Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 24 2024 05:34:29
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,201
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
A szülőfalu


Radmila Marković
A szőlőfalu


Sok évvel ezelőtt egy kofferral és egy kisebb utazótáskával indult Hollandiába, ahol várta a munkahelye, és a közös lakás.
Szép lány volt, a falu szépe, aki mindkét nemhez vonzódott. Őt ilyennek fogadta el a baráti köre, a többi meg nem érdekelte.
A lányt valójában nem a szegénység hajtotta elhagyni szüleit, megválni az akkori jó élettől, amit Jugoszlávia biztosított.
Egyik szerelme, aki tizenegy évig hitegette, mást vett feleségül, a másik szerelme az egyetemi
Évek után egy évre férjhez ment. Úgy érezte két kígyó marta meg, változtatta méreggé a vérét. Azt kívánta, el innen, valahova Isten háta mögötti helyre volna jó jutni, ahol egy fia lélek sincsen. Önmagától futott, menekült oda, ahol senki sem ismeri, és ő sem ismer senkit sem.
Családtagjai sem tudták, mire készül. Intézte a hivatalos ügyeket titkolva mindenkitől. Amikor minden készen állt az utazásra, előző este bejelentette szüleinek, másnap elutazik Hollandiába.
Mindketten a fodrász szalonban voltak, takarították. Az anyuka söprögetett, az apuka a kellékeket fertőtlenítette. A söprű megállt a levegőben, majd kissé jobbra dőlt, apuka leült a székre, fejét lassan a lánya felé fordította, szótlanul nézett rá egy darabig. Az arca falfehér lett, ajkait összeszorította. A felesége arcát lassan elöntötte a pír, szeme könnyel lett telített. Az apa szólalt meg elsőnek.
– Tőled nem várhat az ember semmi jót! Az a mihaszna miatt hagysz el minket?
- Kislányom –szólalt meg sírós hangon az anya-. Ne tedd! Majd elfelejted! Hiszen van jó állásod, kereseted, kell neked ismeretlen világba menned?!
- Hagyd anyukám! Nem ismered még? Amit a fejébe vesz, abból nem enged.
Hirtelen olyan sivárnak tűnt minden, pedig a tükör továbbra is mutatta a falon függő mosolygós férfi fejét, ugyanúgy álltak haptákban a falak, mégis az egész fodrász szalon, mintha nem is létezett volna soha. Úgy érezték a szülők, ott ülnek a semmi közepén.
- Ne izguljatok! – szólalt meg a lány. Nem lesz semmi bajom. Majd írok, meg persze sűrűn hazalátogatok. Most letusolok és lefekszek.
A szülők szótlanul ültek, nem mertek egymásra nézni, mert mindketten hangtalanul hullatták könnyeiket, amint a lányuk kilépett a látókörből.
Most ott ül a repülőgépben, hazafelé tart a fiatalabb testvére halálával is magára maradt. Megpróbálta felidézni szülei arcát. Inkább gyermekkori emlékek tódultak előtérbe. Ők hárman, testvérek nem igen játszottak együtt. Ő a lányokkal tartott, az idősebb testvér atyáskodott fölötte, a fiatal meg ragaszkodott hozzá, és ahol ő, ott volt a kicsi. Nem győzte lerázni magáról.
A szüleit úgy látta, mint akik egy szalonban dolgoznak, de mindegyik a maga munkáját végzi, rá sem néz a másikra. Az anyja háziasszonyi teendőket is elvégezte, az mellett fodrász, az apu borbély volt. Az apu a férfiak haját nyírta, vagy borotvált, az anyu frizurákat tupírozott, és közben ki-ki a saját alanyával beszélgetett. Néha egymásra mosolyogtak, esetleg bizonyították a vendég igazát. Amikor kevesen tértek be hozzájuk, olyankor anya kávét főzött, társalogtak, sőt volt olyan eset is, amikor jósoltak a zaccból.
Miért is nem jött soha haza, csak a temetésekkor találkozott a még élő családtagokkal, de most az utolsó is elment. Ki várja őt haza? Idősebb testvére után a szülei is hamar eltávoztak, a fiatalabbat is elvitte a rák. Most jön haza. Haza? Ugyan már! Régen nem haza jön, csak oda, ahol született.
Megérkezett. Taxival jött a reptérről. Az öccse felesége, és két barátnője várta Az egyik a pénzéért igyekezett behízelegni magát, a másik csak találkozni szeretett volna vele, de eltávolodtak egymástól, semmi sem kötötte őket össze. És ő? Jóformán nem ismert a szülőfalujára. Az utca arculata megváltozott. Az ismerősök eltűntek, meghaltak. Az ellentét szinte szúrta a szemét. Düledező házak ablakai ásítoztak, távolabb vadonatúj emeletes ház minden ablakára ráhúzva a redő. Az is üres. Hallotta, most is mennek a fiatalok külföldre, de azért, mert nincs megélhetés. Ő sem marad, amint túl lesz a hivatalos papírok intézésén, rögtön megy vissza Hollandiába.
Nem érdekelte semmi. Nem érzett se fájdalmat, se hiányt, olyan üres volt a lelke, mint a ház, amit elhagyott annyi évvel ezelőtt, magára hagyva egy házaspárt, akik véletlenül a szülei voltak.
Hozzászólások
Tiberius - March 24 2016 09:38:18
Kedves Radmila !
Érdekes,szomorú történetedhez szeretettel gratulálok
Tibor
PiaNista - June 27 2016 11:39:04
Kedves [i][b]Radmila[/b][/i], meg tudom érteni mindazt, amit egyébként jól leírtál. Nekem /nekünk most volt 36 éve, hogy eljöttünk otthonról. Nem menekülve, tervezetten. Persze sokat járunk haza, látjuk a pozitív és negatív változásokat, innen meg TV-n figyeljük, mi történik otthon.
Van közeli haverom, aki meghalni ment haza, vagy azért, hogy összegyüjtött vagyonával villogjon a hazaiak elôtt. Nem vagyunk egyformák.
Én meg sokad-magammal itt ápolom magyarságunkat 2000 kilóméterre a Hazától.
Gratulálok írásodhoz.
Üdvözlettel: PiaNista (rövid írásom is errôl szól itt az oldalon (Volnasky, Romansky, Polansky).
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 24. Wednesday,
György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
22/04/2024 19:32
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
22/04/2024 18:05
Szépséges délutánt mindenkinek! smiley
vali75
21/04/2024 23:18
Jó éjszakát kívánok!
rapista
21/04/2024 19:18
Jó éjt! Holnap jövök!
vali75
21/04/2024 19:14
Szia István! Örömmel làtlak újra az oldalon. Remélem jól vagytok. smiley
vali75
21/04/2024 19:09
Szia Tibor! Írok pü-t.
rapista
21/04/2024 19:08
Visszaállt! Valika! Köszönöm szépen! üdv
rapista
21/04/2024 19:07
Hová lettek a bejegyzéseim?
rapista
21/04/2024 19:04
Valika! Zszs nevet a prózánál nem tudom kiütni a novellám előtt! Valaki betagadt! Köszönöm szépen!
rapista
21/04/2024 18:43
Most küldök egyet! üdv
rapista
21/04/2024 18:37
Jó napot, lányok, fiúk!
Murak Tibor
19/04/2024 19:01
Jó helyen járok, ha itt vagyok? A Napkorong volt az első internetes portál, ahova beküldtem a verseimet, de akkor még itt nyüzsgés volt. Mi történt, mi ez a nagy csend?
Murak Tibor
19/04/2024 18:57
Annyira megváltozott itt most minden kedves Szerzőtársak. Mi történt? Ki szerettem volna egészíteni az írásomat és nem tudom, képet szerettem volna feltenni és nem tudok.
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes