Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 24 2024 07:02:23
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Újra élek. 2. rész.


Annak már lassan hét éve, hogy Ádám felesége Piroska eltávozott a mennyek birodalmába, magára hagyva Ádámot. A férfira ugyan rátalált egy új szerelem, melynek következménye házasság lett Violával. Ott maradtak a nyári lakban vidéken, eleinte nem volt semmi probléma, hitték mindketten, hogy megtalálták életük új párját. De ez közel sem volt így. Violának hiányzott a fővárosi élet, hiányoztak a barátok, a szomszédok, a régi társaság. Ádámnak hiányzott Piroska, megpróbálta megtalálni új asszonyában az elveszett feleségét, de egy idő után nem ment. Írta a regényeit, novelláit folyamatosan, éjszakákon keresztül, de egyszer csak cserben hagyta a Múzsa, mely az ihletet adta. Egy ilyen nyári éjszakán kiköltözött a lugas alá, kivitte az ezeréves lemezjátszót és vele együtt a kedvenc lemezét az "Orchideákat". Bekapcsolta és ábrándos szemekkel nézett fel a mennybe. Hallani vélte Piroska hangját, látni vélte aranyos, kedves mosolyát, és rettenetesen hiányzott neki az asszony.
Viola magára vette nyári köntösét, egy pohár martinivel a kezében, kisétált a lugas alá és leült Ádám mellé.

- Mi a baj, kedvesem? Nem tudsz aludni, nem tudsz írni, csak bámulod a fellegeket, s hallgatod ezt a gyönyörű dalt. Felszaggatod a sebeidet, nem tudsz szabadulni az emlékétől, igaz? - mondta a nő egyet kortyolva italából és meg akarta simogatni Ádám arcát, de ő most megfogta a nő kezét, és így szólt csendesen:

- Hagyd most ezt kérlek, és hagyj magamra. Egy kis időt kérek tőled, úgy érzem, hogy minden megváltozott körülöttem, amit most mondani fogok, nagyon fog fájni neked, nekem is, de ki kell mondanom. Elmúlt a varázs, nem te tehetsz róla, hanem egyedül én. Az én bolond szívem, az én meggyörtört lelkem nem tudja feledni a feleségemet. Érted te ezt, megérted? - mondta Ádám keserűen és könnyeivel küszködve átkarolta gyengéden a nőt.

- Megérteni talán meg tudom, de mivel nem éltem át, csak az empátiámra tudok hagyatkozni, ami nem ugyanaz, mintha velem történtek volna az események. Természetesen hagyok neked időt olyannyira, hogy holnap visszaköltözöm egy időre a budapesti lakásomba - ameddig nem hívsz -, magadra hagylak. Érzem én ezt rajtad már egy ideje, de nem tudtam, hogy mit akarsz. - mondta a nő zokogva.

Ádámnak is eleredtek a könnyei, és mintha Piroska zokogását is hallani vélte volna. Hát jó, akkor sírjunk - gondolta - mind a hárman, sírni azt nagyon jól tudunk. Valahogyan eltelt ez az éjszaka, Viola másnap visszaköltözött a fővárosba. Ádám nem volt nagyon szomorú, mely igazából meg is lepte őt, de különösebben nem foglalkozott vele. A következő éjszakát szintén a lugas alatt töltötte, írógépe felé hajolva és írt. Tudott írni, néha fel-felpillantott az égre, Piroska kacaját hallotta a messze távolból. Azt a gyöngyöző kacajt, melyet az unokái is produkáltak, amikor meglátogatták Őt, igen, az egypetéjű ikrek Rachel és Rebeka.

Teltek a hetek, Ádám egyre jobban magára talált, "megbeszélte" Piroskával az írásai tartalmát, kikérte a véleményét és nem tudott szabadulni az emlékektől. Ezen a hétvégén meglátogatták a gyermekei, az ikreknek a szülei az ikrekkel. Finom ebédet készített nekik és alig várta a "csicsergő" kis madárkáit, az unokáit.

- Szia nagypapa, megérkeztünk végre, képzeld el, ez a hülye autónk beadta a kulcsot az M7-esen, autómentővel beszállították a szerelő műhelybe, kölcsön autóval jöttünk. Apa mérges is volt cefet módon, jól összevesztek anyuval, de aztán mire ide értünk kibékültek. - mondja Rebeka óriási puszit nyomva a nagypapa arcára. Közben beszaladt a házba, hogy üdvözölje a nagymamát is, de Őt már nem találta.

- Nagyapa, hol van a mama? Eddig mindig itt várt bennünket az ajtóban, most meg hová dugtad? - nézett rá a gyermek értelmes szemeivel, melyből sugárzott a szeretet.
Ádám gondolkodóba esett, mit is mondjon Ő egy közel hétéves gyereknek, hogy meg is értse, hogy miről beszél. Hirtelen felnézett az égboltra, mintha Piroskától várná a választ, még motyogott is valamit...de a gyerek figyel, mindent észrevesz, amit a felnőttek nem is gondolnának.

- Nagypapa, Te megint a Napocskával beszélgetsz? Ma sem fog esni az eső, hidd el nekem, mert hallgattuk a meteorológiai intézet jelentését mielőtt ide indultunk, és tutira jó időt mondott. - mondta Rebeka sokat sejtető hangsúllyal a papának.

Közben megérkeztek a többiek a szülők Rachellel és ők is konstatálták Viola hiányát. Ádám fia észrevette apja szemében a könnycseppet, a szomorúságot, de ugyanakkor némi vidámságot is felfedezni vélt. Tágra nyílt szemekkel, némán várta apja magyarázatát. Ádám érezte, hogy a fiának mondania kell valamit, ő már nem gyerek. Odaült a fia mellé, kezébe vette a kéziratot, melyen jelenleg dolgozott, a fiú várt, és várt, türelmesen, amíg apja összeszedi lelki erejét és beszélni kezd:

- Tudod, fiam, Viola visszaköltözött Budapestre, én akartam így - de lehet, hogy ő is erre gondolt -, időt kértem tőle a további együttélésünkre vonatkozóan. - közölte a tényeket a férfi.
- Igen apa, sejtettem, hogy nem lesz ez ilyen egyszerű, hiszen a lélek, a szív az nem felejt, évtizedeket éltetek együtt anyával - és ő is felnézett az égre, látni vélte anyja most végtelen szomorú tekintetét -, nem lesz könnyű elfelejtened őt...

Folyt.köv...




Hozzászólások
farkas viola - February 17 2015 07:16:45
Kedves Évi!
Hát itt vagyok és olvaslak. Egyben csodállak: hogy tudsz ennyit írni?
Lehet, hogy Te vagy Ádám? Bizony, komplikált az élet, ki tudja, mi lesz még ebből?
Szeretettel: Viola smiley
gyongyszem555 - February 17 2015 07:56:56
Drága Violám!

Nagyon szépen köszönöm megtisztelő figyelmedet és örülök Neked. Azt, hogy hogyan tudok ennyit írni, csak sejtem az okát. Nem hiszek ugyan benne - de Te ezt tudod - de sokszor arra gondolok, amikor tódulnak az agytekervényeim között a gondolatok és nem tudok határt szabni nekik, hogy lehet, hogy előző életemben én voltam Ádám.smiley Vagy majd az elkövetkezendő évben leszek? Végül is mindegy nekem, az a lényeg, hogy a Múzsám ne hagyjon el. De úgy veszem észre, hogy eszébe sincs ezt a merényletet elkövetni ellenem - na egyébként addig élnesmiley -addig pedig kénytelen vagyok klaviaturát ragadni, amíg diktál.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmedet.

Szeretettel: Évismiley
Radmila - February 25 2015 10:04:47
Drága Évikém!

Most így egyszerre elolvasva írásodat, nagy elismerésem neked.
Szeretettel olvastalak.
Puszillak és ölellek: Marasmiley
gyongyszem555 - February 25 2015 15:39:43
Nagyon szépen köszönöm elismerő szavaidat drága Marám, nagyon jól esnek, már csak azért is mert mérvadó számomra a véleményed, és végtelenül respektállak. Te engem már négy éve varázsolsz a tudásoddal és a szerénységeddel, kedves, mosolygós lényeddel.

Szeretettel ölellek és puszi: Évismiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 24. Wednesday,
György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes