Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 20 2024 06:37:00
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
MARCSY: Fogságban


Gy.


Hajdu Mária

Történetem főszereplői legyenek Ádám és Éva. Ebben a huszadik századvégi időben bárki lehetne. Csak Isten tudná megmondani, hogy miért van annyi gyermektelen pár. De mint tudjuk, egy nő két dologért képes bármit megtenni. Az egyik, hogy legyen, a másik, hogy ne legyen gyereke. Tehát következzen a történet:

Ádám és Éva nyolc éve élt már boldog párkapcsolatban. Sok mindent megpróbáltak már, hogy gyermekük szülessen, de nem jött össze. Mindketten átestek különféle vizsgálatokon, de nem találták akadályát, hogy gyermeket nemzzenek. Mégsem sikerült. Éva még teherbe sem esett. Visszavezethető e annak a ténynek, hogy volt egy terhesség megszakítása tizenhat éves korában? Nem lehetett tudni. Az orvosok véleménye szerint, mesterséges beültetéssel, úgynevezett lombik bébi programmal, lehetséges, hogy közös gyerekük születhessen. Belevágtak. Mindent betartottak a cél érdekében, de csak a harmadik beültetés volt eredményes. Végre megtapadt a megtermékenyített petesejt. Úgy tűnt, hogy egészséges a magzat. Az ötödik hónapban furcsán kezdte érezni magát a kismama. Hiába feküdte végig a terhességet, elfolyt a magzatvíz. A baba még nagyon messze volt az életképességtől. A kórházban soha nem érzett kínokkal megszülte a még élő magzatot. Összeomlottak mindketten. Ádám megnézte a kisfiút, de az csak rontott a lelkiállapotán. Zokogott, mint egy kisgyerek. Gyászolták magzatukat.
Eltelt egy év, amikor felhívták őket a kórházból, el kell dönteniük, mi legyen a még meglévő megtermékenyített petékkel. Nehezen, de ráálltak, egy utolsó kísérletet tesznek. Mind a négyet beültették Éva méhébe, ebből kettő megtapadt. Hosszú és türelmes időszak következett. Nagyon vigyáztak, az anyuka fel sem kelhetett, Ádám minden házimunkát magára vállalt. Nyolc hónap keserves várakozás után az orvosok úgy ítélték, elérkezett az idő. Császármetszéssel megszületett a kisfiú és a kislány. A szülők boldogsága leírhatatlan volt. Évát nyolc nap után hazaengedték a kórházból, de a bébik még néhány hetet inkubátorban fejlődtek. Minden nap bejártak a csecsemőosztályra, megszoptatni és megcsodálni a kicsiket. Alig várták, hogy hazavihessék őket. Végre az a nap is elérkezett.
Éva gyönyörűen berendezte a hálószobájuk egy sarkát a babák részére. Hiába, nagyon kicsi volt a lakás. A hálószobán és az apró konyhán kívül egy nappali szoba volt még. Ráadásul a negyediken.
Néhány napig nem volt baj, de ahogy ki kellett vinni őket a levegőre, kiderült, hogy az ikerkocsinak nem sok hasznát veszik. Nem fér be a liftbe, és a lépcsőn sem lehet levinni, csak összecsukva. Napközben Ádám dolgozott, sok mindennel nem boldogult egyedül Éva. A lakást sem tudta elhagyni segítség nélkül. A két babát nem tudta levinni, még ha a babakocsit a pincében is hagyták. Ráadásul, ha az egyik elaludt, a másik biztosan felébresztette a sírásával. Megoldhatatlannak tűnt a hétköznapi életük. Éva édesanyja csak esténként tudott feljönni, mert ő is dolgozott. Egyre ingerültebb lett, és ez a gyerekekre is átragadt. Ádámot vádolta, hogy nem segít. Se főzni, se takarítani nem volt ideje napközben a kicsiktől. Pihenésről nem is beszélve. Házaséletről pedig szó sem lehetett, túl kimerültek voltak mindketten. Nyugodt életük teljesen felborult. Éva házsártos, örökké panaszkodó feleség lett. Fogságban érezte magát, amiből nem tud szabadulni. Ádám egyre később járt haza. Neki túl sok volt ez a teher. Hát kibújt alóla. Végig sem gondolta, hogy így Évára még nagyobb súly nehezedik, akár össze is roskadhat alatta. Két év alatt, mire járni tudtak a gyerekek, teljesen elhidegültek egymástól. A kislány és a kisfiú, amit csak lehetett, mindent tönkretett a lakásban. Hiába játszhattak a nappaliban, kevés volt nekik a tér. Amikor átjött a nagymama estefelé, akkor mentek le a játszótérre, egy-két órára. Ekkor főzött Éva vacsorát, takarított és mosott. Ádám már régen nem vette ki a részét, a házimunkákból.
Jobbra akkor fordult a helyzet, amikor beírathatták az óvodába a kicsiket. Persze az sem ment simán. Minden nap cirkusz volt, mert nem akartak ott maradni. Hónapok teltek el, mire visszamehetett az anyukájuk dolgozni. Nyugdíjas lett a nagyi is, így többet számíthattak rá. Mégis jó sokára állt vissza a kiegyensúlyozott élet a családba. Több idő maradt egymásra is, vissza kellett hódítani a férjét. Hálát adott az Istennek, hogy kibírta a házasságuk ezt a megpróbáltatást. Igazán boldogok lehettek most már újra, pedig sokszor gondolt rá, hogy egyedül hagyta őt a problémákkal a férje.
A két kis óvodás szépen fejlődött, kárpótolta őket mindenért.


2008. október 26.
Adács

Szerepel a Rímes gondolatok című önálló kötetemben. (2008)
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - September 02 2012 14:13:33
Kedves Marcsy!

A történet nagyon is valódinak tűnik és eseményei beleillenek a "mai világba", amikor sok esetben hosszú megpróbáltatás után művileg sikerül a gyermekáldás. Ahol egyszerre kettő jön a világra és nincs megfelelő segítség az anyuka számára, ott igen sok bajjal járhat, mint a történetedben is! Ilyenkor, ha nincs nagymama a közelben - és ha a család anyagilag megteheti -, akkor elkél külső segítség, esetleg egy bébiszitter. De ha a férj többet vállal a gyermekekkel való gondoskodásból, akkor biztosan mindenki jobban átvészeli a hónapokat, éveket. A nem megfelelő gondoskkodást és az apai szeretethiányt a kisgyermekek is nagyon megérzik és életükben (ahogy sokan mondják), meghatározóak az első évek a felnőtté válás felé vezető úthoz!

Szeretettel olvastalak: Zsuzsa
smileysmileysmiley
MARCSY - September 11 2012 13:32:21
Kedves Zsuzsa! Köszönöm a hozzászólásodat. A történet valódi, egy ismerősöm biztosan magára ismerne, ha olvasná.
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 20. Saturday,
Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes