Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 23 2024 10:50:44
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 2
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Karácsonyi legenda...


Meglebbentette hópehely-szárnyait az angyalarcú Gyermek s a menny kitáruló szárnyas ajtaján keresztül leröppent a Földre.
Egy öreg favágó ballagott az alvó erdőben, éjfél felé megállt egy pillanatra, s felnézett a csillagos égre. Mit látott? — Egy gyönyörű fényű csillag ereszkedett lefelé, lassan — lassan, a végtelen kékségű űrön lefelé — Mint a fehér korall-gyöngy a kék tenger ölén — s aztán hirtelen eltűnt a nagy hegyek ormai mögött. — Az öreg favágó megemelte kopott kalapját s lassan keresztet vetett: — még soha nem látott ilyen fényes csillagot. Szívében csendes áhítattal gondolt erre az éjszakára.

Mert ugye ti is tudjátok, hogy az az éjszaka az áldott szelíd Karácsony éjszakája volt ?

A nagy hegyek lejtőin borzongva megremegtek a fenyők, amikor közöttük földre-libbent a szárnyas kis angyal. — Csendes boldogsággal súgták egymásnak : megjött — megjött. — És nemsokára tudták már az öreg szilfák is, a mohák a szikla oldalon, a korhadt derekú tölgyek, s a hólepel alatt alvó páfrányok, a didergő őzikék, a fa odúkban szundikáló cinegék is mind tudták már, hogy a Szeretet-angyala libbent a földre. - A fenyők boldogan adták tovább a csodálatos hírt, s az boldog rebbenéssel surrant ide oda : tölgyekből a mohákhoz, innen a páfrányokhoz, majd a madarakhoz s az őzikékhez .
Az erdő csendes boldogságában halkan megremegett, a fák és fényük meghajtották koronáikat, mikor tovalibbent közöttük a fehér inges Gyermek az emberek lakóhelyei felé. — És éjfélkor a madárkák halkan fuvolázni kezdtek.

— Mert ugye ti is tudjátok, hogy éjfélkor születik a kis Jézuska?

A város felett halvány fény pára remegett, s a sötét éjszakába világítottak a házak sárga szemei -- az ablakok. A szárnyas kart eltakarta szépen, hogy fel ne ismerjék az emberek, s boldogan surrant tova a nagy házsorok között, s a zegzugos kicsi utcák ölén. -- De boldog volt ismét itt lenn az emberek között! Ismét örömet vinni be a meleg szobákba! Boldogságot lopni az áldott éjszakájú fehér hajú idősek, s pufók arcú gyermekek szívébe! Óh karácsony est, te áldott, te édes.-- Csepegő, rózsaszínű gyertyácskát szelíd fénye, a szeretet olvadó melege !
Most majd be fog nézni sorra a kis ablakokon, s ahol látja hogy a kis szoba ölén szeretet, boldogság található, ott meglóbálja a kezében tartott ezüst harangocskát, s beköszön a Szeretet nevében. Mert mindig így szokott cselekedni: oda lopódzott a kis ablakhoz, bekukucskált titkon, s azután becsengetett oda, hol boldogságot talált, -- az ezüst csengettyűjével. És a kis csengő szavára szülők és gyermekek, rokonok és ellenségek, öregek és csecsemők, szegények és gazdagok megcsókolták egymást és mondották: Szeressük egymást! -- a kicsi Jézuska, ki ma született,-- így akarja!
Előhúzta ingecskéje alól a parányi ezüst csengőt, s odalopódzott egy alacsony házikó ablakához. Ilyen kis házakban máskor a legáldottabb boldogságot találta. Bepillantott! parányi szívecskéje megremegett! Hideg volt a szobácska, sötét; nem égtek a picinyke gyertyák, nem volt az asztalon csillogó karácsony fa, nem pattogott a kályha dudorászó tüze, s nem csengett a gyermekek arany kacagása! -- Egy sápadt, sovány asszony könnyezve szorította magához csecsemőjét, s egy nagyobb fiúcska sírva kért ennivalót, mert éhes.-- "Megmondom az apukámnak, ha megjön, hogy hányszor voltam éhes."
-- Az anya kétségbe esetten felzokogott, s megcsókolta a panaszkodó kis árváját. Apuka nem jön vissza enni adni a fiacskájának . Ő már a mennyországban van.
-- És sírtak mind a hárman a hideg szobában, karácsonyi kalács és mosolygó fényű, csepegő gyertyácskák nélkül.
Visszatette az ezüst csengőcskét, s összeszorult szívvel surrant el az ablak alól. Nem értette, mi történhetett sok ház lakóival, mert még sok-ilyen sötét, hideg szobát talált az első után! Sehol boldogság, meleg fény s megelégedés. Csak nyomorúság szívet tépő, kétségbe esett vergődés, s jéggé fagyó könnyek a sápadt arcokon, s ökölbe szorult kezek, a gyermekek arcát simogató szelídség helyett.
Egy hatalmas ház fényes szobájában urakat látott mulatozni. Ezek finom borokat, pezsgőt ittak, s azt mondták, mit törődnek ők a többiekkel! — nekik kedvezett a szerencse, s ha így megy tovább, milliomosok is lehetnek. De se karácsonyfa, se boldog áhítat, még gyermekek sem voltak itt.

Egy fenyőfa alatt, mely éppen olyan volt, mintha egy kis karácsonyfa lett volna, teleszórva sok fehér pihével, — itt egy hajléktalan feküdt néma csendben. Először azt hitte, hogy talán a karácsonyfát akarja kivágni és elvinni a kis gyermekeinek -- valahova -- haza. -- De nem mozdult. -- Vajon miért? -- A hideggel, a fagyos éjszakával nem tudta felvenni a harcot. Halott volt. -- Arcára szorította remegő kezét, melyből kiesett a kicsi csengő, eltakarta szemeit s menekült, menekült -- hegyen, dombon, vizén, hómezőkön, városokon át. -- Menekült. -- Csak minél messzebb a helyektől, hol emberek járnak.
Beért egy hatalmas erdőbe, hol hallgatva meredt bele a sötétbe. A nagy tölgyek, a lombos fenyők, s hajlongtak a kopasz szil gallyak. -- Itt leült egy mohos, hideg fatörzsre, kezeibe temette arcát, amelyen csendesen peregtek lefelé a könnyei, végig az arcán, a két kis kezén le a lábacskáihoz, amelyeken nem volt cipőcske sem. S a könnyeiből, amint azok a földre értek, halvány fehér, kékes kelyhű harangvirágok fakadtak. Egyik könny a másik után, egyik virág a másik után. — Csak sírt és nem érezte, hogy süvített végig az erdőn a hideg szél, és nem látta, hogy hatalmas pelyhekben kezd hullani a hó! A fák ijedten összesúgtak és megremegtek a fenyők, s összerázkódtak a sziklák.

Csak sírt, siratta az emberek szeretetlenségét, sírt, mert ezen a Karácsony éjszakán egyszer sem csendíthette meg az emberek szívébe markolóan az ezüst szavú csengettyűt, sírt, mert egy boldog arcot sem látott, és jéggé fagyott könnyek csillogtak az édesen csepegő, rózsaszínű és kék karácsonyi-gyertyácskák, áldott fénye helyett.
Egyik könny a másik után perdült, egyik mese virág a másik után serdült elő. A könnyből fakadt virágok halkan meghajtották kelyhüket, s megcsókolták a Szeretet angyalának mezítelen lábacskáit. Lassan letörölte könnyeit, s kibontva
selymes szárnyacskáit itt hagyta a háládatlan földet.


Másnap reggel az erdőben bandukolt az öreg favágó. s megtalálta a könnyből fakadt virágokat. Sehogy sem értette, hogy kerültek oda nyíló virágok decemberben ? — Egyet elhozott nekem is belőlük, s én hálám fejében elmondtam neki az édes kicsi karácsonyi legendát.
Hozzászólások
farkas viola - December 29 2014 15:15:18
Kedves Katryna!
Lélekmelengető írásod örömmel olvastam, mely szomorú igazsággal van tele.
Szeretettel gratulálok és BOLDOG ÚJÉVET kívánok: Viola smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 23. Tuesday,
Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes