Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikApril 18 2024 19:29:16
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,200
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Gyilkos verebek



Gyilkos verebek

Télen a verebek ugyanúgy érkeztek a madáretetőkre éhüket csillapítani, ahogy a cinkék, meggyvágók, tengelicek, zöldikék, míg a vadgalambok az etetőkből a földre lehullott napraforgómagokat csipegették szorgalmasan. A verebek legtöbbször csapatban érkeztek, s míg egyesek bevették magukat az etetőbe, hogy bögyüket jól megtömjék, addig a többi lent a fák alatt evett a többi madárral. Volt, hogy cinkék és verebek is együtt eszegettek.
Ha a veréb talált előbb berepülni a PET palackból készült etetőbe, akkor nem röpült ki onnan azonnal, ezzel szemben a cinkék csak egy-egy napraforgószemet csíptek fel, s azzal elrepültek, vagy a faágakon állva eszegették meg. Az ablakon kinézve szoktam figyelni őket, hogy milyenek a szokásaik. A tengelicek megálltak az etető szélén, egy magot bekaptak, de közben félrenézve figyelték, hogy zavartalanul ehetnek-e tovább? Ha nem volt éppen másik madár a közelben, akkor tovább maradtak, de nem foglalták el az etető közepét úgy, mint a verebek. Néha már sajnáltam, hogyha sokáig maradt az etetőben egy veréb, a többi madárka, főleg a cinkék nem tudtak sokáig eleséghez jutni, csak ugráltak egyik ágról a másikra. Már eddig is hallottam arról, hogy a verebek szemtelenek.
Néha megkopogtattam az ablakot, vagy kinyitottam, akkor a zajra felfigyeltek és odébb álltak, hogy más is bejuthasson az etetőbe. De ilyenkor előfordult, hogy a többi madár is felröppent és kellő távolságban egy másik fára telepedett.
Szomorú igazság, hogy a nagy hal megeszi a kishalat, a nagyobb vadászmadarak a magasból is észreveszik áldozatukat a földön, és nincs menekvés annak a nyúlnak, pocoknak vagy kisebb élőlénynek, amelyik nem tud elbújni előlük.
De arra eddig nem gondoltam, hogy a verebek agyoncsaphatják csőrükkel a kicsi cinkefiókákat, melyeket mindkét szülő felváltva etet, nap, mint nap folyamatosan, amíg a kicsik ki nem tudnak repülni a fészekből. Az elmúlt évben kétszer is költöttek a cinkék a nagydiófánkra akasztott madárodúban. Örömmel láttuk, ahogy a szülők hordják a különböző rovarféleségeket és röpülnek be az odúba, ahol már csivitelve várják a kicsik az eleséget.
Az idén is ez történt, de csak egy darabig. Észrevettük az elmúlt napokban, hogy a cinkék legtöbbször nem tudnak bejutni a fiókáikhoz az eleséggel, mert ott pásztáztak az ágakon a verebek és állandóan elzavarták jelenlétükkel a cinkeszülőket, akik egyik ágról a másikra ugrálva várták, hogy mégis bejutnak a fiókáikhoz. Sok esetben ez nem sikerült. Próbáltuk elhessegetni a „betolakodókat”, de órák is beleteltek a hasztalan próbálkozásunkba. Akkor még hallani lehetett a kicsik „sírását” az odú belsejéből. Sajnos, nem tudtunk egész nap ottmaradni és végleg elkergetni a verebeket. Nem is értettük, mi dolguk van nekik a cinkecsaládnál? Másnap, amikor a konyhakerben tettem-vettem a dolgomat, nem hallottam a fiókák hangját, csend volt, és sem cinke, sem veréb nem volt a közelben. Egyszer az egyik virág tövében, a levelei alatt rábukkantam egy halott cinkefiókára, s már nem tudtam megmenteni! Eltemettem annak rendje és módja szerint. Halott állatokat sohasem hagytam a föld tetején. Másnap a lányom szétszedte a madárodú alját, kiszedte a fészket, és ott találta a másik halott cinkefiókát. Látszott rajta, hogy a fején és a hátán voltak csípésnyomok. A gyilkosok előtt nem volt menekvése! Akkor őt is a testvére mellé temettem el, hogy legalább halálukban együtt legyenek.
A szegény, fiókájukat vesztett cinkék nem jelentek meg újra az odúnál, nem tudni, hogy hol „siratják” a fiókáikat Anyák Napján, amikor embernek, állatnak örülnie kellene ezen a napon? Azoknak az ember- és állatszülőknek, akik utódokat hoztak a világra.
Ezek a cinkeszülők most nagyon szomorúak lehetnek. Ahogy azok az édesanyák is, akik valamilyen okból már nem örülhetnek fiúknak, lányuknak. S Én ugyanúgy tudom sajnálni az állat szülőket, ahogy az embereket is, ha nincs tovább, akiknek örüljenek Anyák Napján.
Mert nincs nagyobb fájdalom egy szülő számára, ha a csemetéjét veszti el, aki még igen sokáig élhetett volna!

Torma Zsuzsanna
2019. május 5. (Anyák Napja)
Hozzászólások
PiaNista - May 05 2019 22:36:32
[i][b]Zsuzsanna[/b][/i], gratulálok a történethez. Ezt érdemes volt megírni, mert talán még az ornitológusok is meglepôdnek, ha megfigyeléseteket megismerik. Itt nálunk a ****ka a leggyakoribb. Otthon soha nem figyeltem fel erre: mindenkire haragszanak, a macskákat képesek négyen-öten megtámadni. Fiókáikra viszont egész ôrséggel vigyáznak, különösen, amikor kezdenek kiröppenni. Sokszor földre esnek, de kitartóak. Persze látom, hogy egy-két veszteség
minden évben van (közvetlen erdô szélén lakunk).

Üdvözlettel: PiaNista
farkas viola - May 06 2019 09:16:32
Drága Zsuzsa!
Ez megható és értékes írás. El is gondolkoztató és szomorúvá tesz, mint ahogy minden gyilkolás és bántás. Sajnos, a hírek is már csak ilyenekből állnak. Örömmel olvastalak.
Szeretettel gratulálok: Viola smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. April 18. Thursday,
Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
17/04/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Murak Tibor
16/04/2024 18:40
Jó estét kívánok, szervusztok Szerzőtársak! smiley
vali75
14/04/2024 07:16
Jó reggelt kívánok! Tibor boldog névnapot! smiley
vali75
10/04/2024 06:31
Jó reggelt kívánok! Boldog névnapot kívánok Zsolt!
vali75
04/04/2024 07:17
Jó reggelt kívánok!
vali75
31/03/2024 08:56
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok!
vali75
29/03/2024 11:55
Kedves Dávid! Nem küldtek verset, naponta többször nèztem, csak az utóbbi nèhàny napban.
Szollosi David
22/03/2024 01:16
Március 10 óta nem küldtek be verset???
Wino
18/03/2024 01:35
Jó pihenést mindenkinek!
vali75
09/03/2024 12:28
Szép napot kívanok! smiley
vali75
07/03/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
rapista
05/03/2024 00:47
Jó éjt!
vali75
04/03/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
01/03/2024 15:08
Szép napot kívánok! smiley
2xistvn
21/02/2024 10:06
csodás napot "Napkorong"smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes