik az elme.Mert ez nem olyan mint a történelem régvolt háborúi. Akkor tudták az emberek, hogy a katonák harcolnak a frontokon, de egyszer véget ért. No ez nem fog. Soha! Még hogy mérsékelt éghajlati öv a miénk, egy nagy frászt, ez már szubtrópusi.
Lehet, hogy nem jól tudom, Tündi most úgysem segít, de nem baj.
Közeledik május elseje, hadd jöjjön a hőség!
Nyitnak a strandok, mehet aki akar, no meg akinek van sok pénze, mert a belépők is horribilis összegek, főleg egy több tagú családnak meg kell gondolni a lubickolást.
No de teljesen mindegy, mert aki teheti az megy, aki nem, otthon is lehet lubickolni, feltéve, ha nem zárták el a vizet mondjuk közüzemi tartozás miatt. No de akkor még mindíg van választási lehetőség, mert az évtizedek során bizonyított tény, hogy május közepétől belép a tudatunkba az esős évszak. Mert ugye a mondás is úgy hangzik, hogy "májusi eső aranyat ér", tehát ha valakinek nincs víz, megoldja, pillanatok alatt bőrig ázik ha kiáll az esőre. Miért, nem jó? Felfrissül, egyszer majd csak kifizeti a tartozást és akkor jöhet a zuhany.
Szóval a frontoknál tartottam. Megvisel ez a fránya mindenkit, fiatalt, időset, beteget, egészségeset, nem kímél senkit. Hogyan is kímélne, hiszen empátiakészsége egyenlő a nullával. Szenvedünk, hadd szenvedjünk, ez a dolgunk embereknek, állatoknak, növényeknek egyaránt. Mert szegény fák is szenvednek, ahol már kibújtak a rügyek, az áprilisi fagy letarolta őket. Minket, embereket is, hiszen gőzerővel fűtött a Távhő, majd megisszuk ennek is a levét, de nem baj, ezen a hétvégén már nyár lesz.
Összevissza cikáznak a gondolataim, azt mondod? Lehet, de olyan ideges vagyok - az álom manó miatt -, hogy szét tudnék (vagy tudnák, már azt sem tudom, hogy hogyan kell helyesen írni, no ez már baj) robbani és rögvest megüt a guta. A minap olvastam valamelyik portálon egy szösszenetet, tele volt helyesírási hibával - ez most csak úgy spontán kiugrott a filkómból - ugyanis azt a szót, hogy lesz, két sz-el írta az írója több oldalon keresztül, - mindegy, gondoltam nem szólok, mert nem kardoskodom többé a helyesírás mellett. De most megteszem, mert roppantul ideges vagyok és ilyenkor egy kicsit gonosszá válok.De mindjárt visszaveszek a lendületből, mert kritizálni senkit sem szeretek, mert nem az én tisztem. (Jól van, akkor most mi a fenét pofázol, dögölj le, aludj, vagy bámuld a plafont, úgyis mindjárt reggel lesz, vagy lessz? No látod, már ezt sem tudom, tisztára meghülyülök reggelre? Lehet, hogy nem esik már tőlem olyan távol az a bizonyos határ.
Tündit hallom közben mocorogni, no most ide ne jöjjön nekem okoskodni, mert bitang módon összeveszek vele amilyen idegállapotban most vagyok. De nem, csak fél szemmel rám sandított és legyintett egyet a kis kezével, mintegy rám hagyva a gondolataimat.
Most speciel esik az eső. Menjek ki, de minek? Ázzak el, mint tegnap Tündi, nem egy piás státusz van a családban, az a Tündié - no nem mindíg - és az már be van töltve.
Mozgást észlelek a szürkeállományomban, pici kis hang jelzi, hogy visszatért. No persze, álom manó visszatért, rohadt mérges vagyok rá, hogy csak úgy ki-bejárkál a tudatomba, intézkedik, mint egy dandárparancsnok, no de nekem ezt tudnom kell, hogy a parancs az parancs, végre kell hajtani. Úgy hogy be kell fejeznem ezt a csúfondáros kis szösszenetemet - de majd még visszajövök, gondolom tutira fogtok nekem örülni - mert aludni kell! Nincs apelláta, úgy hogy el is köszönök. Ha ne talán tán titeket is szólít a kötelesség, ne habozzatok, végre kell hajtani!
- Na gyere Te kis céda - ezt az álom manónak mondom - hadd karoljak beléd, ha már visszaevett a fene!
Hozzászólások
Dellamama - April 25 2012 05:52:57
Kedves Évi!

Már attól féltem, hogy "álommanócskád" idő előtt visszatér, mielőtt ilyen remekül végig-görgetted ezt a fonalat, a frontoktól a drága strand-belépőtől, a kikapcsolt közműig. Látod Tündikéd nélkül is megy ez Neked!
Mindig gondoskodsz a reggeli vidám hangulatomról, ezt köszönöm!

Nagyon jó kis "szösszenetet" hoztál össze, szeretettel gratulálok: Maria smileysmileysmiley
gyongyszem555 - April 25 2012 07:41:15
Kedves Marika!
Először is azzal kezdeném, hogy nem tudom, hogy az álommanó egy szó-e vagy kettő ahogy én írtam. (No és látod, én pofázok a helyesírásról!smiley) No egyébként utánanéztem és nem kaptam kielégítő választ. Hátha lesz egy magyar nyelvet tanító pedagógus az olvasóim között, aki megtámogat, vagy ledorongol, de vállalom!
Ami a mondanivalót illeti, csak úgy jött spontán, mert mint mondtam nagyon felidegesített a manó, no persze tudom, hogy nem ő a hibás. Tündi egyébként még mindíg alszik, de ilyenkor mást nem is tehet. Agyilag teljesen leamortizálta magát, képtelen egy épkézláb mondatra, de majd helyre jön.
Kedves Marika!
Köszönöm, hogy megtekintetted hajnali (mit hajnali, éjszakai) szösszenetemet, tudom, hogy nem nagy mű, de ha már Te elolvasod, végtelen nagy boldogság számomra.)

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley

Ui.: Úgy egyébként elgondolkodtam már azon - no nem ma hajnalban, mert az képtelenség lett volna tőlem -hogy akik olvassák szösszeneteimet és ne talán tán nincs humorérzékük, joggal gondolhatják azt, hogy én teljes mértékben megőrültem, menthális problémákkal küzdök. De nem baj, legfeljebb aki nem érti, nem olvas legközelebb. Vagy megkritizál, hogy "ez egy nagyon gyenge írás". Én azt is elfogadom. Mert most ilyen kedvem van!smileysmileysmiley
Dellamama - April 25 2012 09:22:31
Kedves Évi!
Nagyot változtak a nyelvtani szabályok az utóbbi időben. A jelzős szerkezetek tekintetében is. Én most így írtam idézőjelbe téve, mert azt mondja egy szabály, hogy az összeilleszthető fogalmak egybe írhatóak. pl: álomutazás...stb
Nincs gondom amúgy szerencsére a helyesírással mindig ötös voltam magyarból is, de az vagy fél évszázada volt.

Nekem eszembe se jut, hogy Téged bolondnak nézzelek. Nagyon tetszik, hogy ilyen humoros, vidám és színes egyéniség vagy!!
Az is tetszik, hogy ilyen hosszú okfejtésekbe kezdesz, igazán tetszik.

Hát akkor legyek Marika, a bátyám is így hív.smileysmileysmiley
gyongyszem555 - April 25 2012 09:49:41
Kedves Marika!
Köszönöm, hogy engedélyezted, hogy így szólítsalak (egyébként is gondoltam, hogy ha nem tetszik ez így neked, majd szólni fogsz) de én szeretem - főleg a lányokat - kicsinyitő képzős alakban megszólítani, nálam ez a kedvesség és a tisztelet jele. De van akit kifejezetten zavar, azt is meg tudom érteni. Magyarból én is mindíg ötös voltam, de ahogy áttanulmáyoztam az unokáim nyelvtan könyveiket, sok a változás és vitába szálltam velük, de rá kellett döbbennem, hogy nekik van igazuk, mert bebizonyították a tankönyveik által. De most ahogy így jobban szemügyre veszem ezt a szót, hogy álommanó, tényleg lehet, hogy így a helyes.
Megnyugodtam, hogy nem nézel bolondnaksmiley de jártam már úgy életemben - no nem sokszor, mert lehet, hogy elkerültek azok az emberek akiknek nincs humorérzékük -, hogy humorosra vettem a figurát és csak fapofával bámult rám tovább, nem díjazta a humoromat - vagy nem értette - a fene se tudja.

Köszönöm szépen, hogy "visszanéztél".

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - April 25 2012 13:02:48
Kedves Évike!

Én nagyon örülök, hogy ennyi sok érdekességet sikerült leírnod az időjárási front okozta "viszontagságaid" közepette. Nekem bezzeg nem sikerül írnom még egy néhány soros verset sem.
Tegnap este is úgy jártam, (már nem először!), hogy leírtam egy sort és sehogy sem tudtam folytatni, s rövid hiába való gondolkodás után kitöröltem.
Front ide, front oda, eső ide, napsütés oda, én valahogy mostanában nem tudok írni.
Szeretem a humorodat és másokét is, és azt hiszem egyelőre beérem azzal is hogy írásaidat olvassam!
Szerintem most is igaz, amit egy versemben írtam régebben: "Annyi mindent megírtak már mások..." Így nekem már nem kell!

Szeretettel olvastalak: Zsuzsa
smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - April 25 2012 13:04:06
helyesen: "...és azt hiszem, egyelőre beérem azzal is, hogy írásaidat olvassam!" Kimaradtak a vesszők!

Zsuzsa
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - April 25 2012 14:18:10
Kedves Zsuzsika!
Én azt gondolom, hogy Te már azért jóval többet írtál mint én, hiszen én csak ilyen intenzíven egy éve írok prózát is meg verset is, mióta ennek a klubnak a tagja vagyok. De lehet, hogy ha elérem mennyiségileg azt a szintet amit Te, én sem fogok tudni írni.smiley
Annyittudok, hogy erőlködve nem megy, úgy meg sem próbálom, mert nincs értelme. Egyelőre minden hajnalban tolongnak a gondolatok a verset illetően is, meg a prózát illetően is. Talán az egy év alatt volta az a két hét - amikor anyukámmal nagyon sok gondom volt, no akkor nem érdekelt az yrás, nem is volt ihlet.- de amikor valamelyest normalizálódott a helyzet, újra visszatért.
Ne bánkódj ezen különben, - biztos, hogy én sem tenném, ha ez majd bekövetkezik - egyszer újra visszatér az ihleted meglásd, de ha még sem, gondolom nem fogsz a kardodba dőlni. (Én sem tenném!) Egyébként én arra gondolok, hogy azért támad mindennap az ihlet (Tündi), hogy elterelje a gondolataimat a pszichés problémákról, mert azért anyuval kapcsolatban nem csak fizikailag nehéz, hanem rendesen megterheli a pszichémet is, hiszen néha nemcsak, hogy kisgyermek szinten van szellemileg, hanem szellemileg beteg felnőtt szinten, ami sokkal nehezebb teher, mint egy kisgyermek. És talán tudatalatt diktál nekem a Tündi, hogy elterelje a figyelmemet erről a problémáról. Én gondolom, hogy ha ezek a problémák nem lennének, lehet, hogy én sem tudnék ilyen könnyedén írni.
No azért annyit el kell, hogy áruljak Zsuzsikám, hogy nem mindíg vagyok megelégedve magammal, sőt! Sokszor félve teszem fel a versemet vagy prózámat, hogy vajon tetszik-e majd mindenkinek a förmedvényem, vagy égek vele mint a rongy! És minél többet írok, annál jobban érzem azt, hogy nem az igazi, még sokat kell fejlődnöm. Azt hiszem, hogy soha nem fogok elszállni magamtól, nem vagyok én olyan bátor, csak a pofám jár feleslegesen!smileysmileysmiley
Mindenestre visszatérve a frontokra - látod már megint elkalandoztam, csak pofázok állandóan - engem nagyon megvisel, ma éjszaka különösen, hiszen fronthatás közepette írtam e szösszenetet és totál mérges voltam magamra, no és az álommanóra!smiley Tündiről meg már nem is beszélve!smiley Egyébként tutira szeretem, hogy Tündit kitaláltam, mert sokszor már "el is hiszem" (én hülye), hogy létezik. Hallottál Te már ilyen barmot, mint én? No szóval ugyanakkor nagyon jól elbeszélgetek vele gondolatban, még jó, hogy nem hangosan, mert akkor már tényleg gond lenne. No persze jön a hőség, akkor pedig attól fogok szenvedni, no de legalább az is jó ihletforrás.

Nagyon szépen köszönöm, hogy véleményeztél, ne csüggedj, egyszer csak betoppan az ihleted és akkor fel sem tudsz állni a gép elől, mert diktál.smiley

Szeretettel: Évi.smileysmiley
szomorufuz - April 25 2012 18:25:54
Kedves Évike!
Az én álommanóm velem együtt változó smiley Ha nem jól vagyok, akkor ő is rossz álmokat szór a szememre, ha jobban érzem magam, amikor egy kis öröm ér, akkor vidámabb, kedvesebb álmokat hoz nekem.
Mindannyiunknak van álommanója - és jó, hogy visszatér olykor hozzánk. Nekem mindazt megadja - amit régóta nem kapok meg.
Szeretettel olvastalak ma is: Szomorúfűz
gyongyszem555 - April 26 2012 10:03:22
Kedves Margitka!
Igazad van, az álommanók már csak ilyenek, érzik minden hangulat változásunkat, fájdalmunkat, örömünket, és velünk vannak jóban rosszban.

Köszönöm szépen, hogy olvastál.

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
gyongyszem555 - April 26 2012 16:54:13
Kedves Viki!
Jót nevettem kommenteden - szeretem, hogy rögtön kész a válasz Nálad is, ha humorról van szó, imádom az ilyen embereket, jó, tudom, hogy mondtam már, de nem győzöm elégszer hangsúlyozni, mert annyira örülök Neked! No látod a szabályra nem is gondoltam, mármint ami az álomport illetismiley, hiszen gondolhattam volna, hogy szigorú szabályok keretei között teszik dolgukat. No látod, mindig tanul az ember lánya!smiley
Igen, az én magyartanárom pedig azt mondta mindíg, hogy "olyan világ nem lesz, amikor a lesz két sz lesz". Nem akartam én "okoskodni" főleg egy másik portálon, ott csak "vendég" voltam, no mit ne mondjak nem is éreztem magam jól. De itt hazai pályán már megtettem egy párszor, de rögtön meg is bántam, mert nem volt megfelelően kommunikatív az egyén és természetesen nem értett velem egyet. No és akkor én eldöntöttem, hogy teszek rá nagy ívben, égesse magát, az ő dolga. Nem az én tisztem itt megítélni senkit, csak ez úgy kibuggyant belőlem, természetesen az időjárási frontok következményeként. No látod ezért is utálom őket - mármint a frontokat - mert néha kihozzák belőlem a 4 elemit és az állatotsmileysmileysmileysmiley, de szerencsére Tündi rögtön visszavarázsol. Bár most ebben a szituban magát kellett először varázsolnia emberré, de közben rám is figyelt.smileysmileysmiley

Vikike, nagyon szépen köszönöm, hogy itt jártál és véleményeztél.

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
NDI - April 26 2012 18:48:32
Kedves Varika-Évi húgocskám!

Tisztelettel jelentem, hogy az "álommanó" egy szó. Egyébként nagyon tetszik. Amúgy pár nappal ezelőtt éjfél után 1-kor távozott tőlem az álommanó, és csak 2 után jött vissza. Közben kotlottam a számítógép elött. De nyilvánosságra hozandó nem született meg belőle.

szeretettel
Domokos bátyád
gyongyszem555 - April 26 2012 18:58:49
Drága Domokos Bátyám!
Megmondom Neked őszintén már nagyon vártalak. Tudomásul veszem a "fekete pontot" és totál ég a pofám! Azt hiszem ezt is meg fogom jegyezni egy életre, mint a lesz szócskát!smiley
Drága Domokos Bátyám! Lehet, hogy az volt a gond, hogy hamar visszatért, nem gondolod? No majd intézkedem, hogy vagy azonnal térjen vissza, vagy csámborogjon még egy kicsit!smileysmiley

Nagyon szépen köszönöm, hogy "megtámogattál" tévedésemben, sejtettem, de nem voltam benne egészen biztos, úgy hogy nagyon köszönöm véleményedet!

Szeretettel: Évi-húgod.smileysmileysmiley
gyongyszem555 - April 30 2012 07:00:39
Kedves Olvasóim!
Nagyon szépen köszönöm figyelmeteket és végtelenül örülök, hogy ilyen sokan megtekintettétek e kis "förmedvényemet"

Szeretettel: Évismileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes