Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 18:10:18
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: KATONADOLGOK
MM

"Te Maris, az a jány amott ni, meg "megesett""

No ettől a kifejezéstől és szemlélettől tudott még rettenetesen elborulni az elmém.
Egyik délután bölcsödés fiúnkkal igyekeztünk haza felé munka után és az egyik öreg néni megszólított.
- Jöjjön mán errébb kedves, maguknál szolgál az a Virág Bencze?- kérdezi sokatmondó vigyorral és műbalhéval telített tekintettel rám csodálkozva.
- Igen, mi a baj vele?- kérdeztem kedvesen a nénit.
- Hát az a bűnös, az a megrontó, az a galád, attól esett meg a szomszédom Veronikája. Mán három hónapos terhes, majd leszerel a fiú és itt hagyja a "zabi gyerekével" együtt, micsoda szégyen, micsoda szégyen - kárált az öreglány.
Mondja meg annak a Virág Bencének, hogy az egész falu megvetése az övé. (egy nagy frászt, ezt csak ő a gonoszkodó, irigykedő, szenzációt hajhászó öregasszony véleménye volt egyedül) no viszontlátásra, ezt most jól megmondtam!- és óvatosan közrbe nézve engem is, elballagott.
Másnap rákérdeztem a Virág Bencze honvédra, hogy mi az igazság, illetve elmondtam neki, hogy mit hallottam.
- Igen, igaz, de hát én Veronikát szeretem - ő ezt tudja nagyon jól -, szerelemmel szeretem és el fogom venni feleségül. Igaz, hogy még van idő a katonai szolgálatom leteltéig, de pontosan olyan meggondolásból veszem el előbb, hogy ne jártassák a szájukat a buta, irígy emberek, mielőtt meglátszik a terhesség.
Még, hogy "zabi gyerek", röhögnöm kell!- mondja Bencze értelmes tekintettel.
Sejtettem, hogy Benczében (sem) nem csalódhatok, hiszen tiszta lelkű, egyenes embernek ismertem meg, nem tudtam volna róla olyat feltételezni, illetve elképzelni, hogy ő cserben hagyott volna valakit.
Másnap kimaradást kapott Bencze, olyankor mindig egyetlen nagy szerelméhez Veronikához sietett, kinek szíve alatt már ott fejlődött szerelmük gyümölcse. Az az öreglány aki a "hírmondó" volt a faluban, ott lakott Veronikáék szomszédságában, mindig árgus szemekkel sasolt, amikor a "KATONA" megjelent.
Most is ott sunnyogott a kerítés tövében, Bencze látta fél szemmel, hogy ott bujdokol és hangosan ráköszönt:
- Kezét csókolom Bözsi néni hogy tetszik lenni? El tetszett veszíteni valamit, segítsek megkeresni? - már csak azért gondolom, hogy ott tetszik hajolgatni a földön (egy nagy frászt hajolgatott, hajolgatott igen, csak azért, hogy nehogy észrevegye a Bencze katona, hogy leskelődik) mondta kedvesen Bencze.
- Nem, nem kell, köszönöm, aztán ha mán így rám kérdeztél fiam, én is kérdeznék tőled valamit. (Simán letegezte Benczét az öreglány, hiszen nem illik, bármilyen idős is valaki még a fiatalabbat sem letegezni, no de Bözsike nem ismerte az illemszabályokat (sem)
Hogy is áll Te ezzel a Veronikával? Zabi lesz az a gyerek, vagy mi, amit csináltál neki! - és nézett a fiúra kőkemény tekintettel, mintegy kőszobor.
A fiú a döbbenettől kissé megszédült, tudta, hogy vannak sötétségek az emberek tudatában, de hogy ennyire nagy a sötétség, az fájt Benczének.
- Arra tetszik gondolni, hogy szerelmünk gyümölcsének mely ott fejlődik Veronika méhében lesz-e apukája? Ha igen, akkor teljes mértékben tessék megnyugodni, nehogy megüsse a guta Bözsike nénit a nagy aggodalomból kifolyólag. Természetesen én vagyok, leszek a gyermek apukája és nem azért mert ez a kötelességem azért, mert "megejtettem", hanem azért, mert szeretem Veronikát tiszta szívemből, szerelemből- mondta a"katona".
- No azért lelkem, nehogy itt csúfságban hagyd szerencsétlen kisjányt, mert az anyja világgá zavarja. - mondta Bözsike néni.

Az a baj, hogy Bözsike néni magából indult ki, hiszen Veronika szülei nem voltak ennyire begyepesedett, sötét emberek. Amikor megtudták, hogy leányuk gyermeket vár, az anyukája egy kicsit neheztelt Veronikára - már csak a falu szája miatt is - de apukája azt mondta, hogy "kislányom, minden csoda három napig tart", majd elfelejtik azok az emberek, akiknek ez szenzáció és csámcsognivaló.
Igaza is lett az apukának, nem tartott tovább három napnál.
Fergeteges esküvőt, lagzit tartottak - melyre hivatalosan voltunk mi is, addig anyukám vigyázott a kisfiúnkra -, hivatalos volt az egész falu, Bözsike néni roppant büszke volt magára, azt hitte, hogy azért vette el mégis feleségül Bencze a lányt, mert ő ráijesztett.
Szegénykét meghagyták ebben a hitben.
Hozzászólások
Dellamama - July 11 2012 12:13:00
Évikém!
Ez a történet a 70- es években játszódik., amikor még kötelező volt katonának lenni. Szívesen vitték más vidékre a fiukat szolgálatba, hogy kicsit edződjenek, szokják az otthontól való elszakadást. Nagyon sok ismeretség, kaland szerelem és házasság jött létre a katonák és a helybéli lányok között.
Bence és Veronika őszinte tiszta szerelméből fogant a gyermek. Abban az időben a falu nagyon hamar szájára vette a "megesett" lányt. Az öregasszonyok csámcsogtak ezeken az eseteken. A fiatalember nem kényszerből, hanem szerelemből vette el a lányt. Voltak azonban olyan esetek is, hogy vasvilláéval fenyegették meg a katonát. Te közöttük éltél ismerted a történeteiket.
Ebben az írásodban minden szépen fejeződött be. Ilyen Bözsi-néni félék sokszor bizony árthattak is a fiataloknak, mert a pletykáik nem mindig fedték a valóságot.
Kellemes olvasmány volt, most ebéd előtt.
Ölellek: Marika
gyongyszem555 - July 11 2012 13:24:51
Kedves Marikám!
Igen, sajnos voltak nem ilyen szép végkifejletű történetek is, pontosan az ilyen tudáléos, pletyká Bözsinénikről kifolyólag.
Ennek az ellentétére is tudok példát mondani, amikor a tudálékos vénlány (Bözsi néni) szétszakította a szerelmeseket, pontosan abból kifolyólag tudta ezt megtenni, hogy az ország bármely pontjáról - legtávolabbiról is akár - vonultak be sorkatonák. Több száz kilométer távolságról pedig mindenki azt mondt, amit akar.
Egy szerelmes párt pontosan azért tudott szétválasztni egy bözseféle, mert azt hazudta a szerelmes lánynak, hogy "te jányom, azt hallottam ám, hogy a bakádnak felesége és három pujája van oda haza, nem vesz az el téged soha, csak "arra" kellesz neki." A lány pedig hitt neki - mégsem volt akkora nagy a szerelem - és inkább elváltak útjai a katonával.
Sok-sok történetem van katonakoromból, mely igaz, hogy már a múlt, de a mai életben is fellelhetőek ezek a problémák, ezek olyan időtállóak!smileysmileysmileysmiley

Köszönöm szépen Marikám, hogy olvastál, véleményeztél és remélem, hogy jobban esett az ebéd.(No nem nagyképűsködök már, mert azt meg kifejezetten utálom!smileysmileysmileysmiley)
Szeretettel ölellek: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - July 12 2012 12:54:56
Kedves Évike!

Igencsak jó kis történetet meséltél el, szintén a "múltból". Én is csak azt tudom mondani, hogy voltak és vannak is ilyen "károgó vénasszonyok", akik azt hiszik magukról, hogy nélkülük nem forogna a világ, s ha nem mondhatnák el véleményüket, vagy nem adhatnának tanácsot, akkor nélkülük senki nem menne semmire! Remélem, Böcsi néni nem volt hivatalos a szomszéd lány esküvőjére! Mert azt tartottam volna helyesnek, ha a "szája szélét nyalogatva" sóváran és irígykedve figyelte volna, hogy milyen boldog pár lett a Bencéből és Veronikából!

Szeretettel olvastalak most is: Zsuzsa
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - July 13 2012 08:55:53
Kedves Zsuzsika!
De Bözsi néni is hivatalos volt a lakodalomba, hiszen ott mesélte el, hogy ő rendszabályozta meg a fiatalembert, azért vette el - csak, csupán - Veronikát. De mindenki ráhagyta, hadd pofázzon a vén csaj, imerték már, hogy milyen alattomos sötétség.

Köszönöm szépen, hogy olvatál és véleményeztél.

Szeretettel: Évismileysmileysmiley
Ui.: Gondolhatod, mindig imádtam az ilyen pletykás vényasszonyokat!smileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - July 13 2012 10:42:11
Évike! Gondolom, hogy imádtad, azt "idézőjelben" gondoltad!!!

Egyébként - véleményem szerint - Bözsi néni akkor kapta volna meg "méltó büntetését", ha nem lett volna hivatalos, meg is érdemelte volna, és én nem hagytam volna meg a "hitében", annyi biztos!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - July 13 2012 13:31:55
Zsuzsikám kedves!
Én mindig úgy éltem és úgy gondoltam, hogy mielőtt ilyen emberekkel beszélgettem, mindig számoltam háromig, és miután felmértem a z illető intelligenciaszintjét, - Bözsike néninél nem volt nehéz, hiszen sötétségbe borult éjszaka volt elméjében -, azután döntöttem úgy, hogy felegleges vele kommunikálnom., mert úgyem érti. Ha nem lett volna hivatalos, az ő véleménye - amit a kis szürkeállományából kifolyólag ki tudott sajtolni - akkor sem változott volna, ha nem hívják meg.
Nagyon sokat gondolkodtam már ezen úgy összességében, hogy mit ud felfogni egy egyszerű beszűkült elme. Összességében nem irigylem az orvosokat, pszichológusokat és pszichiátereket, mert valamilyen szinten ez az ő feladatuk, feltárni az emberi elme működését, vagy nem működését. De már megint eltértem a tárgytól, bocsáss meg ezért kedves Zsuzsika!

Köszönöm szépen, hogy visszanéztél, szeretek veled (is) beszélgetni!

Szeretettel: Évismileysmileysmiley
Eta-Etusom - July 13 2012 19:44:29
Mondhatnám elsodort ez a történet.. úgy gondolom tipikusan a kisközösségek nevelnek ki magukból ilyen" jóakarókat" bár a nagyvárosi folklór is ismer "mixer" ismerősöket..
Nagyon megfogott a ízes foglalatban élő történet....smiley
gyongyszem555 - July 14 2012 08:44:09
Etusom kedves, köszönöm véleményedet.
Igen a mixer (is) nagyon jól tud keverni!smileysmiley

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Andy Jazz - July 16 2012 18:49:29
Kedves Varika12!
Hát ki ne ismerné Bözsike nénit! Igaz, sok helyen kedveskedve csak KISKEGYED-nek nevezik a SZTORI-jairól elhíresült BORS Bözsit!smileysmileysmiley
Szeretettel olvastalak!
Andy
gyongyszem555 - July 16 2012 19:22:56
Kedves Barátom!
Nem is Te lennél, ha nem ilyen frappáns hozzámszólásra számítottam Tőled!smileysmileysmileysmiley
Nagyon szépen köszönöm!

Szeretettel: Évi.smileysmileysmileysmiley
gyongyszem555 - July 17 2012 14:58:21
Kedves Vendégeim!

Köszönöm szépen látogatásotokat!

Szeretettel: Évi.smileysmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes