Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikSzeptember 18 2019 15:59:41
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,191
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Szerelem
Asszociáció.
Két rímelõ játéka
Anagramma
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10191]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3562]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Csillag alatt
Amikor újraolvasom... eszembe jut néhány gondolat... beleférne még. Aztán marad minden az eredeti helyén. Lehetsz cinikus. Kivûlállóként is nézheted. Tagadhatsz Istent, Embert. Elfelejtheted múltad. Feladhatod a jelened. Menekülhetsz a jövõd elõl. Egyet viszont most kell eldöntened; segítesz-e másokon. És most dõl el, milyen érzéssel gondolsz majd e pillanatra... és mások.
1 Bevezetés

Amikor édesapám negyvenévesen feladta a létért való harcot, akkor búcsúzóul magához szorította édesanyám élettõl duzzadó testét, és vérrel hígított belsõ részeivel telehányta azt a nyíregyházi kórház szobájának lepedõvel körül vont ágyánr30; és lassan ernyedõ szemébe fagyott a nyugalom.
Otthagyta családját a hitben rejtõzõ kíváncsiságban bujkáló félelemmel, betakarva puha feledéssel. Magával vitte a miképp hogyanját a miértre.
Így adta nagyanyám életének értelmét anyám létére a Sors; özvegyen nevelni három gyermeknyi életet. Lehettünk volna betörõk, vagy élvhajhászok, vagy a társadalomba simulók. Ehelyett gyermekünkbe rejtett remény útját egyengetjük; hátha nékik sikerül megfejteni a titkot: a cél és az út.
Úgy érzem magam, mint akinek élve nem lehet a Kánaánba lépni. Csak reá pillanthatok! Míg a test létéért nem kell harcolnom, félelem tölt el, van e még idõm a sokszínû egyéniségbe zárva, hogy segítsek e faj kipusztulása elõtt valamit a reám mért lehetõségben! Ha leírom, lesz-e valaki aki megértve mindezt túl tud lépni az elõttem lévõ küszöbön!?Lesz-e valaki értelemmel bíró, aki nem a test fenntartásával bíbelõdik csak. A kíváncsiság, félelem, feledés hármasának aránya engedi-e? A hit tudja-e, hogy miért van?
Beazonosítás végett tudnod kell, Krisztus Után 2007-07-12.-én írom mindezt, amikor a hitet megpiszkálta a kíváncsiság, ezért elveszett az értékarányban a bizalom. Már nem tudjuk, mi voltunk-e a Teremtõ, s ha nem, akkor hol a helyünk! Egyszerû dolognál is ott tartunkr30; nem tudjuk azért eszünk, hogy székletünk legyen, vagy azért van székletünk, mert eszünk!
Olvasvánr30; nevetségesnek tartodr30; Gondolj bele! Ez most a véres valóság! Nemzedékek értelmének léte függ tõle! Gondolj bele! Ami tegnap bûn volt és tested életét elvették érte, az ma követendõ példa!
Akkor a gazdaságpolitikai formáról nem isr30; Ott beszélni az értelemrõl, ahol egy meztelen nõi test látványa többet ér egy gondolatnál? Attól félek, a sokaság összeroppantja az egyéniség magányát, és akkor nem tudom mi lesz! Lehetne ez jó isr30; A hat dimenzió tágul-e akkorára, ahogy a három zsugorodikr30; mert az idõ ugye állandór30; addig marad a szoba sarka mint példar30;
A bevezetésnek az a lényege, hogy elõkészítse a tárgyalást a befogadásra! Én is ezt teszemr30;

Tárgyalás

Amikor az ember felfogta, megtudja termelni magának az élelmiszertr30; az állatok maradtak a maguk szintjén, míg õ képessé vált elvenni más élõlény létét a saját érdekébenr30;
Ez a fejlõdés számárar30; Átvenni és megõrizni a döntõ pozíciót másokéhoz mértenr30;.
Létre jött a gondolkodó emberr30; saját hasznára mérlegelni tudór30; Aztán ahogy sokasodni képes lett az ösztönhöz mérten, azzal az ütemmel képes lett a körülötte lévõ természetet kizsákmányolni, tönkre téve aztr30;
Ez volt a bevezetést a tárgyalással összekötõ szövegr30;
Százévnyi távolságból olvasodr30; mosolyogsz írásaimonr30; akkor vagy túl távolodtál, hiteltelennek tartvar30; vagy piszkálod csakr30; akkor nem telt el elég idõ, hogy függetleníteni tudd magadr30; hány emberöltõ is az?
Példabeszéd helyett rövid tények. Persze lehet majd ez példabeszédr30; A hatalomba cseppenõk hivatalokban követelik meg pártjuk igazságát, feledtetve azt, hogy a hivatalnokok kezeivel csak a piszkos munkát végeztetik el. Emlékszel Kádár hatalmának elsõ önfeláldozójára? A Sztálinéra, Hitlerére? Minek folytassam, te is tudod, ha nem apád volt. akkor nem lényeges!
Emlékszel arra a gondolatra; aki nem dolgozik, ne is egyékr30; Miért élnek jól a munkanélküliek, s meddig?!? Ameddig a hatalmon lévõknek szükségük van a hatalmon valóságukhoz szavazatukrar30; És van mibõl osztogatniuk. Persze mindig a tiedet fogják másoknakr30; S ha nem lesz? Akkor a nép megunja, s elzavarja vérszívóit. Ismerõs a gondolat? Nem elõször történik meg a mért idõ folyamán. Mikor lesz az utolsó? Elárulom nékedr30; nem új dolog ez. Amikor egyéni érdekét képes lesz feladni az ember közös jövõért cserébe. A mûvészet már megmutatja néked akár képekben is. Aha. Ezek a fantasztikum világába tartoznak. Az ember így sorolta be. Mikor lesz valóság? Rajtad is múlhat! Persze hogy egyszerû! Emlékezz rá, amikor elküldtek kenyérért, s te fagylaltot vettél helyetter30; ugye hogy nem mondtad meg az igazat! Legközelebb elküldtek? Volt mibõl. Vettél fagylaltot? Nem? Pedig volt mibõl! Hányadsorra vettél? Mondjam meg? Amikor a félelmed legyõzte a feledés, a kíváncsiság megkívántatta magát! Egyszerûr30; a jobb hihetõség érdekében bonyolítottad. Ja!
Amíg van aki ismeri a betûket, s szavakból áll össze nála a mondat és képes gondolatot formálni belõle. r30;vannak a gondolatébresztõk. Amíg van kit ébreszteni, létezni vannak, ha kell, ha nem. A hatalom miért fordul ellene, ha nem õt dicséri? Mert a félelme nagyobb a kíváncsiságnál. s bízik benne, hogy a feledés majd megoldjar30;
Miért van az, hogy a hatalmat szolgálni az egyéniségnek megéri? A léte egyszerûsödik benne. Mondjuk kitalálja, s bizonyítani akarja, a barna tehén adja a kakaót! Te ezt elismered, s hozzáteszedr30; igen, meg a tarka a tejeskávét, a fehér meg a tejet. Igaz, ez egyik sem kakaó, s nem lehet olyan jó! Gondolj beler30; ez hitté válikr30; mennyi idõbe telik hogy újra felfedezzék. a tehén tejet ad, legyen az bármilyen színûr30;
Mi az, hogy az idõ nem számít! Szerinted van-e még elég belõle, hogy elkövessük ugyanazt a hibákat más politikai-gazdasági viszonyok között!?! Hány csillag alatt!? Volt egy a JÁSZOL felett, majd sok ruhán A SÁRGA, épületeken VÖRÖSr30;. meg a sörösüvegenr30; Ennyire engedi tudatomr30; A tiéd másra isr30; Ne feledd! Ne csak az igazat mond, ha nem a valót is!
Minden gondolat azé, aki az egyéni érdek felett a közöst szolgálja! Ez nem létszám függõ, mint ahogy a funkcionális analfabétizmus sem függ az iskolázottság fokától! Ez az! MIHEZ KÉPEST!
Ez volt az a rész, ahol kibontottuk azokat a nézeteket, amik késleltetik az embert annak felismerésében, hogy szemét a célra emelje, s hogyan tovább! Tudom, minden mondat akár egy regényt takarhatna, s hogy utána kell nézned és meg is kell ismerned a társadalmi-gazdasági viszonyokat, hogy megértsd! Ha ez meg van, gondolkozhatsz a miképp hogyanján a miértre. Hányszor árulnak el a harmadik kakasszóig, s adod-e tested a szemek célra emeléséért és engeded-e a hited megpiszkálja a kíváncsiság?!?
Mert ha nem visszük el a szart, akkor ne piszkáljuk, mert csak büdös lesz! Tudod-e mi a szar?! Azt hallottam valahol, az embernek kis lépés, de az emberiségnek nagyr30; Akarsz-e számodra kis lépést tenni, ami valójában nagy!
Ha a sörösüvegbõl kiöntöd a pohárba a nedût, a csillag az marad az üvegenr30; Ahogy az idõ telik, a golyóbis úgy formálódik a rajta élõktõlr30;
A sláger szövege betölti szobám levegõjét; megyünk lopni, lopnir30; Lassan magunktól sem tudunkr30;

A befejezés

Ebben illene lezárni a tárgyalást, és tanulságot kellene adni. Meg utat mutatni.
A munkához képest sokáig olvastam Nyíregyházára menvén a nagy táblán apró betûket; itt épül az M3 autópálya az adózók pénzébõl. Én fizetek a rajta haladásért: nem vagyok adózór30;
Ott beszélni az értelemrõl, ahol egy meztelen nõi test látványa fontosabb a gondolatnál.
Mikor tudjuk meg, hogy mi vagyunk-e a Teremtõ, s ha nem, hol a helyünkr30;
Mikor lépünk túl rajtar30; azért eszünk, hogy legyen székletünk, vagy azért van székletünk, mert eszünkr30; A kíváncsiság, félelem, feledés hármasa hová vezet bennünketr30;
Édesapám negyvenévesen feladta a létért való harcot, búcsúzóul magához ölelte édesanyám élettõl duzzadó testétr30; és lassan ernyedõ szemébe fagyott a nyugalomr30; magára hagyta családját a kíváncsiságba bújtatott félelemmelr30; és betakarta a feledés puhaságávalr30;
Az idõ ugye állandór30; a szoba sarkában tüntetõleg ott a három dimenziór30;
A jövõkép?
A hit legyen véled barátom! És az alázat embertársaid felé.

2007. Érpatak

Amikor újraolvasom... eszembe jut néhány gondolat... beleférne még. Aztán marad minden az eredeti helyén. Lehetsz cinikus. Kivûlállóként is nézheted. Tagadhatsz Istent, Embert. Elfelejtheted múltad. Feladhatod a jelened. Menekülhetsz a jövõd elõl. Egyet viszont most kell eldöntened; segítesz-e másokon. És most dõl el, milyen érzéssel gondolsz majd e pillanatra... és mások.
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - szeptember 09 2008 11:01:54
Jó volt olvasni írásod, kedves Nagyerdessy Mihály!
Én attól félek, hogy "a történelem megismétli önmagát."
"Emlékszel arra a gondolatra; aki nem dolgozik, ne is egyék... Miért élnek jól a munkanélküliek, s meddig?!? Ameddig a hatalmon lévõknek szükségük van a hatalmon valóságukhoz szavazatukra... És van mibõl osztogatniuk. Persze mindig a tiedet fogják másoknak... S ha nem lesz? Akkor a nép megunja, s elzavarja vérszívóit" - írod.
Attól félek én is, hogy egyre kevesebben leszünk azok, akiktõl el lehet venni, (levonni), hogy azt egyrészt a nagyembereknek, másrészt a munkanélkülieknek osszák szét.
Rajtunk, ötveneseken van a legnagyobb teher. Eltartani a fiatalokat, öregeket, munkanélkülieket.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. szeptember 18. szerda,
Diána napja van.
Holnap Vilhelmina napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Gyongy
18/09/2019 13:44
Szép napot Napkorong smiley

KiberFeri
18/09/2019 06:40
Szép-jó napot kívánok a koronglakóknak is, meg az olvasóinknak is!

vali75
17/09/2019 20:01
Szép estét kívánok! smiley

orok szerelem55
17/09/2019 15:29
Kellemes délutánt kívánok Mindenkinek! smiley

Manon
17/09/2019 11:49
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
17/09/2019 08:19
Remélem, mindenki jól aludt! Legyen is mindenkinek jó a napja...

vali75
16/09/2019 19:17
Szép estét kívánok! smiley

mamuszka
16/09/2019 18:57
Sok a 0 számú olvasott vers. Holtágban evezünk!

orok szerelem55
16/09/2019 10:47
Kellemes, szép napot kívánok Mindenkinek! smiley

pircsi47
16/09/2019 09:12
SZÉP NAPOT MINDENKINEK! BOLDOG NÉVNAPOT AZ EDITEKNEK!smiley

Manon
16/09/2019 08:23
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
16/09/2019 08:09
Szép napot kívánok mindenkinek, még az olvasóknak is!

vali75
15/09/2019 11:08
Szép napot kívánok! smiley

Manon
15/09/2019 08:34
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
15/09/2019 08:26
Kellemes és tartalmas vasárnapot kívánok mindenkinek!

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes