Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 18 2024 21:42:15
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Útkeresés álmomban
"Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

Mindenki szokott álmodni, de nem mindenki emlékszik rá. Sokan hiszik, hogy az álmok jelek és utasítások, melyeket komolyan kell venni. Mások nem tulajdonítanak nekik különösebb jelentőséget. Pedig az emberiség évezredek óta tudja: az álmok nem hazudnak. Tartalmuk mellett jelentésük is van, amelyre – még a mai kor szakértői is egyetértenek ezzel – érdemes odafigyelni, mert megértésükkel könnyebben harmóniába kerülünk önmagunkkal." (Póda Erzsébet)

V


Már nagyon sokszor álmodtam azt, hogy valahonnan hazafelé igyekszem, árkon-bokron, erdőn-mezőn, folyókon keresztül próbálok hazajutni, sikertelenül. Néha kirajzolódik előttem egy-egy azelőtt már ismertnek hitt táj, majd ismét eltávolodik minden.
Az elmúlt éjszaka is hasonló kalandban volt részem. Az előzményeket nem tudom, csak azt, hogy egy gépkocsiban ültem, de nem egyedül, volt még néhány utastársam. Mintha a vezető ülésen foglaltam volna helyet és mondták nekem, hogy én vezessek. Én erre azt válaszoltam, hogy ilyen autót még nem vezettem. Valójában sohasem vezettem autót és nem is tanultam autót vezetni. (Bár egy, már jóval régebbi álmomban ültem olyan autóban, amit saját magam vezettem, és arra is emlékszem, hogy az a mi családi autónk volt, a szürkés-zöld színű Zastavánk. De az egy gombnyomásra indult, és olyan könnyedén siklott velem, mintha nem is ebben a világban lettem volna.)
Már nem tudom, ki vezette azután ezt a mostani autót, de az idő előrehaladtával úgy éreztem, hogy közeledünk az otthonom felé. Én legalábbis megbíztam a mellettem ülőkben, hogy helyes irányba haladunk.
Már sok idő eltelt, kiszálltunk az autóból és egy nagy házba lépve először a lépcsőkön lefelé, ahol a lépcsőfordulóban pocsolyás volt a föld, majd onnan felfelé vezettek a lépcsők. Aztán egy tágas helyiségbe léptünk, ahol már többen ültek asztalok mellett számomra ismeretlen emberek. Talán egy átutazók számára fenntartott pihenőhely lehetett. Nem éreztem ott jól magam, s nem akartam azzal az autóval és társasággal továbbutazni, mert úgy gondoltam, hogy az autóval rossz irányba megyünk. Otthagytam a társaságot és elhagytam ezt a furcsa helyet. Egy ismeretlen hely ismeretlen és néptelen utcájában mentem végig, de csak lassan, mert gyér volt a világítás és nehezen láttam a köd miatt. Kis idő múltán hozzászokott a szemem a sötétséghez, majd egészen kivilágosodott.. Ismeretlen asszonyok körében találtam magam, tőlük szerettem volna megtudni, hogy végül is hogy hívják azt a helyet, ahol most éppen vagyok? Ha jól emlékszem, azt válaszolták, hogy Nagyvárad a neve a helynek. Magyarok lehettek, mert szót tudtunk érteni egymással.
Nagyon elcsodálkoztam, hogy kerülhettem hazámtól ilyen távoli helyre?

Megkértem őket, hogy segítsenek innen hazajutnom. Most nincs nálam pénz, de ha hazajutok, bármennyi pénzt megadok a segítségükért.. El is indultunk együtt, ahol először egy árnyas erdőn mentünk keresztül, majd egy zöld mezőre értünk, ahol széles sávban kitaposott út vezetett a távolba, talán egy dombtetőre.
Álmomban megint csak nem érkeztem haza (mint már előtte annyiszor), de szerencsére, amikor felébredtem, ismét az ágyamban voltam, és elgondolkodtam álombéli utazásomon.
Talán nem is ez az igazi otthonom, ahol jelenleg élek? Hiszen sokszor hallottam már: „az álmok nem hazudnak”. Talán egyszer végleg sikerül hazatérnem!

Torma Zsuzsanna
2012. november 18.
Hozzászólások
gyongyszem555 - November 18 2012 13:58:15
Kedves Zsuzsikám!
Érdeklődve olvastam írásodat és meg kell, hogy mondjam én nagyon szkeptikus vagyok. Nem hiszek sem a lélekvándorlásban, sem az Álmoskönyvben, sem azokban a misztikus magyarázatokban.
Egyszer olvastam egy riportot ezekkel a kérdésekkel kapcsolatosan, már nem emlékszem, hogy ki volt a riportalany, de annyit tudok, hogy orvos volt. Azt nyilatkozva az álmokkal kapcsolatosan, hogy "akkor szokott az ember álmodni, amikor fáj valamije.(Ízületei, feje, vagy bármelyik testrésze) Ugyanakkor az ember azokat a dolgokat álmodja, ami már megtörtént vele életében, vagy megtörténhet vele bármikor. Ez a doki azt mondta, hogy nem kell az álmoknak semmilyen misztikus dolgokat tulajdonítani, - bár tudta, hogy sokan megteszik, pedig nincs értelme - no ezután volt egy olyan műsor, ahol vitába szálltak vele a "hívő" emberek, akik az ellenkezőjét vélték és ki is nyilvánították véleményüket. A doki mosolyogva hallgatta őket és mivel végtelenül intelligens volt, rövidre zárta a témát mondván, hogy mindenkinek szuverén joga, hogy miben hisz.

Egyébként én olyat szoktam álmodni gyakran, hogy valahonnan zuhanok lefelé, de mire földet érnék, felébredek! Olyankor végig gondolom a napomat, mi is történt velem, ha rájövök, hogy mit csináltam rosszul, vagy jólsmileysmileysmiley, akkor be tudom annak a ténynek, ha nem jövök rá ott egye a fene, alszom tovább, legfeljebb még egyszer zuhanok!
Szeretettel olvastalak és gratulálok!
Egyébként roppant kíváncsi leszek a kedves klubtársaim véleményére, mert biztos, hogy egyedül vagyok szkepticizmusommal.
Szeretettel: Évi.smileysmileysmileysmileysmiley
Dellamama - November 18 2012 16:01:44
Zsuzsikám!
Én a másik oldalon állok, mint Évi!
Lehet, hogy az agykontroll tanfolyam hatására, amit már húsz éve végeztem. Én már írtam is erről itt egy novellát. Nem álmos-könyvekből kell álmainkat fejtegetni. Mélyebb, lélektani értelme van az álmoknak.
Írásod nagyon tetszik és ha több időm lesz visszafelé is olvasgatok néhányat.
Gratulálok, gördülékenyen érdekesen írtál!
Szeretettel üdvözöllek: Maria smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 18 2012 17:03:08
Kedves Évike és Maria!

Mindkettőtöknek nagyon szépen megköszönöm, hogy elolvastátok álmomról szóló történetemet.
Akár hiszünk az álmainkban, akár nem, lényeg az, hogy kevés esetben tudjuk befolyásolni, hogy mit álmodjunk. Vannak, akik azt mondják, hogy ha sokat ettünk és tele a hasunk, az is befolyásolhat bennünket abban, hogy mit álmodunk. Azt már tudjuk, hogy az álmaink legtöbbször a (REM fázisban = Rapid Eye Movement) következik be, amikor pedig mélyen, hosszabb ideig nyugodtan alszunk, és az idő alatt nem álmodunk.
De álmodhatunk akkor is, ha valami miatt napközben nem találtuk meg a nyugalmunkat, lelki békénket, esetleg befolyásoló tényező lehet egy nagyon szép film megnézése és annak átérzése is. Ha gonoszságról, bűnesetről hallunk, vagy látunk, annak biztosan nincs jótékony hatása ránk, de azt sok esetben nem tudjuk elkerülni, hogy ne hallunk, ne lássunk ezekre példát. Ha nem nézünk TV-t, akkor az újságokban is írnak róla.

Évikém, a zuhanás nálam is sokszor előfordult, - lehet, hogy már írtam valahol -, ami a második szülésem pihenés közbeni állapotánál következett be, s attól kezdve többször megismétlődött. Ilyen előfordulhat akkor is, amikor először álomba szenderülünk, de még nem mély az álmunk.
Egyébként tudom, hogy többször álmodom, mint ahányszor emlékszem az álmaimra. Reggel, felébredéskor legtöbbször elhalványulnak előttem. Talán néha jobb is.
Az álomfejtők biztosan jobban értenek ehhez, talán lesz hozzáfűzni valójuk. De az még sem lehet véletlen, hogy nekem a valahonnan való "hazajutás" ismétlődik meg a legtöbb esetben.

Mindkettőtöknek köszönöm szépen, hogy itt jártatok!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmiley
mamuszka - November 18 2012 17:26:57
Kedves zsuzsa!

én is olvastam az álmodat - sok rokon vonása van az én álmaimmal - ismeretlen helyek, ismeretlen emberek, utazás viszontagságok - ilyen az életünk is csak nincs benne logikai rendszer - de az álmok nem hazudnak, ezt vallom én is. Mindenki meg tudja fejteni valamelyest magának saját álmát, ha átgondolja a vele történteket vagy vágyait, gondolatait.A ház magunkat jelenti - az utazás lehet képzeletbeli, vágyott vagy kényszerű menekülés...
én is sokat utazom.és megyek lefelé a lépcsőn - hát igen, lefelé megyek és elutazom majd de vissza nem jövök, viszont te hazaérsz majd.
szeretettel - mamuszkasmileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 19 2012 09:18:00
Kedves Mamuszka!

Köszönöm, hogy itt voltál és véleményeztél. Én is úgy gondolom, ahogy Te is, már életünkben felkészülünk, vagy legalábbis próbálkozunk, ha másképp nem, álmaink során a végső útra, s talán azért nem találjuk még a valódi "hazatéréshez" vezető utat, mert még van a Földön tennivalónk, ami visszatart, visszahúz bennünket!
Talán ez a legjobb megközelítés.

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmileysmiley
PiaNista - November 21 2012 21:37:04
Kedves [b][i]Zsuzsanna[/i][/b], én sem vagyok álmokhoz értô ember, de talán emlékszel, hogy én is írtam már álmokról. Ezért örülök, hogy leírtad, ami veled történt: álmodban. Látod, nem vagyok egyedül, akit érdekel a téma és ör¨ömmel olvastam soraidat. A doki, akit [b]Varika12[/b] említett, olyan lehet, mint a csillagászok, akik kijelentik, hogy igenis, csak a Földön van élet. Kell, hogy jelentsenek valamit álmaink, s akkor nem arra gondolok, hogy megfejtjük a jövônket. Örülnék, ha megtudnád, mibôl eredtek az álmodott események.
Szeretettel olvstalak. Gratulálok.
PiaNistasmiley
Torma Zsuzsanna - November 22 2012 17:05:44
Kedves László!

Örülök, hogy Te is itt voltál és elolvastad történetemet az álmomról, s annak is, hogy örömmel olvastad soraimat!
Sajnos, még nem tudtam meg, hogy miből erednek az álmodott események, s lehet, hogy nem is fogom megtudni. Főleg, ha arra gondolok, hogy egy másik életem élményei térnek vissza néha.
Az is lehet, hogy egy másik életemben "földönfutó" voltam, aki sehol sem lelte a helyét, vagy nem volt igazi otthona? Ezért nem vagyok elégedetlen jelenlegi sorsommal, mert azt gondolom, ennél sokkal rosszabb is lehetne!
Vágyaim, természetesen nekem is voltak, amelyek nem teljesültek.

Köszönettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmiley
farkas viola - November 27 2012 04:59:55
Kedves Zsuzsanna!
Itt is olvastalak és nagyon jól fejtegeted az álmodat. Nekem is még álmodnom kellene, nem itt kószálni összevissza. Megyek is vissza az ágyba, hátha sikerül aludnom.
Neked pedig szép álmokat kívánok szeretettel: Viola
szomorufuz - November 27 2012 18:09:11
Kedves Zsuzsám!
Igen - az álmok soha nem hazudnak.
Szeretettel olvastalak - gratulálok: Szomorúfűz
kakukkmarci - December 02 2012 21:29:15
Kedves Zsuzsa!
Jól leírtad az álmod.Az biztos ,hogy ha rosszat álmodunk esetleg valamivel
megterheltük a gyomrunk.A tudatalatti talán előjön álmunkban ezért nem hazudnak az álmoksmileyA színes álom talán ritkább.A visszatérő esetleg kimerültségtől is lehet.Persze furcsa álmok is vannak.Pl.Karinthy
írja:- álmomban két macska voltam és játszottunk egymással.-smiley
Üdv.marci
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 18. Thursday,
Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes