Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 25 2024 16:29:42
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 8
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,202
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: AZ ÉLETÜNK ÉRTELME...
V

Látszólag könnyű téma, de megfogalmazni, hogy "érdekes" legyen, nem olyan egyszerű.

- Tündikém nagyon elmerültél gondolataidba, talán filozofálgatsz? Nincs meg hozzá az iskolai végzettséged, ne törd a fejed úgy sem fog sikerülni egy épkézláb mondat sem.- nézem Tündit, talán nem is hallja amit mondok neki.
- Figyelek ám rád is kedvesem, tudom, hogy most degradálsz magadban, azt hiszed, hogy teljesen hülye vagyok, jó, lehet, hogy egy kicsit, szóval nem nézed ki belőlem, hogy erről a témáról diktálok Neked, oké akkor figyelj.- mondja Tündi, elhelyezkedik bal lábát a jobbon keresztültéve - no persze szokásos helyén a bal vállamon, izeg-mozog és mereven nézi a képernyőt és az ujjaimat, hogy helyezzem már el végre a billentyűzeten. Megteszem és várom az ihletem gondolatait. És ő elkezdi!
- Kedvesem! Az életünk értelme? Én amondó vagyok, hogy ez mindenkinek mást jelent. Itt vagyon például én. Hogy miért pont magammal kezdem - nem illik, azt mondod, de Te most ne mondj semmit, csak figyelj - az okfejtésemet, hát azért mert csak! Nos, akkor ott tartottam, hogy mi az én életem értelme. Mert remélem azzal egyetértesz, hogy mindenkinek mást jelent ez a fogalom. Én azért vagyok, hogy egyengessem az utadat, adjam az ötleteket, hogy miről írj, fogjam a kezed, ha lecsúszik a billentyűröl, no nem csak ezért, gondolatokat ültetek át a pici szürkeállományodba természetesen csak annyit amennyi még belefér. Csak úgy halkan megjegyzem, hogy egyre kevesebb gondolat elég már neked, mert az öregedés mezejére léptél, egyébként sem kell elszállnod magadtól, mert már nem vagy egy százas égő, no jó, soha nem is voltál ezt el kell, hogy ismerjem, a fényed, csak olyan hatvanas körül mozgott. No mindegy, én azért vagyok, hogy te tudjál írni, még akkor is ha csak egy oltári nagy baromság kerekedik belőle. Miért, ennyire vagy képes és kész! Nem kell ezen tovább filozofálgatni, ha többet tanultál volna életedben, talán világíthatnál jobban. De nem baj, megteszik ezt helyetted a tudósok, akik életük során sok mindent felfedeznek, kísérleteznek az élet minden területén. No és el is érkeztem ahhoz a gondolathoz, hogy nekik az az életük értelme, hogy felfedezéseket tegyenek és ezzel jobbá tegyék az emberiség életét.
Vagy például a költők, írók, művészek, tanárok, hívatásukból eredően az az életük értelme, hogy
okítsanak, tanítsanak, neveljenek ki-ki a legjobb tudása szerint. No te ebbe a kategóriába nem tartozol, ne örülj, mert te egyik sem vagy. - vágja a képembe Tündi a marha nagy igazságot.
Igazat kell, hogy adjak neki, hiszen mindenkinek meg van a feladata az életében és ebből adódik az életének értelme.
- Akkor folytatom kedvesem, hogyha önkívületi állapotodból visszatérsz az én dimenziómba, mert látom, hogy tutira elcsámborogtál gondolatban, ne tedd, mert még egyszer nem mondom el ha nem figyelsz, és akkor tudatlanul fogsz meghalni. Mert azért ez nagyon fontos dolog, hogy az ember felismerje életének értelmét. Csak úgy élni bele a nagyvilágba nem lehet! De lehet, azt mondod? Várjál, ezt a kérdést egy kicsit meg kell darálnom az agytekervényeim között, majd újra összegyúrom az én értékrendem szerint, mert ez így nem igaz, ahogy te gondolod. Csak úgy élni bele a nagyvilágba nem lehet, ha mondom! Van aki nem gondolkodik ezen, van pénze, ebből adódóan egzisztenciája, önmagán kívül nem érdekli senki más, éli mindennapi életét, léptei nyomán nem terem semmi, eljut a kaszinóig, az alkalmazottai elvégzik helyette a munkát, hát a piszkosat is, az is munka, nem? Ne értetlenkedj, nem most léptél le a falvédőről, úgy csinálsz komolyan mondom, mintha ötéves lennél, pedig már ötvenöt is elmúltál. Szóval a kaszinónál tartottunk, igen, ha jól meggondolom mégis csak igazad van, az ő életének az értelme a minél nagyobb vagyon összeharácsolása bármi áron, érted te ezt, hogy bármi áron? Nincs lelkiismeret-furdalás, nincs bűntudat, nincs empátia, ő csak él.Értelmesen vagy értelmetlenül.
Vagy ott van például egy családanya, aki arra született, hogy gyermekeket szüljön és azt tisztességesen felnevelje. Van értelme az életének, hogyne! Már hogyne lenne, hiszen neveli gyermekeit, ha jól csinálja- már pedig miért ne csinálná jól, hiszen ösztönei is) ezt diktálják - cseperednek gyermekei, az alapokat lerakta, az óvónők és a pedagósuk dolga, hogy az alapokra segítsenek építkezni. És egy jó pedagógus tud segíteni, értelmes, okos embert "farag" a nebulókból. Hogy a nebulók a megszerzett tudományukkal azután mit kezdenek, relatív. Mindenki mást, hiszen mindenkinek mást jelent életének értelme.
No van aki értelmetlenül is nagyon jól ellavíroz, mert nincs saját énje, tehát támaszkodik. Persze, hogy támaszkodik, no kire? Hát a többiekre, a társadalomra, mindenkitől ellopva egy kis szelet értelmet, mely nem az övé, de tudja hasznosítani saját maga számára.
No és elérkeztem hozzád. A te életed értelme, hogy segítséget nyújtsál az elesetteknek, vigaszt a rászorulóknak, gyógyszer vagy e lelki sebekre, nem ez az életed értelme? Természetesen még sok minden más ezek mellett. De életed fő értelme - legalábbis eddig ez volt, ha nem, akkor másfelé kolbászoltál, de akkor én még nem ismertelek - ez volt, hiszen Te mindenkinek segítettél, ha bajba került valaki, te ott álltál mellette, még erőn felül is vállaltál olyan kötelezettségeket amit aztán ha kínok között is, de véghez vitted, megoldottad a problémákat.
Hát akkor nem ez az életed értelme? No most iszom egy kávét, elszívok egy cigit, addig gondolkodj már te is, mert eddig csak én pofáztam. - mondja Tündi és kiviharzik az erkélyre. Azt hiszem, hogy a lényeget elmondta, nekem valami összegzésfélét kellene rittyentenem, de majd összeszedem magam, vagy nem! De inkább vagy nem, mert mit lehet még erről mondani. Tudom még sokáig lehetne filózni az életünk értelmén, de mindig ugyanarra a következtetésre jutnánk, hogy élni kell az életünket, kinek kinek saját értékrendje, megszerzett tudása (melyet jól kell hasznosítani, csak úgy van értelme) szerint végezni a dolgunkat a legjobban.
Tündi berobog, látja, hogy nincs egy épkézláb gondolatom sem, rám hagyja, sőt!
- No jól van, látom, hogy teljes sötétség uralkodik az elmédben - az előbb már kezdett világosodni derengeni valami, vagy csak hajnalodik kedvesem, no látod erre nem is gondoltam - éppen ezért nem kisérletezem tovább veled, hanem inkább megkérdezem a kedves olvasóinktól, hogy ők miben látják az élet értelmét - úgy hogy aludj vissza ha tudsz, meg fog oldódni ez a kérdés, meg fogom kapni a válaszokat, legalábbis remélem.
Ha nem, hát akkor én is hülyén halok meg veled együtt. Mert azt tudnod kell, hogy én már nem hagylak el soha, ha tetszik neked, ha nem, mi már összetartozunk! - mondja Tündi ellentmondást nem tűrő hangon és befordul a fal felé. Engem pedig esz a fene, hogy meg tudom-e az igazságot. Kérlek titeket, segítsetek megfejteni a nagy titkot, mi is az életünk értelme?
Hozzászólások
Dellamama - May 25 2012 07:03:36
Kedves Évám!
Az élet értelmét már nagyon sokan próbálták megfejteni. Van olyan nagy gondolkodó, aki azt mondta "Az élet értelme, maga az élet"
Ugyan ezzel nem mondott semmit, de Te annál inkább, sokatmondóan megfogalmaztad! Az élet értelme mindenkinél más és más. A lényeg szerintem, hogy egy ember minél korábban, minél fiatalabban rádöbbenjen, miért is született ide gyönyörű Földünkre.
A kapott feladatot teljesíteni kell, a problémákat, a gubancokat meg kell oldani.
Te már rátaláltál saját életed értelmére, régen tudod, hogy segítened kell az embereken. Ezt a családodban is megmutatod, naponta gyakorolod. Ott vagy ahol szükség van Rád! Azért vagy boldog ember, mert a sorsodat éled.
Aki csak sodródik és nem ismeri fel élete értelmét, az boldogtalan.
Életem során én is sok mindent próbáltam, de azért nem sikerültek bizonyos akarásaim, vállalkozásaim, mert nem az a feladat lett számomra kijelölve, nem azokon az utakon kellett járnom. Amikor ráleltem életem igazi értelmére azóta nyugodt vagyok és boldog.
Hát ennyi, --tőlem.
Nagyon tetszett az írásod, igen elgondolkodtató. Kíváncsi lennék én is mások véleményére.
Szeretettel ölel: Marika
gyongyszem555 - May 25 2012 07:42:08
Drága Marikám!
Tiszta szívemből, őszintén örülök véleményednek. Azért is "dobtam" fel ezt a témát, mert én úgy gondolom, hogy ebben a klubban csupa-csupa intelligens, művelt, okos ember "létezik" és én roppant kíváncsi vagyok - lennék - a véleményükre. Már pedig azért is, mert ezáltal is sokat tanulhatnék tőlük. Mint most például Tőled is - melyet nagyon köszönök - egy gondolattal többet tudok általad erről a témáról, és ezért is szeretek veled "beszélgetni".
Azt írod, hogy a "lényeg, hogy az ember minél korábban, minél fiatalabban rádöbbenjen, miért is született..stb". Maximálisan egyetértünk, és ha ezt a feladatot - amit maradéktalanul végre kell hajtania, legyen az munkahelyi, családi, vagy bármilyen más dolog - már fiatal korában megkapja az ember, nyilvánvaló, hogy maradéktalanul végre is fogja hajtani és már ott kopogtat a kis agyában a tény, hogy mi értelme van az életnek.
Abban is igazad van, hogy a sorsomat élem, hiszen szívesen teszem amit teszek, még ha sokszor nagyon nehéz is, de akkor is az enyém az én sorsom. Soha nem voltam irigy, hogyha másnak jobb sors jutott mint nekem, rohadtul nem érdekelt, és nem is érdekel.
Most összefoglalom, amit Tőled tanultam hozzászólásod által:
Meg kell találni, rá kell lelni életünk igazi értelmére és akkor leszünk csak maradéktalanul boldogok.

Köszönöm, hogy meglátogattál és értékes tanulságos véleményeddel megtiszteltél. Roppant szeretek tanulni a tőlem okosabb, műveltebb, iskolázottabb emberektől. (Mondhatnám úgy is, hogy ez a mániám.)

Szeretettel ölellek: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - May 25 2012 11:34:36
Kedves Évike!

"...te életed értelme, hogy segítséget nyújtsál az elesetteknek, vigaszt a rászorulóknak, gyógyszer vagy e lelki sebekre, nem ez az életed értelme? Természetesen még sok minden más ezek mellett. De életed fő értelme - legalábbis eddig ez volt, ha nem, akkor másfelé kolbászoltál, de akkor én még nem ismertelek - ez volt, hiszen Te mindenkinek segítettél, ha bajba került valaki, te ott álltál mellette, még erőn felül is vállaltál olyan kötelezettségeket amit aztán ha kínok között is, de véghez vitted, megoldottad a problémákat."
Ebben a bekezdésben leírod, hogy mi az életünk értelme (természetesen azon túl, hogy családot alapítunk, gyermeket szülünk és tisztességben felnevelünk."

Szeretettel: Zsuzsa

smiley
gyongyszem555 - May 25 2012 11:53:41
Drága Zsuzsika!
Nagyon örülök Neked!
Úgy gondolod, hogy amit idéztél írásomból az az életünk értelme, akkor nagyon örülök neki, hogy én is így gondolom, és egyezik a véleményünk. Így ahogy jobban belegondolok, nem is írtam olyan nagy baromságotsmileysmiley hiszen mindketten (Marika és Te is, kiknek a véleményére igen sokat adok) megtámogattatok abban a hitemben, hogy jól gondolom, illetve Tündi, mert ez most speciel az ő okoskodása.smiley
Megtartom én ezt a csajszit jövőre is, az az érzésem, bár amikor felidegesítsmiley haragszom rá.
Kedves Zsuzsika!
Nagyon szépen köszönöm hozzáértő, bölcs véleményedet a témával kapcsolatosan.

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Nagyon szépen
gyongyszem555 - May 25 2012 11:57:24
Bocs, a "Nagyon szépen" ott maradt az alján, de akkor már ha ott maradt, befejezem a mondatot, mert nem szeretem a preciztelenséget és az igénytelenséget.smileysmiley
Nagyon szépen köszönöm még egyszer a véleményedet!smileysmileysmiley
gyongyszem555 - May 30 2012 17:18:13
Kedves Külső olvasóim!
Nagyon szépen köszönöm megtisztelő figyelmeteket.
Mindig várlak Benneteket!

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 25. Thursday,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes