Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikSzeptember 20 2019 03:33:57
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,191
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Szerelem
Asszociáció.
Két rímelõ játéka
Anagramma
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10191]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3562]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
A nádi farkas legendája
Orosz T Csaba

A nádi farkas legendájarFalu kanjar1; így gúnyolódtak a gyerekek, de a rosszindulatú legények is néha, ha már nem tudták bántani Ferencet máshogy. Nem a lányok utáni járkálását irigyelték, sokkal inkább arról a régi esetrõl (történt már vagy két hónapja) beszéltek, amikor Ferenc egyedül kiverte a nádudvari kocsmából a razziázó csendõrszakaszt. Nem a részegség dolgozott benne, hanem az igazságérzete nem engedte, hogy szó nélkül hagyja a nagyszájú kakastollasok dúlását az egyszerû terelõ legények között. Amikor Bandit, a béresgyereket minden ok nélkül szájba csapta az a vörös fejû, lenyalt bajuszú csendõr tizedes, hát egyetlen kiáltással borította fel a kocsma nehéz tölgyfa asztalát és vágta a székét ugyanazon mozdulattal a tizedes képébe. A többi csendõr erre persze azonnal az új prédának esett, de Ferencben emberükre akadtak. Kemény, ekeszarv törte marka számolatlanul osztotta a hatalmas pofonokat, amelyek elöl hamarosan az összes csendõr az utcára menekült. Onnan kiabálták vissza nagy bátran
- Elkapunk egy este Terebesi, meglásd cipóra verjük azt a nagy pofád!
Így is történt. Ferencet néhány nap múlva elkapták a betakarításból hazafelé jövet úgy tízen tizenketten, persze civilben a falu végén és jól helyben hagyták. Ferencben ekkor megszakadt valami. Nemcsak a testében ( amit egész életében viselt)hanem lelkében is, hiszen a kis Bandi a béres is jól látta, hogy mi történik mégis elszaladt és nem hívott segítséget, pedig miatta történt az egész.
Ferenc a falu szélére járt udvarolni a tehetõs Lancbach gazda rátarti Mari lányához. Sok lány kinézte magának a jóképû, erõs fiút, de õ nem adta volna a nagyszájú, perlekedõ Marit egyikért sem. Talán pont az vonzotta, hogy annyira megközelíthetetlen volt. Lancbach gazda nem nézte jó szemmel, hogy az egykori nemesi család mára már nem igazán tehetõs sarja minden este a kiskapuban áll és a lányával beszélget. Másról szó sem lehetett, mint beszélgetésrõl, de Ferenc egyenlõre nem is akart mást. Azután egy fagyos karácsonyi éjjel megtörtént a csoda. Többé nem hívták Ferencet r Falu Kanjánakr1;, és a tehetõs gazda is másként nézett rá. Történt, hogy Ferenc nagy kerülõvel a nádrengeteg között ment Mari háza felé. Lopva akarta kis ajándékát Mariék kapujára csempészni. Mivel tudta, hogy mindig a lány kel fel leghamarabb, megfejni a teheneket reggelire, így biztos volt benne, hogy megtalálja a kis kendõt és tudni fogja, hogy kitõl az ajándék. Csak rézfejû pásztorbotja volt nála és ingében a selyempapírba csomagolt kendõ. Nyár óta kuporgatta a rávalót, inkább még a kocsmába kevesebbet járt csak megvehesse . Gúnyolták is emiatt a legények, de õ nem törõdött velük, inkább magába fojtotta keserûségét. Ahogy a holdfényben bandukolt a ropogós havat taposva hirtelen a nádból hatalmas, szürke kutya ugrott elé. Ferenc minden kutyát ismert a faluban, de ezt az ádázul morgó, combig érõt még nem látta.
- Biztos a másik faluból jött ide- gondolta, de hangosan csak ezt kiáltotta
- Mész a helyedre!- ércesen zengõ hangjától még a faluszéli kutyák is ugatni kezdtek, de ez az istentelen fajta, nemhogy megijedt volna, hanem egyenesen közelebb lépett. Ferenc meglódította rézfejû botját , de az beleakadt a csonttá fagyott nádba és mint a gyufaszál kettétört. Ekkor a kutya hatalmasat ugorva Ferenc mellkasán termett amitõl a fiú hanyatt esett. Életre szóló birkózás következett, amibõl csak az egyik fél kerülhetett ki gyõztesen. Ferenc jól tudta, hogy a kutya a torkát támadja ezért bal kezét belenyomta az állat lihegõ pofájába, jobb kezével pedig lefogta annak kapálózó hátsó lábait hiszen az éles körmök felszakíthatták volna a hasát mert a szûr alatt csak egy inget viselt. Hosszú percekig birkóztak lihegve a nádas szélén elfáradva az állat és az ember gigászi harcában mikor Ferenc utolsó erejével lentébb tolta a kutyát a hasáról, ráfeküdt és szétmarcangolt karját kirántotta a hörgõ állat pofájából. Csak annyi idõre rántotta ki, hogy két kézzel benyúlhasson a gyilkosan kaffogó fogak közé és egyetlen elkeseredett rántással széttépje a kutya hatalmas pofáját. Olyan erõvel mozdult a legény, hogy a kutya pofája a füléig szakadt. Ferenc felállt és az ajándék kendõt a karjára kötötte ömlõ vérét csillapítván vele. Hazaballagott otthagyva a dögöt a nádas szélén.
Másnap korán reggel, mikor a család az ünnepi misére indult volna, vette észre, hogy sebesült alkarja alig fér bele az ünneplõs kabátba. Mise után a férfiak betértek a kocsmába. Ferencet ünnepélyes csend fogadta amikor belépett. Nem értette miért bámulják a legények olyan tisztelettel, hogy még gúnyolódni is elfelejtettek. Csak a bolondos Jankó a falu bolondja vonított fel boldogan amikor belépett az ajtón, de Jankó szavát alig lehetett érteni, így Ferenc sem figyelt rá
-Ittan a fajkasöjõ a fajkasöjõ r11; selypítette izgatottan. Rövid hallgatás után amikor a kocsmáros kitöltötte a deci vöröset (Ferenc soha nem ivott többet ennél) kérdezte meg Sándor a kenyeres pajtása, hogy mi történt a karjával.
- Összeakadtam a nádban egy kutyával- Felelte Ferenc
- Hát még nem tudod Te szerencsétlen? r11; hadarta Sándor izgatottan r11; Nem kutya volt hanem farkas.
- Farkas a fenét- legyintett Ferenc az ünnepre való tekintettel nem mondott ízesebbet- Ezen a környéken nincs olyan.
A kocsmáros is bekapcsolódott a beszélgetésbe és azt mondta, hogy reggel az erdõkerülõ jött a hírrel, hogy valaki a falu szélén széttépett egy nádi farkast a puszta kezével és behozta a törött pásztorbot rézfejét valamint az állat bozontos farkát bizonyítéknak. Azt hitték Ferenc rátartiságból nem beszélt errõl a templom elõtt, de most már megértették, hogy csak azt hitte, hogy kutya volt ami így elbánt vele. Délre az egész faluban szétröppent a farkasölõ híre. A kevély Mari futva érkezett és kipirulva szebb volt mint valaha. Azonnal Ferenc sérült kezét kezdte el tisztítani levéve a kendõt és félretolva a család nõtagjait. Csak mikor kimosta és az otthonról hozott patyolat tiszta kendõvel bekötözte a mély sebeket ,akkor szólalt meg csipkelõdve
- Aztán kitõl kapta maga azt a cifra kendõt? Mék lyány záloga volt?
- Neked vettem Marikám karácsonyra még a debreceni vásárban- válaszolt a felhevült fiú és rátapadt a válasz hallatán engedelmesen megnyíló leány ajakra. Ez volt a két szerelmes elsõ csókja amiben Ferenc még csak át sem ölelhette Marit, hiszen akkora bubát rakott a karjára, hogy még lógatni sem bírta.
- Aztán délre eljöjjön hozzánk, apám elvárja ebédre r11; mondta a lány levegõ után kapkodva, majd felpattant és ahogy jött úgy kiviharzott a Terebesi portáról valami szerelmes jókedvet hagyva maga után.

Ezután még hívták sok más néven is a nagyapámat,de egészen a második világháború kezdetéig Farkasölõ volt a neve a faluban. Marival kötött házasságából hét gyermek született köztük az édesanyám . A háború alatt aztán volt a nagyapám neve nyomorék is amikor egy bombázás alkalmával a bomba mellette csapódott be és farkasölõhöz méltóan két napig a földbe temetve vívta harcát a nagy kaszással. Gyõzött itt is. De késõbb hívták r Habókosnakr1; mert senki sem hitte el neki amikor arról beszélt az embereknek, hogy volt egy találmánya amit a r ruszkikr1; elvettek tõle. Késõbb a helyi pap megtalálta a kopott bibliában a tustáras ismétlõ pisztoly terveit ami a háborúban Zbrojovka néven vált ismertté és itthon ma csak így hívjuk Walter típusú kézifegyver.
Így hát rengeteg neve volt nagyapámnak, de én csak egy néven emlegetem a gyermekeimnek valahányszor meglátogatjuk Õt a temetõben, Õt akire ismeretlenül is nagyon büszke vagyok: a Farkasölõ !
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2019. szeptember 20. péntek,
Friderika napja van.
Holnap Máté, Mirella napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
19/09/2019 18:30
Szép estét kívánok! smiley

Gyongy
19/09/2019 12:57
Szép napot kívánok Napkorong smiley

Gyongy
18/09/2019 13:44
Szép napot Napkorong smiley

KiberFeri
18/09/2019 06:40
Szép-jó napot kívánok a koronglakóknak is, meg az olvasóinknak is!

vali75
17/09/2019 20:01
Szép estét kívánok! smiley

orok szerelem55
17/09/2019 15:29
Kellemes délutánt kívánok Mindenkinek! smiley

Manon
17/09/2019 11:49
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
17/09/2019 08:19
Remélem, mindenki jól aludt! Legyen is mindenkinek jó a napja...

vali75
16/09/2019 19:17
Szép estét kívánok! smiley

mamuszka
16/09/2019 18:57
Sok a 0 számú olvasott vers. Holtágban evezünk!

orok szerelem55
16/09/2019 10:47
Kellemes, szép napot kívánok Mindenkinek! smiley

pircsi47
16/09/2019 09:12
SZÉP NAPOT MINDENKINEK! BOLDOG NÉVNAPOT AZ EDITEKNEK!smiley

Manon
16/09/2019 08:23
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
16/09/2019 08:09
Szép napot kívánok mindenkinek, még az olvasóknak is!

vali75
15/09/2019 11:08
Szép napot kívánok! smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes