Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 29 2024 15:26:22
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Pia Nista: hu.se.t 8
hu.se.t 8.
Göteborgi Magyar Napok 2012






Jól emlékszem, mennyire elégedettek voltunk a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör első hu.se.t- rendezvényét követően. Volt költészet, zene, azután finom magyar falatok s magyar borok egy balatoni svéd bortermelőtől. Hiába esett eső és a hideg szél is hiába söpörte végig az utcákat amíg beértünk a Världskulturmuseet épületének falai közé, a hangulatunk így is jó volt.
Most pedig a hu.se.t 8 eményei is lezajlottak már. Az évek során az egyes rendezvények egyre több kapcsolatot mutattak a svédországi magyarok és svédek kulturája között. Egyre több svéd érdeklődő tapsolt a zenés műsorokat hallgatva vagy a filmbemutatóinkon. Örömmel használnám én is a „Kőrösi” elnökének, Csata Attilának megfogalmazását, amely szerint a Göteborgi Magyar Napok egy kulturális hidat emelnek a Svédországban, különösen a Göteborgban élő magyarok és svédek között. Ezt a május 5-i megnyitón szinte minden beszédben hallhattuk.
Magyarország stockholmi nagykövete, Szentiványi Gábor úr is hangsúlyozta a hu.se.t kulturális jelentőségét és a „Kőrösi” fontos tevékenységének fontosságát. Első ízben találkoztunk Göteborg új polgármesterével Lena Malm személyében, aki megnyitójában kifejezte reményét, hogy magyarjaink a jövőben is ilyen és hasonló rendezvényekkel színesítik majd városunk életét.
A megnyitó napján 19 órakor egy szokatlan hangvételű zenei eseménynek adott helyet a Cosmopolitan kiállítóterme. Etno-jazz koncertet adott a NEOFOLK együttes. Három tagját négyszer annyi hangszer veszi körül várva, hogy sorra kerülhessen. Annyi féle hangzás, oly’ sok zene csendül fel, hogy a hallgató csak csodálkozik: ezt mind ők játszották? Bonyár Judit, aki csellistaként, de elsősorban énekesként bűvölt el mindannyiunkat. Hangja tiszta mint a kristály, nagyszerű szövegkiejtését pedig külön hangsúlyoznom kell.
Megkérdeztem a trió jövőjéről. Sajnálkozva mondta el, hogy ha vállakoznának elektronikus hangszerek alkalmazására (mint ahogyan ezt több műsorszervező is szeretné), minden bizonnyal megmutathatnák zenéjüket egész Európának. Erre azonban nem vállakoznak. Igazi hangszerekből csalnak elő igazi hangzásokat. Hüvösvölgyi Péter (gitárok, mandolin, bouzuki) és Franczia Dani a legfantasztikusabb ütőhangszerein (zsámolydob, kanna, darabuka, stb...) egészen bravúros virtuozitással „párbajozott” egymással. Ezért annyira lelkesen gratuláltam nekik, hogy már magyarázkodnom is kellett: nem túloztam a felső fokokkal. Igazán remélem, hogy újra hallhatjuk a Neofolkot.
Május 6-án telt ház volt a göteborgi „3:e Våningen” táncintézmény és a Kőrösi közös rendezvényén: Méhes Csaba pantomim estjén. Sokszínű, igazi pantomim elemeket használó produkciót láttunk. Méhes Csaba sok humorral nevettette meg a közönséget, még a legfiatalabbakat is. A művész nyolc, talán tíz nézőt hívott ki maga mellé és mindenki örömére jól „megdolgoztatta” őket. Csaba tudatosan, tervszerűen használja a humort, mint napjaink hiánycikkét. Chaplinre hivatkozott: „akinek az életében egy nap nevetés nélkül telt el, az elvesztett egy napot”.
Méhes Csaba találkozásunk óta fellépett a Bárka Színházban, de együttes fellépései vannak egy rézfúvós együttessel: „Brass In The Five”. Ha valaki találkozik a hirdetésükkel, ne mulassza el beülni a nézőtérre!

Május 8-án és 11-én a göteborgi Haga moziba mentünk. Természetesen mindkét alkalommal magyar filmet láttunk. Az első film, A zöld sárkány gyermekei-nek vetítésére kis technikai probléma miatt másik terembe kellett költöznünk, amely zsúfolásig megtelt. A film a mai Budapesten játszódik. A rendező Miklauzic Bence munkájában jó, kellemes humorral találkoztunk és a mai élet sok-sok jegyét felismertük. Nekem tetszett!
Pár nappal később a Stanislaw Lem regényének megfilmesített változatát láthattuk: „Az emberiség egy perce”- Rendező Pater Sparrow, kamera Zsigmond Dezső. Mint minden filozófiai gondolatokat fejtegető írás, nagyon nehéz filmben összefoglalni. Könyvbe vissza-visszalapozhatunk, de filmben erre nincs lehetőségünk. A szereplők és az operatör azonban jó munkát végzett és elégedetten tapsoltunk, amikor elsötétült a vászon.

A Nyíregyházi születésű Nógrádi Gábor nevével sokszor találkoztunk már. Nagyszerű érzékkel kezeli hallgatóságát, legyenek azok gyermekek, vagy felnőttek, néhány évesek, vagy idősek. Igazán kevesen vállakoztak a feladatra, amelyet Nógrádi Gábor a legnagyobb odaadással és hozzáértéssel végzett el. Számtalan tudnivalóval igyekszik felkészíteni a 9-12 éveseket a gyorsan közeledő felnőtt korra: a pénz használatától az állatok, növények szeretetén túl a közlekedési szabályok jó megismeréséig a hétköznapi élet szinte minden kérdését érinti. Könyvei közismertek, sok kiadást értek meg és többet közülük megfilmesítve is láthattunk. Mind elmondotta: nagyon fontosnak találja a boldog gyermekkort, az olvasásra szoktatást és a fantázia készségét. Hiszen a szövegértéssel és a szépirodalom megismerésével a világot értjük meg jobban, a világ megértése pedig a legfontosabb a mindennapjainkban. Mindezekhez elengedhetetlenek a gyökerek, vagyis a régi kultúra, az alap amelyre építkezhetünk.
Az International Board on Books for Young People vagyis a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa évezredünk első évében az év legjobb ifjúsági könyvének járó díjjal tüntette ki PetePite című gyermekkönyvét.

Ragyogva sütött le a nap Göteborgra, ahol a Kronhuset udvarán egy kávé mellett elbeszélgettünk György Attila - József Attila-díjas - íróval, aknek nevét egy nagyszerű film, A boszorkánykör forgatókönyvének írójaként már évekkel ezelőtt megismertük. A göteborgi magyarok közül többen is olvasták könyveit. Egyike ezeknek Larsson Mária, aki egy órával később a Cosmopolitan termében az íróval beszélgetett.
A csíkszeredai születésű író ma már tagja a Magyar Írószövetségnek és a Fiatal Írók Szövetségének is. Erdélyben több lap szerkesztője, munkatársa. A „Harcosok könyve” című munkája eddig már három kiadást ért meg. Most egy székely meseregény megírásán dolgozik, de a harminchárom kisebb történetből álló Macskásköny éppen kiadás előtt áll. Címe érdekes. A számítógép előtt ülő író meglepetésére a cica átsétált a billentyűkön s ezzel eldöntötte, mi legyen a könyv címe: Aetriuxa. A szó kissé latinos hangzásától könnyen felélénkül az ember fantáziája.
Örültem neki, hogy György Attila hisz a nyomtatott írás, a lapozható könyv varázsában és erejében. Kivánok Attilának jó erőt sok további érdekes könyv megírásához.

A Magyar Napok Göteborgban már önmagában is elgondolkodtató „jelenség” Svédországban, ha arra gondolunk, hány nemzet itt élő leszármazottai büszkélkedhetnek hasonló rendezvénysorozattal. Legyünk hát büszkék rá, hogy évről évre fel tudunk mutatni valami újat és szépet egymásnak és azoknak a svédeknek, akik városunkban és környékén figyelnek, ha magyar kultúráról van szó.


Maróti László
Göteborg
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - June 05 2012 06:36:10
Kedves László!

Ezuttal is örömmel olvastam beszámolódat, a göteborgi-magyar napok rendezvényről. Szerintem mindannyian örülhetünk, amikor arról hallunk, hogy valahol külhonban, jelen esetben Svédországban mutatkoznak be magyar művészek, költők.

Községünkben (Kaposmérő) is volt két rendezvény a közelmúltban, az egyik Népi Fesztivál volt, a másik a Falu- és gyermeknap. Mindkét alkalommal sok fellépő sok szép előadását nézhettük délutántól estéig. A helyi női énekegyüttes mellett a Falunapon a helyi férfiakból verbuválódott énekegyüttes előadását is hallhattuk, igen színvonalas volt.
Van egy együttes Marcaliban, a Marcato együttes, akik dobszólójukkal már második alkalommal hívták fel az érdeklődők figyelmét. A kongától a szemeteskukáig sokféle "instrumentumon" játszottak.
A magyar kultúra szerencsére nem lesz elfeledve!

Ne haragudj, hogy én is beszámoltam a nálunk történtekről!

Én is szeretettel olvastalak!

Zsuzsa
smileysmileysmiley
Dellamama - June 05 2012 06:50:03
Kedves László!

Nekem is tetszett a beszámolód!
Üdvözöl: Dellamama smiley
PiaNista - June 05 2012 12:44:22
Kedves Zsuzsanna, köszönöm, hogy elolvastad cikkemet és nagyon örülök a viszont-beszámolónak. Bizony, eljutottunk odáig, hogy a kultúrának már és még a hazai megnyilvánulásai is örömöt szereznek. A TV- és rádióadók - egész Európában - gyakran egészen elképesztôen alacsony szinvonallal "etetik" az embereket. A fiatalok egyre kevesebb igénnyel veszik a CD-ket és hallgatják a koncerteet. Na, de ebbe most nem akarok elmélyedni...

Köszönöm:
PiaNista
PiaNista - June 05 2012 12:45:51
Kedves Dellamama, köszönöm szépen, hogy újra benéztél hozzám és ezt a cikkemet is olvastad.

Üdvözlettel:

PiaNista
PiaNista - June 08 2012 16:30:19
Bocsánat, de a harmadik bekezdésben a "[u]Mind[/u] elmondotta:" helyesen természetesen: "Mint elmondotta:"

PiaNista
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 29. Friday,
Auguszta napja van.
Holnap Zalán napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes