Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 19 2024 22:28:33
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 1
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: HA ÉN GAZDAG LENNÉK...
Három ember típus, képzeletemben hogyan reagálna a hirtelen érkezett gazdagságra. Mondjuk egy lottó-nyereményre. Szösszenetem fikció, ha véletlenül valaki magára ismerne, az csak a véletlen műve...





1.sz. Ember típus.
(Szerény, kedves, jóindulatú, végtelenül jószívű)
Úgy gondolom, hogy ez az ember először is gondolatban gyorsan feltérképezné a kis családját, barátait, talán még az ellenségeire is gondolna - bár legjobb tudomása szerint nincsenek, de ha lennének mégis, azokra is gondolna)
Olyannyira előtérbe helyezné a szeretteit, hogy mire gyors fejszámolásának a végére érne, talán még egyszer át kellene számolnia, hogy neki maradna a nyereményből? Nem foglalkozna vele, az a cél lebegne előtte, hogy ha segíteni tud, akkor miért ne tegye? Neki meg van a lakása, boldogan él a családjával, jó, nem dúskál a vagyonban, az anyagiakban, de nem is nélkülözik. Rögtön arra gondol, hogy családtagjai között, barátai között vannak tőle szegényebbek, jobban rászorulók, tehát evidens, hogy nekik adná a nyereménye nagyobb részét.
Biztos, hogy így cselekedne, mert nagyon jó szívű, adakozó - sok ilyen történetet olvastam már, hogy mire észbe kapott a nagy nyeremény után, szétosztotta és neki nem maradt semmi - de tulajdonképpen akkor sem szomorkodott.

2.sz. Ember típus:
Az irigy, mindenkin átgázoló, gátlástalanul törtető.
Meg van neki mindene, azt lehet mondani róla, hogy kisebb vagyonkája gyűlt már össze, mert ő aztán az égvilágon még nem segített senkinek életében, életfilozófiája az, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa, ő ugyan nem ad senkinek. No ha egy ilyen embert érné a szerencse, nyilván nagyobb házat vásárolna, a családjának talán adna a nyereményből egy keveset - no nem sokat, mert a génjei nem engednék - a többit pedig befektetné különböző ingatlanokba, amiből szintén haszna származna.
Nem, nem dőzsölné el, sőt talán még a fogához is verne minden garast.Eszébe nem jutna segíteni senkin, hiszen az az ő nyereménye lenne, senkinek semmi köze hozzá, így gondolkodna.

3.sz. Ember típus:
Önző, egoista, önimádó.
Úgy gondolom, hogy ő sem adna senkinek, vagy talán annak, aki megalázkodva, könyörögve kér, de természetesen kölcsön, és busás kamat fejében. Hiszen önző, csak ő létezik a Föld kerekségen - szerinte - körülötte forgott a világ eddig is, így gondolkodik, ezután meg pláne. Teljesen mindegy, hogy gazdag volt-e vagy szegény, a génjei amit örökölt nem engednék, hogy adakozzon. Tovább élné egoista életét, természetesen vigyázna a vagyonára, tőle aztán nem tudnának egy fillért sem kicsalni, nagy ívben lesajnálja embertársait, általában az ilyen ember típusnak nincs senkije, nincs családja, nincsenek barátai, nem tartozik senkihez, csak önmagának él, de jól érzi magát. Nem hiányoznak az embertársai az életéből, igaz, hogy ő sem kérne soha senkitől semmilyen szívességet.Jól el van egyedül a kis zárt világában.

No és végül, én mit tennék? Azt hiszem, hogy segítenék minden arra rászorulónak - ahogy eddig is tettem, pedig soha nem voltam gazdag- csak szeretetet, kedvességet tudtam nyújtani az ember társaimnak, de én úgy gondolom, hogy az is felért egy kisebb vagyonnal annak, aki rászorult.


Hozzászólások
Dellamama - October 03 2012 05:52:30
Kedves Évám!

Nagyon jól ábrázoltad a három ember-típust. Én rögtön besoroltam magam az elsőbe. Én marha biztosan szétosztanám, ha esetleg nyernék.
Szórakoztató jó kis írásodat, most időhiányában további véleménnyel nem szaporítom, de nagyon tetszett, gördülékenyen érdekesen dolgoztad fel a választott témát.
Szeretettel ölellek: Marika smileysmileysmiley
gyongyszem555 - October 03 2012 11:37:54
Kedves Marikám!
Ha csak egy pillanatra, akár egy szó, vagy egy mosoly erejéig nézel be "hozzám" én azt is nagyon megköszönöm.
Igen, én is szétosztanám ha nyernék - bár még életemben nem nyertem soha - és én úgy gondolom, hogy nagyon sok embertársunk ezt tenné. Vagy nem? A fene tudja!
A kabaré-videót kifejezetten azért választottam, mert én úgy gondolom, hogy illik némely ember típusra, mert akit csak a pénz motivál valahogyan így él, ahogy Hofi énekli, tök mindegy, hogy nyerte-e vagy máshonnan van neki, vagy ne talán tán a munkája bére.
Köszönöm, hogy véleményeztél, mindig szeretettel várlak, de természetesen megértem, ha sok a dolgod.
Szeretettel ölellek: Évi.smileysmileysmiley
Andy Jazz - October 03 2012 20:07:42
Kedves Varika!
Ha én nyernék, összegyüjteném a varikiádokat, és szép képekkel illusztrálva bőrkötésben kiadnám. Gondoskodnék a reklámról is!
Már ez is egy reklám! Az igéretemre még szombaton húzás után visszatérek!smileysmiley
Szeretettel Andy
gyongyszem555 - October 03 2012 20:49:31
Kedves András!
Óh, mily' megtisztelő ajánlat, nagyon szépen köszönöm, nem tudod véletlenül, hogy hol lehet elintézni, hogy a Te számaidat húzzák?smileysmiley
Nem baj, valahogyan szombatig kiderítem, bár már addig kevés az idő, de hátha...
Várom jelentkezésedet szombaton húzás után!smileysmileysmiley
Köszönöm nagyon, hogy ezt a varikiádot is olvastad és véleményezted.
Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - October 04 2012 16:15:56
Kedves Évike!

Nagyon jól jellemezted a három embertípust, hogy mit tenne, ha nagy nyeremény ütné a markát.
Én azt hiszem, elsősorban nem magamra gondolnék, ezért merem azt állítani, hogy az elsőként jellemzett embertípus csoportjába tartozom, - feltételezve, hogy rajtam kívül még sokan hasonlóan cselekednének az adott helyzetben -, és végiggondolnám, hogy a familián belül kinek tudnék a segítségére lenni, kinek van a legnagyobb szüksége arra? De azt azért hozzáteszem, hogy a két lányomon biztosan segítenék, hogy saját házuk legyen, és ne kelljen gürcölniük egész életükön keresztül, mert meglehet, hogy még akkor sem tudnának összehozni egy lakásra vagy házra valót. Egyre nehezebb a fiataljaink helyzete, hiszen legtöbben csak szezonális munkát kapnak, néhány hónapra, félévre vagy egy évre. Akinek meg évek óta van munkája, azt nem fizetik meg úgy, hogy félre is tudjon tenni belőle. Az árak egyre jobban az egekig szöknek, én is elgondolkodtam azon, hogy jó alkalom lehet a fogyókúrára, hiszen már a kenyér is igen drága lett.
De van nekem egy keresztlányom is, akinek már hosszabb ideje nincs munkája, pedig gyógypedagógusi diplomája van. Csak hát a legtöbb iskolában lecsökkentették a pedagógusok létszámát, és így sajnos őt is lapátra tették. Nagyon sajnálom a fiatalokat, (meg szüleiket is, akik taníttatták), hogy magas iskolai végzettséggel sem tudnak ismeretükhöz mérten megfelelő munkát találni.
Szóval, ha megnyerném a lottó ötöst, és az a nyeremény elég magas lenne, akkor segítenék, akin csak lehet, de biztosan a beteg és árva gyermekeket sem hagynám ki!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - October 04 2012 16:37:19
Kedves Zsuzsika!
Én úgy gondolom, hogy azért az emberek nagyobb többsége gondolkodik így, ahogy Te is, Marika is, én is Andy is. Csak az a baj, hogy a pénz - még a nyeremény is - általában azokhoz az emberekhez vándorol, akiknek egyébként is van, nincsenek filléres megélhetési gondjaik. Ma már sajnos teljesen mindegy, hogy valaki mennyit tanul, van-e diplomája, vagy milyen iskolai végzettsége van, vagy milyen szakképzettsége, utcára kerülhet bármikor bárki, mert esetleg kell a hely egy rokonnak, vagy ismerősnek, vagy csak egyszerűen kell és kész.Nem is köteles megindokolni a munkáltató, hogyha kirúgja az alkalmazottat.
No igen, a lottó ötöst is általában azok az emberek szokták megnyerni, akiknek nem lenne rá szükségük egyébként, szegény emberek nem igazán szoktak sokat nyerni. Nekik elég az álmodozás, hogy mi lenne, ha...smiley

Köszönöm szépen, hogy olvastál és elmondtad véleményedet a témáról és megosztottad az ezzel kapcsolatos problémáidat. Igen, nagyon nehéz a gyermekeinknek is, de az unokáinknak is, meg úgy összességében meg ette a fene az egészet, mindenkinek nehéz. De a hit és az optimista életszemlélet azért valamelyest segítség én azt mondom.
Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
gyongyszem555 - October 09 2012 11:58:10
Kedves Vendégeim!
Nagyon szépen köszönöm, hogy ismételten "benyitottatok" szerény kis írásomhoz.
Szeretettel: Évismileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 19. Friday,
Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes