Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMarch 28 2024 22:43:20
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,199
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
"Korához képest jó a szeme asszonyom!"

"Korához képest jó a szeme asszonyom!"

Egyszerű rutinvizsgálatra küldtek a szemészetre a vércukorszintből kifolyólag. Abból a szempontból megfelelő volt a szemem, semmi káros mellékhatás a cukor miatt. Ez egy jó dolog, nagyon örültem neki. Igen, de az örömömet egy kis üröm váltotta fel.

Ugyanis végignézetett velem a doktornő egy csomó táblázatot, betűk, számok, közel, illetve távollátás és bizony én magamhoz képes megállapítottam, hogy elég cudar a látásom. Ezt már otthon is konstatálom amikor a klaviatúrát püfölöm, de mivel én írom az irományomat, hellyel-közzel azért ki tudom olvasni a betűimet, szavaimat ha nem, következtetek a formából, és rögtön rájövök, hogy mit írtam mert az én gondolataim.

De nem így vagyok a másokéval. Mert ugyanis nem látok rendesen. A franc sem tudja, hogy hányas szemüveg kellene pluszos, vagy mínuszos, mert azt még nekem nem mondta senki. Kénytelen vagyok a tescos szemüvegekkel hazárdirozni, elárulom, hogy van már belőle saccperkábé vagy huszonöt, egyik dizájnosabb mint a másik, csak éppen egyikkel sem látok. Van egy ami kb. velem egykorú, összevissza karcolt, de úgy két három karcolás között kilátok! Na igaz, hogy nem nagyon, de a betűket felismerem, na nem mindegyiket, de akkor következtetek.

Szóval, azt mondja a doktornő, hogy minden rendben van a szememmel, nem kell szemüveg, mert a koromhoz képest jó a szemem. És elhajtott a fenébe, de úgy intelligensen.

Ballagok az utcán hazafelé, nézem - néznék a távolba az embereket sasolva - az előttem elterülő tájat, és a felém közeledő embereket és kettőt látok. Mindegyikből kettőt látok. A fenébe, ez egyébként így van már kb. öt éve, de nem foglalkoztam vele eddig. De most igen, mivel azt mondta a doktornő, hogy a koromhoz képest jól látok. Nyilván neki elhiszem, hiszen ő a szakember. Régen fiatal koromban, na igen akkor is volt rá precedens amikor kettőt láttam, na de akkor megvolt az értelme. Túl sok volt a HP. vagy a konyak, akkor még szédültem is. Most is, de mindegy, az is a koromnak a következménye, tudom. Az is más! Na de most semmi nem indokolja, hogy kettőt lássak, na persze csak a korom. Nem látok olvasni, összefolynak a betűk, de nem baj, a koromhoz képest... Na ezt a témát meg kell, hogy vitassam Tündivel - az ihletemmel - mert egyidősek vagyunk és valószínű, hogy ő is így lát mint én.

- Na végre Tündim hazaértem a nagy vizsgálatról és képzeld el, hogy jó a szemem! - és belenézek Tündi gyönyörű kék szemeibe, de ő röhög. Én meg mérges vagyok! Most mi a francot röhögsz Te hülye! - ilyen szépen beszélek most vele, mert ezt érdemli. Még hogy kiröhög engem.
- Most mi van, mit vagy úgy oda, különben is, mi a francnak kell neked látnod! Gondolkodj! Hatvanegy éves vagy, minek kell már Neked látni! Irni nem tudsz, én írok helyetted, olvasni nem tudsz, mert sokszor felolvasok neked, az utcán meg ne kóvályogjál, úgysem ismersz meg senkit, na nem azért mert teljesen elpusztultak az agysejtjeit - na azon sem lennék meglepődve - , hanem egyszerűen nem kell látnod és kész! Miért olyan nehéz ezt felfognod? Mit akarsz látni! Semmi jó nem történik a világban, az utcákon, tereken, semmi jó, érted? És ha semmi jó nem történik téged az letaglóz, pofán csap és még hülyébb leszel, mint most.

- Tudod Tündi, ha nem lennél az ihletem, nem lenne szükségem rád most úgy kivágnálak az erkélyen, mint a macskát szokták! De megkegyelmezek neked, hiába degradálsz én akkor is szeretlek. Igen, szeretlek mert hülye vagyok! Lehet, hogy nem látok - nem látom a betűket csak minden másodikat vagy harmadikat, az embereket meg főleg nem tudom megkülönböztetni, mert mindegyikből kettő van, ha ne talán t'án ledöntök néhanapján egy kis HP-t akkor meg tudod, három-négy is szokott lenni, na nehogy azt kívánd már tőlem, hogy hatvanegyévesen mindegyiket felismerjem! Azért ez nonszensz! Na de Te sem vagy ám különb nehogy azt hidd! - mondom Tündinek belevágva a képébe az igazságot.

- Miért, mi a bajod velem? Én tökéletesen látok minden betűt, mindenkit felismerek, én jól látok, tényleg jól látok a koromhoz képest! - mondja Tündi kicsit nagyképűen, de mindjárt letörlök belőle egy darabot! Cselhez folyamodom:
- Olvasd már el nekem légy szíves ennek a gyógyszernek a mellékhatásait, mire figyelmeztet, mert én nem látom.

Tündi sem, de egyelőre forgatja a tacepaót, akkora hosszú, mint ide Kína, már az összes szemüvegem a szemén van, plusz egy nagyító, de nem mond semmit.

- Na mi van Tündérkirálynőm, mégsem látod? - és széles vigyorral az orcámon belenéznék a szemébe, ha nem takarná a sok szemüveg.

Lekapja a szeméről az összeset, egyenként dobálja el a szobában, még jó, hogy műanyag, mert az erkélyajtóhoz is csapódik vagy három, semmi baja nem lesz,. de mielőtt felállna és összetaposná őket, óvatosan visszataszalytom a fotelba.
Belenézek a szemébe és azt mondom neki kedvesen:

- Na csitulj már tündérkirálynőm, megoldjuk! Korunkhoz képest megoldjuk! Én ismerem, felismerem az abc első tizenöt betűjét, Te az összes többit. Olvasni írni már tudunk ketten együtt. Igaz, hogy sokszor ketten együtt sem érünk egy felet sem, nem baj, de megoldjuk
Távol látni meg nem kell nekünk! Minek? Aki akar látni bennünket az meg úgyis közelebb jön, akkor meg már miénk a győzelem! A páleszt is hanyagoljuk és elmúlik a hármas látás!
Hozzászólások
Kapolyi Gyorgy - February 24 2017 20:15:38
Remekül megírtad a történetet, az ember kínjában röhög, de ugyanakkor tuja, hogy ez egy dráma. Ez, valószínű egy szürke hályog, ami korral gyakran jelentkezik, de megoldható.
A nemtörődömség, és gyakran a hozzáértés hiánya, az viszont gyógyíthatatlan.
Ha egy - mondjuk 85 éves embernél jelentkezik ugyan ez a probléma, akkor sem lehet leinteni, hogy mit faksznizik, örüljön, hogy lyuk van a ........
Védtelen az ember, ha emberi segítségre kényszerül...
gyuri .
gyongyszem555 - February 24 2017 21:43:52
Igen, így van kedves Gyuri köszönöm mindenkori megtisztelő figyelmedet. "Az ember kínjában nevet", szeretek minden szituációt a humor oldaláról megközelíteni, mert még a drámában is megtalálható ha úgy akarom! Persze elgondolkodtam ezen, hiszen a vizsgálatot kérő doki kifejezetten a cukorbetegség által kialakult - van-e vagy nincs -eltérésekre gondolt. Az tényleg nem roncsolt még! Na de, ettől én még nem láttam tökéletesen olvasni egyébként. Nem baj, majd 85 éves koromban élesedik a látásom, ha megérem!smiley
Köszi. Évismiley
Tiberius - February 26 2017 00:14:55
Kedves Évi !

Úgy olvasom ki a novelládbol,hogy a kort veszik figyelembe a vizsgálatnál,
amit remekül írtál meg.Nekem csak olvasásra kell szemüveg.
Nagyszerű történeteidhez szeretettel gratulálok
Tibor
gyongyszem555 - February 26 2017 00:43:00
Kedves Tibor!

Én is csodálkoztam egyébként, hogy "koromhoz képest jól látok", de nem, akartam "okoskodni", hogy azért mégsem látok olyan jól, de ő a szakember, nem vonhatom kétségbe a tudását. Nincs gond - nagy - különben megoldom, mert a humorérzékemet még nem veszítettem el, jobb is, mert ha elveszíteném, úgysem találnám meg, mert nem látnám!smileysmileysmiley

Köszönöm szépen, hogy olvastál.
Szeretettel: Évismiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. March 28. Thursday,
Gedeon napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
vali75
18/02/2024 07:56
Szép napot kívánok! smiley
Szollosi David
16/02/2024 18:18
4x Szép napot! Feb 12-től máig... smiley
vali75
12/02/2024 15:21
Szép napot kívánok! smiley
vali75
11/02/2024 21:45
Jó éjszakát kívánok! smiley
2xistvn
11/02/2024 09:37
Köszöntelek "Napkorong" Szép napot!
vali75
11/02/2024 07:43
Jó reggelt Napkorong! smiley
vali75
10/02/2024 15:47
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes