Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 23 2024 23:21:53
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Szendi-hegyi kirándulás




Ekkor kezdtünk gyülekezni a szendi-hegyi kirándulásra. Azt sajnálom, hogy nem minden érintett olvasta a meghívást.
Mivel többeken nem ott élünk már, ezért autóval érkeztünk a valamikori Fazekas tanya, (jelenleg juhászat) előtt.
Nagy örömmel üdvözöltük egymást mi, akiket már gyermekkorunk óta ismerünk, de azokat is, akik Kaposváron, Bányán, Bárdudvarnokon és Kaposmérőben élnek. Néhányan természetjárók és egyben elhivatott fotósok is voltak, akik már az összejövetel elején csoportképet készítettek a résztvevőkről.
A csoportképen nem volt jelen 3 ember, Ők már szorgosan készülődtek a délutáni ebéd elkészítésére. Több mint valószínű, hogy minden résztvevőnek nem fogjuk tudni megjegyezni a nevét, s van, akit a közösségi oldalon név szerint sem találunk meg, de ez most mindegy is. A lényege és célja ennek az összejövetelnek és kirándulásnak az, hogy a Szendi-hegyről régebben elszármazottak nosztalgiázzanak egy kicsit a sárgult avarban lépegetve felfelé a szendi-hegyi domboldalon, ahol csak a régen itt éltek és a zsippói iskolába járók vehették észre, hogy mi változott itt évtizedek óta.
Sajnos, igen sokan már nem élnek a régi, romossá vált házakban, a porták körül megsokasodtak a fák és bokrok, bár a régen is művelt nagyobb földterületeket most is bevetették és arattak is. Erről árulkodott sok helyen a lekombájnozott kukoricatábla és a földön heverő kukoricacsutkák sokasága. A megmaradt kukoricaszemek jól jönnek az erdők vadjainak, amíg le nem hull a hó. Végcélunk a mostani kiránduláson a Szendi-hegyi temető volt, ahol néhány szóval megemlékeztünk egyikőnk-másikunk őseiről, akik idősen haltak meg, de volt köztük olyan is, aki csak néhány napot élt.
Én elmondhatom, hogy Szendi-hegyen három helyen is éltem. Első a Torma István-féle szülői ház, a második az Antal István-féle úgynevezett „bádogos tetejű ház”, ahonnan később a Varga Lajos-féle házba költöztünk. Talán el sem mentem volna onnan, ha azt a területet abban az időben villamosították volna, vagy a családi életkörülmények másként alakultak volna, de sajnos az élet kiszámíthatatlan. E hónap végén már 41 éve lesz, hogy Kaposmérőben élek. De gyakran gondolok régi „szülőhelyemre”, Szendi-hegyre, és verseimben, írásaimban többször is megemlékeztem annak a tájnak a szépségeiről. (A Napszakváltás, a Zselicségben születtem én, Szendi-hegyre emlékezve, A szép tájú Somogy, Zsippói Magyarok Napja, 2008). Mindezek a verseim, írásaim legalább 2 irodalmi honlapon is fent vannak és ezekkel együtt sok más versem és írásom is megjelent közös Antológiákban (Napkorong.hu, Holnap magazin.hu, Versbarátok.hu).
Szerettem volna felolvasni néhány Szendi-hegyről írt versemet, de most nem az én személyem volt a fontos, hogy ezekkel kérkedjek, hanem az, hogy együtt bejárjuk a jó néhányunk által igen jól ismert régi területeket. S mind eközben megállapítsuk, hogy azért nem halt ki teljesen Szendi-hegy, mivel több olyan szépen felújított régi portát is láthattunk, ahol bár nem töltik ott mindennapjaikat a jelenlegi tulajdonosok, de látszik, hogy gyakran járnak ott, rendbe teszik a házat és környezetét.
E szendi-hegyi kirándulásunkon nem értünk oda mindenhova, s az én szülőházam táján sem jártunk ezúttal, de a rendezvényszervezők szerint lesz még folytatása a szendi-hegyi kirándulásnak, legközelebb a tervek szerint jövő tavasszal, Áprilisban.
A dombra való gyaloglás, majd a dombtetőn való szinte fennsíkon való sétálás és nézelődés után elindultunk lefelé. Felfelé és lefelé menet is rácsodálkoztunk a már régen látott igen öreg fákra, amelyek még mindig állják az idő viharait. Egy szelídgesztenye fáról már nem is tudtuk volna megmondani, hogy valójában hány éves is lehet? Gyermekkorunkban erre jártunk iskolába Zsippóra, amit több úton is meg lehetett közelíteni, így bejártuk és megismertük Szendi-hegynek szinte minden „zeg-zugát”! Ezeken a dombhátakon arattak régen a szüleink, és sokunk már kora gyermekkorban hozzászokott az iskola mellett a mindennapi munkához, szüleink segítéséhez. Még ha minden résztvevő nem is beszélt ezekről a régi emlékekről, valószínűleg mindenki elgondolkodott magában azon, hogy milyen volt régen itt a felnőttek és a gyermekek élete. Mernye János (akit állítólag „ördögfiókának” nevezett gyermekkorában több, akkor még ott élő család), több érdekes történetet mondott el saját magáról és az ott élő emberekkel való viszonyáról. Szinte mindenkinek tudta a nevét, s azt is, hogy melyik házban ki lakott a ’80-as években. De azt is meg tudta mondani, hogy a több, felújított és rendben tartott ház ma kinek a tulajdonában van.
Itt és most én személy szerint megköszönöm neki a történeteit, amint többen is jót mulattunk és derültünk, s így a sétánk is ez által könnyebbé vált, mivel ilyenkor mindig megálltunk, hogy meghallgassuk Őt.
Köszönet azoknak, akik felajánlották a kolbászos falatkákat, az italokat, s azoknak is, akik a szintén felajánlott "alapanyagból" megfőzték a sétában megfáradt résztvevőknek szánt finom, és erősen megpaprikázott, borjúhúsból készült gulyáslevest! Jól esett mindenkinek az „estebéd”!
Gondolom, hogy minden résztvevő nevében is mondhatom: Köszönöm, köszönjük!
Forró Józsefné, Torma Zsuzsanna
2015. november 15.
Hozzászólások
farkas viola - November 20 2015 15:28:03
Kedves Zsuzsa!
Veletek jártam a számomra ismeretlen utakon, amelyek már ismerőssé váltak. Megkóstoltam a finom gulyást is és most jól is esne igaziból is.
Örülök, hogy találkoztatok és szívből kívánok még sok ilyen alkalmat.
Szeretettel gratulálok: Viola smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 21 2015 08:39:36
Kedves Viola!

Köszönöm együtt érző szavaidat, hiszen mindannyiunknak, - így Neked is - öröm, ha régi ismerősökkel találkozol!
További minden jót, egészséget és közös találkozókat, fellépéseket kívánok Neked!

Szeretettel: Zsuzsa
smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 23. Tuesday,
Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes